اختلال خواب

علت خواب زیاد چیست؟

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

خواب آلودگی بیش از حد

خواب زیاد چیست، علل و عواقب آن و نحوه تشخیص و درمان آن چه می‌‌باشد؟

خواب آلودگی بیش از حد روزانه بین 10 تا 20 درصد از جمعیت آمریکا را تحت تأثیر قرار داده است و تحقیقات نشان می‌دهد که این روند در حال افزایش است. یک نظرسنجی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که آمریکایی‌ها به طور متوسط سه روز در هفته احساس خواب آلودگی می‌کنند و در نتیجه تأثیرات چشمگیری بر روحیه و سلامت جسمی آن می‌گذارد.

علت خواب زیاد در روز گرچه به خودی خود اختلالی نیست، اما موضوعی است که باید آن را جدی بگیرید. بدن شما ممکن است در تلاش باشد تا به شما بگوید که خواب کافی ندارید، یا ممکن است در حال بالا بردن پرچم های قرمزی در مورد اختلال خواب یا سایر شرایط سلامتی‌تان باشد. شناخت علائم خواب آلودگی بیش از حد در طول روز بسیار مهم است تا بتوانید علت را شناسایی و برطرف کنید.

خواب آلودگی بیش از حد در طول روز به چه معناست؟

خواب آلودگی بیش از حد در طول روز به عنوان مشکلی در بیدار ماندن یا هوشیاری یا افزایش میل به خواب در طول روز تعریف می‌شود. احساس خواب آلودگی ممکن است در هنگام کم تحرکی بیشتر باشد، مثلا رانندگی یا نشستن طولانی‌مدت در محل کار. اگرچه احساس خواب آلودگی هر چند وقت یکبار پس از خوابی کوتاه، امری طبیعی است؛ اما این حالت خواب آلودگی بیش از حد در طول روز زمانی اختلال تلقی می‌شود که این اتفاق تقریباً هر روز به مدت حداقل سه ماه رخ دهد.

نباید خواب آلودگی را با خستگی اشتباه بگیرید. زیرا هر دو شرایط با کمبود انرژی مشخص می‌شوند و ممکن است تحت شرایط مشابهی ایجاد شوند، مانند به مدت طولانی بیدار بودن. تفاوت اصلی در این است که افرادی که خسته هستند با وجود احساس خستگی و سستی، ممکن است نتوانند به خواب بروند. همچنین برخی مواقع ممکن است خستگی و خواب آلودگی را همزمان تجربه کرد.

پیامدها و علت خواب زیاد در طول روز

خواب نقش مهمی در تحکیم حافظه، بازیابی سیستم ایمنی بدن و سایر فرایندهای حیاتی دارد. در نتیجه، کمبود یک خواب با کیفیت و خوب، ممکن است منجر به بروز علائمی شود که بلافاصله آنها را به خواب نسبت ندهید.

حتی اگر آگاهانه احساس خواب‌آلودگی نکنید، اگر هر یک از موارد زیر را هم تجربه کنید ممکن است دچار خواب‌آلودگی بیش از حد شده باشید:

  • مشکل در هوشیار ماندن
  • احساس تحریک‌پذیری
  • مشکلات حافظه
  • مشکل در تمرکز
  • مشکل در حفظ مفاهیم جدید
  • مشکل در تصمیم‌گیری
  • دفعات واکنش کمتر
  • رفتارهای مخاطره‌آمیز

خواب‌آلودگی می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر سلامتی و زندگی روزمره بگذارد. پیامدهای خواب‌آلودگی در روز شامل موارد زیر است:

  • افزایش خطر تصادفات
  • کاهش بهره‌وری در کار یا عملکرد تحصیلی
  • بد شدن کیفیت زندگی
  • مشکلات تنظیم خلق و خو و احساسات
  • ایجاد مشکلاتی در اجتماع و روابط

علت خواب زیاد می‌تواند برای بزرگسالان، افرادی که کارشان به صورت شیفتی است، کادر پزشکی و افرادی که زیاد رانندگی می‌کنند، خطرناک باشد.

کمبود خواب طولانی مدت با احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت، چاقی، بیماری قلبی و سایر بیماری های مزمن مرتبط است. خواب‌آلودگی روزانه در کودکان ممکن است رشد آنها را تحت تأثیر قرار دهد، در حالی که در افراد مسن، خواب‌آلودگی در روز خطر زمین خوردن را افزایش می‌دهد و ممکن است یک عامل خطر برای ابتلا به اختلالات شناختی، از دست دادن حافظه و مرگ و میر زودرس باشد.

چه عواملی باعث علت خواب زیاد می‌شود؟

دلایل زیادی برای خواب‌آلودگی بیش از حد در روز وجود دارد. یکی از رایج‌ترین دلایل، کمبود مزمن خواب است، چه به دلیل طولانی بودن ساعت کار، چه به دلیل یک برنامه نامنظم، بی‌خوابی یا دلایل دیگر.

خواب‌آلودگی بیش از حد نیز می‌تواند به‌دلیل خواب آشفته و مختل یا در غیر این صورت خواب بی‌کیفیت ایجاد شود. به عنوان مثال چندین بار بیدار شدن از خواب در شب برای استفاده از دستشویی، سیر طبیعی مراحل خواب را مختل می‌کند. سیگار کشیدن، عدم تحرک و ورزش کافی و سایر عادت‌های زندگی نیز ممکن است کیفیت خواب را مختل کرده و باعث خواب‌آلودگی در روز شود.

بسیاری از افرادی‌که بیش از حد و طولانی‌مدت در طول روز احساس خواب‌آلودگی دارند، خواب‌آلودگی برایشان تبدیل به عادت می‌شود. در این موارد، خواب‌آلودگی ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای یا اختلال خواب باشد.

اختلالات خواب و بیداری

اختلالات خواب مانند آپنه خواب، سندرم پاهای بی‌قرار و اختلال حرکات دوره‌ای اندام‌ها، به دلیل ایجاد خواب پراکنده شناخته شده‌اند. این شرایط می‌تواند باعث بیدار شدن‌ها در طول چند ساعت خواب شود که جریان خواب را مختل می‌کند. اگرچه احتمالا اکثر بیماران تا به پزشک مراجعه نکنند، از وجود این اختلالات آگاه نخواهند شد.

سایر اختلالات خواب و بیداری مستقیماً بیشتر بر روی مکانیسم‌های عصبی تنظیم کننده چرخه خواب عمل می‌کنند. تصور می‌شود شرایطی مانند ناركولپسی و پرخوابی ایدیوپاتیک بر هورمون‌های مسئول تقویت بیداری تأثیر می‌گذارد و باعث خواب آلودگی در طول روز می‌شود.

به همین ترتیب، افرادی که دارای اختلالات ریتم شبانه‌روزی هستند، وقتی که باید بیدار باشند، تجربه قطع ارتباط بین ساعت داخلی بدن و ساعت شبانه‌روز را خواهند داشت. این قطع ارتباط می‌تواند باعث بی‌خوابی در هنگام تلاش برای خواب و خواب‌آلودگی بیش از حد در هنگام بیداری شود.

سایر شرایط سلامتی

شرایط پزشکی مزمن و اختلالات بهداشت روان اغلب با خواب آلودگی روزانه همراه هستند. مقصران اصلی، افسردگی، اضطراب، اسکیزوفرنی، لوپوس، بیماری پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس، سرطان، درد مزمن، چاقی و کم کاری تیروئید و غیره هستند.

شرایط سلامتی و مشکلات خواب اغلب دارای اثرات دو طرفه هستند. عدم خواب خوب می‌تواند در بهبودی تداخل ایجاد کند. و همچنین ممکن است تشخیص برخی بیماری‌ها مانند بیماری پارکینسون را در پایین‌ترین اولویت قرار دهد. تحقیقات جدید نشان می دهد که تمایل به خواب آلودگی در روز حتی ممکن است یک مولفه ژنتیکی داشته باشد.

داروهایی که برای درمان برخی بیماری‌ها استفاده می‌شوند، ممکن است باعث خواب آلودگی روزانه شوند. همچنین موادی مانند الکل یا مواد مخدر می‌توانند باعث خواب‌آلودگی شوند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر مدام احساس خستگی می‌کنید، اگر خواب آلودگی بیش از حد در روز بر زندگی روزمره شما تأثیر گذاشته است، یا اگر فکر می‌کنید این ممکن است نشانه وجود یک اختلال اساسی در شما باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

پزشک شما آزمایشاتی را انجام می‌دهد. و در مورد عادات خوابتان سوال می‌کند تا سعی کند دلیل خواب آلودگی شما را مشخص نماید. پزشک همچنین ممکن است از شریک عاطفی شما بپرسد که آیا در طول شب دچار نفس تنگی می‌شوید، خرخر می‌کنید، یا پاهایتان را حرکت می‌دهید. اگر پزشک به اختلال خواب در شما مشکوک شود، ممکن است شما را به یک متخصص خواب معرفی کند تا آزمایش‌های بیشتری روی شما انجام پذیرد.

روش‌های درمان خواب آلودگی در روز، بستگی به علت آن دارد. پزشک احتمالاً با توصیه نکات بهداشتی در خواب شروع خواهد کرد و شما را تشویق به خواب بیشتر می‌کند. آنها ممکن است داروهایی را که مصرف می‌کنید تنظیم کنند. همچنین برای تهیه یک برنامه درمانی برای اختلالات اساسی با شما کار کنند، که نیاز به‌درمان در نوع خود دارند.

منبع:

https://www.sleepfoundation.org/excessive-sleepiness

نوشته های مشابه

22 دیدگاه

  1. سلان علیکم تشکردارم از آقای دکتر محترم و از راهنماییتان در مقاله تاحدود زیادی به خودآمدم و فهمیدم هدف در زندگی ندارم و تحرک هم ندارم و باید بیرون بروم کمی تلاش کنمبادوستان دیدار کنم به کسی کمک کنم یا حتی با کار خدماتی شاد میشم و نور ببینم

  2. سلام وقت بخیر
    من ۳۳ سالمه و در طول روز حدود ۱۴ ساعت میخوابم و نمیتونم کمتر بخوابم. اینم بگم که من ورزش حرفه ای میکنم و هر روز ۴ کیلومتر میدوم. اما ورزش کردن منظم هم نتونسته خواب منو کم کنه. اابته سندروم پای بیقرار هم دارم. آیا علت خواب زیادم میتونه بی قراری پاهام باشه؟ و برای حل کردنش چه کار باید بکنم؟

  3. سلام من بیست سالمه..شبا ۲ یا ۲:۳۰ میخوابم تا ۲:۳۰ ظهر یا حتی ۳ ولی عصر که میام سرکار بازم احساس خستگی میکنم و خوابم میاد

  4. سلام من دانش آموزم شب حدود ۱۲ میخوابم تا ۵و نیم صبح بعد از ظهر ها هم از ۲ میخوابم تا ۶ .۷ خیلی وقتا بزور بیدار میشم و بعدش بازم خوابم میاد شاید کلا در طول روز ۳ ساعت سرحال باشم بقیه ساعت ها خوابم میاد و سر درد چشم درد هم میگیرم

  5. سلام من خانمی ۴۸ساله هستم همش احساس خواب الودگی میکنم و۱۶ساعت در طول شبانه روز میخوابم ولی وقتی بیدار میشم دوباره احساس خواب دارم .خیلی اذیت میشم از کارو زندگی افتادم من چه مشکلی دارم افسردگی هم ندارم

  6. سلام من دانش آموزم
    شب ساعت ۱۱می خوابم ۶ و نیم بیدارم میشم بعد از مدرسه هم حدود ۳ تا ۴ ساعت میخوابم بعضی وقتا هم بیشتر اما در طول روز هم مدام احساس خستگی میکنم و حتی نمیتونم به کارهای رو مره ام برسم و توانایی یادگیریم هم اومده پایین
    مشگلم چی میتونه باشه

  7. سلام وقت بخیر
    من یک دانش آموز کنکوری هستم که علاوه بر خواب هفت ساعت شب در طول روز به طور ناگهانی دچار خستگی شدید و سوزش چشم و ریختن بی اختیار اشک از چشم هام هستم به طوری که اگر در طول روز سه یا چهار وعده چرت کوتاه ده الی پانزده دقیقه ای نداشته باشم نمیتونم به ادامه کار هام بپردازم و حتما باید زمانی که همچین حسی دارم بخوابم و حتی در زمان این خواب های ده دقیقه ای به سرعت به خواب میرم و رویا میبینم .
    این اتفاق به شدت باعث کلافگی و سردرگمی من شده و بسیار آزار دهنده است بنظر شما علت چیه و چطور میتونم این مشکل رو رفع کنم ؟
    این رو هم اضافه کنم من به تازگی دچار این مشکل شدم و قبلاً حتی با سه ساعت خواب در کل شبانه روز همچین مشکلی رو نداشتم

    1. هر کدام از دلایل ذکر شده در مقاله می تواند دلایل خواب زیاد شما باشند. با پزشک مشورت کنید.
      احتمال بیشتر اضطراب شما است. اضطراب کیفیت خواب شما را مختل می کند در طی شب و در نتیجه طول روز می خوابید. یعنی شب عمیق نمی خوابید احتمالا

      1. سلام من پسری ۱۸ ساله هستم. اصلا از خواب سیر نمیشم و حتی اگر شب ساعت ۱۱ یا ۱۲ هم بخوابم باز ظهر ها ۷ یا ۶ ساعت میخوابم البته تازگی ها اینطور شدم و من چون کار میکنم خسته میشم و مبگم که شاید از خستگی اما من هروقت اراده به خواب کنم اصلا اینطور نیست که خوابم نبره حتی اگه دوساعت قبلش بیدار شده باشم واقعا عذاب اوره علتش چه چیزی میتونه باشه؟

  8. من دانش آموزم آقای دکتر که ب شدت میخابم دیروز بهتر بودم اما امروز خیلی بده دیرو ساعت ۱٢ شب خابیدم و امروز 7 بیدار شدم بعد از انجام کارهای خانه حدود ساعت ۱٢ ب شدت احساس خستگی کردم درحالی ک موقع انجام کارهام سرحال بودم و ساعت ۱٢ خابیدم و الان بیدار شدم و قلبم ب شدت درد میکنه و حس میکنم خسته م و به خاب بیشتری نیاز دارم

    1. ابتدا باید با یک دکتر عمومی صحبت کنید تا با سوالاتش از شما متوجه شود واقعا خواب شما زیاد است یا خیر. اگر پاسخ بله است باید مواردی را چک کند. اگر مشکل فیزیولوژیک نباشد ممکن است افسردگی باشد که در مورد شما بعید میدانم

      1. من دانش آموزم ساعت ۱۱شب میخوابم ۶صبح بلند میشم از مدرسه که ساعت ۱میام تا ساعت ۶غروب میخوابم اما باز هم احساس خستگی و بی حالی میکنم
        دلیلش چی هست چند وقتی هست که نمیتونم زیاد درس رو خوب یاد بگیرم همش سرکلاس خسته ام میام خونه ام نمیتونم تکالیفم رو انجام بده خستم و میخوابم

  9. برادر من حدودا 50سال دارد یه مدت هست اش بیش اندازه می‌خوابه میگه بی حالم

  10. سلام.

    من هیچ کدوم از علائم رو ندارم فقط هر روز حدود ۱۲ ساعت می خوابم و باز هم به شدت احساس خواب آلودگی می کنم.
    علتش چی می تونه باشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا