روانشناسان بزرگ دنیا

ایوان پاولف

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

زندگینامه‌ی ایوان پاولف :

ایوان پاولف در ۱۴ سپتامبر ۱۸۴۹ در روسیه به دنیا آمد. وی فرزند ارشد یک کشیش روسی بود. علاقه‌مندی اولیه پاولف، مطالعه فیزیولوژی و علوم طبیعی بود. او به تأسیس دپارتمان فیزیولوژی در «مرکز پزشکی تجربی» کمک نمود. ایوان پاولف در سال ۱۹۰۴ جایزه نوبل را در رشته فیزیولوژی/ پزشکی دریافت کرد. دریافت این جایزه هم به نوعی به همان سگ معروفش بازمی‌گردد. جایزه نوبل به خاطر مطالعات گسترده‌ی پاولف بر روی سیستم هضم غذا به او اعطا شده است. معروفیت او بیشتر به خاطر شرطی‌سازی کلاسیک و پژوهش بر روی فیزیولوژی و دستگاه گوارش بوده است. پاولف در ۲۷ فوریه ۱۹۳۶ درگذشت.

سگ‌های پاولف

مانند بسیاری از پیشرفت‌های علمی بزرگ، شرطی­‌سازی پاولفی (ملقب به شرطی­‌سازی کلاسیک) به طور تصادفی کشف شد.

در دهه ۱۸۹۰، فیزیولوژیست روسی، ایوان پاولف در حال تحقیق در مورد بزاق سگ­‌ها بود که در واکنش به تغذیه آنها ترشح می­‌شد. او یک لوله­‌ی آزمایشی کوچک را در گونه هر سگ قرار داد تا بزاق را در زمانی که سگ‌ها تغذیه می‌شدند (با پودری تهیه‌شده از گوشت) اندازه‌گیری کند.

ایوان پاولف پیش‌بینی کرد که سگ‌ها در واکنش به غذایی که در جلوی آن‌ها قرار داده می­‌شود بزاق ترشح می‌کنند، اما او متوجه شد که سگ‌ها هر بار که صدای پای دستیارش را می‌شنوند که غذا را برایشان می‌آورد نیز بزاق ترشح می‌کنند.

زمانی که ایوان پاولف متوجه شد که هر چیز یا رویدادی که سگ‌ها آنها را با مواد غذایی مرتبط می‌دانند (مانند دستیار آزمایشگاه) نیز همان واکنش را در پی دارد، دریافت که کشف علمی مهمی کرده ‌است. بر این اساس، او بقیه­‌ی امور و سِیر زندگی خود را وقف مطالعه­‌ی این نوع از یادگیری کرد.

شرطی­‌سازی پاولفی

ایوان پاولف (۱۹۰۲) کار خود را از این ایده آغاز کرد که چیزهایی وجود دارند که سگ نیازی به یادگیری آنها ندارد. به طور مثال، سگ‌ها وقتی غذا می‌بینند یاد نمی‌گیرند که بزاق ترشح کنند. این واکنش در سگ ناشی از «سرشت طبیعی» است.

به عبارت دیگر، غذا یک محرک غیرشرطی و ترشح بزاق یک واکنش غیرشرطی است. (به عبارت دیگر، این امر یک ارتباط محرک – پاسخ است که نیازی به یادگیری ندارد).

محرک غیرشرطی (غذا) < واکنش غیرشرطی (بزاق)

در آزمایشِ او، پاولوف به عنوان انگیزه­‌ی خنثی از یک مترونوم استفاده کرد. مترونوم به خودی خود پاسخی از سگ‌ها دریافت نکرد.

محرک خنثی (مترونوم) <بدون پاسخ شرطی‌شده

سپس، پاولوف روند آماده‌سازی را آغاز کرد، که به موجب آن درست قبل از اینکه به سگ‌ها غذا بدهد، صدای تَقه­‌ی مترونوم ارائه می­‌شد. پس از انجام تعدادی تکرار (آزمایش) توسط این روش، او از مترونوم به تنهایی استفاده کرد (بدون غذا).

همانطور که ممکن است انتظار داشته باشید، صدای تَقه­‌ی مترونوم به تنهایی باعث افزایش ترشح بزاق می‌شود.

محرک شرطی‌­شده (مترونوم) <  پاسخ شرطی‌­شده (بزاق)

سگ بدین نحو ارتباط بین مترونوم و غذا را یاد گرفته و رفتار جدیدی را آموخته بود. به دلیل اینکه این پاسخ یادگرفته شده (یا شرطی­‌شده) بود، پاسخ شرطی‌شده (و همچنین به عنوان پاسخ پاولفی شناخته می‌شود) نامیده شد. در این حالت، محرک خنثی تبدیل به یک محرک شرطی‌شده می‌شود.

ایوان پاولف دریافت که به‌منظور ایجاد این ارتباطات، دو محرک باید در یک زمان مناسب، نزدیک به یکدیگر ارائه شوند (مانند یک زنگ). او این قانون را به نام «مجاورت زودگذر» نامگذاری کرد. اگر زمان بین محرک شرطی‌شده (زنگ) و محرک غیرشرطی خیلی بزرگ باشد، یادگیری رخ نخواهد داد.

ایوان پاولف و مطالعات او در مورد شرطی­‌سازی کلاسیک، از زمان کار اولیه او بین سال‌های ۱۹۳۰ – ۱۸۹۰ مشهور شده ‌است. شرطی­‌سازی کلاسیک به این دلیل «کلاسیک» است، زیرا اولین مطالعه­‌ی سیستماتیک در خصوص قوانین اساسی یادگیری/ شرطی می‌­باشد.

خلاصه

به طور خلاصه، شرطی‌سازی کلاسیک (که بعداً توسط واتسون توسعه داده شد)، شامل یادگیری استفاده از محرک‌های غیر­شرطی که در حال حاضر پاسخ خاصی (به عنوان مثال یک رفلکس یا واکنش ­غیرارادی) را موجب می‌­شود، به همراه یک محرک جدید (شرطی شده) است، به طوری که محرک جدید پاسخ مشابهی را موجب می‌شود.

پاولف چند اصطلاح فنی نسبتا نامأنوس برای توصیف این فرآیند ایجاد کرد. محرک غیرشرطی (یا UCS) جسم یا رویدادی است که در اصل واکنش انعکاسی/ طبیعی را ایجاد می‌کند.

پاسخ به این مورد، پاسخ غیرشرطی (یا UCR) نامیده می‌شود. محرک خنثی (NS) یک محرک جدید است که پاسخی ایجاد نمی‌کند.

هنگامی که محرک خنثی با محرک غیرشرطی در ارتباط باشد، تبدیل به یک محرک شرطی‌شده (CS) می‌شود. پاسخ شرطی‌شده (CR)، پاسخی به محرک شرطی‌شده است.

منبع:

https://www.simplypsychology.org/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا