تربیت فرزند
تربیت فرزند به زبان ساده
گاهی اوقات، تربیت فرزند و فرزندپروری میتواند واقعاً دلهره آور به نظر برسد، به خصوص در دنیای امروزی که در آن زندگی میکنیم. البته، بزرگ کردن بچهها به معنای تأمین نیازهای اولیه آنهاست، اما در این مفهوم جزئیات بسیار بیشتری وجود دارد.
این کار همچنین به زمان، تلاش و عشق زیادی نیاز دارد و داشتن حس شوخ طبعی میتواند مفید باشد. چنین کاری ممکن است گاهی اوقات سخت باشد، اما فقط به یاد داشته باشید که هر روز فرصت جدیدی برای درست کردن همه چیز است.
روش اول تربیت فرزند
توسعه یک برنامه روزانه سالم
۱. هر روز تقریباً به برنامه یکسانی پایبند باشید. ثبات برای بچهها واقعاً مهم است، بنابراین برنامهای را تعیین کنید که برای خانواده شما مناسب باشد و سعی کنید تا حد امکان به آن پایبند باشید.
به این ترتیب، کودک شما میداند که وقتی هر روز شروع میشود چه انتظاری داشته باشد. این قابلیت پیشبینی میتواند به آنها کمک کند تا احساس ثبات و ساختار داشته باشند.
- به عنوان مثال، کودک شما باید هر روز، از جمله آخر هفتهها، در ساعت مشخصی از خواب بیدار شود و به رختخواب برود.
- برای کارهایی مانند تکالیف مدرسه، کارهای خانه و حتی زمان بازی، زمان مشخصی را تعیین کنید.
- باید سعی کنید وعدههای غذایی خود را طوری برنامهریزی کنید که کودک شما هر روز تقریباً در ساعت معینی غذا بخورد.
۲. برای ساعات مختلف روز برنامههای روزانه ایجاد کنید. علاوه بر داشتن یک برنامه نسبتاً منظم، میتوانید با ایجاد برنامههای روزانه مختلف، به ایجاد ساختار در روز فرزندتان کمک کنید. چند مرحله آسان برای دنبال کردن را در نظر بگیرید و مطمئن شوید که فرزندتان آن مراحل را هر روز به همان ترتیب دنبال میکند.
- به عنوان مثال، ممکن است هر روز صبح از کودکتان بخواهید در توالت فرنگی کودک دستشویی کند، دندانهایش را مسواک بزند و به محض اینکه از خواب بلند شد لباسش را عوض کند.
- برنامه روزانه برای قبل از خواب میتواند به خواب راحت فرزندتان در شب کمک کند و زمان بسیار خوبی برای برقراری ارتباط بی سر و صدا به عنوان یک خانواده است. به عنوان مثال، ممکن است هر شب مدتی را در اتاق کودک خود بازی کنید، سپس کودک خود را حمام کنید، بعد او را در آغوش بگیرید و هنگامی که لباس خوابش را پوشید، برایش داستان بخوانید.
- بچهها به یادآوریهای بصری واکنش خوبی نشان میدهند، پس سعی کنید برنامههای روزانه آنها را روی یک جدول رنگارنگ بنویسید. حتی میتوانید از برچسبها برای پیگیری میزان عملکرد آنها استفاده کنید.
۳. در صورت امکان به عنوان یک خانواده غذا بخورید. اگر ممکن است، سعی کنید حداقل چند وعده غذایی در هفته داشته باشید که همه با هم پشت میز بنشینید. شاید به نظر برسد که پیدا کردن زمان سخت است، به خصوص زمانی که سرتان شلوغ است، اما وعدههای غذایی خانوادگی زمان خوبی برای خانواده شما هستند تا ارتباط برقرار کنید و در مورد روزتان صحبت کنید.
این امر همچنین میتواند به ترویج عادات غذایی سالم در خانواده شما کمک کند. شامهای خانوادگی سنتیترین گزینه هستند، اما بسته به برنامههای خانوادهتان، ممکن است خوردن صبحانه یا حتی ناهار در کنار هم هر روز راحتتر باشد.
- فرزندتان را در وعده غذایی شرکت دهید. اگر به فرزندتان اجازه دهید در انتخاب غذا، آماده کردن آن و چیدن سفره به شما کمک کند، شام لذتبخشتر خواهد بود. به عنوان مثال، ممکن است به یک کودک کوچکتر اجازه دهید که سبزیجات را بشوید، در حالی که ممکن است یک کودک بزرگتر در واقع یک وعده غذایی برای کل خانواده آماده کند.
- گفتگوی شام را آزاد و سبک نگه دارید. جزئیات روز خود را به اشتراک بگذارید و از فرزندتان در مورد روزشان بپرسید، اما به نحوی سؤالات زیادی نپرسید که او احساس کند شما فقط با حالتی پرخاشگرانه میخواهید درباره جزئیات روزش بفهمید تا او را کنترل کنید.
- سعی کنید غذاهای خانوادگی را سرو کنید، جایی که فرزندان شما میتوانند جزئیات غذای بشقاب خود را انتخاب کنند. این یک فرصت عالی برای آموزش عادات غذایی سالم به آنهاست که میتواند به یک عادت خوب برای کل زندگی تبدیل شود.
۴. هر روز برای فرزندتان کتاب بخوانید. هر روز زمان مشخصی را برای خواندن با فرزندتان اختصاص دهید، حتی اگر فقط یک کتاب داستان باشد. در حین خواندن داستان، درباره جریان آن و همچنین هر تصویری که کتاب دارد صحبت کنید.
خواندن با صدای بلند برای فرزندتان میتواند به او کمک کند تا عشقی به کتاب داشته باشد که تا آخر عمر باقی بماند. علاوه بر این، میتواند به تقویت مهارتهای خواندن آنها کمک کند و حتی ممکن است به بهبود توانایی توجه آنها کمک کند.
- هنگامی که برای کودکان کوچکتر مطالعه میکنید، این کار به آنها کمک میکند تا کلماتی را یاد بگیرند که میتوانند از آنها برای توصیف احساسات و عواطف خود استفاده کنند.
- وقتی فرزندتان به اندازه کافی بزرگ شد که بتواند خودش کتاب بخواند، ازش بخواهید آن را با صدای بلند برایتان بخواند. با این حال، بیش از حد روی اشتباهات آنها تمرکز نکنید، اگر در مورد کلمه خاصی سؤال میپرسند به آنها کمک کنید، اما با آن مانند تکلیف مدرسه رفتار نکنید. همچنین، حتماً به آنها اطلاع دهید که اشکالی ندارد اگر هنوز هم میخواهند گاهی اوقات برایشان کتاب بخوانید.
- اگر فرزندتان بخواهد داستانهای مشابهی را بارها و بارها بخواند تعجب نکنید. این تکرار برای کودکان آرامشبخش است و در واقع میتواند به آنها کمک کند تا دایره لغات خود را سریعتر از خواندن مداوم داستانهای جدید بهبود بخشند.
۵. برای فرزندتان فعالیتهای فوق برنامه را برنامهریزی کنید. اگرچه مجبور نیستید هر هفته فرزندتان را برای ده فعالیت مختلف ثبت نام کنید، اما بهتر است حداقل یک یا دو فعالیتی را که فرزندتان دوست دارد انجام دهد پیدا کنید و آنها را در برنامه هفتگی او قرار دهید.
این فعالیت میتواند هر چیزی از فوتبال گرفته تا کلاس هنری باشد، هر فعالیت گروهی سازمان یافتهای میتواند مزایای واقعی برای فرزند شما داشته باشد، از آموزش به آنها در مورد اجتماعی شدن گرفته تا همکاری برای افزایش عزت نفس آنها.
- به عنوان یک امتیاز، فعالیتهای فوق برنامه و ورزشها میتواند به افزایش تمرکز فرزند شما در مدرسه کمک کند.
۶. به فرزندتان اجازه دهید هر روز زمانی برای بازی در خارج از برنامه داشته باشد. زمان بیش از حدی که بدون ساختار باشد، منجر به بیحوصلگی بچهها میشود و بچههای بیحوصله معمولاً دچار مشکل میشوند.
از سوی دیگر، اگر روز کودک شما بهطور دقیق برنامهریزی شده باشد، او یاد نمیگیرد که چگونه خود را سرگرم کند. یک راه میانه خوب این است که زمان بدون ساختاری را برای عملکرد هر روز در نظر بگیرید، در حالی که برای بقیه روز به یک برنامه روزانه پایبند باشید.
- در آن زمان آزاد، فرزندتان را تشویق کنید تا با اسباببازیهایش بازی کند، بازیهای خلاقانه بسازد، لباس بپوشد، بیرون برود، کتاب بخواند و تا زمانی که او کسی باشد که این زمان را کنترل میکند، هر کار دیگری که دوست دارد را در وقت خود انجام دهد.
- اجازه ندهید فرزندانتان تمام اوقات فراغت خود را با صفحههای نمایشی پر کنند. استفاده کمی از تکنولوژی در طول روز خوب است، اما استفاده زیاد از صفحه نمایش میتواند کودکان را در استفاده از تخیل خود منصرف کند.
- مهم نیست اگر فرزندتان اسباببازیهای زیادی ندارد. زیرا کیفیت اسباببازیها مهمتر از کمیت آنها میباشد. در واقع، گاهی اوقات ممکن است متوجه شوید که فرزند شما در بازی با یک رول خالی دستمال دستشویی، بیشتر از بازی با شیکترین اسباببازیهایش لذت میبرد.
روش دوم تربیت فرزند
پیوند با فرزندتان
۱. در تربیت فرزند نمی توان از صمیمیت و همدلی با او غاقل شد. زمانی را برای گوش دادن به صحبتهای فرزند خود اختصاص دهید. اگر هرگز به صحبتهای فرزندانتان گوش نکنید یا تمام وقت خود را صرف دستور دادن به آنها کنید، آنها احساس احترام و توجه نخواهند کرد. در عوض، سعی کنید هر روز زمانی را برای صحبت دو نفره با هر یک از فرزندان خود اختصاص دهید.
هنگامی که در حال صحبت هستند، توجه کامل خود را به آنها اختصاص دهید و با گفتن جملاتی مانند «این منطقی است»، «اوهوم» یا «ادامه بده» به آنها نشان دهید که در حال گوش دادن هستید. وقتی صحبتشان تمام شد، آنچه را که گفتهاند با کلمات خود تکرار کنید تا بدانند که درکشان کردهاید.
- فرزندانتان را تشویق کنید تا درباره روزشان با شما صحبت کنند. کمک به آنها در بیان زودهنگام میتواند در آینده به آنها برای برقراری ارتباط موفق کمک کند.
۲. با فرزندتان با احترام رفتار کنید. هرگز فراموش نکنید که فرزند شما یک انسان زنده و در حال نفس کشیدن است که درست مثل بقیه ما نیازها و خواستههایی دارد. اگر کودک شما در خوردن غذا ایرادگیر است، سر میز شام در مورد این مسئله مدام غر نزنید؛ اگر آنها با توالت فرنگی کودک به زمان بیشتری نیاز دارند تا دستشویی کنند، با صحبت عمومی در مورد این مسئله آنها را آشفته نکنید.
- اگر به فرزندتان احترام بگذارید، احتمال اینکه او نیز متقابلاً به شما احترام بگذارد بسیار بیشتر است.
- یکی از راههای احترام گذاشتن به فرزندتان این است که به آنها اجازه دهید دقیقاً همانطور که هستند باشند. آنها را راهنمایی کنید که چگونه آدم خوبی باشند، اما سعی نکنید آنها را به فردی تبدیل کنید که میخواهید.
۳. به فرزندتان محبت فراوان بدهید. این یک افسانه است که دوست داشتن «زیاد» فرزندتان، تعریف و تمجید زیاد از او یا محبت کردن زیاد به او، میتواند او را لوس کند و رفتارهای ناسالمی در او ایجاد کند. دادن عشق، محبت و توجه به فرزندتان بهطور مثبت آنها را تشویق میکند تا احساس ارزشمندی قوی داشته باشند و به شما کمک میکند تا به عنوان یک خانواده، احساس نزدیکی بیشتری داشته باشید.
- هر روز به فرزندتان بگویید که چقدر او را دوست دارید، حتی اگر از دست او ناراحت هستید.
۴. در زندگی روزمره فرزندتان مشارکت داشته باشید. حضور روزانه در کنار فرزندتان به تلاش و قدرت نیاز دارد، اما اگر میخواهید فرزند خود را تشویق کنید تا علایق و شخصیت خود را توسعه دهد، باید یک سیستم حمایتی قوی برای او ایجاد کنید. این بدان معنا نیست که شما باید هر ثانیه از روز فرزند خود را دنبال کنید، بلکه به این معنی است که واقعاً تلاش کنید تا وقت گذراندن با یکدیگر را در اولویت قرار دهید.
- هنگامی که فرزندتان مدرسه را شروع میکند، باید کلاسهای او و نام معلمانش را بدانید. تکالیف فرزندتان را با او مرور کنید و در انجام کارهای سخت به او کمک کنید، اما این کارها را به جای او انجام ندهید.
- وقتی فرزندتان بزرگتر میشود، میتوانید یک قدم به عقب بردارید و او را تشویق کنید تا بدون اینکه همیشه در کنارش باشید، علایق خود را کشف کند.
روش سوم تربیت فرزند
تربیت فرزندتان
۱. قوانین و عواقب خود را بهطور مداوم اجرا کنید. تنظیم قوانین و مرزها با فرزندتان ممکن است جالب نباشد، چرا که آنها گاه به گاه محدودیتهای خود را زیر پا میگذارند و این واقعاً میتواند خسته کننده باشد. با این حال، بچهها این کار را انجام میدهند تا ببینند آیا هر بار که قوانین را زیر پا میگذارند، واکنش مشابهی نشان میدهید یا نه. شاید باورش سخت باشد اما در واقع وقتی این کار را میکنید، آنها احساس شادی و امنیت بیشتری میکنند.
- سعی کنید فهرستی از قوانین خود و همچنین عواقب ناشی از شکستن آنها را بنویسید. به این ترتیب، فرزند شما همیشه میداند که اگر دستورالعملهای شما را نادیده بگیرد، چه اتفاقی خواهد افتاد.
- اگر شما و شریک زندگیتان فرزندتان را با هم بزرگ میکنید، باید با استفاده از همان روشهای انضباطی، در مقابل او با یکدیگر متحد باشید. در خانه شما نباید حالت والدین خوب و بد وجود داشته باشد.
۲. عواقبی را ایجاد کنید که با کارهای اشتباه متناسب باشد. تنبیههای گیج کنندهای ایجاد نکنید که هیچ ربطی به قانون شکسته شده نداشته باشد. در عوض، سعی کنید حقوقی را پس بگیرید که مستقیماً به موضوع مرتبط است.
۳. برای رفتار خوب به فرزندتان پاداش دهید. قدردانی از فرزندتان در زمانی که خوب پیش میرود، حتی مهمتر از تنبیه او در هنگام بد بودن است.
۴. به فرزند خود یاد دهید که مسئولیت کارهای خود را بپذیرد. هنگامی که کار اشتباهی انجام میدهد، با آرامش با او در مورد کارهایی که انجام داده است صحبت کنید و به او بگویید که چرا تصمیمش بد محسوب میشود.
۵. به یاد داشته باشید که بخندید تا زیاد ناامید نشوید. اگر شرایط سخت میشود، هر چند وقت یک بار یک قدم به عقب بردارید و سعی کنید چیزی برای خندیدن پیدا کنید.
روش چهارم تربیت فرزند
ساختن شخصیت
۱. آدمی باشید که دوست دارید فرزندانتان باشند. فقط به کلمات خود تکیه نکنید تا به فرزندتان در مورد داشتن شخصیت خوب بیاموزید، نحوه رفتار شما در واقع تأثیر بسیار بیشتری بر نوع فردی دارد که او به آن تبدیل خواهد شد. اگر ارزش خاصی وجود دارد که واقعاً میخواهید آن را در فرزندتان ایجاد کنید، مانند نیکوکاری یا دلسوز بودن، سعی کنید تا آن ویژگی را اول از خودتان نشان دهید.
- به عنوان مثال، اگر به فرزندتان میگویید که مهم است کنترل خود را در عصبانیت از دست ندهد، اما زمانی که خودتان عصبانی هستید فریاد میزنید و به دیوار لگد میزنید، آنها احتمالاً برای کنترل خشم خود مشکل خواهند داشت.
- به یاد داشته باشید که فقط از کلماتی استفاده کنید که با تکرار آنها توسط فرزندتان مشکلی ندارید. به عنوان مثال، اگر میخواهید فرزندتان فحش ندهد، خودتان آن کلمات را نگویید.
۲. با فرزندتان در مورد پیامهایی که از رسانههای اجتماعی دریافت میکنند صحبت کنید. شما نمیتوانید هر چیزی که فرزندتان میشنود یا میبیند را کنترل کنید، اما سعی کنید تا جایی که میتوانید از آن آگاه باشید. اگر چیزی میشنوید که با ارزشهای خانواده شما همخوانی ندارد، در مورد آن صحبت کنید.
۳. در فرصت مناسب با فرزندتان سازش کنید. در حالی که مطمئن هستید باید قوانینی داشته باشید که غیرقابل مذاکره هستند، با این حال مواقعی وجود دارد که گوش دادن به درخواست فرزندتان ضرری ندارد.
۴. به فرزندتان یاد دهید که اعتمادبهنفس داشته باشد و مستقل باشد. سعی کنید از همان سنین پایین به فرزندتان فرصت انتخاب دهید. زیرا از این طریق میتوانید آنها را برای خودکفایی توانمند کنید.
۵. فرزندتان را تشویق کنید که اخلاق خوب داشته باشد. اگر رفتارهای اولیه را به فرزندتان یاد دهید، شانس موفقیت بسیار بیشتری در آینده خواهد داشت.
۶. به فرزندان خود یاد دهید که با دیگران همدردی کنند. همدردی یک مهارت مهم است و هرگز نمیتوانید آن را خیلی زود آموزش دهید.
نکات
- اگر احساس سردرگمی زیادی دارید، شرکت در کلاس فرزندپروری را در نظر بگیرید.
- در حالی که همه در مورد چگونگی تربیت صحیح فرزندتان نظر دارند، به یاد داشته باشید که این در نهایت تصمیم شماست. تحقیقات زیادی انجام دهید و به غرایز خود در مورد اینکه چه چیزی برای فرزندتان بهترین تأثیر را دارد، اعتماد کنید.
منبع: