آیا باید حملات پانیک را جدی بگیریم
عوارض بعد از حمله پانیک
علائم حملات پانیک چیست؟
قبل از پرداختن به عوارض حمله پانیک بهتر است بدانیم علایم حمله پانیک چیست تا در صورت بروز آنرا بهتر بشناسیم. علائم حمله پانیک به سرعت ظاهر میشوند، این احساس را برایتان ایجاد میکنند که قرار است برای همیشه بمانند و میتوانند شما را با احساس ترس رها کنند.
این تجربه ترسناک هر ساله برای حدود ۱۱ درصد از بزرگسالان در ایالات متحده اتفاق میافتد. در طول حمله پانیک، سیستم عصبی به یک خطر درک شده واکنش بیش از حد نشان میدهد. این امر منجر به طیف گستردهای از علائم ناراحت کننده میشود: ضربان قلب سریع، مشکل تنفسی، سرگیجه و درد قفسه سینه که میتواند مانند حمله قلبی احساس شود.
این مقاله در مورد علائم و عوارض بعد از حمله پانیک صحبت میکند؛ توضیح میدهد که حمله پانیک چه احساسی دارد و عوارض احتمالی آن چگونه است. همچنین در مورد زمان مراجعه به پزشک خود در رابطه با علائم صحبت میکند.
اهمیت شناخت و مدیریت عوارض بعد از حمله پانیک
ترس و لرز یا لرزش
ترس و لرز، لرزش و لرز اندام، علائم اصلی بسیاری از اختلالات اضطرابی و همچنین علائمی است که میتواند در حین حمله پانیک رخ دهد. شاید احساس کنید که دستها و انگشتان شما ابتدا شروع به لرزش میکنند و نگه داشتن اشیاء کوچک مانند قلم، ظروف یا تلفن برایتان دشوار است. این لرزش میتواند به لرزش کامل بدن تبدیل شود و ایستادن را دشوار کند.
باور بر این است لرزشی که در هنگام حمله پانیک رخ میدهد، واکنش بیش از حد دستگاه عصبی غیرارادی است، یعنی بخشی از پاسخ جنگ یا گریز. همانطور که عضلات شما برای «حالت گریز» یا فرار از وضعیت تحریک کننده تنش پیدا میکنند، شما دچار پرش عضله و لرزش خواهید شد.
حمله پانیک چه حسی دارد؟
مردم اغلب از کلماتی مانند «خرد کردن»، «تپیدن»، «احساس یک ابدیت»، «از دست دادن عقل» و «ناتوانی در دریافت هوای کافی» برای توصیف حملات پانیک استفاده میکنند. بسیاری از مردم از حملات پانیک میترسند و شیوه زندگی خود را تغییر میدهند تا از تجربه حمله دیگر جلوگیری کنند. آنها ممکن است روال زندگی خود را تغییر دهند، مکانهایی که میروند را محدود کنند یا از افرادی که ممکن است آنها را تحریک کنند، دور بمانند.
بی حسی و حس سوزش
مورمورشدن که بیشتر به عنوان بیحسی و حس سوزش شناخته میشود، همچنین میتواند در طول حمله پانیک رخ دهد. شما به احتمال زیاد این حس را به عنوان بیحسی یا «سوزنسوزنشدن» در مناطق خاصی مانند لبها، صورت، انگشتان، بازوها، پاها و ساقهای پا تجربه خواهید کرد.
این نشانه دیگری است که به دلیل محاسبه اشتباه پاسخ جنگ یا گریز تکاملی است. در طول این واکنش، جریان خون در اندامهای مهم مانند قلب، ریهها و اندامهای مرکزی سرعت میگیرد. این میتواند قسمتهای «کم اهمیتتر» بدن به ویژه اندامهای شما را به کمبود خون و در نتیجه حس سوزش دچار کند.
مورمور شدن شدید یا گرگرفتگی
بسیاری از افراد همچنین گزارش میدهند که در هنگام حمله پانیک، احساس گرما، از جمله مورمور شدن شدید یا گرگرفتگی را تجربه میکنند. مکانیسمهای فیزیولوژیکی پشت این مسئله کاملاً درک نشده است، اگرچه یک نظریه این است که این امر نیز نتیجه پاسخ جنگ یا گریز است.
اگرچه گرگرفتگیها در «راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، چاپ پنجم، متن بازنگری شده» یاdsm-5 TR ، به عنوان علائم حمله پانیک، قرار داده شدهاند، تحقیقات نشان میدهد که گاهی اوقات پانیک در واقع میتواند واکنشی به یک گرگرفتگی باشد.
این مسئله ممکن است برای افرادی که در یائسگی هستند، زمانی که گرگرفتگی اغلب نتیجه اختلالات هورمونی است، صدق کند. تجربه یک گرگرفتگی ناگهانی، ناراحت کننده و ترسناک است و در واقع به خودی خود، میتواند باعث حمله پانیک شود.
تعریق
تعریق، یک علامت فیزیکی از حملات پانیک است. کف دستهای چسبنده، همراه با عرق در زیر بغل، پشت یا شقیقههای شما، علائم مکرر حملات پانیک و بسیاری از اختلالات اضطرابی هستند.
گاهی اوقات تشخیص حمله پانیک در شخص دیگری دشوار است، زیرا بسیاری از این علائم به صورت درونی تجربه میشوند. با این حال، اگر کسی را میبینید که بیش از حد عرق میکند، چه روی پیشانی و چه از طریق پیراهنش زمانی که هیچ علت فیزیکی یا محیطی آشکار وجود ندارد، یک توضیح میتواند حمله پانیک باشد.
حالت تهوع
حالت تهوع یکی دیگر از علائم شایع حملات پانیک است. در موارد نادر، حالت تهوع ممکن است منجر به استفراغ شود، اگرچه این مورد کمتر شایع است. چنین احساس تهوعی میتواند ناشی از احساس «دلشوره» باشد که اغلب توسط افرادی که اضطراب را تجربه میکنند توصیف میشود. این امر در واقع به لطف پاسخ جنگ یا گریز است، زمانی که بدن بیش از حد آدرنالین تولید میکند که باعث میشود شما احساس ناخوشایندی را در معده خود تجربه کنید.
تپش قلب
تپش قلب و تاکیکاردی یا ضربان قلبی که به طور غیر طبیعی بالاست، علائم اضافی حمله پانیک است. احساس اینکه قلبتان جریان ضربان را گم میکند یا احساس نبض غیرمعمولی بالا، میتواند یک تجربه ترسناک باشد که حمله پانیک شما را تشدید کند.
تقریباً درست مثل تمام علائم حمله پانیک، ضربان قلب بالا یا نامنظم با واکنش جنگ یا گریز مرتبط است. از آنجا که بدن شما خون را به اندامهای مهم و گروههای عضلانی بزرگ پمپ میکند تا به جنگ (یا گریز) شما کمک کند، قلبتان اضافه کاری خواهد کرد.
تنگی نفس یا تنفس عمیق و سریع
راهنمای تشخیصی DSM-5 TR تنگی نفس، احساس خفگی یا خفه شدن را به عنوان علائم حمله پانیک ذکر میکند. این علائم تنفسی همچنین میتوانند به عنوان تنفس عمیق و سریع ظاهر شوند.
تنفس عمیق و دیافراگمی (که در آن معده، به جای قفسه سینه، در هنگام تنفس دم گسترش مییابد)، میتواند به بدن شما کمک کند و تنفستان را دوباره تنظیم کند. یک مزیت این است که تنفس عمیق همچنین سیستم عصبی خودکار پاراسمپاتیک را فعال میکند، پاسخ جنگ یا گریز بدن را آرام میکند و احساسات اضطراب را کاهش میدهد.
سرگیجه
سرگیجه یکی از علائم شایع حملات پانیک است که باید از آن آگاه باشید. در برخی موارد، این میتواند بعد از نفس کشیدن کوتاه و کمعمق (که بر شیمی خون شما تأثیر میگذارد) باشد.
اگر شما شروع به تجربه سرگیجه ناگهانی و شدید کنید، مهم است که مکانی امن برای نشستن پیدا کنید. حمله پانیک به خودی خود خطرناک نیست، اما سقوط یا آسیب رساندن به خود بعد از سرگیجه یک احتمال است.
اگر با کسی هستید که به دلیل حمله پانیک احساس سبکی سر یا سرگیجه میکند، از او بخواهید که بنشیند و سر خود را بین پاهایش قرار دهد یا دراز بکشد و پاهایش را بالا ببرد. این کار میتواند به تنظیم فشار خون و کاهش احساس غش کمک کند.
ترسِ از دست دادن کنترل
کسی که دچار حمله پانیک شده است، میتواند از دست دادن کنترل یا «جنون» بترسد. حمله پانیک به عنوان یک قسمت جداگانه و محدود به دورهای از پانیک تعریف میشود؛ در طول این مدت شما ممکن است کنترل بدن و احساسات خود را از دست بدهید.
این امر میتواند به شما کمک کند به یاد داشته باشید که بیشتر حملات پانیک فقط چند دقیقه طول میکشد و هنگامی که از آن خارج شدید، دوباره کنترل خواهید داشت.
مسخ واقعیت یا مسخ شخصیت
مسخ واقعیت یا مسخ شخصیت، علائم اضافی و نادرتر حملات پانیک هستند. وقتی کسی تجربهی مسخ واقعیت را دارد، احساس غیر واقعی بودن دارد، یا اینکه از واقعیت جدا شده است در حالی که واقعیت در اطرافش اتفاق میافتد.
مسخ شخصیت را میتوان به عنوان احساس جدایی از خود توصیف کرد، یا به عنوان اینکه شما رفتارهای خود را مشاهده میکنید اما نمیتوانید آنها را شناسایی کنید.
وقتی که در حمله پانیک هستید، ممکن است با احساس ناگهانی «شناور شدن در بالای» بدن خود یا تماشای پانیک خود، مسخ واقعیت یا مسخ شخصیت را تجربه کنید.
درد یا ناراحتی قفسه سینه
درد قفسه سینه یکی از ناراحت کنندهترین علائم حملات پانیک است. حملات پانیک اغلب به دلیل علائم درد قفسه سینه با حملات قلبی اشتباه گرفته میشوند.
یک مطالعه قدیمیتر نشان داد که حدود ۲۵ درصد از بیمارانی که علائم درد قفسه سینه را به پزشک خود گزارش میدهند، در نهایت با اختلال پانیک تشخیص داده میشوند.
ترس از مرگ
در یک لحظه، حمله پانیک میتواند آنقدر پانیکناک و کاملاً درگیر کننده باشد که امکان داشته باشد ترس از مرگ را تجربه کنید.
با تجربه علائمی مانند تپش قلب، درد قفسه سینه و تنفس عمیق و سریع، جای تعجب نیست که برخی افراد فکر میکنند در هنگام حمله پانیک، در حال تجربه مرگ هستند. اگر در این وضعیت هستید، سعی کنید به یاد داشته باشید که حمله پانیک به تنهایی نمیتواند شما را بکشد.
حمله اضطراب در مقابل حمله پانیک
بسیاری از مردم از اصطلاحات «حمله اضطراب» و «حمله پانیک» به جای یکدیگر استفاده میکنند. با این حال، فقط یک حمله پانیک در راهنمای تشخیصی dsm-5 tr تعریف شده است و شامل یک لیست از علائم قابل شناسایی میشود. حمله اضطراب میتواند به یک دورهی اضطراب حاد که شدت آن نسبت به حمله پانیک کمتر است، اشاره کند.
عوارض بعد از حمله پانیک چیست
متأسفانه، در صورت عدم مقابله با حمله پانیک، ممکن است عوارضی وجود داشته باشد. این موارد میتواند شامل موارد زیر شود:
اختلال پانیک
در حالی که برای برخی افراد، حمله پانیک ممکن است یک بار رخ دهد، ۲ تا ۳ درصد از مردم به اختلال پانیک مبتلا میشوند. اختلال پانیک نوعی اختلال اضطراب است که میتواند توسط روانپزشک یا متخصص سلامت شما تشخیص داده شود. طبق راهنمای تشخیصیdsm-5 TR ، فرد باید به طور منظم حملات پانیک غیرمنتظره را تجربه کند تا مبتلا به اختلال پانیک تشخیص داده شود.
حداقل یکی از این حملات پانیک، باید با یک دوره یک ماهه از تجربه ترس شدید فرد و رفتارهای اجتنابی در اطراف محرکهای حملات پانیک دنبال شود.
رفتارهای اجتنابی
طبق راهنمای تشخیصی dsm-5 TR، حملات پانیک میتواند قابل انتظار یا غیرمنتظره باشد. بعضی از افراد میتوانند محرکهایی را که منجر به حملات پانیک میشوند شناسایی کنند.
این محرکها ممکن است شامل رانندگی، بیرون رفتن در مکانهای عمومی، صحبت در مکانهای عمومی، رفتن به باشگاه، شنیدن صداهای بلند مانند آتش بازی یا ماشینها و تعداد بیشماری دیگر از موارد باشد.
در حالی که اجتناب از محرکها می تواند وقوع حملات پانیک را کاهش دهد، رفتارهای اجتنابی نیز ممکن است منجر به محدودیت در زندگی و روابط، همراه با احساسات ترس شود.
آگورافوبیا
تجربه حمله پانیک در مکانهای عمومی یا در حین رانندگی منجر به افزایش احتمال ابتلا به آگورافوبیا میشود. آگورافوبیا یک ترس شدید و اجتناب از حضور در موقعیتی است که فرار ممکن است دشوار باشد زمانی که حمله پانیک داشته باشید. این حالت همچنین میتواند شامل ترس از ترک خانه باشد.
در مورد افرادی که دچار حملات پانیک هستند، این حالت به دلیل ترس از تجربه حمله دیگری در جمع است. آگورافوبیا میتواند منجر به ناتوانی عملکردی شود و روابط، کار، زندگی اجتماعی، اوقات فراغت و موارد دیگر را محدود کند.
بیماریهای قلبی
افراد مبتلا به اختلال پانیک، میزان بیشتری از بیماریهای قلبی از جمله پرفشاری خون (فشار خون بالا) و کاردیومیوپاتی (بیماری ماهیچه قلب) دارند.
تحقیقات در مورد جهت علت و معلول قطعی نیست، زیرا ممکن است افرادی که از قبل با این بیماریهای قلبی مواجه هستند، به احتمال زیاد در نتیجه بیماری خود دچار پانیک شوند.
با این وجود، این یکی از دلایلی است که مهم است به دنبال درمان اختلال پانیک یا حملات پانیک مداوم باشید.
عوارض فیزیکی و روانی بعد از حمله پانیک
عوارض فیزیکی بعد از حمله پانیک
حملات پانیک علاوه بر تجربه وحشتآور در لحظه، میتوانند عوارض فیزیکی طولانیمدتی نیز به همراه داشته باشند. این عوارض ممکن است پس از حمله برای مدتی ادامه پیدا کنند یا حتی به صورت مزمن درآیند. برخی از شایعترین عوارض فیزیکی بعد از حمله پانیک عبارتند از:
- سرگیجه و احساس ضعف: بعد از حمله، ممکن است فرد احساس سرگیجه، سبکی سر و ضعف عمومی کند. این علائم به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی در بدن مانند افزایش ضربان قلب و تنفس ایجاد میشوند.
- خستگی شدید و کاهش انرژی: خستگی مفرط یکی دیگر از عوارض شایع پس از حمله پانیک است. این خستگی ممکن است به مدت چند روز یا حتی چند هفته ادامه داشته باشد.
- تپش قلب طولانیمدت: تپش قلب یکی از علائم اصلی حمله پانیک است که ممکن است حتی پس از پایان حمله نیز برای مدتی ادامه یابد.
- تنفس نامنظم و تنگی نفس: احساس تنگی نفس و تنفس سریع و نامنظم ممکن است پس از حمله نیز ادامه داشته باشد.
- لرزش و تعریق: لرزش اندامها و تعریق بیش از حد از دیگر عوارض فیزیکی هستند که ممکن است پس از حمله رخ دهند.
عوارض روانی بعد از حمله پانیک
عوارض روانی ناشی از حملات پانیک اغلب شدیدتر و پایدارتر از عوارض فیزیکی هستند. این عوارض میتوانند کیفیت زندگی فرد را به شدت تحت تأثیر قرار دهند. برخی از مهمترین عوارض روانی عبارتند از:
- احساس ناامنی و ترس مداوم: فردی که دچار حمله پانیک میشود، ممکن است دائماً احساس ناامنی و ترس از تکرار حملات داشته باشد.
- اضطراب شدید در مورد وقوع حمله دیگر: ترس از تکرار حمله پانیک میتواند منجر به اضطراب شدید و دائمی شود.
- کاهش اعتماد به نفس و افزایش ترسهای اجتماعی: حملات پانیک ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفس فرد و افزایش ترس از قرار گرفتن در موقعیتهای اجتماعی شود.
- احساس گیجی و عدم تمرکز: مشکل در تمرکز و حفظ تمرکز از دیگر عوارض روانی است که ممکن است پس از حمله پانیک رخ دهد.
- افسردگی و خلق پایین: افسردگی یکی از عوارض شایع همراه با اختلال پانیک است. افراد مبتلا به اختلال پانیک ممکن است احساس غمگینی، بیعلاقگی و ناامیدی کنند.
راهکارهای مدیریت عوارض بعد از حمله پانیک:
بعد از حمله پانیک چه کار کنیم؟
مکث کردن و نفس کشیدن
اگر احساس میکنید که نمیتوانید در حین حمله پانیک نفس بکشید، انجام یک تمرین تنفس عمیق کمک میکند.
۱. هنگامی که متوجه شدید علائم شما در حال کاهش است، شروع به تنفس آهسته و هدفمند کنید.
۲. یک نفس عمیق، صاف و یکنواخت از طریق بینی خود بکشید.
۳. وقتی تا جایی که میتوانید هوا را جذب کردید، نفس خود را برای یک یا دو لحظه نگه دارید.
۴. به تدریج از طریق دهان نفس بکشید تا زمانی که احساس کنید هیچ هوایی در ریههایتان باقی نمانده است.
سعی کنید این الگوی تنفس دم را به آرامی از طریق بینی خود تکرار کنید، به طور خلاصه نفستان را نگه دارید و آن را به آرامی از دهانتان بیرون دهید. از طریق تمرین تمرینات تنفسی عمیق در طول روز، ممکن است بتوانید اضطرابتان را بیشتر مدیریت کنید و در نتیجه، احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
از تکنیکهای خودآرامش بخشی استفاده کنید
احساسات آشفتگی که شما تجربه میکنید، میتواند ذهن شما را تحت کنترل بگیرد و تمرکز بر آنچه در اطرافتان اتفاق میافتد را دشوار کند. تکنیکهای خودآرامش بخشی میتواند راهی مؤثر برای نگه داشتن شما در لحظه حاضر باشد و ذهنتان را از احساسات پانیک دور کند.
یکی از استراتژیهای مفید، روش ۱-۲-۳-۴-۵ است. شما میتوانید این کار را با شناسایی موارد زیر انجام دهید:
- ۵ چیزیکه میتوانید ببینید
- ۴ چیزی که میتوانید احساس کنید
- ۳ چیزیکه میتوانید بشنوید
- ۲ چیزی که میتوانید بو کنید
- ۱ چیزی که میتوانید بچشید
چگونه پس از حمله پانیک آرام شویم؟ در حالی که حملات پانیک آزاردهنده و ناتوان کننده هستند، کارهایی وجود دارد که میتوانید انجام دهید که به شما کمک میکند بدن و ذهنتان را بعد از آن آرام کنید. برخی از استراتژیهایی که میتوانند کمک کنند عبارتند از:
از خودگویی مثبت استفاده کنید
حملات پانیک میتواند شما را نگران، عصبی و ترسیده کند. وقتی حمله رخ میدهد، ممکن است افکار ترسناکی در مورد از دست دادن کنترل یا حتی احتمالاً مرگ ناشی از حمله داشته باشید. هنگامی که حمله شروع به از بین رفتن میکند، ممکن است از تجربه پانیک خود احساس خجالت یا ناراحتی کنید. حتی ممکن است در مورد زمانی که حمله بعدی رخ میدهد، استرس بگیرید.
سعی کنید از خودگویی مثبت و عبارات تأکیدی برای افزایش خلق و خوی خود و به دست آوردن حس کنترل استفاده کنید. وقتی حمله پانیک رو به پایان است، به خودتان یادآوری کنید که به زودی تمام خواهد شد و نمیتواند به شما آسیب برساند. اگر افکار خود سرزنشگری به وجود آمد، تمام تلاشتان را بکنید تا خود را ببخشید، افکار خود سرزنشگری را با عبارات تأکیدی خنثی کنید و روزتان را ادامه دهید.
به افکار و عبارات تأکیدی قدرتمند فکر کنید، مانند تکرار بیصدای چنین جملاتی برای خود: «من کنترل اضطراب خود را دارم»، «این میگذرد»، «من یک فرد ارزشمند با بسیاری از ویژگیهای عالی هستم» یا «من قویتر از حملات پانیک خود هستم.»
با یکی از عزیزان خود صحبت کنید
شاید تماس با یکی از عزیزان برای صحبت کردن مفید باشد. حتی لازم نیست به دوست یا عضو خانواده خود بگویید که فقط دچار حمله پانیک شدهاید. بلکه میتوانید به عزیزانتان زنگ بزنید تا فقط حرف بزنند. ممکن است متوجه شوید صحبت کردن با کسی که به او اعتماد دارید، حین کاهش علائم حمله پانیک، احساس بهتری به شما میدهد.
اگر کسی در دسترس نیست یا برای شما ممکن نیست که پس از حمله پانیک با کسی تماس بگیرید، سعی کنید در نظر بگیرید که یک دوست یا عضو خانواده مورد اعتماد چه چیزی به شما میگوید.
به این فکر کنید که یک دوست حمایتگر چگونه به شما میگوید که از اضطرابتان عبور خواهید کرد یا به شما افتخار میکند که حمله پانیک خود را به خوبی مدیریت کردهاید.
روی چیز دیگری تمرکز کنید
پس از حمله پانیک، افکار و انرژی شخصی شما ممکن است بیش از حد بر اضطراب و سایر علائمتان متمرکز شود. به جای اینکه اضطراب خود را با توجه یا نگرانی بیشتر تغذیه کنید، سعی کنید روی چیزی تمرکز کنید که به شما شادی یا احساس آرامش میدهد.
برخی از تکنیکهای حواسپرتی که میتوانند مؤثر باشند شامل شمارش تنفس، تماشای تلویزیون، خواندن کتاب، مدیتیشن یا سرگرمی خلاقانه است.
درمان پس از حمله پانیک
اگر دچار حملات پانیک هستید، مهم است که با یک متخصص سلامت روان در مورد گزینههای درمانی خود صحبت کنید. چنین حملههایی نشانهای از اختلال پانیک است. در حالی که کارهایی وجود دارد که میتوانید برای مقابله با این اختلال انجام دهید، اختلالات اضطرابی به تنهایی از بین نمیروند. در واقع اگر شما اقدام نکنید، چنین اختلالاتی با گذشت زمان بدتر میشوند. مهم است به یاد داشته باشید که درمانهای مؤثر در دسترس هستند.
درمانهای اختلال پانیک معمولاً شامل مشاوره، دارو یا ترکیبی از هر دو است.
مشاوره
درمان شناختی رفتاری(CBT) و درمان مواجهه سازی، دو درمانی هستند که میتوانند به ویژه برای درمان حملات پانیک مؤثر باشند.
استفاده از حمایت اجتماعی و مشاوره
حمایت اجتماعی و مشاوره دو ابزار قدرتمند برای مقابله با حملات پانیک و کاهش عوارض آن هستند. این دو روش میتوانند به شما کمک کنند تا به طور موثر با ترسها و نگرانیهایتان مقابله کنید و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید.
اهمیت حمایت اجتماعی
- احساس امنیت و آرامش: حضور افراد مورد اعتماد مانند خانواده، دوستان و گروههای حمایتی میتواند احساس امنیت و آرامش را در شما ایجاد کند.
- کاهش احساس انزوا: صحبت کردن با دیگران در مورد احساسات و تجربیاتتان باعث میشود که احساس کنید تنها نیستید.
- دریافت حمایت عاطفی: حمایت عاطفی اطرافیان میتواند به شما کمک کند تا با احساسات منفی خود مقابله کنید و انرژی مثبت بگیرید.
- ایجاد انگیزه: تشویق و حمایت اطرافیان میتواند انگیزه شما را برای ادامه درمان و بهبودی افزایش دهد.
نقش مشاوره در مدیریت پانیک
- شناخت علل و عوامل مؤثر: مشاور میتواند به شما کمک کند تا ریشههای حملات پانیک را شناسایی کنید و عوامل موثر بر آنها را بهتر درک کنید.
- یادگیری مهارتهای مقابله: مشاور میتواند تکنیکهای مختلفی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، آرامسازی عضلانی و شناخت درمانی را به شما آموزش دهد تا بتوانید در هنگام مواجهه با موقعیتهای اضطرابآور بهتر از خودتان مراقبت کنید.
- تغییر الگوهای فکری: مشاور میتواند به شما کمک کند تا افکار منفی و نگرانیهای بیش از حد را شناسایی کرده و آنها را با افکار واقعبینانهتر جایگزین کنید.
- بهبود مهارتهای ارتباطی: مشاور میتواند به شما کمک کند تا مهارتهای ارتباطی خود را بهبود بخشید و به طور موثرتر با دیگران ارتباط برقرار کنید.
- افزایش اعتماد به نفس: با گذراندن جلسات مشاوره و کسب مهارتهای جدید، اعتماد به نفس شما افزایش مییابد و توانایی شما برای مقابله با چالشها بهبود مییابد.
دارو
داروهایی که ممکن است تجویز شوند شامل داروهای ضدافسردگی مانند پکسیل (پاروکستین)، پروزاک (فلوکستین) و زولفت (سرترالین) و بنزودیازپینهایی مانند آتیوان (لورازپام)، کلونوپین (کلونازپام) و زاناکس (آلپرازولام) هستند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
حملات پانیک نشانهای انواع اختلالات اضطرابی مانند اختلال پانیک، اختلال استرس پس از سانحه، اختلالات مربوط به فوبیا، اختلال اضطراب اجتماعی و موارد دیگر است. مهم است که تشخیص صحیح را دریافت کنید تا بتوانید مؤثرترین درمان را برای خود پیدا کنید. پیشنهاد میشود که در صورت تجربه موارد زیر، به پزشک مراجعه کنید:
- علائمحملهپانیکرا تجربه میکنید
- احساس ترسازاحتمالحملهپانیکدیگر
- متوجه میشوید که در حال تغییر روال، برنامهها یا رفتارهایتان برای جلوگیری از حمله دیگر هستید
پزشک شما علل فیزیکی احتمالی علائم را چک میکند، گزینههای درمانی شما را مورد بحث قرار میدهد و ممکن است شما را برای تشخیص به روانپزشک یا روان درمانگر جهت درمان ارجاع دهد.
مطلب پایانی
اهمیت مدیریت صحیح عوارض بعد از حمله پانیک و استفاده از راهکارهای مناسب برای بهبود سلامت جسمی و روانی: مدیریت صحیح عوارض بعد از حمله پانیک بسیار مهم است، زیرا این عوارض میتوانند بر کیفیت زندگی فرد به شدت تأثیر بگذارند و حتی منجر به تشدید اختلال و ایجاد مشکلات روانی دیگر شوند. با مدیریت مناسب این عوارض، میتوان به بهبود قابل توجهی در سلامت جسمی و روانی دست یافت.
چرا مدیریت عوارض مهم است؟
- جلوگیری از تشدید اختلال: اگر عوارض بعد از حمله پانیک به خوبی مدیریت نشوند، ممکن است فرد به تدریج از موقعیتهایی که باعث ایجاد اضطراب میشوند، اجتناب کند و این امر میتواند منجر به ایجاد فوبیا و محدود شدن فعالیتهای روزانه شود.
- بهبود کیفیت زندگی: با کنترل عوارض، فرد میتواند فعالیتهای روزمره خود را بهتر انجام دهد و روابط اجتماعی خود را بهبود بخشد.
- کاهش احتمال بروز مجدد حملات: مدیریت صحیح عوارض میتواند به کاهش احتمال بروز مجدد حملات پانیک کمک کند.
منبع:
https://www.verywellhealth.com/panic-attacks-symptoms-5093170
https://www.verywellmind.com/what-to-do-after-a-panic-attack-2584267