۸ مهارت گفتگو با همسر
نه تنها در بهترین خانوادهها، بلکه در محیط کار و حتی بین دوستان هم جروبحث اجتنابناپذیر است. به عبارتی، مجادله تا زمانی که به راهحل منطقی منجر شود و در عین حال به هیچکدام از طرفین آسیبی وارد نشود، کاملاً طبیعی است.
در واقع ما باید سازنده جروبحث کردن را یاد بگیریم! مهارت گفتگو با همسر هنری است که باید به مرور فرا گرفت.
مهارت گفتگو با همسر
۱- همواره با متانت
آخرین جروبحث شما به فریاد زدن و کوبیدن در منتهی شده است. شاید واقعاً حق با شما بوده است و به حق آنقدر عصبانی شدهاید، اما نکته اینجاست که در جروبحث سازنده، باید با آرامش مکالمه کنیم؛ حتی با آرامش احساسات جریحهدار شدهمان را بیان کنیم!
۲- وفاداری به سوژه
اگر کثیف بودن آشپزخانه موضوع جروبحث شماست، پس لطفاً فقط درباره همین موضوع گفتگو کنید. بسط دادن انتقادها به مسایلی که البته بهنظر خودتان بسیار هم به همین موضوع مرتبط است، نتیجه خوبی نخواهد داد. وقتی شما موضوع را به عدم موفقیت کاری و درآمد کم ارتباط میدهید، از طرف مقابل هم انتظار داشته باشید که برآشفته و هیجانی پاسخگوی شما باشد!
۳- هرچیزی به وقتش!
مهارت گفتگو با همسر را میتوان در پیدا کردن زمان و مکان مناسب برای بحث جستجو کرد. درست در زمان پایان کار روزانه و ورود به منزل و یا قبل از خواب، اقدام به بحث کردن نتیجهای جز آشفتگی احساسات طرفین نخواهد داشت. بله، باید از انباشته نمودن حرف و دلخوریها جلوگیری کنیم؛ اما باید در عین حال، وقتشناس هم باشیم!
۴- با گوش جان شنیدن
شاید حرفی که طرف مقابل میگوید، دلچسب نباشد؛ با این وجود باید بادقت و توجه گوش دهیم. زیرا اولین پیام جروبحث این است که لطفاً به من توجه کن!
خانومهای عزیز! لطفاً از سوهان کشیدن ناخن و آقایان عزیز! لطفاً از خندههای تمسخرآمیز خودداری کنید.
۵- «من» بهجای «تو»
لطفاً از گفتن این عبارت ویرانگر «تو دوباره …!» خودداری کنید که نتیجهای جز برآشفتگی و برهمزدن گفتگو نخواهد داشت. شنیدن «تو دوباره …!» در مخاطب این احساس را ایجاد میکند که «من دوباره مورد اتهام قرار گرفتم! هرچه سریعتر باید از خودم دفاع کنم!».
۶- توافق بهجای تفاهم
راهحل سازنده لزوماً راهحلی نیست که هردوطرف به یک اندازه راضی باشند. در کار و زندگی شخصی، همیشه قدری انعطافپذیری و همراهی برای دستیابی به سازش، راهگشا است.
۷- عذرخواهی بدون احساس خجالت
زیاده از حد پرحرارت و با کمی بدجنسی بحث کردید! پس عذرخواهی کنید. این نشانه بزرگی و بلوغ فکری شما است که متوجه تندروی خود شدهاید و قصد دلجویی دارید.
۸- امروز چه کردم؟
اخرین مهارت گفتگو با همسر: پایان هرروز، کارنامه خود را بررسی کنید. امروز چندبار توانستم موفق شوم؟ به عبارتی امروز چندبار توانستم از موقعیت جروبحث و دلخوری، به عنوان شانسی برای گفتگوی سازنده و ارتقای رابطه بهره ببرم؟
منبع:
سیگرید مایسنز، رفتار درمانگر هامبورگی، مجله روانشناسی امروز (چاپ آلمان)، ۲۰۱۸.