رشد و پرورش کودکان

تاثیر روانی طلاق بر کودکان

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

تاثیر طلاق بر کودکان

با از بین رفتن یک رابطه‌ی متعهدانه و صمیمی، برخی والدین می‌پرسند: آیا باید به خاطر بچه‌ها با هم بمانیم؟ برخی دیگر، طلاق را تنها گزینه می‌دانند. و در حالی که همه والدین ممکن است نگرانی‌های زیادی در ذهنشان داشته باشند – از آینده وضعیت زندگی خودشان گرفته تا نامشخص بودن حضانت فرزندانشان – آنها ممکن است بیشتر نگران نحوه برخورد فرزندانشان با طلاق و تاثیر طلاق بر کودکان شان باشند.

بنابراین، طلاق چه اثرات روانی بر فرزندان می‌گذارد و تاثیر طلاق بر کودکان چگونه است؟ البته که بستگی دارد. در حالی که طلاق برای همه کودکان استرس‌زا است، برخی از بچه‌ها سریع‌تر از سایرین با شرایط جدید سازگار می‌شوند.

خبر خوب این است که والدین می‌توانند اقداماتی را برای کاهش تاثیر طلاق بر کودکان خود انجام دهند. چند استراتژی حمایتی برای والدین وجود دارد که کمک زیادی به بچه‌ها در سازگاری با تغییرات ناشی از طلاق می‌کند.

چرا اولین سال پس از طلاق، سخت‌ترین سال است؟

همانطور که ممکن است انتظارش را داشته باشید، تحقیقات نشان داده است کودکان در یکی دو سال اول پس از طلاق، بیشترین مشکل را دارند. کودکان احتمالاً پریشانی، عصبانیت، اضطراب و ناباوری را تجربه خواهند کرد.

اما به نظر می‌رسد بسیاری از بچه‌ها سریع با شرایط جدید سازگار می‌شوند. آنها به تغییرات به وجود آمده در برنامه‌های روزمره عادت می‌کنند. با این حال، برخی دیگر هرگز به حالت عادی و نرمال باز نمی‌گردند. این درصد کوچک از کودکان، ممکن است پس از طلاق والدینشان، مشکلاتی را تجربه کنند؛ احتمالاً هم مادام‌العمر!

تاثیر عاطفی طلاق بر کودکان

طلاق برای کل خانواده آشفتگی عاطفی ایجاد می‌کند، اما برای بچه‌ها، این وضعیت می‌تواند بسیار ترسناک، گیج‌کننده و خسته‌کننده باشد:

  • کودکان خردسال اغلب برای درک اینکه چرا باید بین دو خانه رفت و آمد کنند، مشکل دارند. آنها ممکن است نگران باشند که اگر والدینشان می‌توانند روزی به یکدیگر محبت نکنند، پس ممکن است از دوست داشتن آنها هم دست بردارند.
  • بچه‌های دبستانی ممکن است نگران باشند که طلاق تقصیر آنهاست. آنها ممکن است ترس داشته باشند که رفتار نادرستی انجام داده‌اند یا ممکن است تصور کنند کار اشتباهی کرده‌اند.
  • نوجوانان ممکن است در مورد طلاق و تغییراتی که ایجاد می‌کند بسیار عصبانی شوند. آنها ممکن است یکی از والدین را مقصر این طلاق بدانند یا ممکن است از یکی یا هر دو والدین به خاطر آشفتگی در خانواده، ناراحت و عصبانی شوند.

البته هر موقعیتی منحصر به فرد است. در شرایط شدید، اگر طلاق به معنای مشاجرات کمتر و استرس کمتر باشد، کودک ممکن است با جدایی والدینش احساس آرامش کند.

استرس ناشی از طلاق

طلاق معمولاً به این معنی است که کودکان ارتباط روزانه خود را با یکی از والدین – اغلب پدران – از دست می‌دهند. کاهش تماس و ارتباط، بر پیوند والدین و فرزند تأثیر می‌گذارد و طبق مقاله‌ای که در سال 2014 منتشر شد، محققان دریافته‌اند که بسیاری از کودکان پس از طلاق کمتر به پدرشان احساس نزدیکی می‌کنند.

طلاق همچنین بر روابط کودک با والد سرپرست – اغلب مادر – نیز تأثیر می‌گذارد. برای برخی از کودکان، جدایی والدین سخت‌ترین بخش نیست. درعوض، عوامل استرس‌زای همراه هستند که طلاق را سخت‌ترین می‌کنند. تغییر مدرسه، نقل مکان به خانه جدید و زندگی با والدین مجردی که احساس می‌کنند کمی سرخورده‌تر هستند، تنها تعدادی از استرس‌های اضافی هستند که طلاق را برای کودک دشوار می‌کنند.

مشکلات مالی نیز پس از طلاق رایج است. بسیاری از خانواده‌ها مجبورند به خانه‌های کوچکتر نقل مکان کنند یا محله خود را تغییر دهند.

خطراتی که خانواده‌ها با آن روبرو هستند

طبق گزارشات مرکز تحقیقاتی پیو، حدود 40 درصد از ازدواج‌های جدید در ایالات متحده در سال 2013 شامل یکی از زوج‌هایی بود که قبلاً ازدواج کرده بود و در 20 درصد از ازدواج‌های جدید، هر دو همسر قبلاً ازدواج کرده بودند.

این بدان معناست که بسیاری از کودکان، تغییرات مداوم در پویایی خانواده خود را تحمل می‌کنند. اضافه شدن یک ناتنی و احتمالاً چندین خواهر و برادر ناتنی می‌تواند یکی دیگر از این تغییرات بزرگ باشد. و وقتی هر دو والدین دوباره ازدواج می‌کنند، به معنای تغییرات بسیار بزرگی برای بچه‌ها است.

مشکلات روحی و روانی

طلاق ممکن است خطر مشکلات سلامت روان را در کودکان و نوجوانان افزایش دهد. فارغ از سن، جنسیت و فرهنگ، فرزندان والدین مطلقه مشکلات روانی بیشتری را تجربه می‌کنند.

طلاق ممکن است باعث ایجاد اختلال سازگاری در کودکان شود که در عرض چند ماه برطرف می‌شود. اما، مطالعات نشان داده‌اند که میزان افسردگی و اضطراب در کودکانی که والدینشان طلاق گرفته‌اند، بالاتر است.

مشکلات رفتاری

کودکان خانواده‌های مطلقه ممکن است مشکلات بیرونی بیشتری مانند اختلالات رفتاری، بزهکاری و رفتارهای تکانشی را نسبت به کودکان خانواده‌های دو والد تجربه کنند. علاوه بر افزایش مشکلات رفتاری، کودکان پس از طلاق نیز ممکن است درگیری بیشتری با همسالانشان داشته باشند.

عملکرد تحصیلی ضعیف

فرزندان خانواده‌های مطلقه همیشه از نظر تحصیلی افت می‌کنند. با این حال، یک مطالعه منتشر شده در سال 2019 نشان داد که اگر طلاق غیرمنتظره باشد، بچه‌های خانواده‌های مطلقه با مدرسه مشکل پیدا می‌کنند، در حالی که بچه‌های خانواده‌هایی که موضوع طلاق را مدتی در خانه‌شان می‌شنیدند، این مشکل را نداشتند.

رفتارهای ریسک‌پذیر

نوجوانانی که والدینشان طلاق گرفته‌اند، بیشتر درگیر رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد و فعالیت‌های جنسی می‌شوند. در ایالات متحده، نوجوانان دارای والدین طلاق، زودتر الکل می‌نوشند و مصرف الکل، ماری‌جوانا، تنباکو و موادمخدر را بیشتر از همسالان خود گزارش می‌دهند.

بر اساس مطالعه ای که در سال 2010 منتشر شد، نوجوانانی که والدینشان در سن 5 سالگی یا کمتر از هم طلاق گرفتند، در معرض خطر بالایی برای فعالیت‌های جنسی پرخطر قبل از سن 16 سالگی بودند. جدایی از پدران نیز با تعداد بیشتر شرکای جنسی در دوران نوجوانی همراه بوده است.

کمک به کودکان برای سازگار کردن خود با شرایط

بزرگسالانی که طلاق را در دوران کودکی تجربه کرده‌اند ممکن است مشکلات بیشتری در روابطشان داشته باشند. نرخ طلاق برای افرادی که والدینشان طلاق گرفته‌اند بالاتر است. والدین نقش مهمی در نحوه سازگاری فرزندان با طلاق دارند. در اینجا چند راهبرد وجود دارد که می‌تواند آسیب روانی طلاق بر فرزندان را کاهش دهد:

هم‌والدی با آرامش

نشان داده شده است که درگیری شدید بین والدین باعث افزایش ناراحتی کودکان می‌شود. خصومت آشکار، مانند فریاد زدن و تهدید یکدیگر با مشکلات رفتاری در کودکان مرتبط است. اما تنش جزئی نیز ممکن است ناراحتی کودک را افزایش دهد. اگر برای همراهی با همسر سابق خود مشکل دارید، به دنبال کمک حرفه‌ای باشید.

بچه‌ها را درگیر مشاجرات خودتان نکنید

از بچه‌ها نخواهید انتخاب کنند که کدام والد را بیشتر دوست دارند. یا به آنها پیام‌هایی نگویید تا به والد دیگر برسانند. کودکانی که خود را در میانه میدان، گیر افتاده می‌بینند، بیشتر در معرض افسردگی و اضطراب هستند.

روابط سالم خود را حفظ کنید

ارتباط مثبت، صمیمیت والدین و سطوح پایین تعارض می‌تواند به کودکان کمک کند تا با طلاق بهتر سازگار شوند. نشان داده شده است که رابطه سالم والد-کودک به کودکان کمک می‌کند تا پس از طلاق، عزت‌نفس بالاتر و عملکرد تحصیلی بهتری داشته باشند.

نظم و انضباط را در خانه برقرار کنید

قوانین مناسب سن کودکتان را وضع کنید و در صورت لزوم عواقبش را دنبال کنید. مطالعه‌ای که در سال 2011 منتشر شد نشان داد نظم و انضباط پس از طلاق باعث کاهش بزهکاری و بهبود عملکرد تحصیلی کودکان می‌شود.

نوجوانان را از نزدیک زیر نظر داشته باشید

وقتی والدین به آنچه نوجوانان انجام می‌دهند و زمانشان را با چه کسانی می‌گذرانند توجه دقیق می‌کنند، نوجوانان کمتر احتمال دارد که مشکلات رفتاری را پس از طلاق نشان دهند. این به معنای کاهش شانس استفاده از مواد و مشکلات تحصیلی کمتر و کاهش تاثیر طلاق بر کودکان است.

به فرزندتان، اختیار و توانایی دهید

کودکانی که به توانایی خود در مواجهه با تغییرات شک دارند و کسانی که خود را قربانیان درمانده می‌بینند، بیشتر در معرض مشکلات سلامت روان هستند. به فرزندتان بیاموزید که اگرچه مقابله با طلاق دشوار است، اما او توانایی پذیرش و مقابله با آن را دارد.

آموزش مهارت‌های مقابله‌ای

کودکانی که راهبردهای مقابله‌ای فعال دارند، مانند مهارت‌های حل مسئله و مهارت‌های بازسازی شناختی، بهتر با طلاق سازگار می‌شوند. به کودک خود بیاموزید که چگونه افکار، احساسات و رفتارهایش را به شیوه‌ای سالم مدیریت کند.

به کودکانتان کمک کنید احساس امنیت کنند

ترس از رها شدن و نگرانی در مورد آینده می‌تواند باعث اضطراب زیادی شود. اما کمک به فرزندتان در احساس دوست داشته شدن و امنیت داشتن، نه تنها می‌تواند وابستگی شدید را کاهش دهد، بلکه خطر مشکلات سلامت روان را نیز کاهش می‌دهد.

خودتان کمک حرفه‌ای دریافت کنید

کاهش سطح استرس شما می‌تواند در کمک به کودکتان مفید باشد. خودمراقبتی را تمرین کنید و روان‌درمانی را مدنظر بگیرید تا به شما در سازگاری با تغییرات خانواده کمک کند.

چه زمانی برای فرزندتان کمک حرفه‌ای بگیرید

علیرغم اینکه طلاق برای خانواده‌ها سخت است، اما ماندن در کنار هم فقط به خاطر فرزندان هم ممکن است بهترین گزینه نباشد. کودکانی که در خانه‌هایی با مشاجره، خصومت و نارضایتی زیاد زندگی می‌کنند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مسائل بهداشت روانی و مشکلات رفتاری باشند.

در نتیجه، پس از جدایی والدین، طبیعی است که بچه‌ها بلافاصله پس از آن با احساسات سخت، دست و پنجه نرم کنند. اما، اگر مشکلات خلقی یا مشکلات رفتاری فرزندتان همچنان ادامه دارد، از متخصص کمک بگیرید.

درمان فردی می‌تواند به کودکتان کمک کند تا احساساتش را درک کرده و بپذیرد. خانواده درمانی همچنین ممکن است برای رسیدگی به تغییرات پیش آمده در خانواده توصیه شود. برخی از کشورها نیز گروه‌های حمایتی برای کودکان ارائه می‌دهند. گروه‌های حمایتی به بچه‌های گروه‌های سنی خاص اجازه می‌دهند با کودکان دیگری که ممکن است تغییرات مشابهی را در ساختار خانواده تجربه کنند، ملاقات و گفتگو کنند.

منبع:

https://www.verywellfamily.com/psychological-effects-of-divorce-on-kids-4140170

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا