دکتر روانشناس

روانشناس در گرگان

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

پیدا کردن روانشناس خوب در گرگان

در خصوص نحوه‌ی یافتن روانشناس خوب در گرگان هدف این مقاله، کمک به افرادی است که قصد پیدا کردن یک روانشناس خوب در گرگان و یا هر جای دیگری دارند.

چگونه یک روانشناس خوب در گرگان مطابق با نوع نیازهایمان پیدا کنیم؟

تنها داشتن مدرک در رشته روانشناسی و رشته‌های مرتبط کافی نیست تا یک مشاور، شایستگی لازم را برای روان‌درمانگری داشته باشد. بنابراین لازم است در ابتدا به‌طور کلی ویژگی‌های یک روانشناس خوب را مرور کنیم تا با آگاهی از چنین ویژگی‌هایی بتوانیم یک روانشناس خوب در گرگان مطابق با نوع نیازهایمان شناسایی کنیم.

مشکل اصلی آن است که اکثر مردم بینشی از اینکه یک مشاور خوب باید داری چه ویژگی‌هایی باشد و آنها باید چه انتظاری از مشاور داشته باشند، ندارند. همانگونه که یک روانشناس کاربلد و با تجربه می‌تواند با توصیه‌های به‌موقع و بجا، به رشد فردی و اجتماعی شما کمک کند؛ رواندرمانگر بی‌تجربه و کار نابلد و غیرمتعهد نیز به همان میزان می‌تواند آسیب‌زا باشد. چه که موقعیت رواندرمانگر در ارتباط با مراجع به‌گونه‌ای است که می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در هر دو جهت مثبت و منفی بگذارد.

ویژگی‌های یک مشاور خوب

۱- حس همدلی:

مهمترین ویژگی یک روانشناس خوب، حس همدلی با مراجع است. همدلی یک مشاور یعنی توانایی درک احساسات مراجع.

رواندرمانگری که به‌واسطه ضعف‌های شخصیتی خود، همواره اصرار دارد توانایی‌ها و برتری خود را به رخ دیگران بکشد، آنقدر درگیر این ضعف خود است که مسلماً نمی‌تواند به خواسته‌های واقعی مراجع علاقه نشان دهد.

باید مطمئن شوید که مشاورتان توانایی ایجاد یک ارتباط  صمیمی را با شما دارد، زیرا بخش اعظم مشکل از احساسات دوست نداشتنی بودن فرد بوجود می‌آید که در محیط خانه ایجاد شده و در اجتماع به آن دامن زده شده است. اگر مشاور نیز تکرار این الگوی تکراری باشد، نه تنها کمکی به حال مراجع نیست بلکه زخم او را عمیق‌تر می‌کند.

مشاوری که خود از لحاظ روحی و شخصیتی، فردی رشد یافته نباشد، نمی‌تواند با مراجع احساس همدلی کند. مشاور اگر خود احساس دوست داشتنی بودن را دریافت نکرده باشد، نمی‌تواند به دیگران این احساس را بدهد.

۲- احساس پذیرفته شدن:

مراجع باید احساس پذیرش از سوی مشاور کند. او باید احساس کند درهر صورت توسط مشاور پذیرفته‌است. مراجع به‌طور معمول با احساسات بدی به مشاور رجوع‌می‌کند. او به اندازه کافی خود را مورد انتقاد و سرزنش قرار می‌دهد، بنابراین لازم است به مشاوری رجوع کند که به ارزش ذاتی انسان باور دارد و همه انسان‌ها را، فارغ از رنگ، نژاد، تحصیلات، موقعیت اجتماعی و نیز نوع مشکلی که به‌خاطرش مراجعه کرده، پر از استعداد می‌داند و یقین دارد اگر شرایط برایش مهیا گردد، او نیز می‌تواند گوهر خویش را پیدا و در مسیر رشد و بهبود قرار گیرد.

مشاور نباید هیچ‌قضاوتی، حتی در فکرش، درباره مراجع کند زیرا در غیراینصورت مراجع نمی‌تواند به‌راحتی حرف‌ها و مشکلاتش را بیان‌کند، چون احساس اعتماد و امنیت نمی‌کند. او باید بتواند بستری مناسب برای بیان مشکلات فراهم‌کند. مشاور باید بدون آنکه نقش ناصح را به‌مراجع القا کند، در کنارش بوده و او را راهنمایی‌کند. مهمترین عاملی‌که مشاور باید از آن احتراز کند، انتقاد کردن است. مراجع باید در کنار مشاور، احساس راحتی و آرامش کند و این جز با پذیرش مراجع صورت‌نمی‌پذیرد.

مشاور باید چنان احساسی در مراجع به‌وجود آورد که مطمئن‌باشد اگر اعتراف به‌قتل نیز کند، مشاور درکش کرده و قضاوتش نمی‌کند. نقش مشاور با نقش کشیش و روحانی متفاوتست. رواندرمانگر برای مراجع موعظه‌نمی‌کند. زیرا باور دارد آنچه مراجع در درجه‌اول نیاز دارد احساس همدلی و پذیرفته‌شدن است. رواندرمانگر خوب باور دارد در بسیاری از مواقع، راه‌حل مشکل در درون خود مراجع نهفته است. و تنها نیازست مراجع ارزش ذاتی خویش را باور کند. در اینصورت مراجع به‌هر شرایطی راضی نمی‌شود و برای بهبود شرایطش انگیزه پیدا کرده و به تبع آن تلاش‌می‌کند. این جز از مسیر همدلی و پذیرش مراجع صورت‌نمی‌گیرد.

یکی از مهمترین تکنیک‌هایی که مشاور برای ایجاد حس پذیرش باید بر آن تسلط داشته‌باشد، خوب گوش‌کردن است. او باید با صبر و شکیبایی و بدون عجله به حرف‌های مراجع گوش‌دهد. آنچه مراجع حقیقتاً بدان نیازمندست، کسی‌ست که به او خوب گوش‌دهد و او را درک کند. زیرا دیگران برایش بسیار موعظه کرده و نکات ضعفش را بسیار برشمرده‌اند. فضای مشاوره نباید تکرار الگوی همیشگی‌ای باشد که به‌مراجع آسیب وارد کرده‌است.

۳- اخلاقیات:

مهمترین خصیصه یک مشاور خوب، پایبندی او به اخلاقیات است. اهمیت این موضوع به این دلیل است که مراجع با حسی از اعتماد نزد رواندرمانگر می‌رود. اعتماد به رازداری، صداقت، تعهد، پاکدامنی و انسان دوستی درمانگر. از آنجایی که بهبود مراجع رابطه مستقیم با میزان اعتماد به مشاور دارد، مشاور باید توانایی آن را داشته باشد که تا در هر جلسه میزان اعتماد بیشتری از مراجع را به‌دست آورد تا بتواند موثرتر عمل کند.

مراجع احساس ارزشمندی، دوست داشتنی بودن و اعتماد را از رواندرمانگر طلب می‌کند. در صورتی‌که رواندرمانگر فاقد این خصلت‌ها باشد یا به این خصلت‌ها به‌واسطه بی‌اخلاقی خیانت بورزد، صدمه شدیدی به‌مراجع خواهد خورد.

نکته دیگر در اخلاقی بودن مشاور آن است که او به کار خود و نوع انسان عشق می‌ورزد. و تنها امور مالی و مادی او را به‌حرکت وانمی‌دارد (اگر چه امر مالی از ضروریات هر حرفه‌ای می‌باشد). این امر باعث می‌شود تا او بر فرایند درمان متمرکز گردد و نه امور مالی.

۴- دانش و بینش:

دانش یک مشاور را شاید بتوان از مواردی چون میزان تحصیلات، تجربه کاری، ترجمه‌ها و تالیفات او شناخت. از یک مشاور انتظار می‌رود تا از مسائل و مشکلات روانی نوع انسان، بیش از شما آگاهی داشته باشد. و بر اساس آنچه به او می‌گویید، شما را بر الگوهای احساسی، عاطفی و شناختی روابطتان آگاه گرداند.

اما لازم به‌ذکرست میزان دانش یک مشاور بدون مواردی چون همدلی، پذیرش و … که در بالا ذکر شد، بی‌ارزش است. رواندرمانگری مانند حرفه پزشکی نمی‌باشد که داروی یک پزشک فارغ از حس همدلی، پذیرش و اخلاقیات روی بیمار تاثیر بگذارد. (گرچه نویسنده معتقدست داروی یک پزشک خوش‌رو و خوش اخلاق، از داروی یک پزشک بد اخلاق موثرتر است). دانش یک مشاور تنها در کنار سایر موارد است که می‌تواند موثر باشد. بسیاری از مواقع، آنچه یک رواندرمانگر به مراجعان خود می‌گوید را آنها بارها از زبان دیگران نیز شنیده‌اند. و شاید تنها عواملی چون عدم‌قضاوت، پذیرش و ایجاد احساس ارزشمندی است که آنها را ترغیب بر انجام کاری می‌کند.

۵- تشویق و حمایت:

مشاور باید این توانایی را داشته باشد که در مراجع برای ادامه درمان انگیزه ایجاد کند. او آنچنان باید به خوبی ذاتی انسان باور داشته باشد که این حالت مراجع را موقت بداند. و مطمئن باشد که مراجع، توان عبور از مرحله‌ای که اکنون در آن است را دارد.

۶- قدرت ارتباط:

مشاور باید فن بیان خوبی داشته باشد تا بتواند مراجع را جذب کند. مسلماً با یک روانشناس که همیشه لبخند بر لب دارد ارتباط بیشتری می‌توان برقرار کرد تا با یک روانشناس اخمو. بنابراین یک روانشناس خوب از حس شوخ‌طبعی بی‌بهره نمی‌باشد. و در مواقع لزوم برای ایجاد ارتباط بهتر و بیشتر با مراجع آن را به‌کار می‌گیرد.

توجه کنید که اخیراً کانال‌ها و سایت‌های انگیزشی (نه روانشناسی) بسیار زیاد شده‌اند و البته برای همه‌ آنها احترام قائلم. زیرا موجب امید و انگیزه حتی برای چند ثانیه خواهند شد. اما موضوعی که اهمیت دارد آن است که اگرچه مطالب موجود در این کانال‌ها و صفحات، باعث ایجاد انگیزش در افراد می‌شوند، ولکن با واقعیت‌های روانشناسی گاهاً مطابق نمی‌باشند. عدم ارائه اطلاعات کافی و دقیق بعضی مواقع در برخی از افراد که دارای مشکلات جدی‌تری هستند موجب بدتر شدن مشکلات فرد می‌شوند. بنابراین تمام انسان‌ها، هنگامی‌که در خود احساس مشکل روحی یا اضطراب و … نمودند، بهتر است ابتدا به یک روانشناس خوب مطابق خصوصیات ذکر شده در بالا مراجعه کنند، و نه سایت‌هایی که غیرتخصصی بوده و توسط افراد غیرحرفه‌ای اداره می‌شوند.

روانشناس خوب در گرگان- سایت روانشناسی دکتر کامیار سنایی

نتیجه‌گیری

برای پیدا کردن یک روانشناس در گرگان می‌توانید از دوستان و آشنایانی که می‌دانید تجربه رواندرمانگری داشته‌اند سوال کنید. درباره منش، سبک و رفتار رواندرمانگرشان از آنها بپرسید.

نکته بعدی آن است که حوزه  تخصص این روانشناس خوب در گرگان چه می‌باشد. گروهی از مشاوران در زمینه افسردگی و اضطراب تخصص دارند، گروهی در زمینه ازدواج کارآمد هستند و گروهی نیز در زمینه رشد فردی موثر عمل می‌کنند. تعلیم و تربیت و روانشناسی کودک را نیز باید در گروه دیگری از طبقات مشاوره در نظر گرفت.

مورد دیگر آن است که رواندرمانگران از روش‌های متفاوتی برای درمان استفاده می‌کنند. در گروهی، مراجع نقش فعالتری دارد و از او انتظار می‌رود که نقش بیشتری در درمان به عهده بگیرد. گروه دیگر، درمانگر بیشتر در حوزه تصمیم‌گیری دخالت می‌کند و نقش بیشتری در تصمیم‌گیری برای مراجع اتخاذ می‌کند. در گروهی، بیشتر بر افکار غلط و ناکارآمد کارمی‌شود و در گروه دیگر، بیشتر بر احساسات و عواطف تمرکز می‌شود. گروهی، بر مسائل و مشکلات حال حاضر مراجع تأکید می‌گردد. در گروه دیگر، علت مشکلات را در وقایع و اتفاقات‌کودکی می‌داند و بنابراین راه‌حل آن‌را نیز در آنجا جستجو می‌کند.

بنابراین مراجعی که تنها برای یک مشکل فعلی خود به دنبال روانشناس خوب در گرگان می‌گردد، رواندرمانگری که حوزه تخصص او روانکاوی می‌باشد برای او چندان مناسب نخواهد بود. یا باید حداقل در جلسه اول به‌مشاور اعلان کند تنها می‌خواهد طی یک یا دوجلسه، راهکارهایی برای حل مشکلش بیاید. اگرچه باید آگاه بود که احتمال دارد مشاور با شناختی که از شما پیدا می‌کند دریابد مشکل شما همواره تکرار می‌شود و باید به نکات ریشه‌ای‌تری پرداخته شود. به‌عبارت ساده‌تر، تنها کفایت نمی‌کند که روی رطوبت دیوار رنگ دیگری زد (ممکن است برای کوتاه مدت نیاز ما را بر طرف کند)، بلکه باید با منشأ رطوبت مقابله کرد.

نکته آخر

نکته آخر آنکه در ایران سیستم جامع و یکپارچه‌ای برای ارزیابی و رتبه‌بندی مشاوران وجود ندارد. بنابراین شاید بهترین راه برای پیدا کردن یک روانشناس در گرگان پرس و جو از دوستان و آشنایان باشد. راه دیگر، سوال کردن از افرادی است که در فضاهای روانشناسی هستند. با بررسی گفت و گوهای افراد با یکدیگر در وبلاگ‌های متفاوت و یا سوال از صاحبان وبلاگ‌های روانشناسی، می‌توان افراد کارآمد و با تجربه در این حوزه را شناسایی کرد. و در نهایت آنکه به یک مرکز مشاوره رجوع کنید. در جلسه اول ببینید توانایی او چقدر است و آیا او با ملاک‌های شما مطابقت و مناسبت دارد یا خیر.

 

ارتباط با دکتر کامیار سنایی

نوشته های مشابه

6 دیدگاه

  1. سلام برای بیماری حال حاضر خودم و همسرم،که احساس میکنم در زمینه افسردگی،اضطراب،ناراحتیهای عصبی میباشد، نیاز به یک روانشناس حاذق در شهر گرگان دارم،اگر امکانش هست راهنماییم کنید،اگر اشتباهی پیش یک فرد کم تخصص برم، ضربه ی بدی بهمون میخوره.تشکر از شما.

    1. وقت بخیر. متاسفانه بنده با نحوه عملکرد هیچ روانشناسی در گرگان اشنایی ندارم. شما سعی کنید با یک دکتر روانشناس که قطعا تحصیلات بیشتری دارد شروع به کار کنید. مراکز معتبر و قدیمی در گرگان هستند که می توانید درباره سابقه مشاوران انها اطلاع حاصل کنید

      1. سلام لطف کنید یک روانشاس یا روان درمانگر خوب و باتجربه آقا در گرگان در زمینه وسواس فکری و عملی به من معرفی بفرمایید ممنونم

        1. وقت بخیر. روانشاس خوب در گرگان که در زمینه وسواس تخصص داشته باشد بنده نمی شناسم. ولکن می توانید از طریق گوگل سرچ بفرمایید و رزومه کاری انا را مشاهده بفرمایید.

  2. سلام، ممکنه یه روانشناس خوب در ضمینه مشکل با پسرم که ۳۸ سالش هست معرفی کنید؟ ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا