ذهن آگاهی چیست؟
ذهن آگاهی چیست ؟
آیا ذهن آگاهی (یا mindfulness یا مایندفولنس یا توجه آگاهی) برای شما واژه جدیدی است؟ آیا میخواهید بدانید ذهن آگاهی چیست ؟ آیا میخواهید توجه و تمرکزتان را بر موضوعی خاص بیاورید؟ در ادامه با معنای ذهن آگاهی در مدیتیشن آشنا خواهید شد.
ذهن آگاهی: یک کلمه کاملاً واضح و آسان
این کلمه بیانگر این است که ذهن به اتفاقاتی که در حال رخ دادن است، کارهایی که انجام میدهید و راههایی که قرار است طی کنید، توجه بالایی دارد. مادامی که ما از یک موضوع ناراحت کننده فرار کنیم، این موضوع یک امر بدیهی میباشد. با پرواز ذهن ارتباط جسم و ذهنمان قطع شده و به سرعت درگیر افکار وسواسی درباره اتفاقات پیش آمده یا مسائلی که ممکن است در آینده پیش بیایند میشویم و همین امر باعث احساس اضطراب درونمان میگردد.
مهم نیست که ذهن ما چقدر در افکار مختلف غوطهور شده باشد، ذهن آگاهی به ما کمک میکند تا ذهنمان را در هر شرایطی بر زمان حال و آنچه در حال انجام آن هستیم و احساساتی که داریم، متمرکز کنیم.
متخصصین به جای کلمه ذهن آگاهی کلمه توجه آگاهی را نیز پیشنهاد میکنند. در ادامه به سوال ذهن آگاهی چیست با شرح بیشتری پاسخ میدهیم.
تواناییهای ذهن آگاهی
ذهن آگاهی یکی از تواناییهای ابتدایی انسان میباشد که توسط آن میتواند در زمان حال زندگی کرده و از جایی که در آن قرار داریم و کارهایی که قرار است انجام دهیم آگاهی کامل داشته باشد، نسبت به مسائل واکنش شدید نشان نداده و با مسائل پیش آمده بهم نریزد.
ذهن آگاهی یک خصوصیت میباشد که همه انسانها از آن برخوردار هستند و شما کافی است بیاموزید که چگونه به آن دسترسی پیدا کرده و آن را به کار گیرید.
انواع تمرینات ذهن آگاهی
در حالی که ذهن آگاهی یک امر ذاتی میباشد، میتوان آن را از طریق تکنیکهای اثبات شدهای پرورش داد. در زیر، برخی از این تکنیکها آورده شدهاند:
۱- نشسته، ایستاده، در حال راه رفتن و یا متحرک. (که امکان انجام آن به صورت خوابیده هم وجود دارد، اما اکثراً باعث حالت خواب در فرد میشود.)
۲- مکثهای کوتاهی که وارد زندگی روزمره میکنیم.
۳- ادغام تمرینهای ذهن آگاهی با فعالیتهای دیگر مانند یوگا و ورزش.
مزایای تمارین ذهن آگاهی
ذهن آگاهی باعث میشود استرسمان کاهش یابد، عملکرد بهتر و بیشتری داشته باشیم. بینش و آگاهی بالاتری پیدا کرده و توجهمان به سعادت و خوشبختی دیگران افزایش یابد.
ذهن آگاهی به ما کمک میکند تا در روزمرگیهایمان زمانی را بهدست آوریم تا قضاوتهایمان را کمتر کرده. و کنجکاوی طبیعی خود را در مورد عملکرد ذهن از بین ببریم و با گرمی و مهربانی بهشناخت خود بپردازیم.
۸ حقیقت در رابطه با ذهن آگاهی
۱- ذهن آگاهی امری عجیب و مبهم نیست؛ ما به طور ناخودآگاه این کار را با نامهای مختلف انجام میدهیم و برای ما امری آشناست.
۲- برای ذهن آگاهی لازم نیست کار خاصی انجام دهیم؛ ما در لحظهی حال حضور داریم و نیازی نیست آنچه که هستیم را تغییر دهیم. اما میتوانیم این خصوصیات ذاتی را با روشهای سادهای که به طور علمی اثبات شدهاند به نفع خودمان، عزیزانمان، دوستان و همسایگانمان، افرادی که با آنها کار میکنیم و موسسات و سازمانهایی که در آنها شرکت میکنیم، پرورش دهیم.
۳- شما نیازی ندارید که تغییر کنید؛ راهحلهایی که از ما میخواهند تغییر کنیم یا به کسی تبدیل شویم که با خود اصلی ما فاصله دارد، همیشه شکست خوردهاند. ذهن آگاهی بهترین شما را تشخیصداده و بهشما کمکمیکند صفات خوبتان را شناخته و آنها را پرورشدهید تاانسان بهتری باشید.
۴- ذهن آگاهی توانایی تبدیل شدن به یک پدیده اجتماعی تحولپذیر را دارد.
۵- هر کسی میتواند تمرینات ذهن آگاهی را انجام دهد؛ تمرین ذهن آگاهی، خصوصیات مشترک انسانها در سراسر دنیا را پرورش داده و احتیاجی به تغییر کسی ندارد. همه میتوانند از مزایای آن استفاده کنند و یادگیری آن بسیار آسان است.
۶- ذهن آگاهی یک روش زندگی است؛ ذهن آگاهی چیزی فراتر از یک سری تمرین میباشد. این امر آگاهی و توجه را برای تمامی کارهای روزمره ما به ارمغان آورده و استرسهای بیدلیل ما را رفعمیکند. و حتی انجام تمرینهای کوچکی از آن، حال ما را بهتر میکند.
۷- ذهن آگاهی یک امر مبتنی بر شواهد است؛ نیازی نیست که به ذهن آگاهی ایمان بیاوریم، زیرا هم علم و هم شواهد تاثیرات مثبت ذهن آگاهی بر سلامتی، شادی، کار و روابطمان را تایید کردهاند.
۸- ذهن آگاهی باعث ایجاد خلاقیت و نوآوری در ما میشود؛ مادامی که با پیچیدگی و عدم اطمینان روزافزون دنیای خود سروکار داریم، ذهن آگاهی میتواند ما را به سمت پاسخهای موثر، انعطافپذیر و کم هزینه در برابر مشکلات به ظاهر سازشناپذیر سوق دهد.
ذهن آگاهی تنها مربوط به ذهنتان نمیشود
هنگامی که از ذهن آگاهی صحبت میکنیم، میتوانیم درباره افکارمان تامل کنیم. و تصمیمبگیریم کاری برای آرامش ذهنمان و اتفاقاتی که درون آن قرار است رخ دهد انجام دهیم. گویا که جسم ما مانند کیسهای برای حمل کردن مغزمان میباشد.
این رویکرد میتواند اینطور به نظر برسد که گویا ما شناور هستیم و نباید راه برویم، تنها میتوانیم شناور باشیم. اما مراقبه از بدن ما شروع شده و در همین جسم به پایان میرسد. در توجه آگاهی ما به توجه روی جایی که هستیم و کارهایی که قرار است انجام دهیم میپردازیم. و تمامی این موارد با تمرکز بر جسممان آغاز میشود. این عمل میتواند باعث آرامش ما شود. زیرا بدن ما دارای ریتمهای درونی است و تمرکز بر این ریتمها باعث آرامشمان خواهد شد.