فواید مدیتیشن
فواید مدیتیشن
تحقیقات متعددی انجام شده که فواید مدیتیشن را اثبات میکند. از جمله این فواید کاهش استرس، افزایش تمرکز، کاهش فشار خون، کاهش علائم اضطراب، افسردگی و … میباشد. انواع مختلفی از مدیتیشن وجود دارد که همگی تاثیرات فراوانی بر سلامت جسم و روح دارند. در ادامه برخی از این فواید را با هم بررسی میکنیم:
۱- تمرکز بیشتر
مدیتیشن، افزایش قدرت تمرکز شما بر زمانحال و متعاقباً افزایش تمرکزتان در جنبهها و دیگر مسائل روزمره را بههمراه خواهدداشت. یکی از آزمایشهای انجامشده توسط دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۰۸ تاثیرات مدیتیشن بر مغز را بررسیکرده. و متوجه وجود رابطهای مستقیم میان خودآگاهی فرد و نحوه پردازش اطلاعات شده است.
محققان ۱۷ نفر را قبل و بعد از انجام یک برنامه ۸ هفتهای مدیتیشن مورد بررسی قرار دادند. اسکنهای مغزی انجام شده بعد از این مدت نشانگر افزایش سلولهای خاکستری در بخش یادگیری، حافظه و کنترل عواطف بودهاند.
همچنین آزمایشات انجام شده توسط محققان در دانشگاه Carnegie Mellon در سال ۲۰۰۶ نشان داد که چگونه مدیتیشن میتواند بر قدرت تصمیمگیری و تمرکز تاثیری مثبت داشته باشد.
در این تحقیق ۳۵ نفر فرد بیکار که بهدنبال شغلی مناسب میگشتند حضور داشتند. یک گروه در یک دوره ۳ روزه ریلکسیشن بدون مولفههای مدیتیشن شرکت کرده (گروه کنترل) و گروهی دیگر یک دوره مدیتیشن را گذراندند. مقایسه اسکنهای مغزی که از قبل و بعد شرکت در آزمایش گرفته شد، افزایش ارتباط میان قسمتهای مختلف مغز که وظیفه حفظ تمرکز را داشتند، در گروهی که مدیتیشن انجام داده بودند را ثابت کرد.
دکتر ریچارد دیویدسون پروفسور روانشناسی و روانپزشکی در دانشگاه Wisconsin-Madison و بنیانگذار Center for Healthy Mind میگوید: تحقیقات نشان میدهند که ما میتوانیم ذهن و ضمیر نیمه هوشیارمان را تمرین دهیم و این یک مهارت قابل یادگیری است.
۲- عزتنفس و خودآگاهی
مدیتیشن به شما کمک میکند تا بتوانید آرام باشید و به شناختی عمیق و نگرشی مثبت از خودتان دست یابید. دکتر برایان ویند رئیس بخش بالینی Journey Pure میگوید: مدیتیشن خودآگاهی فرد را افزایش میدهد و همین امر باعث میشود تا فرد بتواند بدون قضاوت و پیشداوری به سنجش تفکرات و احساسات خود پرداخته و در نتیجه به عزتنفس بالاتری دست یابد.
بر اساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه Stanford مدیتیشن بر افرادی که از اضطراب اجتماعی رنج میبرند تاثیر بسزایی دارد.
در یکی از مقالات منتشر شده در سال ۲۰۰۶ در روزنامه Journal of Cognitive Psychotherapy ا ۱۴ نفر با اختلال اضطراب اجتماعی در دو گروه مدیتیشن شرکت کردند و گزارشات پایان دوره همگی حاکی از کاهش اضطراب و افزایش عزتنفس در این افراد بود.
۳- کاهش استرس
مدیتیشن سطح هورمون استرس که کورتیزول نامیده میشود را کاهش داده و به شما کمک میکند تا احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
در بررسیهای انجام شده در سال ۲۰۱۳ محققان بیش از ۲۰۰ مورد از تاثیرات مدیتیشن بر افراد سالم را تجزیه و تحلیل کرده و دریافتند که مدیتیشن راه موثری برای کاهش استرس میباشد.
تکرار یک مانترا مانند یک کلمه یا یک صوت در طول مدیتیشن میتواند تاثیر مثبتی بر احساس آرامش بیشتر شما داشته و با تمرکز بر یک مانترا قادر خواهید بود تمرکزتان را از تفکرات منفی برداشته و فکرهای مثبت را وارد ذهنتان کنید.
در مدیتیشنی که در سکوت کامل برای حفظ تمرکزتان به تکرار یک کلمه یا صوت میپردازید و نتیجتاً به یک سکوت و آرامش کامل دست مییابید نیز تاثیرات مشابهی دارد. مثلا یکی از تحقیقات انجامشده در سال ۲۰۱۹ نشانگر کاهش اضطراب روانی در معلمان و تیم پشتیبانی بود. که در یک دوره مدیتیشن شرکت کردند.
محققان سطح استرس قبل و بعد از انجام این دوره از مدیتیشن را مورد بررسی قرار دادند تا سطح خستگی مفرط، افسردگی و استرس در افراد را بسنجند.
بعد از یک دوره هفتگانه مدیتیشن، شرکتکنندگان در طی ۴ ماه روزانه به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه و دوبار در روز مدیتیشن انجام دادند و نتایج بهدست آمده از این افراد گزارشگر سطح پایینتر استرس و خستگی مفرط نسبت به قبل از یادگیری تکنیکهای مدیتیشن بود.
۴- مدیریت اضطراب و افسردگی
مدیتیشن به شما و ذهنتان کمک میکند تا بر زمان حال تمرکز کرده و تمایل کمتری برای یادآوری خاطرات اضطرابآور گذشته که باعث تشدید افسردگی میشوند، داشته باشید.
در یکی از بررسیهای تحقیقاتی سال ۲۰۱۴ که در روزنامه JAMA Internal Medicine منتشر شد، دریافت شد که مدیتیشن به شما کمک میکند تا از اضطراب و افسردگی رهایی یابید.
این تحقیقات همچنین از مزایای کاهش استرس مبتنی بر توجهآگاهی (mindfulness-based stress reduction) (MBSR) یک روش رواندرمانی که در آن از مِدیتیشن استفاده میشود، پشتیبانی میکند. مطالعات نشان میدهد MBSR میتواند به افرادی که از اضطراب رنج میبرند کمککند تا ذهنشان را آرام کرده. و علائم افسردگی کمتری از قبیل مشکلات خواب، کماشتهایی و ناراحتی داشته باشند.
۵- ترک اعتیاد
مدیتیشن میتواند گیرندههای حسی موجود در مغز که باعث اعتیاد به موادمخدر یا الکل میشوند را تغییر داده. و باعث کاهش اشتیاق به این گونه مواد شود. علاوه بر این، مدیتیشن بهشما این امکان را میدهد تا نسبتبه تمایلاتتان آگاهی بیشتری پیدا کرده و آنها را مدیریتکنید.
آگاهی از تمایلات شخصی از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا به ما کمک میکند تا توانایی کنترل تمایلات و غلبه بر آنها را بهدست بیاوریم. از این رو میتوانیم اشتیاق خودمان را به مواردی که برای ما مضر و آسیبزا هستند، کنترلکنیم. و از آسیبهای بعدی جلوگیری نماییم.
مقاله منتشر شده دیگری در سال ۲۰۱۸ در مجله Substance Abuse and Rehabilitation خاطر نشان میکند که تمرین مدیتیشن میتواند از عود کردن تمایل به مصرف مواد مخدر در آینده برای افرادی که به این اختلال مبتلا هستند جلوگیری کند. زیرا این روش بهنحوی عملمیکند که تاثیر درمانی بر نحوه عملکرد مغز ایجاد کرده. و به مغز کمک میکند تا موقعیتهای لذتبخش مختلفی را تجربه کند.
۶- کنترل درد
بسیاری از پزشکان تمرینات مِدیتیشن را به عنوان بخشی از برنامه جامع کنترل درد پیشنهاد میکنند.
برای مثال یک تحقیق در سال ۲۰۲۰ با بیش از ۶۴۰۰ شرکت کننده طی ۶۰ آزمایش نشان داد که مِدیتیشن میتواند به افرادی که در دوره نقاهت پس از جراحی قرار دارند و همچنین دردهای حاد و مزمن کمک بسزایی کند.
البته این بدین معنا نیست که مدیتیشن راه درمانی برای تمام بیماریها و علاجی برای دردهای مختلف میباشد. ما متوجه درد میشویم. اما این درد در ذهنمان بزرگنمایی نشده و همین امر به کنترل در روند درمان کمک میکند.
۷- عشق و مهربانی
مدیتیشن عشق و مهربانیکه با نام مِدیتیشن متا نیز شناختهمیشود میتواند باعث ایجاد و پرورش رحمت برای شما و دیگرانشود. این نوع مِدیتیشن مدارهایی از مغز را که بر احساسات دیگران تاثیر میگذارد تقویت کرده. حس همنوعدوستی را برانگیختهنموده و تعصبات ضمنی و ناخودآگاهی که منجر به رفتارهای متعصبانه کلیشهای و دائمی میشود را کاهشمیدهد.
برای شروع مدیتیشن متا یکی از عزیزانتان را در ذهن بیاورید و برای او آرزوی شادی کنید. سپس این شادی و آرامش را برای سایر افراد زندگیتان گسترش دهید.