تربیت جنسی کودک

رفتارهای جنسی کودکان

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

رفتارهای جنسی کودکان

برای والدین ممکن است آسان باشد که با فرزندان خود در مورد تفاوت درست و غلط صحبت کنند، اما اغلب صحبت کردن با فرزندان در مورد رشد جنسی و مسائل و رفتارهای جنسی بسیار دشوار است. کودکان در سنین بسیار کم با لمس کردن، فشار دادن بدن، کشیدن و مالش اعضای بدن از جمله اندام تناسلی، بدن خود را کشف می‌کنند. طبیعی است که کودکان هرچه بزرگتر می‌شوند، در یادگیری نام این اعضای بدن و عملکردهای آنها به راهنمایی احتیاج دارند.

رفتارهای جنسی- تصویر ۱- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

رفتارها و کنجکاوی‌های جنسی کودکان

در اینجا لیستی از موارد یک رفتار جنسی طبیعی و متداول در کودکان ۲ تا ۶ ساله قرار گرفته که متخصصان آنها را مورد بررسی قرار داده‌اند. هنگامی که این رفتارها اتفاق می‌افتد، سعی کنید با گفتن جملاتی مانند: «بزرگ‌ترها این کار را در خلوت انجام می‌دهند و شما نیز باید این کار را بکنید» توجه کودک  را به‌سمت رفتار مناسب‌تری هدایت کنید. احترام کودکان به حریم یکدیگر را با رفتارهای مناسب تشویق و تقویت کنید، و به آنها یاد دهید دست‌زدن به قسمت‌های خصوصی دیگران کار اشتباهی است. همچنین به فرزند خود یادآوری کنید اگر کسی نواحی خصوصی بدن او را لمس کرد، همیشه با شما یا بزرگسال قابل اعتمادش این موضوع را در میان بگذارد.

رفتارهای جنسی طبیعی در کودکان

  • لمس کردن یا خودارضایی با دستگاه تناسلی در فضای عمومی یا خصوصی
  • تماشا یا لمس دستگاه تناسلی همسالان یا خواهر و برادر جدید
  • نشان دادن اندام تناسلی به همسالان
  • ایستادن یا نشستن خیلی نزدیک به کسی و لمس
  • تلاش برای دیدن همسالان یا بزرگسالان برهنه

رفتارهای جنسی خطرناک در کودکان

والدین همچنین باید بدانند که چه موقع رفتار جنسی کودک فراتر از یک کنجکاوی بی‌ضرر ظاهر می‌شود. مشکلات رفتار جنسی ممکن است سلامتی جسمی و روانی کودک و سایر کودکان را به‌خطر بیندازد و می‌تواند نشانه سوءاستفاده جسمی یا جنسی یا قرار گرفتن در معرض فعالیت جنسی باشد. رفتارهای جنسی خطرناک در کودکان خردسال شامل هر عملی است که:

  • مرتباً رخ می‌دهد و نمی‌توان آن را کنترل یا هدایت کرد.
  • باعث درد یا صدمه عاطفی یا جسمی به خود یا دیگران می‌شود.
  • با پرخاشگری جسمی همراه است.
  • اعمال اجبار یا زور به دیگران.
  • اعمال جنسی بزرگسالان را شبیه‌سازی می‌کند.

نکات آموزش ایمنی جنسی کودک برای والدین

والدین باید به کودکان خود نکات آموزشی در مورد بدنشان را در سنین ۳ تا ۵ سالگی آموزش دهند.

از زبان مناسب استفاده کنید.

نام‌های مناسب برای تمام اعضای بدن را به کودکان بیاموزید، از جمله اسامی مانند دستگاه تناسلی، آلت تناسلی، واژن، پستان، باسن و قسمت‌های خصوصی. ساختن نام برای اعضای بدن ممکن است این فکر را در ذهن کودک به‌وجود بیاورد که نام مناسب چیزی بد است. می‌توانید برای هر قسمت از بدن یک اسم خاص در نظر بگیرید، اما نام مناسب و اصلی را نیز به او بیاموزید. همچنین به کودک خود بیاموزید که چه قسمت‌هایی خصوصی است (قسمت‌هایی که لباس شنا پوشانده است).

حد و مرز حیا در خانواده‌تان را بسنجید.

گرچه حیا مفهومی نیست که اکثر کودکان خردسال بتوانند آن را کاملاً درک کنند، اما شما همچنان می‌توانید از این سن برای پایه‌گذاری مباحث آینده و الگو قرار دادن رفتار خوب استفاده کنید. مثلاً اگر فرزندانی در سنین مختلف دارید، مهم است که به فرزندان کوچکتر خود بیاموزید که به حریم خصوصی خواهر و برادر بزرگتر خود احترام بگذارند. شما نشانه‌های این حد و مرز را ممکن است در فرزندان خود نیز مشاهده کنید. مثلاً معمولاً پیش می‌آید که خواهر و برادر بزرگتر به کوچک‌ترها می‌آموزند که لباس خود را بپوشند تا در حضور آنها یا دوستانی که به خانه‌تان آمده‌اند، پوشش مناسبی داشته باشند.

محبت را اجبار نکنید.

فرزندان خود را مجبور نکنید به افرادی که نمی‌خواهند، بغل یا بوسه دهند. این حق آنهاست که حتی به مادربزرگ یا پدربزرگ بگویند که نمی‌خواهند یک بوسه یا آغوش خداحافظی به آنها بدهند. لمس نامناسب- خصوصاً توسط یک بزرگسال مورد اعتماد- می‌تواند برای کودک بسیار گیج‌کننده باشد. به‌طور مداوم این ایده را تقویت کنید که بدن آنها، بدن آنها است و می‌توانند از آن محافظت کنند. بسیار مهم است که کودک شما بداند اگر کسی او را لمس کرده باشد، به شما یا بزرگتر مورد اعتماد خود بگوید. به این ترتیب، کودک شما می‌داند این وظیفه شما است که از او محافظت کنید.

توضیح دهید لمس خوب در مقابل لمس بد چیست.

شما می‌توانید «لمس خوب» را به‌عنوان راهی برای ارتباط افرادی نشان دهید که به‌یکدیگر اهمیت می‌دهند و به‌هم کمک می‌کنند. (مثلاً بغل کردن، دست یکدیگر را گرفتن یا تعویض پوشک کودک). در مقابل، «لمس بد» نوعی لمس است که دوستش ندارید و می‌خواهید فوراً متوقف شود (مانند ضربه زدن، لگد زدن یا لمس قسمت‌های خصوصی). به کودکتان اطمینان دهید که بیشتر لمس‌ها لمس‌های مناسبی هستند، اما در مقابل لمسی که احساس بدی به آنها می‌دهد باید «نه» بگویند و لازم است در مورد هرگونه لمس گیج‌کننده یا ترسناک با شما صحبت کنند.

به فرزندان خود یک چارچوب قانونی محکم یاد دهید.

به‌کودکان بیاموزید درست نیست که کسی به قسمت‌های خصوصی‌اش یا جایی‌که با لباس شنا پوشانده شده، نگاه یا لمس کند. رعایت یک قانون برای کودکان راحت‌تر است و اگر این راهنما را در ذهن داشته باشند، بلافاصله «لمس بد» را تشخیص می‌دهند. به فرزندانتان اطمینان دهید در این موارد به آنها گوش می‌دهید، آنها را باور می‌کنید و می‌خواهید از آنها محافظت کنید.

ارتباط کودک با رسانه‌ها را کنترل کنید.

سیستم‌های بازی‌های ویدئویی، فیلم‌ها و نمایش‌های تلویزیونی را یاد بگیرید و بر نحوه استفاده از موبایل، ماهواره و اینترنت نظارت کنید. تهیه گزینه‌های جایگزین مناسب بخشی مهمی در جلوگیری از قرار گرفتن در معرض محتوای جنسی در رسانه‌ها است. توجه کنید که کودکان ممکن است رفتارهای جنسی بزرگسالان را عمدا یا ناگهانی ببینند و به شما نگویند این اتفاق افتاده است. اینجاست که نظارت شما می‌تواند احتمال چنین آسیب‌هایی را کمتر کند. این اطلاعات را به‌طور مرتب با فرزندان خود مرور کنید. موقعیت مناسب و خوب برای صحبت با فرزندان در مورد ایمنی شخصی می‌تواند زمان حمام، زمان خواب و قبل از ورود به یک موقعیت جدید باشد. موقعیت‌هایی مانند گرفتن یک پرستار برای آنها تا تمرینات ورزشی یا کلاس‌های رقص، اردوها و برنامه‌های بعد از مدرسه و غیره. در دنیای امروز کودکان روزانه با بسیاری از بزرگسالان و کودکان مختلف ملاقات و تعامل دارند.

رفتارهای جنسی- تصویر ۲- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

انتظار سوال از طرف کودکتان را داشته باشید.

سوالاتی که کودک از شما می‌پرسد و پاسخ‌هایی که برای ارائه مناسبند، به سن و توانایی درک کودکتان بستگی دارد. نکات زیر ممکن است این کار را برای هردوی شما آسان کند:

  • نخندید یا قهقهه نزنید، حتی اگر سوال خنده‌دار باشد. با عصبانیت عکس‌العمل نشان ندهید. نباید به کودک به‌خاطر کنجکاوی‌اش احساس شرم را القا کنید.
  • مختصر جواب دهید و توضیح طولانی ندهید. با اصطلاحات ساده پاسخ دهید. مثلاً کودک پیش‌دبستانی شما نیازی به دانستن جزئیات رابطه جنسی ندارد.
  • ببینید فرزند شما از روی کنجکاوی است یا نیاز دارد در مورد مساله‌ای اطلاعاتی داشته باشد. پاسخ‌های خود را با این سوال پیگیری کنید: «آیا حرف‌هایم جواب سوال شما را می‌دهد؟»
  • به پاسخ‌ها و واکنش‌های فرزندتان گوش دهید.
  • آماده تکرار گفته‌های خود باشید.

با یک متخصص در مورد رفتارهای جنسی صحبت کنید

اگر در حال حاضر با هر یک از این مسائل سر و کار دارید یا سوالات دیگری دارید، با متخصص اطفال یا روانشناس کودک صحبت کنید. وی می‌تواند با شما همکاری کند تا رفتار جنسی متناسب با سن و موارد طبیعی را از رفتارهایی که از نظر رشدی نامناسب هستند یا سوءاستفاده بالقوه را نشان می‌دهند، تشخیص دهید. درخواست کمک به این معنی است که شما بهترین تربیت را برای فرزندتان می‌خواهید. و هر کاری که می‌توانید انجام می‌دهید تا به او کمک کنید موفق باشد.

برای آگاهی بیشتر درباره تربیت جنسی کودکان کتاب پورنوگرافی لذت ممنوعه را مطالعه کنید.

کتاب پورنوگرافی لذت ممنوعهمنبع:

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/preschool/Pages/Sexual-Behaviors-Young-Children.aspx

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا