اختلال جنسی

تراجنسیتی

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

تراجنسیتی به چه معنی است؟

تراجنسی یا ترنس جندر اصطلاحی است که افرادی را توصیف می‌کند که هویت یا بیان جنسیتی آنها با جنسیتی که در بدو تولد نسبت داده‌اند، مطابقت ندارد. به‌عنوان مثال، ممکن است یک فرد تراجنسیتی با وجود متولد شدن با دستگاه تناسلی مرد به‌عنوان یک زن شناخته شود.

طبق تحقیقات سال 2011 موسسه ویلیامز در دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس، تقریباً 700000 بزرگسال در ایالات متحده خود را تراجنسیتی می‌دانند. به گفته مرکز ملی برابری تراجنسیتی (NCTE) تراجنسیتی بودن برای افراد مختلف معناهای متفاوتی دارد.

حس درونی فرد از مرد، زن یا چیز دیگری بودن، هویت جنسیتی اوست. برای افراد سیسجندر یا غیر تراجنسیتی، هویت جنسیتی آنها با جنسیت آنها در بدو تولد مطابقت دارد. برای افراد تراجنسیتی این دو با هم مطابقت ندارند.

امروزه شاهد افرادی نیز هستیم که معتقدند هویت جنسی آنها شامل هر دو جنسیت می‌شود. بر اساس کمپین حقوق بشر و سازمان حمایت از LGBTQ، افرادی که خود را مرد و زن می‌دانند، نه مرد و نه زن به‌تنهایی در دسته جدید قرار می‌گیرند به نام جندرکوئیر. (LGBTQ به جامعه افراد همجنسگرا، دوجنسگرایان، تراجنسیتی‌ها و کوئرها اشاره دارد) نحوه ارتباط فرد با هویت جنسیتی خود، از طریق لباس، رفتار، صدا یا خصوصیات بدن بیان جنسیتی وی است. بیان جنسیتی فرد ممکن است مطابق با انتظارات جامعه از مردانگی یا زنانگی نباشد. اصطلاح «عدم انطباق جنسیت» به افرادی گفته می‌شود که بیان جنسیتی آنها با انتظارات متعارف از مردانگی یا زنانگی متفاوت است. همزمان با اینکه افراد تراجنسیتی یا ترنس جندر بیشتر داستان‌های زندگی خود را از طریق رسانه‌ها به اشتراک می‌گذارند، درک عمومی از هویت و بیان جنسیتی در حال پیشرفت است.

تراجنسیتی- تصویر ۱- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

تفاوت هویت جنسی با جنسیت و گرایش جنسی

هویت جنسی و جنسیت دو مفهوم متفاوت هستند. جنسیت شخص به وضعیت بیولوژیکی او به‌عنوان مرد یا زن اشاره دارد. براساس تعریف انجمن روانشناسی آمریکا (APA) تعیین جنسیت فرد اساساً به ویژگی‌های مختلف جسمی از جمله کروموزوم‌ها، آناتومی دستگاه تولیدمثل و هورمون‌های جنسی بستگی دارد. از طرف دیگر، هویت جنسی یک ساختار اجتماعی است که با رفتارها، نقش‌ها و فعالیت‌های مورد انتظار به‌طور معمول در ارتباط با جنسیت‌های مختلف سروکار دارد. نقش‌های جنسیتی که در فرهنگ‌های مختلف متفاوت است بر نحوه رفتار و احساس مردم در مورد خود تأثیر می‌گذارد. گرایش جنسی نیز با هویت جنسی متفاوت است. گرایش جنسی عبارت است از جذابیت جسمی، عاطفی یا عاشقانه فرد نسبت به شخص دیگر، در حالی‌که هویت جنسی مربوط به احساس خود شخص است.

افراد تراجنسیتی ممکن است دگرجنسگرا، همجنسگرا یا بایسکشوال باشند. مثلاً فرد متولد شده با دستگاه تناسلی مرد ممکن است با عمل جراحی، به جنسیت زن تغییر کند. اما همچنان تمایل داشته باشد تا با خانم‌ها ارتباط برقرار کند. در این حالت، فرد ممکن است خود را لزبین معرفی کند، حتی اگر با دستگاه تناسلی مردانه متولد شده باشد.

 عمل ترنس چیست؟

تلاش برای تغییر هویت جنسیتی فرد، موفقیت زیادی نسبت به تغییر جنسیت فرد ندارد. به‌عبارت دیگر، نمی‌توان هویت جنسی را تغییر داد. اگر مردی با احساس زنانه به دنیا بیاید، نمی‌توان انتظار داشت در قالب یک مرد به زندگی عادی‌اش ادامه دهد. بنابراین برخی افراد با استفاده از هورمون‌ها و جراحی، تلاش می‌کنند جنسیت خود را با هویت جنسی خود هماهنگ کنند.

با این وجود، برخی از تراجنسیتی‌ها توانایی پرداخت هزینه‌های درمانی پزشکی را ندارند یا تمایلی به پیگیری جراحی ندارند. دکتر جوشوا صافر، مدیر پزشکی مرکز طب و جراحی ترنس جندر می‌گوید: به اصطلاح «جراحی تغییر جنسیت» (که بیشتر توسط متخصصان پزشکی و افراد تراجنسیتی جراحی تأیید جنسیت نیز نامیده می‌شود) معمولاً به جراحی تناسلی تراجنسی اشاره دارد. جراحی دستگاه تناسلی معمولاً مختص افراد بالای 18 سال است. و اگر این همان چیزی باشد که مورد تایید پزشکی است، این افراد تحت درمان با هورمون قرار می‌گیرند. همچنین حداقل یک سال در نقش‌های جنسیتی متناسب با هویت جنسیتی خود زندگی می‌کنند. نامزدهای جراحی، توسط یک تیم پزشکی بررسی می‌شوند و فاکتورهای سلامت روان و سلامت جسمی برای آنها در تعیین بهترین استراتژی درمانی و جراحی، انتخاب می‌شود.

تغییر صدا به‌گونه‌ای که با هویت جنسیتی مطابقت بیشتری داشته باشد نیز می‌تواند برای کسانی‌که در حال انتقال هویت جنسی هستند مهم باشد. دکتر لیا هلو، آسیب‌شناس گفتاری که خدمات صوتی و ارتباطی فراجنسیتی دانشگاه صدای دانشگاه پیتسبورگ می‌گوید: «شاید روزی بتوانیم جهانی را تصور کنیم که یک فرد تراجنسیتی احساس کند نیازی به تغییر صدا یا گفتار خود ندارد. یعنی در جهانی زندگی کند که مردم او را به هر جنسیتی که ادعا کند و بدون در نظر گرفتن صدایش، به این افراد احترام می‌گذارند.» او می‌گوید: «با این وجود و در غیاب چنین مقبولیت بنیادی و جهانی، بسیاری از افراد ترنس احساس می‌كنند كه سبك ارتباطی آنها از اولویت‌های اصلی برای سازگاری خود بیرونی آنها با درونشان است.»

تغییر اسم در افراد ترنس جندر

پس از انتقال، افراد تراجنسیتی اغلب نام خود را تغییر می‌دهند. تغییر به نامی که با جنسیت آنها مطابقت داشته باشد یا به اسمی خنثی. یک گام اساسی در انتقال، تغییر اسناد حقوقی، از جمله گواهینامه رانندگی، کارت‌های تأمین اجتماعی، گذرنامه و کارت‌های اعتباری است. آنها اغلب مجبورند برای صدور دستور تغییر به دادگاه مراجعه کنند که پروسه‌ای گران و وقت‌گیر است.

فراخواندن افرادی که با نام قبلی خود تغییر نام داده‌اند، بی‌ادبانه تلقی می‌شود. بیشتر افراد تراجنسی ترجیح می‌دهند با ضمیری متناظر با جنسیتی که با آن مشخص می‌شوند، شناخته شوند. مثلاً اگر او در زندگی جدیدش هویت جنسی یک زن را انتخاب کرده، باید از ضمائر مناسب زنانه برای خطاب کردنش استفاده شود.

تبعیض نسبت به افراد ترنس جندر

تراجنسیتی بودن اختلال روانی نیست و با درمان نمی‌توان آن را «معالجه» کرد. افراد تراجنسیتی قطعاً رابطه دوگانه بین جنسیت اختصاص داده شده و احساس درونی نسبت به آنچه‌که هستند را تجربه می‌کنند. متخصصان پزشکی از این قطع ارتباط به‌عنوان بی‌نظمی جنسیتی یاد می‌کنند. زیرا می‌تواند باعث درد و پریشانی در زندگی افراد تراجنسیتی شود. انجمن روانپزشکی آمریکا در سال 2012 اعلام کرد در نسخه جدید از کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات ذهنی (DSM-5) اصطلاح «اختلال هویت جنسیتی» با اصطلاح خنثی‌تر «اختلال جنسی» جایگزین می‌شود.

تحقیقات نشان داده است افراد تراجنسیتی در معرض خطر شدید تجربه تعصب و مشکلات روحی-روانی قرار دارند. نظرسنجی ملی تبعیض جنسیتی سال 2014 نشان داد 60 درصد ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی-درمانی مانند روانشناسان، از درمان افراد تراجنسی خودداری‌می‌کنند. علاوه بر این، تحقیقات نشان داد 64 تا 65 درصد افراد تراجنسی موردنظر از خشونت فیزیکی یا جنسی در محل کار و 63 تا 78 درصد آنها از خشونت فیزیکی یا جنسی در مدرسه گزارش داده‌اند. افراد تراجنسیتی اغلب حتی هنگام استفاده از سرویس‌های بهداشتی عمومی هم با تبعیض روبرو می‌شوند.

تراجنسیتی- تصویر ۲- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

نظرسنجی در سال 2016 توسط CBS و نیویورک تایمز در آمریکا صورت گرفت. 46 درصد پاسخ‌دهندگان گفتند کسانی‌که تغییرات جنسیتی داشته‌اند یا جندر کوئیرند، باید از حمام اختصاصی با جنسیت تولدشان استفاده کنند. در حالی‌که 41 درصد گفتند چنین افرادی باید بتوانند از حمام متناسب با هویتشان استفاده کنند. در ماه مه 2016، بخش‌های آموزش و دادگستری ایالات‌متحده وارد عمل شدند. آنها به مدارس توصیه کردند به دانش‌آموزان تراجنسیتی اجازه دهند از حمام و رختکن متناسب با هویت جنسیتی‌شان استفاده کنند. در پاسخ، چندین ایالت درگیر پرونده قضایی شدند و اظهار داشتند دولت فدرال از اختیارات خود فراتر رفته است. به‌دلیل تبعیض و سایر عوامل، میزان خودکشی در بین تراجنسی‌ها زیاد است. مرکز منابع پیشگیری از خودکشی گزارش می‌دهد بیش از 83 درصد افراد تراجنسی به خودکشی فکر کرده‌اند و 54 درصد نیز اقدام به خودکشی داشته‌اند.

نکات مربوط به والدین 

والدینی که فکر می‌کنند فرزندانشان ممکن است تراجنسیتی باشند، باید از متخصصان کمک بگیرند. تشخیص هویت جنسی کودکان می‌تواند یک چالش باشد و باید با ارزیابی دقیق توسط متخصصین آگاه انجام شود. توجه به این نکته مهم است که بسیاری از کودکان هویت جنسیتی خود را زیر سوال می‌برند. والدین باید به احساسات کودک احترام بگذارند و متوجه‌باشند تا زمان شروع بلوغ کودک، هیچ مداخله پزشکی وجود نخواهد داشت. حتی در هنگام بلوغ نیز درمان‌های اولیه پزشکی قابل برگشت هستند.

منبع:

https://www.livescience.com/54949-transgender-definition.html

نوشته های مشابه

5 دیدگاه

  1. باسلام و عرض ادب

    من یک مرد ترنسجندر هستم.
    آزمایش کروموزوم و هورمون ندادم اما به احتمال بالای 90درصد این آزمایش ها منفی خواهد بود، اختلال کروموزومی و اختلال هورمون در خصوص من کنسله و من یک مردم اما نه یک مرد سیسجندر بلکه یک مرد ترنسجندر
    چون فردی بودم بسیار خجالتی و درونگرا و شرایط اینو نداشتم از روانپزشک و…مشاوره بگیرم تصمیم گرفتم خودم مطالعه کنم به خصوص از منابع غیر ایرانی، برای شناخت خودم سال های سال مطالعه کردم لذا در این خصوص اطلاعات بسیار زیادی دارم‌.
    خانواده ی من به خاطر ناآگاهی از شرایط من رو بیمار کردن از یک جهت هم قوانین تبعیض آمیز این آقایان… عرصه را برای من و امثال من تنگ تر کرد.
    به خاطر عدم کتب کنکور یک سال از بچه های دیگه عقب موندم مصاحبه های کاری تا بتوانم کتب درسی بخرم اما به علت مسائلی نشد و کتاب های کنکور رو برایم خریدن اما من به خاطر قوانین اشتباه (حجاب اجباری و…) و رفتار های اشتباه خانوادم که ناشی از ناآگاهی است افسردگی شدید گرفتم با افکار خودکشی..
    الان بعد از دبیرستان دوسال است که درگیرم و الان کمی حالم بهتر شده تازه می خوام برای کنکور استارت بزنم من یک فرد کنکوری هستم که هنوز استقلال مالی کسب نکردم و شما میدانید کسی که استقلال مالی ندارد و استقلال معنوی اش به گونه سلب می شود لذا من در این شرایط برای رشد و ادامه تحصیل به حمایت خانواده ام نیاز دارم خانواده ام تا من تائید یک یا چند روانپزشک نشوم من رو به عنوان یک پسر قبول ندارند و مدام من رو آزار میدن من خیلی از سایت های روانپزشک های معروف رو در ایران برای مشاوره مقاله هاشون در این خصوص مطالعه کردم و تا متوجه ی بار علمی کم و یا حتی اطلاعات قدیمی و یا منسوخ شده ی این افراد شدم و پشیمان شدم.
    به نظرتان من چه کنم؟ چطور قانع کنم که من رو همانجور که هستم بپذیرن و دختر نیستم که حجاب داشته باشم و یک مَردم شاید در دوران نوجوانی دست به انکار خودم زدم اما با بیست سال سن بی شک من نه هوین جنسی زنانه و نه جنسیت زن رو نمی تونم قبول کنم و دنیای زنانه برایم شاید جذابیت داشته باشد اما نه به عنوان یک زن بلکه به عنوان یک مرد! تو پانسیون میرم برای مطالعه کنکور و مجبورم قسمت دخترانه برم و آتیش میگیرم که کسی من و مردانگی را نمیبینه و از اینکه لاغرم و عضله ای ندارم و قدم زیر صد هشتاد است بسیار ناراحتم و این هارو چطور مدیریت کنم که دیگر من رو آزار ندهد؟ در پانسیون به دختری علاقه مند شده ام و او هم نگاهش به من عجیبه و شاید یک درصد از من خوشش بیاید اما گاهی افکاری در ذهنم بیاید که اون من را نه با هویت اصلی بلکه با دید یک زن به زن ببینه و این مسئله گاهی حال من رو بد میکنه.
    من نیاز به کمک دارم
    مسئله ی اول چطور دیسفوریای خودم رو کنترل کنم؟ من بارها بارها به زنان و دختران زیادی علاقه مند شدم و خودم و احساسم رو برای تحقق اهدافم کنترل کردم اما دیسفوریا بزرگ ترین مشکل من در این راه است من رو افسرده می کند و من را از درون میشکند و قوانین این کشور و خانواده ام همه چیز را بدتر میکند من نمی توانم در حال حاضر قانون تغییر دهم و یا خانواده ام رو رها کنم اما دیسفوریا رو می تونم درمان کنم یا کاهش دهم تا مدت بیشتری دوام بیارم تا مهاجرت کنم چون قصد عمل ندارم به خاطر مسائلی، این عمل آنقدر خوب نیست که انتظارات من رو برآورده کند.
    تصمیم به مهاجرت در بازده ده سال بعد گرفتم.

    دوتاکمک نیاز دارم
    1. روانپزشکی هست که شما بشناسید و متخصص این مسئله باشد و اطلاعاتش علم روز دنیا باشد در خصوص lgbtQA+؟ برای اینکه به خانواده اثبات بشه من یک پسرم

    2, جلسات رواندرمانی گروهی و یا…برای کاهش دیسفوریا در تهران وجود ندارد مخصوص افرادی مثل من؟

    3, چطور دیسفوریام رو کاهش بدم؟

    1. سلام.من شرایطی که داری را درک می کنم
      باید از سازمان های زیرربط قوه محترم قضائیه، بخواهی که تو را به عنوان پسر بشناسند و بعد از درست کردن پرونده می تونی تو همین جمهوری اسلامی اگر واقعا فکر می کنی مردی تحت درمان قرار بگیری و این کار ممکننه.من هم دختر خاله ام مثل شماست و با درست کردن پرونده،اجازه درمان به او داده شده.
      و تحت پروانه خیلی هم مردانه تر شده
      و قاب این طوری بشه دیگه راحت می تونی روسریتا برداری

      از پدر و مادرت ناراحت نباش
      از قوانین جمهوری اسلامی هم نه
      بالاخره این مشکلی هست که برات پویش اومده اما امیدوار باش که مشکلت حل میشه ان سال الله.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا