تاثیر کودکی بر روابط عاطفی
نقش پذیری و ارتباط عاطفی
تحقیقات نشان میدهد فارغ از آنکه مردم در اوایل زندگی رابطه نزدیک و عاشقانهای را با والدین و یا مراقبین اصلی خود تجربه کرده باشند یا نه، این مساله تاثیر عمیقی بر روابط آتی آنها در زندگی خواهد گذاشت. حتی اگر شما خاطرهای از دوران کودکی خود بهیاد نیاورید، بعدها بر نحوه احساس و رفتار شما در زندگی عاشقانهتان تاثیر میگذارد.
یک مطالعه ۲۰ ساله نشان داد نوزادانی که روابط نزدیک و عاشقانهای در ۱۸ ماه نخست زندگی با مراقبین خود داشتند (این کودکان توسط محققین دلبسته ایمن نامیده میشوند) کشمکشهای روابط خود در بزرگسالی را بهتر اداره میکردند. نوزادانی که در این سنین بحرانی، دلبسته ایمن نبودند، در بزرگسالی مشکلات بیشتری در روابط عاطفی داشتند و بهعنوان یک بزرگسال کمتر به روابط خود متعهد بودند.
آیا معنای این حرف آن است که شما تنها با زنانی باید وارد ارتباط شوید که از نوزادی تا نوپایی خود دارای روابط نزدیک و عاشقانه با مراقبین خود بودند؟ البته که نه. اگر معیار رابطه، داشتن یک مراقب تمام عیار بود، کل بشریت تا بهحال مرده بود. هیچ یک از ما والدین بیعیب و نقص نداشته است. اما باید توجه کرد که چگونه نقش پذیری ابتدایی بر روی نحوه عملکرد شما در یک رابطه و نحوه عملکرد همسرتان در رابطه تاثیر میگذارد.
تجربیات کودکی
تجربیات کودکی شما بر انتخاب شریک زندگیتان نیز تاثیر میگذارد. حتی نوزادان هم بین صورتهایی که شبیه مراقبین آنها هستند، تمایز قائل میشوند. گاهی اوقات انتخاب یک جفت شما را از اینکه دارای ویژگیهای مراقب اولیه خود باشید، رها میکند. خوب یا بد مغز انسان تلاش میکند تا نقشهای اولیه را بازتولید کند.
در اوایل سالهای ۱۹۰۰ کنراد لورنز اولین دانشمندی بود که نقش پذیری را مطالعه کرد. او اولین طبیعتگرایی بود که کشفکرد وقتی جوجهاردکها و جوجهغازها از تخم بیرون میآمدند، بهاولین چیز محرکیکه میدیدند دلبستهمیشدند. معمولا این اولین شیء، مادر است. ولکن لورنز قادر بود کاری کند که پرندگان به او و حتی به اشیاء بیجانی مانند چکمه و ترنبرقی دلبستهشوند.
این پرندگان بعد از تولد با هر آنچه در مقابلشان در این دوره بحرانی بود، پیوندی را تشکیل دادند. لورنز پدر آنها شد. زمانیکه آنها دلبسته شدند، راه بازگشتی برایشان متصور نبود. نکته اعجاببرانگیزتر برای لورنز آن بود که وقتی اردکها و غازها بزرگتر شدند، به انسانها اظهار عشق کردند. و بیش از آنکه با اردکها و غازهای دیگر جفتگیری کنند، تلاش داشتند با انسانها پیوند برقرار کنند.
مسلم است که هیچ مردی نمیخواهد باور کند در خواروبار فروشی به این دلیل به زنی دلفریب جذبشده که او را بهیاد مادرش میاندازد. این عشق را از بین میبرد. اما نیروهایی که مردان و زنان را به سوی همدیگر میکشد، ترکیب پیچیده و شگفتانگیزی از طبیعت و تربیت است. و هیچ ایرادی ندارد اگر شما زمانی که بهطور مقاومتناپذیری بهسوی یک زن کشیده میشوید، چشمها و ذهنتان را کاملاً باز کنید و هیچ ضرری ندارد اگر این کار را پیش از آنکه رابطه جنسی را شروع کنید، انجام دهید.
حتی اگر خط قرمزها را قبلا رد کردهاید، خیلی مهم است که مکث کنید و پیش از آنکه رابطهتان جلوتر برود، بعضی سوالها را از خودتان بپرسید. این راهی است که میتوانید ویژگیهای حقیقی او را کشف کنید.
منبع:
گاتمن، جان (۱۳۹۵). اسرار دلربایی. ترجمه کامیار سنایی، مانیا خواجه. تهران. نشر نسل نواندیش.
خرید اینترنتی پی.دی.اف کتاب اسرار دلربایی |
سلام
من مشکل فرار از رابطه رو دارم، هر رابطه ای، رابطه عشقی، دوستی با دوستانم، حتی روابط خانوادگی
درست تو نقطه ای که حال خوبی پیدا کردم از بودن با طرف مقابل (نه صرفا رابطه دونفره و عشقی)، در میرم از موقعیت، چون میترسم خرابش کنم، میترسم اونا منو پس بزنن
راستش تو خانواده خودم صلح و آشتی ها پایدار نیست و خوب بودنمون با هم خیلی شکننده ست، یهو دعوامون میشه، انگار باید دعواعه رو کنیم! میگم شاید بهمین خاطر من اینطوری ام، وقتی که دوستام میان خونمون پیشم میمونن درست وقتی حس صمیمی بودن میکنم باهاشون دلم میخواد برگردن برن، دیگه پیشم نباشن، وقتی میریم بیرون، مثللا رستوران وقتی داریم صحبت میکنیم یهو حس میکنم باید برگردم خونه دیگه دوست ندارم بین شون باشم و این موضوع حس خیلی بدی به خودم میده، دلیل و راه حل چیه واقعا؟
مقاله تله رها شدگی را در سایت مطالعه کنید. کمک زیادی به شما می کند.
کتاب رهایی از غم جدایی نوشته سوزان اندرسون را نیز سپس مطالعه کنید.