چرا در رابطه عاطفی احساس گناه می کنیم
احساس گناه در رابطه عاطفی: دلیل و نحوه برخورد با آن
گفته میشود احساس گناه در رابطه عاطفی یکی از بدترین حسهای دنیاست. گاهی اوقات، ما بدون هیچ دلیلی احساس گناه و شرم میکنیم. در مواقع دیگر، ما احساس طبیعی که باعث ایجاد دلهره در درونمان میشود را حس میکنیم؛ چرا که میدانیم کاری که انجام دادهایم به فردی که دوستش داریم صدمه میزند.
در حالی که گاهی اوقات احساس گناه در رابطه عاطفی میتواند ناشی از یک وجدان بیش فعال باشد، اغلب این احساس غرق شدن، نشانهای نامحسوس از بدن شما است که به شما میگوید توجه کنید.
در این مقاله، به چهار دلیل اصلی که باعث میشود افراد در روابط احساس گناه کنند، به همراه چند روش مفید برای مقابله با این احساس طبیعی اشاره شده است.
۴ علت اصلی احساس گناه در رابطه عاطفی
در اینجا چهار دلیل رایج احساس گناه در رابطه عاطفی و نحوه برخورد با آنها آورده شده است.
۱. احساس میکنید که به اندازه کافی خوب نیستید
یکی از دلایل اصلی احساس گناه، احساس بیارزشی است. احساس اینکه به اندازه کافی برای کسی خوب نیستید، میتواند ناامیدکننده باشد. این افکار ناشی از عزت نفس پایین است و اگر به درستی با آنها برخورد نشود، در نهایت میتوانند روابط را خراب کنند.
علاوه بر احساس بیارزشی، برخی از ما به دلیل اضطراب بیشتر مستعد احساس گناه هستیم. به گفته منبع معتبری، پاسخ جنگ یا گریز منجر به گناه، مثل داشتن یک آشکارساز دود بیش از حد فعال در سر است.
اگرچه اینکه بخواهید بهترین نسخه از خودتان برای شریک زندگیتان باشید طبیعی است، اما شک کردن به خودتان و رابطهتان میتواند منجر به احساس گناه و افکار غیر مفیدی شود، مانند «من فقط مانع او هستم» یا «بهتر است او کسی را پیدا کند که بیشتر شبیهش باشد.»
در عوض، افکار مفیدتری را امتحان کنید تا از مقایسه خود با فرد مهم دیگرتان جلوگیری کنید. به احتمال زیاد، شخصیت شریک زندگی شما از شخصیت خودتان بسیار متفاوت است و این اشکالی ندارد!
بسیاری از زوجها متوجه میشوند که افراد متضاد یکدیگر را جذب میکنند؛ این امر وقتی هر فرد نقاط قوت منحصربهفرد خود را در رابطه به کار میبرد، میتواند به پویایی با شکوهی کمک کند.
به یاد داشته باشید که طرف مقابلتان شما را انتخاب کرده است، نه فرد دیگری که ممکن است خودتان را با او مقایسه کنید. آنها شما را برای خودتان انتخاب کردهاند، پس باید خودتان را برای شخصیتی که دارید تشویق کنید!
چگونه با این احساس برخورد کنیم؟
اگر در روابط خود مرتباً با عزت نفس پایین روبرو هستید، با یک درمانگر معتبر که دارای مجوز است، صحبت کنید. یک متخصص میتواند به شما کمک کند تا بفهمید چگونه افکار خود را به گونهای تنظیم کنید که به شکل مثبتتر و مفیدتری فکر کنید تا بتوانید به جای هر گونه افکار بالقوه منفی و اضطراب زا، بر عشق خود به شریک زندگیتان تمرکز کنید.
اینکه بتوانید طرز فکر خود را تغییر دهید مهارت فوقالعادهای است که میتواند در تمام زمینههای زندگی شما مفید باشد.
۲. دانستن اینکه با فرد مهم زندگی خود رفتار صمیمی و صادقانهای ندارید
از سوی دیگر، وقتی میدانید که کار اشتباهی انجام دادهاید، احساس گناه ممکن است ایجاد شود. اخلاق شما هر شکلی که باشد، این احساس در اعماق وجودتان ایجاد میشود که به نظر میرسد نمیتوانید آن را از بین ببرید؛ چنین احساس گناهی همچنان ادامه خواهد داشت تا زمانی که تصمیم بگیرید با شریکتان صحبت کنید.
احساس گناه در رابطه عاطفی میتواند ناشی از هر شرایطی باشد که در آن اعتماد در یک رابطه، بزرگ یا کوچک، نقض شده باشد.
شاید شما با شخص مهم خود زندگی میکنید و با خرید غیرضروری از بودجه توافق شده در ماه، بیش از حد خرج کردهاید. به جای اینکه اجازه دهید احساس گناه بیشتر شود، با شریک زندگیتان در مورد عادات خرج کردن خود صحبت کنید.
آنها به جای پنهان کردن خرید در میان صورتحسابهای کارت اعتباری و سایر مخارج اختیاری، از صداقت شما قدردانی خواهند کرد. اگر در پایبندی به بودجه با چالش مواجه شدهاید، این گفتگو حتی میتواند فرصتی برای درخواست کمک در مدیریت پولتان باشد.
در یک سطح جدیتر، شاید شما جزئیات درونی در مورد چالشهایی که با شریک زندگیتان تجربه میکنید را برای همکار خود فاش کردهاید و بعداً از تصمیم خود احساس بدی داشتهاید. یا ممکن است اعمال خود را یک قدم فراتر بردید و به رازی خیانت کردید که شریک زندگیتان از شما خواسته بود که درباره آن به کسی نگویید.
چگونه با این احساس برخورد کنیم؟
از آنجایی که اعتماد پایه و اساس هر رابطه موفقی است، قابل درک است که مدیریت نادرست صمیمیت عاطفی میتواند باعث مشکلات اعتماد با شریک زندگیتان شود و اغلب میتواند منجر به جدایی شود. اگر در موقعیتی قرار گرفتید که اعتماد شریک زندگی خود را در هر زمینهای شکستهاید، تنها راه پیشرفت این است که حقیقت را به او بگویید.
در حالی که گاهی اوقات صداقت ممکن است به شما آسیب بزند، شریک زندگیتان سزاوار این است که بداند و احتمالاً برای موقعیت شما، در مورد صداقتی که با او دارید احترام بیشتری قائل است تا اینکه از راههای دیگری متوجه مسئله شود.
۳. ماندن در رابطه زمانی که قلب شما در آن نیست
در حالی که احساس گناه در رابطه عاطفی میتواند در اثر انجام کاری که از نظر اخلاقی اشتباه است ایجاد شود، این احساسات همچنین میتوانند زمانی ایجاد شوند که شما اصلاً نسبت به موقعیت اقدامی نکنید و اجازه دهید افکار در سرتان سرگردان باشند. این احساس پرمشغله، مترادف با احساس گناه مرتبط با ثابت ماندن است، زمانی که در اعماق وجودتان میدانید که مغز و قلبتان در جای مشابهی قرار ندارند.
مانند همه موقعیتها، صداقت بهترین سیاست است. منتظر نمانید تا ببینید آیا اوضاع بهتر میشود یا نه. ارتباط خالصانه و صادقانه با شریک زندگیتان مهم است.
حتی اعتراف سادهای که دیگر احساس تعهد نمیکنید، میتواند به شما این احساس را بدهد که بار سنگینی از روی شانههایتان برداشته شده است. حتی ممکن است فشار رابطه را کمی کاهش دهد، بسته به اینکه شریک زندگیتان چگونه این خبر را میپذیرد. در هر صورت، رفتار صمیمی و صادقانه در مورد ابراز احساسات واقعی، به شما این امکان را میدهد که بیشتر شبیه خودتان باشید.
با این حال، احساس گناه ناشی از دانستن اینکه شریک زندگیتان بقیه زندگیش را با شما تصور میکند و درک اینکه شما چنین احساسی ندارید، بهطور قابل توجهی میتواند احساس دردناکی باشد. گاهی اوقات، افراد ترجیح میدهند که رابطه خود را تا ازدواج ادامه ندهند و این بخشی عادی از زندگی است.
ماندن در رابطهای که احساس درستی ندارد، تصمیم خوبی برای هیچ کدام از شما نیست.
چگونه با این احساس برخورد کنیم؟
به اشتراک گذاشتن احساساتتان، اولین قدم برای رسیدن به توافق در مورد مسیری است که رابطه شما پیش میرود.
مهم نیست چه مدت زمانی است که شما دو نفر در رابطه هستید، اگر قبلاً تصمیم خود را گرفتهاید، اجازه ندهید که این عوامل بر تصمیم شما غلبه کنند. هیچ کس دوست ندارد وقت خود را با کسی که صادق نیست تلف کند. شما باید به شریک زندگی خود که هنوز به او اهمیت میدهید احترام بگذارید و وقت او را تلف نکنید.
در حالی که جدایی هرگز آسان نیست، هر دوی شما قدردان شریکی خواهید بود که به همان اندازه عشقی که نسبت به آنها احساس میکنید، نسبت به شما احساس کنند.
۴. زمانی که هر دوی شما بیش از حد برای یکدیگر مشغول هستید
روابط فراز و نشیب دارند. قرار گرفتن در صفحه مشابه با شریک زندگی خود همیشه به صورت خودکار اتفاق نمیافتد. زندگی پیش میرود، کار بیشتر میشود و سایر وظایف میتوانند مانع برقراری ارتباط منظم شما دو نفر شوند؛ این امر گاهی اوقات میتواند منجر به احساس گناه شود.
به یاد داشته باشید که احساس گناه ناشی از قرار نداشتن در یک جهت با همسرتان، طبیعی و قابل درک است. اگر شما شریک زندگی پرمشغلهتری هستید، ممکن است احساسات شدیدتری از گناه را حس کنید که با چنین افکاری همراه هستند: «شریک من لایق کسی است که بتواند برای او وقت بگذارد» یا «ما مثل قبل با هم ارتباط برقرار نمیکنیم.»
وقتی واقعاً طرف مقابلتان را دوست دارید و آیندهای را در کنار او میبینید، میتوانید نیازهای خود را بیان کنید و از او بخواهید تا با شما صبور باشد. هنگامی که کار بیشتر میشود یا خود را شلوغتر از حد معمول میبینید، به شریک زندگی خود اطمینان دهید که اگرچه رابطه شما برایتان فوقالعاده مهم است، این فصل خاص از زندگی شلوغتر از حد معمول است.
چگونه با این احساس برخورد کنیم؟
زمانی که میدانید برنامه شلوغ شما سبک میشود، زمانی که میدانید هر دوی شما میتوانید به کنار یکدیگر برگردید و دوباره با هم ارتباط برقرار کنید، یک تاریخ مختص برای آن در نظر بگیرید.
وقتی هر دوی شما فراتر از قرارهای کوتاهتری که در این مدت به اشتراک میگذارید، وقت هیجانانگیزی برای با هم بودن دارید که منتظر آن بمانید، در این حالت میتوانید هرگونه احساس گناه را کنار بگذارید، زیرا میدانید که فرصتی برای ارتباط مجدد به زودی در راه است. سپس، هنگامی که آن تاریخ نزدیک شد، میتوانید برای یکدیگر جشن بگیرید و از صبر و عشق خود لذت ببرید!
افکار نهایی
هرگونه احساس گناه سرگرم کننده نیست. برخی از افراد که دارای «آشکارساز دود بیش از حد فعال» هستند، بیشتر احساس گناهی را تجربه میکنند که لزوماً با هیچ کار اشتباهی مرتبط نیست؛ مانند احساس خوب نبودن برای شریک زندگی خود یا بیش از حد مشغول بودن در یک فصل خاص از زندگی.
از سوی دیگر، احساس گناه میتواند یک احساس مفید باشد تا به معیارهای اخلاقیتان کمک کند که شما را راهنمایی کنند و بین درست و نادرست تفاوت قائل شود. وقتی در موقعیتی قرار گرفتید که میتوانید کار اشتباهی انجام دهید، به صدای درون خود گوش دهید و تعیین کنید که باید کدام مسیر را طی کنید.
بهطور کلی، احساس گناه میتواند هم مفید و هم آسیب زا باشد و به دلایل مختلفی میتواند احساس شود. راهحل هر دو نوع احساس گناه، ارتباط است.
با توضیح دادن احساس خود، درخواست کمک و صادق بودن با شریک زندگیتان ارتباط برقرار کنید. با خودتان هم ارتباط برقرار کنید و این افکار و احساسات را نادیده نگیرید. به بدن خود گوش دهید و اجازه ندهید که افکار منفی در مغز شما سرگردان بمانند.
هنگامی که بر اساس احساس گناه عمل کردید و آنچه را که در ذهنتان است بیان کردید، خیالتان راحت میشود، شریک زندگیتان از دانستن آنچه در حال وقوع است قدردانی میکند و در نتیجه میتوانید احساس نزدیکتری نسبت به یکدیگر داشته باشید.
منبع: