روانشناسی

فراموشی چیست؟

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

فراموشی چیست ؟

مفهوم فراموشی چیست ؟

فراموشی به از دست رفتن یا عدم دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در حافظه اشاره دارد. این حالت ممکن است از طریق یک فرایند منفعل که در اثر آن حافظه اصلی تخریب می‌شود، یا توسط یک فرایند فعال که در آن حافظه‌های جدید در بازیابی خاطرات قدیمی تداخل ایجاد می‌کنند، رخ دهد.

فراموشی بارزترین ویژگی حافظه انسان است، خواه این فراموشی به صورت یک ویژگی روزمره باشد، مانند جا گذاشتن کلید در خانه، یا بر اساس شرایط پزشکی جدی‌تر باشد، مانند فراموشی یا یادزدودگی. گاهی اوقات این لغزش‌های حافظه، ساده و نسبتاً بی‌ضرر هستند، مانند فراموش کردن یک تماس تلفنی. در مواقع دیگر، فراموشی می‌تواند بسیار وحشتناک باشد و حتی عواقب جدی نیز در پی داشته باشد، مانند اینکه یک شاهد عینی جزئیات مهم یک جرم را فراموش می‌کند.

فراموشی به قدری رایج است که شما احتمالاً به روش‌های بی‌شماری برای کمک به یادآوری اطلاعات مهم مانند نوشتن برنامه‌های روزانه یا رویدادهای مهم در تقویم خود متکی هستید. همانطور که با عصبانیت به دنبال کلیدهای گمشده اتومبیل خود هستید، ممکن است ناگهان شوکه شوید که آدرس مکانی که در آنجا قرار ملاقات داشتید را نیز کلا به خاطر نمی‌آورید. با این حال، فراموش کردن به طور کلی به معنای از دست دادن یا پاک شدن این اطلاعات از حافظه طولانی مدت شما نیست.

چرا مغز ما مدام چیزهایی را فراموش می‌کند؟

به گفته روانشناسان، بعضی اوقات فراموشی برای سلامت روان ما بهتر از یادآوری خاطرات است. اما درک دلایل از بین رفتن حافظه، به ما کمک می‌کند تا خاطرات و اطلاعات را بهتر به یاد بیاوریم.

همه ما تمایل داریم بعضی چیزها را فراموش کنیم. اما برخی مواقع، فراموشی به خودی خود اتفاق می‌افتد و از کنترل ما خارج است. این واقعیت ناراحت کننده است و می‌تواند ما را عصبانی کند، اما در عین حال می‌تواند به آرامش ما نیز کمک کند! از این گذشته، آیا واقعا همیشه می‌خواهیم همه چیز را به یاد بیاوریم؟!

انسان‌ها دوست دارند از کودکی تا پیری به خاطرات خود وفادار بمانند. اما معمولاً فراموش می‌کنیم که خاطرات ما نیز به‌دلیل ضربه‌ها و حوادث دردناک و دلخراش در طول زندگی، زخم خورده‌اند.

حتی بدتر از آن، ما معمولاً تجربه‌های آسیب‌زای خود را به‌یاد نمی‌آوریم و تمایل به یادآوری آنها به‌روشی تحریف‌شده داریم. در نتیجه، به گفته روانشناسان، برخی مواقع به یاد آوردن ممکن است سخت‌تر از فراموش کردن باشد.

متاسفانه برخی مواقع روش‌های تقویت حافظه عواقب بدی دارد. به طور مثال، درین استرنج، استاد روانشناسی، می‌گوید: «هرچه افراد برای تقویت حافظه خود بیشتر تمایل و اقدام نشان دهند، احتمال بروز علائم «تجربه مجدد» مرتبط با اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، مانند افکار و تصاویر سرزده، بیشتر می‌شود.»

فراموشی زجرآور و کلافه کننده است، اما آیا واقعا اینقدر بد است؟ سیستم عصبی ما تمایل دارد تجربه‌های آسیب‌زا را فراموش کند تا از اثرات منفی آن خلاص شود. از این نظر، فراموشی، تجربه‌ی رهایی از رنج‌های ماست.

مغز انسان انعطاف‌پذیر است. مغز ما توانایی سازگاری با تشخیص و حذف خاطراتی که دوستشان نداریم را دارد. اگر بخواهیم هر لحظه از هر روزمان را بخاطر بسپاریم، اکثر ما بیش از حد در ذهن خود فرو می‌رویم.

فراموشی به به‌خاطر آوردن خاطرات کمک می‌کند!

پاک کردن برخی از خاطرات، که می‌تواند به عنوان یک تمرین فراموشی در نظر گرفته شود، همچنین به ما کمک می‌کند خاطراتی را که دوست داریم، بهتر به یاد بیاوریم و بار سنگین سیستم عصبی را کاهش دهیم.

مایکل اندرسون، استاد علوم اعصاب شناختی دانشگاه اورگان، می‌گوید: «ما معتقدیم فراموش کردن امری سازگار است. یعنی مردم به طور آگاهانه تلاش می‌کنند برخی خاطرات خود را فراموش کنند تا به تمرکز ذهنی آنها کمک کند.»

اندرسون می‌گوید: «سر شما پر از موارد شگفت‌انگیز و چیزهایی است که نیازی به دانستن و یادآوری آنها نیست.»

اما چگونه می توان اطلاعات بی فایده را به نفع موارد ضروری، پاک کرد؟

کارشناسان تصور می‌کنند لحظات بحرانی معمولاً انسان‌ها را مجبور می‌کند تا به آنچه که برای فراموشی نیاز دارند، فکر کنند. روانشناسان بر این باورند که اگر بفهمید چه کسی هستید و در آن لحظه می‌خواهید در زندگی خود چه کارهایی انجام دهید، در موقعیت خوبی قرار خواهید گرفت تا تلاش کنید آنچه را که به آن نیازی ندارید فراموش کنید، و چیزهایی را که برایتان بسیار بااهمیت هستند در حافظه‌تان نگه دارید.

به عبارت دیگر، چیزهایی را فراموش خواهید کرد که نیازی به یادآوری آنها برای همیشه نخواهید داشت. در واقع حافظه شما از اطلاعات غیرضروری پاک می‌شود و خودتان را از بارهای ذهنی سنگینی آزاد می‌کنید که نمی‌دانید چه مدت و به چه قیمتی آنها را تحمل کرده‌اید.

تکنیک های بهبود حافظه در خصوص فراموشی چیست

دانشمندان تصور می‌کنند استراتژی‌های بهبود حافظه، مانند تکرار و تمرین اطلاعات، به افراد کمک می‌کند تا بفهمند چه چیزهایی واقعاً برایشان لازم است و چه چیزی برای آنها مناسب نیست. این تکنیک‌ها همچنین به افراد کمک می‌کند اطلاعات غلط ذخیره شده در خاطرات خود را از اطلاعات صحیح جدا کنند.

بیشتر اوقات، سیستم ذهنی ما با انگیزه‌ها، اطلاعات، تخیلات و واقعیت‌های مختلف درگیر است و تأثیرات مهمی بر تفسیر ما از وقایع قدیمی یا نحوه یادآوری خاطرات گذشته می‌گذارد.

وقتی یک دوست قدیمی را به طور تصادفی در خیابان می‌بینید، خاطرات قدیمی با او را به یاد می‌آورید. اگر به نظر می‌رسد دوست قدیمی‌تان شغلی بهتر از شما دارد، حافظه شما تمایل دارد چیزهایی را در مورد او به خاطر بسپارد که می‌تواند دلیل موفقیت او نسبت به شما را توضیح دهد. اما در حالت معکوس، این روند هنوز ادامه پیدا می‌کند و مجموعه‌ای از واقعیت‌های مختلف در مورد رابطه شما با دوستتان و یادآوری آن را به شما ارائه می‌دهد.

تکنیک‌های بهبود حافظه، یعنی تکرار و تمرین آنچه فکر می‌کردید از قبل می‌دانید، به شما کمک می‌کند تا رویدادها، مفاهیم و رفتارهای مختلف را به روشی بهتر و عینی‌تر به یاد بیاورید.

بیولوژی فراموشی چیست

انواع مختلف حافظه به روش‌های مختلف و در مناطق مختلف مغز ایجاد و ذخیره می‌شوند. محققان هنوز جزئیات را دقیقاً مشخص نکرده‌اند اما آنها می‌دانند که خاطرات فرد- آنهایی که شخصاً توسط فرد تجربه شده‌اند- در بخشی از مغز به نام هیپوکامپ، در ساعت‌ها و روزهای بعد از رویداد، به شکلی پایدار قرار می‌گیرند.

اما چگونگی فراموشی چیست؟ چگونگی فراموشی مغز تا حد زیادی نادیده گرفته شده است. مایکل اندرسون می‌گوید: «هر حافظه‌ای دچار فراموشی می‌شود. برخی مواقع هم حذف کامل، آن هم بدون استثنا». دیویس می‌گوید: «مغز همیشه در تلاش است اطلاعاتی را که قبلاً آموخته فراموش کند».

منبع:

https://www.trtworld.com/magazine/why-do-our-brains-keep-forgetting-things-43254

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا