دلایل تنبلی
دلایل تنبلی چیست؟
آیا تنبلی یک ویژگی شخصیتی است یا دلایل پنهان دیگری در پشت آن وجود دارد؟
بسیاری از مردم نمیدانند که افسردگی، ترس یا استرس از دلایل پنهان تنبلی است. تنبلی حتی میتواند نشانه فشار ناشی از وسواس جامعه ما برای موفقیت و پیشرفت نیز باشد. بدون شک تنبلی، رفتاری با عوامل تعیینکننده روانشناختی است که باید درباره آن بیاموزید.
اگر در گوگل کلمه تنبلی را جستجو کنید، تعداد بسیار زیادی مقاله به شما نشان میدهد. این مقالات پر از استراتژیهای مبارزه با تنبلیاند. آنها درباره خلاص شدن از شر آن صحبت میکنند، گویی تنبلی یک ژاکت قدیمی یا یک خارش بدنی است که سریع باید رفع شود. کاری که این مقالات انجام نمیدهند، دعوت شما به درک دلایل واقعی تنبلیست. آنها هیچ تلاشی برای نشان دادن آنچه که در پشت انگیزههای تنبلی رخ میدهد، نمیکنند.
خوشبختانه متخصصانی در این زمینه هستند که ما را به درک بهتر اهمالکاری دعوت میکنند. ناندو پلوسی، روانشناس تکاملی و درمانگر شناختی رفتاری، در مورد تنبلی، موضوع را بسیار جالب توضیح میدهد. او معتقد است بهعنوان یک گونه جاندار، ما سعی میکنیم انرژیمان را حفظ کنیم. به عبارت دیگر، اهمالکاری چیزی است که ما از نیاکانمان به ارث بردهایم.
وقتی منابع بقا کم یا نامشخص بودند، صرفهجویی در مصرف انرژی مهم بود. از این گذشته، انسانهای اولیه نمیدانستند چه زمانی ممکن است به آن انرژی نیاز داشته باشند. بنابراین، شما هم شاید وقتی نوعی عدم اطمینان در زندگیتان را درک میکنید، دچار احساس اهمالکاری میشوید. این روش غریزی شما برای گرفتن انرژی لازم درونی است تا بتوانید در مصرف انرژی صرفهجویی کنید.
دکتر پلوسی همچنین میگوید: توانایی واکنش، جنگیدن و یافتن راهحل در برابر مشکلات، در سرزمین ثبتنشده ژنهای ما قرار گرفته است. بنابراین، اهمالکاری غالباً یک دلیل و هدف مشروع دارد. به همین خاطر است که درک آن و دانستن آنچه به عنوان انگیزه در پشت آن نهفته است، میتواند از بسیاری جهات زندگی شما را آسان کند.
علل پنهان تنبلی
ضعف تنها علتی نیست که باعث تنبلی میشود. تنبلی مساوی بیکاری، اهمال کاری یا عدم پذیرش مسوولیت نیز نیست. بعضی اوقات ما این اصطلاحات را باهم مخلوط میکنیم. ما میدانیم که ریشه تنبلی و اهمال کاری مشترک هستند: انگیزه کم. از طرف دیگر، یک تنبل همیشه قدرت رسیدن به اهداف خود را ندارد و در این نوع مثالها واقعاً مهم است که بدانیم پشت اهمالکاری چه میگذرد. بیایید نگاهی به شایعترین علل پنهان اهمالکاری بیندازیم.
۱- ترس و اضطراب
تنبلی مانند یک تختخواب نرم و راحت است که میتوانید از واقعیت به آن فرار کنید. بعضی اوقات وقتی احساس ترس خاصی میکنید، در زندگی روزمره هم احساس اهمالکاری میکنید. شما ممکن است از عدم تحقق اهداف خود، شکست خوردن یا نبودن آنچه دیگران میخواهند باشید بترسید. از طرف دیگر ممکن است از اینکه مجبور شوید با چیزهایی که از کنترل شما خارج هستند روبرو شوید، مضطرب شوید.
تمام این ترسها طاقتفرسا میشوند. بنابراین تصمیم میگیرید همه چیز را به فردا موکول کنید یا اگر بخواهیم بهتر بگوییم، برای وقتی که انگیزه بیشتری دارید. اما آن فردا هرگز فرا نخواهد رسید، زیرا ترس شما را فرا گرفته است.
۲- افسردگی
تشخیص افسردگی همیشه آسان نیست. در بیشتر موارد، افسردگی در پشت خستگی و بیعلاقگی پنهان میشود. سیاهچاله افسردگی هر چیز مثبتی را میبلعد. مطالعاتی مانند موردی در مجله Clinical Neuroscience دقیقاً همین موضوع را نشان میدهد. محققان دانشکده پزشکی هاروارد دریافتند که اهمالکاری در اکثر بیماران افسرده علامتی تکراری است. به همین دلیل توجه به افرادی که تنبل و بیانگیزه عمل میکنند، بسیار مهم است. این امر به ویژه اگر آنها علائمی از سایر مسائل روانشناختی مانند ناامیدی، منفینگری و افکار پوچگرایانه را نشان دهند، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
۳- علل بیولوژیکی
یکی از دلایل پنهان تنبلی میتواند شرایط خاص پزشکی باشد. اگر غالباً خسته، بیحال، خوابآلود و بیانگیزه هستید، باید آزمایشهای تشخیصی انجام دهید. ممکن است نوعی اختلال تیروئید داشته باشید. مشکلات تیروئید در موارد پیشرفتهتر میتواند باعث دیابت، کمخونی، آپنه خواب، بیماری قلبی یا حتی فیبرومیالژیا شود.
۴- بیهدف بودن
یکی از دلایل پنهان سستی، فقدان هدف واقعی است. هدف برای معنا بخشیدن به زندگیتان ضروری است. اگر هدفی نداشته باشید، انگیزهای برای انجام کار نخواهید داشت. شاید بعضی از تجربیات شما را ناامید کنند یا مسائلی در مسیر زندگیتان خیلی پیچیده یا دشوار باشند. بههمین دلیل داشتن رویا و برنامهریزی برای شما دشوار است. در ادامه همین روند شما بهتنبلی روی میآورید، زیرا پناهگاهی امن و آرام است. در پشت این تنبلی، شما بهراحتی میتوانید در آرامش باشید. همه ما در برههای از زندگیمان در زمان و فضای تنبلی قرار داشتهایم. گروه سنی نوجوانان اغلب چنین احساسی را تجربه میکنند. این احساس تنبلی در نوجوانان خود را بهصورت انزوا نشان میدهد. این نوع کاهلی از روی بیهدفی بسیار رایج است و درست در لحظهای که هدف پیدا میکنید، تنبلیتان نیز پایان مییابد.
انستیتوی اپیدمیولوژی و مراقبتهای بهداشتی در دانشگاه لندن مطالعهای در این زمینه در مجله The Lancet منتشر کرد. آنها دریافتند بهزیستی و خوشبختی ذاتاً با داشتن هدف و معنی در زندگی ارتباط دارند. بنابراین، اگر احساس میکنید زندگی شما فاقد هدف است و این بیهدفی باعث تنبلی شما شده، وقت آن است هدفی را پیدا کنید تا به شما انگیزه دهد. بگردید و ببینید چه چیزی باعث امیدواریتان میشود.
شاید اکنون زمان مناسبی برای پایان دادن به انگ تنبلی باشد. همیشه افرادی وجود خواهند داشت که بهسادگی تنبل و غیرفعال هستند. با این حال، مهم است که تشخیص دهیم تنبلی اغلب با بیعلاقگی و پریشانی ناراحتکنندهای همراه است.
بنابراین، باید ببینید در سطوح زیرین ناخودآگاهتان چه میگذرد تا علل پنهان تنبلی را کشف کنید. کمی بیشتر عمیق شوید، نگاه دقیقتری به درونتان بیندازید و سعی کنید علت را درک کنید. این کار را به فردا موکول نکنید. مهمترین چیزی که در مورد تنبلی میدانیم این است که هرچه برای مقابله با آن صبر کنید، اوضاع بدتر میشود.
منبع:
https://exploringyourmind.com/hidden-causes-of-laziness-you-should-know/
با عرض سلام جناب آقای دکتر سنایی آیا اضطراب درمان نشده که همراه با ناامیدی و ضمنا تجربه ی یک اقدام به خودکشی نیز باشد میتواند علت اصلی تنبلی باشد؟ من مدتهاست که گرفتار و بهتر بگویم معتاد به تنبلی شده ام و اضطرابم را نیز درمان ننموده ام.با تشکر از شما
بله یکی از دلایل اهمالکاری و بقول شما تنبلی افسردگی فرد می باشد. اضطراب و افسردگی دو روی یک سکه می باشند.