اختلال جنسیاختلال زودانزالی مردان

سرترالین و زودانزالی

5/5 - (3 امتیاز)

آن چه در این مقاله می خوانیم

ارتباط بین سرترالین و زودانزالی

آیا سرترالین به درمان انزال زودرس کمک می‌کند؟

انزال زودرس حدود ۱ نفر از هر ۳ مرد بین ۱۸ تا ۵۹ سال را در مقطعی از زندگی خود تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. گزینه‌های درمانی برای آن شامل رفتار درمانی و مشاوره و همچنین داروهای موضعی و خوراکی است. سرترالین و زودانزالی چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟

قرص آسنترا یا سرترالین چیست

سرترالین است؛ یک داروی ضدافسردگی متعلق به گروهی از داروها به نام مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) است؛ نام تجاری این دارو زولوفت است.

سرترالین یکی از داروهایی است که معمولاً استفاده می‌شود و می‌تواند به درمان انزال زودرس (PE) کمک کند،

قرص سرترالین برای زودانزالی موثر است؟

تحقیقات نشان می‌دهد که سرترالین هم بی‌خطر و هم مؤثر است، اگرچه مانند هر دارویی، عوارض جانبی دارد. اگر در کنار درمان‌های رفتاری یا روان شناختی از این دارو استفاده کنید، می‌تواند برای درمان زودانزالی مؤثر باشد. در ادامه، به جزئیات بیشتری از ارتباط بین سرترالین و زودانزالی می‌پردازیم.

موارد مصرف سرترالین

سرترالین، مانند سایر داروهای SSRIs، در درجه اول برای اختلالات خلقی از جمله موارد زیر تجویز می‌شود:

اختلال افسردگی اساسی (MDD)
اختلال وسواس اجباری (OCD)
اختلال پانیک
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال سندرم پیش از قاعدگی (PMDD) (شکل شدید سندرم پیش از قاعدگی که بر خلق و خو و رفتار تأثیر می‌گذارد)

داروهای SSRIs می‌توانند عوارض جانبی متعددی از جمله ارگاسم تأخیری داشته باشند. به همین دلیل، گاهی اوقات برای افرادی که آلت تناسلی آن‌ها نیاز به درمان انزال زودرس دارد، تجویز می‌شوند.

تحقیق در مورد ارتباط بین سرترالین و زودانزالی

یک مطالعه کوچک در سال ۱۹۹۸ اثر سرترالین را بر روی ۴۶ مردی که زودانزالی را تجربه کرده بودند، مورد بررسی قرار داد. سن این افراد بین ۲۲ تا ۶۳ سال بود.

محققان دریافتند که دوز ۲۵ میلی گرمی (میلی گرم) سرترالین، متوسط فاصله زمانی انزال (زمان بین شروع رابطه جنسی و انزال) را از ۱ دقیقه به ۷.۶ دقیقه افزایش می‌دهد.

دوز ۵۰ میلی گرمی منجر به یک فاصله زمانی انزال متوسط ۱۳.۱ دقیقه شد، در حالی که دوز ۱۰۰ میلی گرم منجر به میانگین فاصله زمانی انزال ۱۶.۴ دقیقه شد.

محققان همچنین متوجه شدند که تعدادی از مردان عوارض جانبی این دارو را تجربه کردند، مانند:

بی‌انزالی یا ناتوانی در انزال منی
سرگیجه
خستگی
اختلال نعوظ (ED)
اضطراب

بر اساس یک مطالعه جداگانه و بزرگتر منتشر شده در سال ۲۰۰۶، سرترالین به تأخیر انزال در مردان مبتلا به زودانزالی کمک کرد. با این حال، حدود دو سوم از مردان در عرض ۶ ماه پس از آخرین دوز سرترالین، عود مجدد زودانزالی را تجربه کردند.

در یک مطالعه در سال ۲۰۲۱، محققان اثربخشی مصرف روزانه سرترالین را با مصرف برحسب تقاضا مقایسه کردند. استفاده برحسب تقاضا به این معنی است که فقط ۴ ساعت قبل از رابطه جنسی مصرف می‌شود.

آن‌ها دریافتند با وجود اینکه هردو روش مؤثر بودند، استفاده بر اساس تقاضا با عوارض جانبی کمتری همراه بود و بنابراین قابل تحمل‌تر تلقی می‌شد. شاید برای مردانی که روش‌های دیگر درمان زودانزالی را مؤثر نمی‌دانند، این رویکرد مفیدتر باشد.

ایمنی

سرترالین با نام تجاری زولوفت (Zoloft) و به عنوان یک داروی ژنریک، به دو شکل قرص و محلول فروخته می‌شود. این دارو به طور کلی به خوبی تحمل می‌شود، اما به دلیل برخی عوارض جانبی، ممکن است برای همه مناسب نباشد.

هشدار جعبه سیاه

سرترالین، مانند سایر داروهای SSRI، با هشدار جعبه سیاه سازمان غذا و دارو (FDA) نیز همراه است. این جعبه هشدار می‌دهد که مصرف سرترالین ممکن است افکار خودکشی و رفتارهای مضر را به خصوص در افراد جوان‌تر افزایش دهد.

اگر از قبل، افکار آسیب رساندن به خود یا آسیب رساندن به دیگران را دارید، شاید سرترالین گزینه خوبی برای شما نباشد. گفتگوی باز و صادقانه‌ای در مورد افکار خودکشی یا نگرانی‌های مشابه با پزشکتان داشته باشید.

مشکلات گوارشی

یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد با این وجود که سرترالین در به تأخیر انداختن انزال مفید است، خطر ابتلا به مشکلات گوارشی را نیز افزایش می‌دهد.

اگر مستعد ابتلا به زخم گوارشی یا عوارض خونریزی هستید، شاید سرترالین برای شما بی‌خطر نباشد. مصرف آسپرین یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) نیز ممکن است خطر عوارض خونریزی را افزایش دهد.

واکنش‌های آلرژیک

اگر تا به حال واکنش آلرژیک به داروی SSRI داشته‌اید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. چرا که دارو یا گزینه درمانی دیگری باید در نظر گرفته شود.

عوارض جانبی سرترالین

شایع‌ترین عوارض جانبی سرترالین عبارتند از تهوع، اسهال و سردرد. سایر عوارض جانبی معمولی می‌تواند شامل بی‌قراری، اضطراب و بی‌خوابی باشد.

عوارض جانبی بالقوه‌ای که کمتر رایج هستند اما جدی‌تر می‌باشند عبارتند از:

کاهش سطح سدیم در خون
گلوکوم با زاویه بسته
سندرم سروتونین که یک افزایش خطرناک در سطح سروتونین بدن است.

این موارد و سایر عوارض جانبی، از جمله خطر بیشتر افکار خودکشی، پس از چند ماه مصرف سرترالین کاهش می‌یابند؛ اما این احتمال وجود دارد که در هر زمان رشد کنند.

حتماً با پزشک خود در مورد آنچه که در صورت شروع مصرف سرترالین انتظار دارید، صحبت کنید.

سایر گزینه‌های درمانی زودانزالی

چندین گزینه بالینی و غیر بالینی برای کمک به درمان اختلال نعوظ وجود دارد.

سایر داروهای SSRI

علاوه بر سرترالین، سایر داروهای SSRI ممکن است اثرات مشابهی بر زودانزالی داشته باشند. آن‌ها عبارتند از:

فلوکستین (پروزاک)
سیتالوپرام (سلکسا)
اس سیتالوپرام (لکساپرو)
پاروکستین (پاکسیل)

آلفا-بلاکرها

نوع دیگری از دارو، به نام آنتاگونیست‌های گیرنده – آلفا۱ آدرنرژیک، ممکن است به شما در تأخیر انزال کمک کند، اگرچه این داروها می‌توانند باعث انزال نیز شوند.

این داروها که به عنوان مسدودکننده‌های آلفا نیز شناخته می‌شوند، معمولاً برای فشار خون بالا و هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات، به نام BPH یا بزرگ شدن پروستات تجویز می‌شوند.

روان درمانی

زودانزالی می‌تواند به شرایطی مانند موارد زیر مربوط باشد:

افسردگی
اضطراب
اعتماد به نفس پایین
احساس گناه یا مشکلات رابطه

به همین دلیل، درمان روانشناختی ممکن است مفید باشد. درمان، بر شناسایی علت زمینه‌ای زودانزالی شما متمرکز است و به کاهش اضطراب یا سایر نگرانی‌هایتان کمک می‌کند تا اعتماد به نفس بیشتری به شما بدهد.

زوج درمانی نیز می‌تواند مفید باشد. سعی کنید یک درمانگر با تجربه در درمان انواع مختلف اختلالات جنسی پیدا کنید.

رفتار درمانی

این روش دیگری است که به شما آموزش می‌دهد تا انزال را به تأخیر بیندازید. به عنوان مثال، تکنیک مکث و فشار برای کمک به شما در درک بهتر زمانی که نزدیک به انزال هستید، ایجاد شده است.

پس از تحریک آلت تناسلی تا زمانی که به انزال نزدیک شوید، آلت تناسلی خود را فشار می‌دهید تا نعوظ شما کاهش یابد، همراه با این احساس که نزدیک به انزال هستید.

با آگاهی بیشتر از این احساس، می‌توانید یاد بگیرید که خودتان سرعت برانگیختگی و انزال را مدیریت کنید.

محصولات بی‌حس کننده

یکی دیگر از راه‌های کاهش شدت تحریک جنسی، استفاده از اسپری‌ها، کرم‌ها یا دستمال‌های مرطوب کننده است. محصولات حاوی لیدوکائین یا بنزوکائین به صورت آنلاین از شرکت‌هایی که داروهای اختلال نعوظ و سایر مشکلات مربوط به سلامت جنسی را می‌فروشند، در دسترس هستند.

این محصولات بی‌حس کننده معمولاً حدود ۳۰ دقیقه قبل از فعالیت جنسی روی سر آلت تناسلی اعمال می‌شوند. اگر بدون کاندوم یا سایر روش‌های پیشگیری رابطه جنسی دارید، باید محصول را کمی قبل از رابطه جنسی بشویید.

چه زمانی با پزشک صحبت کنید؟

زودانزالی غیر معمول نیست. این بیماری می‌تواند بر مردان جوان‌تر با تجربه جنسی محدود و همچنین، مردان مسن‌تر که با تغییرات مرتبط با افزایش سن در عملکرد جنسی خود سر و کار دارند و همه افراد در این بین، تأثیر بگذارد.

اگر هر چند وقت یکبار زودانزالی را تجربه می‌کنید، اما به طور کلی شما و همسرتان از بخش صمیمی رابطه خود راضی هستید، نیازی به مشورت با پزشک نیست.

با این حال، اگر زودانزالی یک اتفاق مکرر است و در روابط شما اختلال ایجاد می‌کند، با پزشک مشورت کنید و در مورد گزینه‌های درمانی خود صحبت کنید.

اگر مصرف سرترالین را شروع کرده‌اید و کمکی نمی‌کند یا عوارض جانبی را تجربه می‌کنید، به پزشکتان اطلاع دهید. علائم خفیف و گذرا مانند حالت تهوع و سردرد باید مورد توجه قرار گیرند. پزشک ممکن است بگوید قبل از ترک دارو به بدنتان زمان بیشتری بدهید تا به آن عادت کند.

با این حال، برخی از علائم ممکن است نشانه‌هایی از عوارض جانبی جدی باشد. به عنوان مثال، مشکل در تمرکز و ضعف می‌تواند نشانه‌های سدیم کم ناشی از مصرف سرترالین باشد. لرز، تب، اسهال و همچنین سفتی عضلات ممکن است از علائم سندرم سروتونین باشند.

نحوه مصرف سرترالین برای زودانزالی

میزان دوز مصرفی سرترالین ۵۰ برای درمان زودانزالی بطور معمول یک عدد در هر ۱۲ ساعت می‌باشد. باید آگاه بود که دوز سرترالین از ۲۵ میلی‌ شروع شده و به ۲۰۰ میلی در روز می‌رسد. بهتر است با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید و بدون نظر پزشک اقدام نکنید.

نحوه عملکرد و ساختار سرترالین

سرترالین با افزایش هورمون سروتونین در مغز موجب تغییر خلق و خو و در نتیجه بهبود افسردگی می‌شود. اگر دلیل زودانزالی افسردگی باشد، با مصرف سرترالین زودانزالی درمان می‌شود. اگرچه سرترالین بطور کلی نیز برای نعوظ طولانی‌تر و افزایش زمان رابطه موثر است.

مطلب پایانی

سرترالین نوعی SSRI است که برای درمان افسردگی و سایر اختلالات خلقی مصرف می‌شود. اما از آنجایی که یکی از عوارض آن می‌تواند تأخیر در ارگاسم باشد، گاهی اوقات برای زودانزالی تجویز می‌شود.

شاید این دارو ارزش امتحان کردن را داشته باشد، به خصوص اگر روش‌های غیردارویی مانند رفتار درمانی یا روان درمانی برای شما مؤثر نبوده باشند.

ترکیبی از درمان و سرترالین می‌تواند بسته به شرایط بهترین راه‌حل باشد، اما از عوارض جانبی SSRI آگاه باشید و در صورت بروز عوارض جانبی جدی یا مداوم، با پزشکتان در مورد نحوه واکنش صحبت کنید.

 

منبع:

https://www.healthline.com/health/mens-health/sertraline-for-premature-ejaculation

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا