میل جنسی چیست؟ ۶ غذایی که به بهبود میل جنسی شما کمک میکند
میل جنسی چیست؟
تعریف میل جنسی
لیبیدو یا میل جنسی، اشتها یا میل به رابطه جنسی است. میل جنسی یک فرد صرفنظر از جنسیت، با عملکرد مغز، هورمونها و رفتارهای آموختهشده تحریک میشود و بر اساس وضعیت روانی، تغییرات هورمونی و استرس در نوسان است. برخی از داروها نیز میتوانند بر میل جنسی تأثیر بگذارند.
درک میل جنسی
هنگامی که میل جنسی یک فرد بالا است، تمایل بیشتری به صمیمیت جنسی دارد و آن را با شریک زندگی یا از طریق خودارضایی برطرف میکند. این سالم و طبیعی است، اما میل جنسی بیش از حد بالا که کیفیت زندگی را مختل میکند، میتواند نشانهای از عدم تعادل هورمونی یا اختلال عصبی باشد. هنگامی که میل جنسی کاهش مییابد، علاقه به رابطه جنسی نیز کم میشود و ممکن است کاملاً وجود نداشته باشد، که میتواند بر روابط صمیمانه فشار وارد کند. پس از تشخیص و مشخص شدن علت، هردو حالت افراطی قابل درمان هستند.
مسیرهای عصبی درگیر در میل جنسی مردان و زنان مشابه است و شامل اجزای مغزی، نخاعی و محیطی است. میل جنسی به طور مستقیم با پاسخهای فیزیکی مرتبط است: هنگامی که میل جنسی زیاد است، جریان خون به آلت تناسلی که منجر به نعوظ میشود، نیز افزایش مییابد.
میل جنسی بیش از حد بالا
بین میل جنسی قوی و میل جنسی خیلی زیاد تفاوت قابل تشخیصی وجود دارد. در واقع، گذشته از کمک به یک زندگی جنسی رضایتبخش، فوایدی برای سلامتی دارد، از جمله:
- استرس کمتر
- سلامت روان بهتر
- روابط سالم
- افزایش اعتماد به نفس
- خواب بهتر
زمانی که میل جنسی آنقدر قوی است که به نظر میرسد کنترل نمیشود و در زندگی روزمره اختلال ایجاد میکند، میتواند جای نگرانی وجود داشته باشد.
علائم
میل جنسی شما به طور بالقوه بیش از حد بالا است اگر:
- زندگی جنسی شما بر زندگی، روابط، سلامت و کار شما تاثیر منفی گذاشته است.
- میل جنسی بر افکار و رفتار شما تسلط پیدا کرده است.
- شما از رابطه جنسی برای مقابله با چالشهای ذهنی مانند افسردگی یا اضطراب استفاده میکنید.
- روابط عاطفی شما به دلیل میل جنسی بالا در خطر است.
- بعد از رابطه جنسی احساس پوچی یا ناکام بودن میکنید.
اگر تمایلات جنسی مداومی دارید که باعث میشود احساس ناراحتی کنید یا از کنترل شما خارج است، ممکن است به اختلال فزونخواهی جنسی مبتلا باشید.
علل
میل جنسی بیش از حد بالا جای شرمندگی ندارد و ممکن است علت پزشکی داشته باشد، مانند:
- سطوح بالای مواد شیمیایی عصبی تنظیمکننده خلق و خوی دوپامین، سروتونین یا هر دو
- استفاده از داروهای خاص
- وضعیتی که بر بخشهایی از مغز تأثیر میگذارد که میتواند بر رفتار جنسی تاثیر بگذارد. مانند صرع یا زوال عقل.
درمان
هنگامی که علت میل جنسی بیش از حد بالا مشخص شد، میتوان درمان را برای مدیریت مشکل، هدف قرار داد. به عنوان مثال، اگر یک دارو مقصر باشد، ممکن است دوز دارو تغییر کند یا داروی دیگری تجویز شود.
به همین ترتیب، پس از شناسایی و درمان مشکل، یک اختلال مغزی ممکن است دیگر بر میل جنسی تأثیر نگذارد. راهبردهای دیگر، از جمله رواندرمانی و افزایش فعالیت بدنی نیز ممکن است کمککننده باشد.
میل جنسی پایین
کاهش میل جنسی شایعتر از میل جنسی بیش از حد زیاد است و علل بالقوه بیشتری دارد، که بیشتر آنها پس از شناسایی، قابل درمان هستند و علاقه جنسی را باز میگردانند.
علائم
هیچ معیار بالینی برای تشخیص میل جنسی پایین وجود ندارد. علاوه بر این، میزان تنوع زیادی در نحوه تجربه آن وجود دارد (چون میل جنسی «طبیعی» برای یک فرد ممکن است برای دیگری کم یا زیاد به نظر برسد). با این حال، علائم معمولاً ذکر شده عبارتند از:
- از دست دادن میل به شریک زندگی
- بیعلاقگی به خودارضایی
- تخیلات جنسی کم یا عدم وجودشان
- استرس یا نگرانی در مورد عدم علاقه به رابطه جنسی
علل
تغییرات هورمونی یکی از دلایل رایج کاهش میل جنسی است. افراد از هر جنسیتی میتوانند کاهش میل جنسی را در پاسخ به کاهش استروژن، پروژسترون، و تستوسترون تجربه کنند و تستوسترون پایین یکی از مظنونین اصلی است.
تستوسترون پایین، همچنین به عنوان T پایین شناخته میشود، به ویژه برای مردان یک مشکل است، زیرا تستوسترون علاوه بر تأثیر بر میلجنسی، تولید اسپرم را تحریک میکند و به توده عضلانی کمک میکند. اگر زوجین قصد بچهدار شدن داشته باشند، میتوان داروهایی برای افزایش تستوسترون در نظر گرفت.
زنان هم همچنین میتوانند کاهش میلجنسی را در نتیجه سطوح پایین تستوسترون تجربه کنند، اما برای اکثر آنها کاهش استروژن به احتمال زیاد مشکل اساسی است.
افراد با هر هویت جنسی ممکن است به فهرستی طولانی از عوامل عاطفی و پزشکی مرتبط با میل جنسی پایین حساس باشند. یکی از رایجترین آنها سطوح بالای استرس است که میتواند بر هورمونها تأثیر بگذارد و بر پاسخ جنگ یا گریز تأثیر بگذارد، که در آن ضربان قلب، فشار خون و تنفس در پاسخ به یک موقعیت استرسزا تحتتاثیر قرار میگیرند و مهمترین هورمونهای کاهش میل جنسی – کورتیزول و اپینفرین – شروع به ترشح میکنند.
این حالت ممکن است باعث شود که میل جنسی به طور کلی از بین برود.
سایر علل بالقوه میلجنسی پایین عبارتند از:
- درد هنگام مقاربت جنسی
- دیابت
- فشار خون بالا
- داروهای تجویزی – به ویژه داروهای ضد افسردگی خاص، از جمله پروزاک (فلوکستین)
- مصرف بیش از حد الکل
- سیگار کشیدن
- استفاده از مواد مخدر
- عمل جراحي
- خستگیهای طولانی
- بارداری
- عزتنفس پایین
- مسائل مربوط به تصویر بدنی از خود
- نگرانیها یا مسائل مربوط به رابطه
درمان
کلید درمان موثر میل جنسی کم، شناسایی علت است. در بسیاری از موارد، ترکیبی از رویکردها ممکن است برای تقویت میل جنسی ضروری باشد.
تغییرات در سبک زندگی
زمانی که عادت خاصی در کاهش میل جنسی دخیل است، مانند بیتحرکی، تغییر رفتار ممکن است مفید باشد، مانند:
- ورزش بیشتر
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مغذی
- مدیریت استرس
- ترک سیگار، مصرف مواد مخدر یا مصرف بیش از حد الکل
- برقراری ارتباط صمیمیتر در مورد نیازهای خود با شریک جنسی خود
رفتار درمانی
یک درمانگر در زمینه مسائل جنسی میتواند به شما (و شریک زندگیتان، اگر انتخاب کنید باهم در جلسات شرکت کنید) کمک کند تا منابع احساسی کمبود میلجنسی را شناسایی کنید. آنها همچنین میتوانند نکات و تکنیکهای عملی را برای افزایش میل و لذت در اتاق خواب ارائه دهند.
دارو درمانی
تنها چند دارو وجود دارد که در افزایش میلجنسی مفید است. برای زنان، این داروها عبارتند از فلیبانسرین و برملانوتید. برای مردان، داروهای اختلال نعوظ مانند ویاگرا (سیلدنافیل) ممکن است مفید باشد، حتی اگر افزایش میل جنسی هدف اصلی این داروها نباشد.
هورمون تراپی
راهبردهای جایگزین هورمونی به احتمال زیاد موثرتر از داروهای تجویزی هستند، از جمله:
- درمان جایگزینی تستوسترون، که میتواند از طریق تزریق، ژل موضعی، بینی یا خوراکی انجام شود.
- اینتراروزا (پراسترون)، شیافی که برای تسکین درد در حین رابطه جنسی وارد واژن میشود.
داشتن یک نیروی محرکهی جنسی یا میلجنسی سالم، با احساس جسمانی و عاطفی سالم در ارتباط است. بنابراین جای تعجب نیست که غذا میتواند نقش مهمی در کمک به بازگشت شما به مسیر سابق زندگیتان داشته باشد.
اگر شما در اتاق خواب خوب در حالتی کسالتبار افتاده باشید، ممکن است وقت آن رسیده باشد که نگاهی دقیقتر به رژیم خود بیاندازید. این شش غذا حاوی مواد مغذی هستند که میتوانند میلجنسی شما را بالا ببرند و همچنین میتوانند سلامت کلی شما را بهبود ببخشند.
شش غذایی که به بهبود میل جنسی شما کمک میکنند
۱- گوشت
انواع گوشتها را بهمنظور بهبود زندگی جنسی خود در رژیم غذایتان جای دهید. گوشت گاو، مرغ و گوشت گوسفند حاوی کارنیتین، ال-آرژینین و روی است. کارنیتین و ال-آرژینین اسیدهای آمینهای هستند که جریان خون را بهبود میبخشند. جریان خون بیوقفه و مداوم برای پاسخ جنسی در مردان و زنان بسیار مهم است.
بر اساس یافتههای دانشکدهی پزشکی لانگون نیویورک، این دو ماده مغذی ممکن است در برخی از مردان بهطور موثری اختلال نعوظ را درمان کنند. برخی از پروتئینهای موجود در گوشت حیوانات (بهمنظور کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی) برای حفظ کارکرد صحیح تمام سیستمهای بدنی در اتاق خواب کمککننده هستند. گیاهخواران میتوانند دانههای کامل، آجیل و محصولات لبنی را انتخاب کنند.
۲- صدف
شما احتمالاً در مورد خواص تقویتکنندگی قوای جنسی صدف، موارد متعددی را شنیدهاید. نتایج تحقیقاتی که در کنفرانس سال ۲۰۰۵ انجمن شیمی آمریکا به اشتراک گذاشته شد، نشان میداد که صدفها، حلزونها و حلزونهای دوکپهای حاوی ترکیبیاتی هستند که سطح تستوسترون و استروژن را افزایش میدهند. افزایش تولید این هورمونها در بسیاری از موارد میل جنسی را افزایش میدهد. صدف نیز یک منبع عالی از روی است که در هر دو جنس، خونرسانی به ارگانهای جنسی را تسهیل میکند.
آیا تنها نرمتنان اهمیت دارند؟ لابستر و خرچنگ نیز میتوانند این چنین باشند. هر دوی این جانوران دریایی سخت پوست، مملو از روی هستند.
۳- ماهی قزل آلا (سالمون)
ماهی قزل آلا به داشتن امگا ۳ و اسیدهای چرب ضروری و مفید برای قلب شهرت دارد. ماهیهای دارای گوشت صورتی رنگ، همانند ماهی تن و هالیبوت (نوعی ماهی پهن بزرگ) ممکن است کلید ارتقای زندگی جنسی شما باشند.
امگا ۳ کمک میکند تا از ایجاد پلاک در شریانها جلوگیری شود و بنابراین جریان خون در سراسر بدن شما بهبود مییابد. با این حال، یک رژیم غذایی حاوی ماهیهای چرب ممکن است برای مردانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند، مناسب نباشد.
مطالعات منتشر شده در مجله آمریکایی اپیدمیولوژی نشان میدهد که اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانند خطر ابتلا به یک بیماری تهاجمی را افزایش دهند. در افرادی که سرطان پروستات در آنها از درجه و سرعت کمی برخوردار است، خوردن غذاهای غنی از امگا ۳ تأثیر چندانی نخواهد داشت.
۴- آجیل و دانهها
غرق کردن معشوقهتان در بارانی از شکلات یک ژست عاشقانه است، اما این کار لزوماً منجر به رساندن او به یک نقطهی مرتفع و دلخواه جدید در اتاق خواب نخواهد شد. به جای آب نبات، میان وعدههای خود را مملو از آجیل، دانهها و غلات کنید.
بادام زمینی و بادام هندی پر از روی هستند و در عین حال چنین وعدههای غذایی مختصری، حاوی ال-آرژنین میباشند که خون را در شریانهای شما به جریان میاندازد.
موارد زیر را امتحان کنید:
• گردو
• دانه کدو تنبل
• دانههای آفتابگردان
• گردوی آمریکایی
• فندق
• بادام زمینی
گردوها در معشوقهی شما دوامی دوچندان خواهند داشت، زیرا آنها نیز غنی از امگا ۳ هستند.
۵- سیب
مصرف یک سیب در هر روز شما را از مراجعه به پزشک بینیاز میکند و همچنین میتواند زندگی عاشقانه شما را بهبود بخشد. سیب همراه با انواع توتها، گیلاس، پیاز، و انگور سیاه، غنی از کورستین هستند. این آنتی اکسیدان، یک نوع فلاونونید است که میتواند مزایای سلامتی بسیاری را به شما ارائه دهد. بهنظر میرسد که کورستین در کنترل علائم پروستاتیت و سیستیت بینابینی (IC) نقش مهمی داشته و باعث افزایش گردش خون میشود. پروستاتیت التهاب غده پروستات است.
این مورد گاهی از اوقات باعث ناراحتی بیضه و دردناکی انزال میشود. IC و همچنین سندرم مثانه دردناک، ممکن است مشکلات جنسی را برای مردان و زنان بهوجود آورد. علائم جنسی مرتبط با IC عبارتند از: درد در اندامهای تناسلی، اختلال در نعوظ، نزدیکی دردناک و میل جنسی کم.
۶- سیر
ممکن است مادر شما این هشدار را به شما داده باشد که قبل از یک قرار ملاقات، هرگز سیر نخورید. این بخشی از یک نصیحتی است که میتوانید آن را نادیده بگیرید. این گیاه تند و تیز یک رقیقکنندهی طبیعی خون است که اغلب برای جلوگیری از فشار خون بالا، کلسترول بالا و بیماریهای قلبی استفاده میشود. خواص ضد انعقادی سیر کمک میکند تا مقدار زیادی از جریان خون به مناطق زیرین بدن شما منتقل شود. شما و همسرتان میتوانید از یک دوز سالم و مناسب سیر، قبل از شب عاشقانه خود بهرهمند شوید. اگر هر دوی شما سیر بخورید، هیچ کدامتان از بوی ناخوشایند آن آزرده نخواهید شد.
منبع:
https://www.verywellhealth.com/what-is-libido-5084040