روانکاوی

هیپنوتیزم درمانی برای اضطراب اجتماعی

امتیاز

هیپنوتیزم درمانی برای اضطراب اجتماعی مفهومی نسبتاً جدید است. اگرچه هیپنوتیزم از کار روی مغناطیس حیوانات در دهه ۱۷۰۰ توسط پزشک اتریشی فرانتس آنتون مسمر ارائه شد، اما در سال ۱۹۵۸ بود که انجمن پزشکی آمریکا (AMA) هیپنوتیزم درمانی را به عنوان یک روش پزشکی معتبر تشخیص داد. از آن زمان، هیپنوتیزم درمانی در درمان نه تنها اختلالات اضطرابی بلکه شرایط بدنی مزمن مرتبط با اضطراب مانند آسم و سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) استفاده می‌شود.

آن چه در این مقاله می خوانیم

اضطراب اجتماعی چیست؟

اختلال اضطراب اجتماعی (که هراس اجتماعی نیز نامیده می‌شود) نوع متداولی از اختلال اضطرابی است که ۷٫۵٪ از مردم جهان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. این اختلال، یک بیماری بهداشت روانی است که به طور معمول فرد طی آن دارای ترس شدیدی از مشاهده یا قضاوت دیگران دارد. مبتلایان به این اختلال در موقعیت‌های روزمره احساس ناراحتی می‌کنند؛ مانند گفتگو با دوستان، ملاقات با افراد جدید یا غذا خوردن در مقابل دیگران. اضطراب اجتماعی می‌تواند بر درس، کار و فعالیت‌های روزمره فرد تأثیر بگذارد. این اختلال می‌تواند فرایند دوستی را دشوار کرده و منجر به پرهیز کامل از تعاملات اجتماعی شود.

هیپنوتیزم درمانی برای اضطراب اجتماعی- تصویر ۱- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

علائم و نشانه‌های اضطراب اجتماعی چیست؟

اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است طیف وسیعی از علائم مانند نشانه‌های زیر را داشته باشد:

  • ترس از اینکه دیگران در مورد شما قضاوت می‌کنند
  • دور ماندن از مکان‌هایی که افراد در آن حضور دارند
  • اجتناب از تماس چشمی و صحبت با صدای آرام
  • مشکل خوابیدن
  • سرگیجه
  • درد قفسه سینه
  • بی‌قراری
  • حالت تهوع

اضطراب اجتماعی و حملات وحشت

ترس از موقعیت‌های اجتماعی به دلیل اضطراب اجتماعی ممکن است به یک حمله وحشت تبدیل شود. حملات هراس ممکن است چندین دقیقه، حتی چند ساعت طول بکشد (البته به ندرت) و باعث علائم جسمی شود، از جمله:

  • حالت تهوع
  • لرزیدن
  • تعریق
  • تپش قلب

اگرچه ناراحت کننده است، اما این علائم به طور کلی گذرا هستند و هیچ صدمه جسمی به فرد نمی‌زنند.

اضطراب اجتماعی ممکن است مانع برقراری روابط اجتماعی شود

افرادی که اضطراب اجتماعی دارند اغلب در تعامل با دیگران احساس ترس می‌کنند. آنها به طور غریزی اغلب می‌دانند که به ارتباط اجتماعی احتیاج دارند، اما ترس از خجالت یا تحقیر ممکن است آنها را به اجتناب از رابطه با دیگران سوق دهد. آنها ممکن است از رفتارهای معمولی مانند رفتارهای زیر دست بکشند:

  • خرید کردن
  • شروع مکالمات
  • صحبت از طریق تلفن
  • کار کردن
  • ملاقات با غریبه‌ها
  • غذا خوردن با افراد دیگر

عوارض اضطراب اجتماعی

اضطراب اجتماعی ممکن است گاهی اوقات باعث شود افراد از اعتماد به نفس پایینی برخوردار شوند و احساس ناامنی کنند. این امر باعث می‌شود افراد شغل خود را از دست بدهند یا آن را ترک کنند، فروپاشی ازدواج را تجربه کنند یا معاشرت با دوستانشان را قطع کنند. فرد در عواقب بعدی ممکن است در حفظ آرامش خود، ناتوان گردد که منجر به سوء مصرف مواد مخدر، الکل یا اتکاء به سایر رفتارهای منفی مقابله‌ای شود.

چه عواملی باعث اختلال اضطراب اجتماعی می‌شود؟

علت دقیق اضطراب اجتماعی مشخص نیست. با این حال، تصور می‌شود ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در این امر دخیل باشند. چندین عامل که تصور می‌شود ابتلا به اضطراب اجتماعی را افزایش می‌دهد عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی ابتلا به اضطراب اجتماعی
  • سوء برداشت رفتارهای دیگران به عنوان رفتارهای تهدیدآمیز
  • والدین بیش از حد حساس (فرزندپروری نامناسب)
  • مهارت‌های اجتماعی توسعه نیافته و عدم اعتماد به نفس

هیپنوتیزم درمانی چگونه کار می‌کند؟

در برخی وقایع آسیب‌زا و تحریک کننده اضطرابی در زندگی افراد، واکنش‌های جسمی و عاطفی می‌توانند با هم مرتبط شوند. وقتی دوباره همان حوادث را تجربه می‌کنید، آن واکنش‌های جسمی و عاطفی، چه سالم و چه ناسالم، دوباره فعال می‌شوند. به عنوان مثال، اگر اولین تجربه سخنرانی در جمع را با یک حادثه تجربه کرده باشید، ممکن است هر بار صحبت در جمع را با لرزش دست و اضطراب شدید شروع کنید.

هدف از هیپنوتیزم درمانی برای اضطراب اجتماعی کمک به جدا کردن پاسخ اضطراب بدن شما از تجربه سخنرانی در جمع است.

در طول هیپنوتیزم چه اتفاقی می‌افتد؟

قبل از شروع هیپنوتیزم درمانی، درمانگر باید تاریخچه پزشکی شما را بگیرد، در مورد مشکل ارائه شده شما بحث کند و توضیح مختصری درباره عملکرد هیپنوتیزم ارائه دهد. هدف از هیپنوتیزم درمانی ورود به حالت هوشیاری تغییر یافته است که به آن حالت ترنس یا خواب‌آور نیز گفته می‌شود.

هیپنوتیزم درمانی برای اضطراب اجتماعی- تصویر ۲- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

در طی یک خلسه، بیشتر افراد احساس آرامش، کاهش فشار خون و ضربان قلب و تغییر در امواج مغزی خود می‌کنند. در حالی که در این حالت تغییر یافته هستید، به سوالات مطرح شده توسط درمانگر خود پاسخ خواهید داد. هر جلسه هیپنوتیزم درمانی به طور کلی بین نیم ساعت تا یک ساعت طول می‌کشد. در پایان هر جلسه، شما به حالت هوشیاری باز می‌گردید و در مورد تجربه‌تان تأمل می‌کنید. غالباً در مورد چگونگی تمرین، خارج از هیپنوتیزم به شما آموزش داده می‌شود.

هیپنوتیزم یک حالت توجه بسیار متمرکز و کاملاً جذب شده است. متخصص هیپنوتیزم به شما کمک می‌کند تا آرام و متمرکز شوید، در نتیجه افکار منفی و حواس‌پرتی را کاهش می‌دهد در حالی‌که شما را به پذیرش بیشتر دیدگاه‌های جدید ترغیب می‌کند. هیپنوتیزم به شما امکان می‌دهد مهارت‌های اجتماعی جدید و استراتژی‌های آرام‌سازی را بیاموزید که می‌تواند به شما کمک کند این ابزارها را برای استفاده راحت‌تر خود ادغام کنید، روندی به نام اتوماتیک بودن برای بعد از اتمام جلسات.

هیپنوتیزم درمانی برای اضطراب اجتماعی

در اختلال اضطراب اجتماعی، موقعیت‌های اجتماعی به عنوان محرک واکنش‌های احساسی ترس عمل می‌کنند. هیپنوتیزم درمانی می‌تواند احساس ترس را کاهش دهد و به راحتی مدیریت شود. یک روش معمول، حساسیت‌زدایی سیستماتیک شامل قرار گرفتن آرام افراد در معرض شرایط ترسناک است. هدف این است که سناریوها در زندگی واقعی طبیعی باشند.

این فرآیند به سه مرحله تقسیم می‌شود:

۱. آموزش هیپنوتیزم و آرام‌سازی: درمانگر موضوع را برای حالت آرامش عمیق آموزش می‌دهد.

۲. ایجاد سلسله مراتب: درمانگر سلسله مراتبی را بر اساس ترس‌های اجتماعی فرد موردنظر طراحی می‌کند. شرایط آسان ممکن است شامل گفتگو با یکی از اعضای نزدیک خانواده باشد و سناریوهای دشوارتر ممکن است شامل صحبت با یک غریبه باشد.

۳. قرار گرفتن تدریجی در موقعیت‌های ترسناک: درمانگر فرد را راهنمایی می‌کند تا موقعیت‌های اجتماعی ترسناک را به مرور تصور کند، سپس به آرامی سناریوهای چالش‌برانگیزتری را معرفی می‌کند.

تاثیرات هیپنوتیزم در درمان اضطراب اجتماعی

اگرچه تأثیر هیپنوتیزم درمانی بر اضطراب اجتماعی به طور خاص مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما آزمایش‌های زیادی نشان داده‌اند که هیپنوتیزم درمانی می‌تواند اضطراب را به طور کلی کاهش دهد و ممکن است اثرات درمان شناختی رفتاری (CBT) را برای اضطراب افزایش دهد.

قبل از شروع به هیپنوتیزم چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

اگرچه نادر است، اما ممکن است هیپنوتیزم درمانی برخی از مشکلات روانی را بدتر کند. اگرچه برخی بحث‌ها در مورد اینکه آیا منع مصرف مطلق استفاده از هیپنوتیزم وجود دارد نیز همیشه مطرح است، اما در شرایط خاص مانند بیماری روان‌پریشی یا سابقه ترومای قابل‌توجه اولیه، هیپنوتیزم درمانی باید با احتیاط بیشتری انجام شود.

علاوه بر این، مهم است که قبل از شرکت در هیپنوتیزم، به یک روان‌درمانگر مراجعه کنید تا مطمئن شوید مشکل درست درمان شده است.

هیپنوتیزم درمانی اکثراً توسط پزشکان مجاز، مددکاران اجتماعی، روانشناسان یا سایر متخصصانی انجام می‌شود که در هیپنوتیزم آموزش دیده باشند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا