چالشهای ترک اعتیاد
چالش های اعتیاد
چالشهای ترک اعتیاد درباره موادمخدر، شیشه، الکل، سیگار و … تا اندازهای مشترک است.
بیشتر افرادی که رفتارهای اعتیادآمیز دارند و دچار اعتیاد واقعی میشوند، تصور میکنند غلبه بر آن بیش از آنچه انتظار دارند چالشبرانگیز است.
حتی با وجود مشخص بودن چالشهای ترک اعتیاد، هنگامی که فرد شروع به استفاده میکند اغلب احساس میکنند که اعتیاد یک بازی است و هر زمان که بخواهند میتوانند آن را ترک کنند یا احساس میکنند آنها از قاعده اعتیاد مستثنی هستند.
این موضوع حتی در اعتیادهای غیرمادی یا رفتاری که شامل فعالیتهایی مانند غذا خوردن افراطی، اعتیاد جنسی، قمار، اعتیاد به خرید یا ورزش میشود، بیشتر خود را نشان میدهد.
این امر در مورد تمام اعتیادات رفتاری (حتی اقدامات سالم یا ضروری مانند غذا خوردن، ورزش و خرید) صدق میکند، اما در مورد مصرف مواد نیز صادق است.
مواردی وجود دارند که افراد از اعتیاد خود با اسمهای نوشیدن کنترلشده، مصرف ماریجوانای تفریحی و حتی مصرف هروئین کنترلشده نام میبرند.
در حالیکه این اسامی تنها توجیهاتی برای درست نشان دادن عمل فرد میباشد. تا زمانی که افراد نیاز به تغییر را تشخیص ندهند، شاید حتی نخواهند اسم اعتیاد را روی عادتهای خود بگذارند.
مواجهه با عواقب منفی اعتیاد ممکن است سالها طول بکشد و به همین جهت فرد احساس کند نیازی به حل این مشکل وجود ندارد.
چالشهای ترک اعتیاد در ارتباط با تصمیمگیری برای تغییر
اما دیر یا زود، بیشتر افرادی که اعتیاد دارند تصمیم میگیرند که تغییری در روند خود ایجاد کنند. پس از تصمیمگیری، بیشتر افراد هدف خاصی را در ذهن دارند.
این هدف ممکن است ترک کامل، ترک برخی از رفتارها یا مواد اعتیادآور باشد. هدفی برای کاهش زمان یا هزینه صرفشده برای رفتارهای اعتیادی، یا برای کاهش آسیب یک رفتار اعتیادآور.
مثلا بسیاری از مصرفکنندگان موادمخدر تصمیم به ترک هروئین یا شیشه میگیرند اما به نوشیدن الکل یا کشیدن سیگار یا ماریجوانا ادامه میدهند.
یا هدف ترک بسیاری از کسانی که به الکل معتاد میشوند، فقط یک نوشیدنی در روز یا همراهی دوستانشان در جمعها است.
روشن کردن هدف خود قبل از عملی کردن ترک، برای موفقیت در تغییر رفتار اعتیادآور مفید است.
همین مسئله در مورد اعتیاد رفتاری نیز صادق است:
هر کسی که تصمیم بگیرد کاملاً غذا را ترک کند، خود را در معرض خطر جدی یک اختلال خوردن قرار میدهد. اما توقف پرخوری و پذیرفتن یک رژیم غذایی سالم، یک تصمیم سالم برای تغییر است.
در مثالی دیگر پرهیز کامل از رابطه جنسی میتواند شکل دیگری از اعتیاد به رابطه جنسی باشد که بهعنوان بیاشتهایی جنسی شناخته میشود. در حالیکه ایجاد صمیمیت سالم پس از اعتیاد به رابطه جنسی میتواند بسیار رضایتبخش باشد.
کاهش وسواس ورزشی به سطح سالم احتمالاً باعث بهبود سلامت و سلامتی بیش از ترک کامل ورزش میشود.
اهداف بلندپروازانه و دستنیافتنی را در ذهنتان پرورش ندهید. بهتر است هدفی را تعیین کنید که در واقعیت به آن دست خواهید یافت.
ترک کردن، چالشهای خود را دارد و بازگشت پس از ترک، چالشهای بعدی را رقم میزند.
مشورت با پزشک، مشاور اعتیاد یا روانشناس به ویژه در این مرحله بسیار مفید است. زیرا این متخصصان میتوانند به شما در درک خطرات و مواردی که میتواند در کاهش آنها موثر باشد، کمککنند.
مراحل مختلف غلبه بر چالشهای ترک اعتیاد و آماده شدن برای تغییر
وقتی هدف خود را روشن کردید، ممکن است هنوز لازم باشد خود را برای تغییر آماده کنید.
آمادهسازی شامل حذف مواد اعتیادآور از خانه و همچنین از بین بردن محرکهایی در زندگی شما است که احتمال استفاده مجدد از آن مواد را در شما بیشتر میکند.
مثلا افراد معتاد به رابطه جنسی ممکن است نیاز به حذف وبسایتهای پورن و پاک کردن فیلمهای پورن از کامپیوتر و موبایلشان داشته باشند.
در مثالی دیگر، افرادی که بیش از حد غذا میخورند ممکن است لازم باشد از کمدهای غذایی وسایل مضر را حذف کنند و از انبارهای شیرینی و کلوچه خلاص شوند.
شاید سختترین تمهیدات، مربوط به روابط اجتماعی باشد که اغلب حول رفتارهای اعتیادآور برای افراد معتاد قرار میگیرد.
مثلا برای افراد معتاد به مشروبات الکلی، غالباً پیوستن به یک گروه خودیاری، مانند AA، برای داشتن گروهی از دوستان که درک میکنند فرد در حال تجربه چه حالاتی هست، مفید است.
اگر شرایط سخت و دشوار میگذرد، وقت خود را صرف تماس با دوستان و خانواده خود کنید که در اهدافتان بدون اینکه قضاوت کنند، شما را پشتیبانی میکنند.
همچنین ممکن است بخواهید به دوستان خود که پایههای خوردن الکل، استفاده از موادمخدر یا رفتارهای اعتیادآمیز شما هستند، اطلاع دهید که قصد تغییر دارید.
این دوستان ممکن است حرکت شما را درک نکنند یا اینکه از شما به طرز نا خوشایندی تعجب کنند.
در هر صورت بهتر است به آنها در مورد هدف خود و آنچه میتوانند برای حمایت از آن انجام دهند، اطلاع دهید (حتی اگر این به معنای دوری از دوستی برای مدتی باشد).
در مورد اعتیاد به الکل و موادمخدر، بهتر است با پزشک یا کلینیک محلی موادمخدر در مورد اینکه آیا در ترک اعتیاد به کمک پزشکی نیاز دارید، صحبت کنید.
گزینههایی برای استفاده از داروها وجود دارد که به کاهش علائم ترک کمک میکند. اگر یک مشکل اساسی روانی مانند اضطراب یا افسردگی دارید، ممکن است در مرحله ترک بدتر شود.
به طور معمول، پزشکان و کلینیکهای دارویی در این موارد حامی افراد هستند.
چالشهای ترک یک رفتار اعتیادآور
ترک، یک تجربه متفاوت برای افراد است. برخی این روند را آزادکننده و توانمند کننده میدانند و احساس میکنند میتوانند به هر چیزی برسند.
دیگران آن را دردناک، دشوار و ناامیدکننده میدانند. گاهی اوقات افراد قبل از رسیدن به هدف خود به تلاشهای ناموفق زیادی نیاز دارند.
درمان برای غلبه بر اعتیاد
بسیاری از روشهای درمانی مختلف وجود دارد که میتواند در روند غلبه بر اعتیاد به شما کمک کند. هیچ نوع درمان «درستی» وجود ندارد، اگرچه برخی از روشها توسط تحقیقات بهتر از سایر روشها پشتیبانی میشوند.
درمان شناختی رفتاری (CBT) به بسیاری از افراد درگیر با اعتیاد کمک میکند و تحقیقات نشان میدهد این روش برای کمک به افراد در غلبه بر انواع اعتیاد بسیار موثر است. اما CBT برای همه مناسب نیست.
رویکردهای دیگر ممکن است برای کسانی که ارتباط خوبی با تجزیه و تحلیل افکار، احساسات و رفتارهای خود ندارند بهتر باشد.
رویکردهای مبتنی بر ذهنآگاهی بسیار محبوب شدهاند و ارتباط با آنها برای بسیاری از افراد آسانتر است.
همانند CBT، ذهنآگاهی برای افرادی که مشکلات اساسی روانشناختی مانند اضطراب یا افسردگی دارند مفید است.
سایر روشهای درمانی دیگر نیز میتواند مفید باشد. روشهایی از جمله مشاوره زوجین، خانواده درمانی و نوروتراپی. داروها گاهی اوقات میتوانند در کوتاهمدت یا بلندمدت مفید باشند.
با پزشکتان در مورد گزینههایی که برای شما مناسب است صحبت کنید.
کنار آمدن با علائم ترک
از جمله چالشهای ترک اعتیاد کنار آمدن با علائم ترک میباشد.
علائم ترک میتواند جنبه دشواری برای غلبه بر اعتیاد باشد، چه برای اعتیاد به مواد و چه برای رفتار. با اعتیاد به مواد، جنبههای فیزیولوژیکی ترک میتواند بسیار ناخوشایند باشد.
احساسی مانند یک آنفولانزای بد که کل بدن شما را درگیر میکند و حتی زندگیتان را تهدید کند. به همین دلیل، بهتر است با پزشک در مورد بهترین راه و بهترین مکان برای ترک اعتیاد صحبت کنید.
خوشبختانه، بیشتر علائم حاد ترک در طی یک یا دو هفته از شروع ترک برطرف میشود. با این حال، در برخی افراد علائم ترک بهشدت بروز پیدا میکند و در طول دوره نیز ادامه دارد.
این علائم سندرم ترک حاد شناخته میشود و در بعضی موارد میتواند هفتهها، ماهها یا حتی سالها ادامه داشته باشد.
علاوه بر این، اعتیاد میتواند گاهی اوقات مشکلات اساسی روانی، مانند اضطراب، افسردگی، اختلالات خواب و حتی روانپریشی را پنهان کند.
اگر احساس غم یا آشفتگی میکنید یا نگرانید که دنیا یا افراد دیگر از زمان ترک این کار عجیب یا ناراحت کننده به نظر برسند، با پزشکتان صحبت کنید.
درمانهای موثری برای این مشکلات وجود دارد که بسیار موثرتر از مواد و رفتارهای اعتیادآور هستند.
اجتناب از عود مجدد
از جمله چالشهای ترک جلوگیری از عود مجدد است.
هیچ یک از افرادی که سعی در کاهش یا ترک اعتیاد دارند، نمیخواهند شکست بخورند. با این حال عود بیش از غلبه بر اعتیاد مهم و مشکل است.
این بدان معنا نیست که شما شکست خواهید خورد. بلکه بدان معنی است که ممکن است طول بکشد تا شما بر این مشکل غلبه کنید.
یکی از رایجترین دلایل عود، ولع مصرف است. اشتیاق و اصرارهای شدیدی برای استفاده یا انجام رفتار اعتیادآور که در هنگام ترک شایع است. اما ولع مصرف میتواند هفتهها، ماهها یا سالها پس از ترک بهطور ناگهانی و غیرمنتظره لغزش کنند.
مانند میل به کشیدن سیگار سالها پس از ترک. اگرچه این امیال مجددا بروز کنند اما شما میتوانید یاد بگیرید که چگونه در کنار این امیال، به زندگی سالم خود ادامه دهید.
یکی دیگر از دلایل عمده عود این است که فکر میکنید اکنون بر خودتان کنترل دارید و یک نوشیدنی کوچک، مصرف کمی موادمخدر، کمی پرخوری یا … مهم نخواهد بود.
خوب، ممکن است درست فکر کنید یا فکرتان غلط باشد. گاهی اوقات عود میل به رفتار اعتیادآور تنها یکبار است و ممکن است دریابید که دیگر حتی از آن لذت نمیبرید.
در مقابل این میل میتواند یک شیب لغزنده برای استفاده مجدد به طور منظم یا بیش از حد باشد.
کنار آمدن با عود
مهم است که عود بیماری را به عنوان یک شکست مشاهده نکنید. وقتی متوجه میشوید عود کردهاید، اولین کاری که باید کنید این است که بفهمید چه اتفاقی افتاده است.
درک اینکه چرا عود کردهاید، اغلب یکی از مهمترین بخشهای واقعی غلبه بر اعتیاد است.
وقتی محرکها و نقاط ضعفتان را درککردید، میتوانید موارد را جای خود قرار دهید تا احتمال عود مجدد کاهش یابد.
سپس میتوانید آنچه را که در ترک اول یا کاهش آن آموختهاید، برای موفقیت بیشتر در دفعات بعدی اعمال کنید.
بهبودی طولانیمدت مقصد نهایی نیست، بلکه روند مداوم مواجهه و کنار آمدن با رفتارهای اعتیادآور بدون عقبنشینی است.
این تلاش به تعهد مداومی نیاز دارد که میتواند در هر زمان به ویژه در زمان استرس متغیر باشد.
در صورت نیاز به کمک، از دیگران کمک بخواهید. دوستان، فامیل یا متخصصانی که درک میکنند شما هنوز هم به حمایت نیاز دارید و بدون قضاوت، به شما کمکمیکنند. به یاد داشته باشید که اعتیاد مانند بیماری است که به درمان مناسب نیاز دارد.