پدیده قلدری یا زورگویی
قلدرهایی که باید مراقبشان بود!
پدیده قلدری
پدیده قلدری یا زورگویی پدیدهای است که ممکن است در هر محیط اجتماعی و ردههای سنی مختلف پیش بیاید. در گروههای مدرسه، کودکان بیشتر با پدیده قلدری روبرو هستند و آگاهی والدین میتواند سبب شود تا کودک کمتر در معرض آسیبهای ناشی از این پدیده قرار گیرد. زورگویی یا قلدری شکلهای متفاوتی دارد. مثلاً بسیاری از مردم زمانی معتقد بودند که قلدری فقط شامل قلدری فیزیکی است. اما در واقع شش نوع آزار و اذیت مختلف وجود دارد که جزء پدیده قلدری حساب میشود. از جمله طرد کودک توسط افراد، شایعهپردازی در مورد افراد تا تمسخر نژاد یا مذهب آنها.
همه قلدرها مثل هم نیستند. هرکدام سبک متفاوتی دارند و از روشهای مختلفی برای ترساندن و کنترل قربانیان خود استفاده می کنند. به عنوان مثال، بعضی از بچههایی که قلدری میکنند بسیار حیلهگر هستند، در حالی که بعضی دیگر فاقد هرگونه احساس همدلی هستند. با آگاهی از انواع زورگوییهایی که ممکن است کودک شما با آن روبرو شود، برای کمک به او در هر شرایطی مجهزتر خواهید شد.
پدیده قلدری فیزیکی یا جسمی
قلدری جسمی بارزترین شکل قلدری است. این اتفاق زمانی میافتد که بچهها برای بدست آوردن قدرت و کنترل اهداف خود از اعمال زور بدنی استفاده میکنند. قلدرهای جسمی نسبت به همسالان خود بزرگتر، قویتر و پرخاشگرتر هستند. نمونههایی از قلدری فیزیکی شامل لگد زدن، ضربه زدن، مشت زدن، سیلی زدن، هل دادن و سایر حملات جسمی است.
برخلاف سایر اشکال قلدری، شناسایی قلدری جسمی آسانترین روش است. در نتیجه، این نوع زورگویی به احتمال زیاد همان تصویری است که مردم با فکر در مورد کلمه زورگویی در ذهنشان نقش میبندد. علاوه بر این، این زورگویی در طول تاریخ مدارس بیشتر از سایر انواع قلدری مورد توجه قرار گرفته است.
پدیده قلدری کلامی
مرتکبان قلدری کلامی برای بدست آوردن قدرت و کنترل بر هدف خود از کلمات، عبارات و صدا زدن نام به صورتی ناشایست استفاده میکنند. به طور معمول، قلدرهای کلامی از توهینهای بیوقفه برای تحقیر، کوچک کردن و آزار شخص دیگر استفاده میکنند. آنها اهداف خود را براساس نوع نگاه، عمل یا رفتار خود انتخاب میكنند. همچنین برای قلدرهای کلامی هدف قرار دادن کودکان با نیازهای خاص معمول است.
شناسایی زورگوهای کلامی اغلب بسیار دشوار است زیرا حملات تقریباً همیشه هنگامی رخ میدهد که بزرگسالان در اطراف نباشند. علاوه بر این، بسیاری از بزرگسالان احساس میکنند که حرفهایی که بچهها میزنند تأثیر قابلتوجهی بر دیگران نمیگذارد. در نتیجه آنها معمولاً به قربانی قلدری میگویند «آن را نادیده بگیر». اما قلدری کلامی باید جدی گرفته شود.
پرخاشگری رابطهای
پرخاشگری رابطهای نوعی مزاحمت دزدکی و موذیانه است که اغلب مورد توجه والدین و معلمان قرار نمیگیرد. پرخاشگری رابطهای که گاهی اوقات به عنوان قلدری عاطفی شناخته میشود، نوعی دستکاری اجتماعی است که در آن نوجوانان و کودکان سعی در آسیب رساندن به همسالان خود یا تخریب موقعیت اجتماعی آنها دارند.
زورگویان رابطهای معمولاً دیگران را از یک گروه طرد میکنند، شایعه پراکنی میکنند، موقعیتها را دستکاری میکنند و اعتماد به نفس قربانی را میشکنند. هدف یک قلدر در پرخاشگری رابطهای افزایش سطح اجتماعی خود با کنترل یا زورگویی به شخص دیگر است.
به طور کلی، دختران تمایل به استفاده از پرخاشگری رابطهای بیش از پسران، به ویژه بین کلاسهای پنجم و هشتم را دارا هستند. یک نوجوان درگیر و در معرض پرخاشگری رابطهای احتمالاً مورد تحریک، توهین، نادیده گرفتن، کوچک شدن و مرعوب شدن قرار میگیرد.
اگرچه پرخاشگری رابطهای در دوره راهنمایی معمول است، اما فقط به نوجوانی محدود نمیشود. در حقیقت، برخی از رئیسان و همکاران نیز در محیط کار چنین رفتارهایی را از خود نشان میدهند.
آزار و اذیت اینترنتی
وقتی کودک یا نوجوان از اینترنت، تلفن هوشمند یا فناوری دیگری برای آزار و اذیت، تهدید، شرمسار کردن یا هدف قرار دادن شخص دیگری استفاده میکند، آزار و ادیت اینترنتی یا سایبر بولینگ کرده است. اگر یک فرد بزرگسال درگیر این نوع آزار و اذیت باشد، به آن مزاحمت سایبری یا قلدری سایبری نیز گفته میشود.
از جمله موارد آزار و اذیت اینترنتی میتوان به ارسال تصاویر آسیبرسان، تهدیدات آنلاین و هک و انتشار چتها یا متنهای آسیبرسان اشاره کرد. از آنجا که کودکان و نوجوانان امروزه بیشتر از قبل به اینترنت متصل هستند، آزار و اذیت اینترنتی مسئلهای رو به رشد در میان این گروه سنی است. این مورد گستردهتر شده است زیرا قلدرها میتوانند اهداف خود را آزار دهند در حالیکه خطر گرفتار شدن خودشان بسیار کمتر است.
زورگویان سایبری غالباً حرفهایی میزنند که شهامت گفتن آن به صورت رو در رو را ندارند. فناوری باعث میشود آنها احساس ناشناخته بودن، عایق بودن و جدا شدن از شرایط داشته باشند. در نتیجه قلدرها میتوانند در هر زمان و هر مکان، اغلب در امنیت خانههای خود دیگران را اذیت کنند. در نتیجه، عواقب آزار و اذیت اینترنتی قابل توجه است.
پدیده قلدری جنسی
آزار و اذیت جنسی شامل اقدامات مکرر، مضر و تحقیرآمیز است که شخص را از نظر جنسی هدف قرار میدهد. مثلاً میتوان به نامگذاریهای جنسی، توهینهای رکیک، حرکات مبتذل، لمس ناخوانده، پیشنهادات جنسی و مطالب پورنوگرافی اشاره کرد. یک زورگو ممکن است در مورد ظاهر، جذابیت، رشد جنسی یا فعالیت جنسی یک همنوع اظهارنظر گستاخانهای کند.
در موارد شدید، آزار و اذیت جنسی راه را برای حمله جنسی باز میکند. دختران اغلب مورد آزار و اذیت جنسی هم توسط پسران و هم توسط سایر دختران قرار میگیرند. ممکن است پسران آنها را به طور نامناسبی لمس کنند، درباره بدنشان حرف بزنند و آنها را با الفاظ رکیک صدا بزنند. دختران ممکن است دختران دیگر را «شلخته» یا «ولگرد» صدا کنند و در مورد ظاهر یا بدن فرد اظهارنظرهای توهینآمیز انجام دهند و باعث ایجاد احساس شرم در او شوند.
این نوع زورگویی همچنین میتواند به آزار و اذیت جنسی منجر شود. به عنوان مثال آزار و اذیتهایی که در مکانهای عمومی غالبا توسط پسرها انجام میشود.
زورگویی پیشداوری
قلدری پیش داوری مبتنی بر تعصبات کودکان و نوجوانان نسبت به نژادها، مذاهب یا گرایشهای جنسی مختلف است. این نوع قلدری میتواند همه انواع دیگر قلدری را در بر بگیرد. وقتی آزار و اذیت مغرضانه رخ میدهد، بچهها دیگران را که متفاوت از آنها هستند هدف قرار میدهند و آنها را از جمع جدا میکنند.
انواع متداول قلدرها
قلدرها سبکها، شخصیتها، اهداف و رفتارهای مختلفی دارند. انگیزهها و روشهای قلدری آنها همه متفاوت است و همه زورگویان به طور مرتب در یک گروه قرار نمیگیرند.
قلدرهای قربانی
قربانیان قلدری اغلب پس از آزار و اذیت ممکن است خود نیز به قلدری بپردازند. آنها افراد ضعیفتر از خود را اذیت و آزار میکنند زیرا آنها نیز مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند. هدف آنها معمولاً بازیابی حس قدرت و کنترل در زندگیشان است.
این نوع زورگویی بسیار رایج است. در حقیقت، تعداد زیادی از بچههایی که دیگران را اذیت میکنند، توسط همسالان خود یا حتی والدین خود مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند. قلدری آنها راهی برای تلافی دردی است که احساس میکنند. در این موارد، قلدری یک رفتار آموخته شده است.
بیشتر قربانیان زورگویی تنها هستند یا در پایین نردبان اجتماعی مدرسه قرار میگیرند. این واقعیت بر احساس ناتوانی و عصبانیتی که آنها احساس میکنند میافزاید. در نتیجه، رفتار آنها اغلب خصمانه به نظر میرسد و همین رفتار میتواند باعث عدم محبوبیت آنها شود.
قلدرهای محبوب
قلدرهای محبوب منافع زیادی دارند. آنها اعتماد به نفس زیادی احساس میکنند. معمولاً گروهی از پیروان خود دارند و ممکن است احساس کنند که بر مدرسه حاکم هستند. این افراد قلدر دارای احساس استحقاق هستند که میتواند ناشی از محبوبیت، اندازه، تربیت یا وضعیت اقتصادی اجتماعی آنها باشد. آنها با قدرت جسمی و کنترلی که بر قربانیان خود دارند، رشد می کنند و ممکن است به زورگویی خود مباهات کنند.
پسران مشهور معمولاً دیگران را از طریق اعمال جسمی مانند هل دادن به اطراف، گرفتن کتابهای سایر کودکان آنها را اذیت و آزار میکنند. در مقابل دخترانی که قلدرهای محبوب هستند، بیشتر از پرخاشگری رابطهای استفاده میکنند. آنها شایعات را منتشر میکنند، جملات بقیه را دستکاری میکنند و اغلب به دیگران خیانت میکنند.
قلدرهای محبوب گاهی اوقات ستاره ورزش مدرسه یا رهبر مدرسه هستند. آنها با توجه و قدرتی که از قلدری به دست میآورند رشد میکنند. همسالان معمولاً این نوع قلدری را تحمل میکنند زیرا ترجیح میدهند مورد آزار قرار نگیرند.
قلدرهای گروهی
قلدرهای این دسته عضوی از یک گروه هستند و وقتی کنار هم هستند از ذهنیت خاصی برخوردار هستند. آنها بهعنوان یک گروه به زورگویی تمایل دارند اما هنگام تنها ماندن بسیار متفاوت عمل میکنند (حتی اگر با قربانی تنها باشند). معمولاً قلدرهای گروهی افرادی هستند که از رهبر گروه تقلید میکنند و فقط دنبال کننده هستند.
از آنجا که بچهها وقتی در یک گروه هستند احساس عایق بودن و امنیت میکنند، معمولاً احساس آزادی عمل دارند و کارهایی را انجام میدهند که در غیر این صورت انجام نمیدهند. آنها همچنین نسبت به اعمال خود احساس مسئولیت کمتری میکنند زیرا «همه این کار را میکنند». این نوع قلدری یک نوع قلدری بسیار خطرناک است زیرا همه چیز به سرعت میتواند از کنترل خارج شود.
قلدرهای بیتفاوت
قلدرهای بیتفاوت اغلب قادر به احساس همدلی نیستند. در نتیجه، آنها اغلب میتوانند سرد، بی احساس و جدا شده به نظر برسند و نسبت به کاری که با دیگران میکنند احساس پشیمانی نمیکنند. این نوع زورگوها اگرچه نسبت به انواع دیگر قلدرها شیوع کمتری دارند، اما اغلب خطرناکترین هستند.
زورگویان بیتفاوت برای لذتبردن از دیدن درد و رنج شخصی دیگر، قلدری میکنند و اقدامات مدرسه و اجتماع مانع آنها نمیشود. علاوه بر این، قلدرهای بیتفاوت اغلب شرور هستند و مشکلات روانی عمیقی دارند که باید توسط یک متخصص حل شود. مداخله سنتی معمولاً تغییری در قلدری آنها ایجاد نمیکند.
منبع:
https://www.verywellfamily.com/types-of-bullying-parents-should-know-about-4153882