اختلال تیک عصبی
تیک عصبی چیست؟
این مقاله با تأکید بیشتر بر درمان تیک عصبی کودکان سعی دارد تا به افراد مبتلا و خانوادههای آنها، بالاخص کودکان، کمک کند تا نقش حامی و مشوق را در درمان تیک عصبی به بهترین نحو ایفا کنند.
تعریف تیک عصبی
تیک عصبی عبارت است از حرکات و یا صداهای غیرمنتظره، نامنظم، تکراری و غیرقابل کنترل ماهیچههای بدن که با حالات طبیعی فرد تفاوت دارد. بهطور مثال، فردی که تیک عصبی دارد ممکن است بهطور سریع و مداوم و بدون آنکه چیزی چشم او را تحریک کرده باشد، پلک بزند.
درمان تیک چشم کودکان
شروع تیکها بهطور معمول در کودکی آغاز میشود و سن بروز آن تقریباً ۵ سالگی است. بر اساس آمار آکادمی روانپزشکی کودک و نوجوان آمریکا، حدود ۱۰ درصد از کودکان در سالهای ابتدایی مدرسه دچار تیک میشوند. میزان ابتلای مردان به تیک عصبی، سه برابر بیشتر از زنان است.
تیکهای عصبی بیشتر در سر، صورت و گردن ظاهر میشوند و پرش پلک یکی از شایعترین انواع تیکهای عصبی میباشد. بجهت شیوع تیک چشم کودکان وقتی صحبت از تیک می شود معمولا تیک چشم کودکان به ذهن خطور می کند. در ادامه پس از توضیح درباره انواع تیک عصبی به روشهای درمان تیک چشم کودکان پرداخته می شود. البته روش درمان تیک چشم کودکان متفاوت از درمان تیک در بزرگسالان نمی باشد.
انواع تیک عصبی
۱. تیک گذرا
عبارت است از بروز یک یا چند نوع تیک مختلف که بهمدت حداقل یک ماه و حداکثر یکسال در فرد بهوجود میآید. سن شروع باید پیش از ۱۸ سالگی باشد. در تیک گذرا، فرد یا دچار تیک صوتی است و یا تیک حرکتی. در این نوع تیک، معمولاً تیک حرکتی شایعتر از تیک صوتی است.
اکثر تیکها از نوع گذرا میباشند، خطرناک نبوده و معمولاً بدون هیچگونه درمانی از بین میروند. درمان تیک عصبی گذرا تنها در صورتی ضرورت مییابد که فعالیتهای فرد را مختل کند و یا باعث افسردگی و اضطراب شدید فرد شود.
۲. تیک مزمن
برای تشخیصگذاری تیک مزمن، تیک فرد باید حداقل یکسال ادامه داشته باشد و پیش از ۱۸ سالگی شروع شده باشد. این نوع تیک، یا حرکتی است و یا صوتی؛ ولی هردو با هم اتفاق نمیافتد. این نوع تیک تنها در ۱ درصد کودکان اتفاق میافتد. هرچه سن فرد در زمان شروع تیک کمتر باشد، احتمال بهبودی آن بیشتر است. در صورتیکه تیک فرد بعد از ۱۸ سالگی نیز ادامه بیابد، احتمال بهبود بدون درمان آن کم است.
۳. اختلال تیک توره
اختلال توره شدیدترین نوع تیک است که برای تشخیصگذاری آن، فرد باید حداقل دو تیک حرکتی (لزوماً همزمان نباید باشد) و حداقل یک تیک صوتی داشته باشد. شدت نشانگان توره در طول زمان ممکن است کاهش و یا افزایش یابد. نشانگان آن در سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی به بیشترین شدت خود میرسد و سپس با افزایش سن، اغلب از شدت آن کاسته میشود و افراد شرایط بهتری پیدا میکنند. اگرچه آمار دقیق توره مشخص نمیباشد، اما تخمین زده میشود بین سنین ۵ تا ۱۷، یک نفر از ۱۶۰ نفر به این اختلال مبتلا است.
معمولاً اختلال توره با اختلالات دیگری همچون بیشفعالی و عدم تمرکز (ADHD) و وسواس (OCD) همراه است که در حین درمان باید به آنها نیز توجه کرد.
در تقسیمبندی دیگری، تیکها را به دو نوع ساده و ترکیبی تقسیم میکنند. تیکهای ساده فقط یک تعداد محدودی از قسمتهای بدن را درگیر میکند، مانند: چشمک زدن. تیک مرکب تعداد بیشماری از بخشهای بدن و یا کلمات را شامل میشود و میتواند ترکیبی از تیکهای ساده باشد و مدت زمان بیشتری بهطول میانجامد. از جمله: پریدن و یا فحش دادن، چشمک زدن همزمان با حرکت سر و یا قدم برداشتن بهطریق مشخص.
انواع | ساده (حرکتهای ناگهانی و کوتاه) | پیچیده یا ترکیبی |
تیک حرکتی | مثال: چشمک زدن- تکان دادن سر- درهم کشیدن بینی- بالا انداختن شانه- باز کردن دهان- تکان دادن سریع بازوها. | حرکتهای آرام و بهنظر هدفمند مانند لمس کردن، ضرب کردن، پریدن، چمباتمه زدن، لیلی کردن. |
تیک صوتی | سرفه کردن- خُرخُر کردن- فین فین کردن- صاف کردن گلو- جیغ زدن. | تکرار کردن یک صدا یا عبارت خاص- فحش دادن، تکرار کلمات دیگران. بیان کلماتی بهصورت تکراری و خارج از موضوع بحث. |
دلایل تیک عصبی
دلایل تیک نامشخص است. محققین دلایلی چون ارث و اختلالات مغزی را بهمراه تاثیرات محیطی در بروز تیک موثر میدانند. احتمال اختلال تیک عصبی در افرادی که بستگان آنها به این مشکل دچار هستند، بیشتر است.
علت تیک چشم
علت تیک چشم نیز مانند سایر انواع تیک مشخص نمی باشد و بطور کلی می توان به عوامل ژنتیکی، روانی اجتماعی و عصب روانشناختی اشاره کرد. اگر چه شاید هنوز نتوانیم علت تیک چشم را بطور قطعی به یک عامل نسبت بدهیم اما می توانیم بگوییم چه عواملی تیک چشم کودکان را تشدید می کند. خستگی، کافئین، آلودگی هوا، الکل و سیگار و نو می تواند شروع تیک چشم را منجر شود.
درمان قطعی تیک عصبی
غالب تیکها لزومی به درمان ندارند، زیرا اولاً خفیف بوده و در ثانی، بعد از مدت کوتاهی بدون هیچگونه مداخله درمانی از بین میروند. درمان اختلال تیک زمانی لازم میشود که در فعالیتهای فرد اختلال ایجاد کند و یا مشکلات روحی برای او بهوجود بیاورد.
تیکها زمانی که با اختلالات دیگری چون بیشفعالی، وسواس، مشکلات یادگیری، رفتاری و هیجانی، کمبود مهارتهای اجتماعی و مشکلات خواب همراه شوند، نیازمند دقت و توجه بیشتری بوده و درمانگر متخصص باید تشخیص دهد کدامیک مشکلات بیشتری برای فرد ایجاد نموده و در نتیجه در اولویت درمان قرار دارد.
سه نوع درمان تیک عصبی عبارتند از: درمان جامع رفتاری تیک، درمان دارویی و درمان تیک عصبی از طریق تحریک عمقی مغز (Deep Brain Stimulation). پیش از توضیح راههای درمان تیک عصبی، لازم است به رفتارها و فعالیتهای غلطی که افراد برای کنترل تیک خود بهکار گرفته که در کوتاهمدت باعث کاهش تیک شده ولی در بلندمدت میزان تنش را افزایش میدهد و در نتیجه میزان بروز تیک نیز افزایش مییابد، اشاره کنیم:
- خودداری از تیک
- بهتاخیر انداختن تیک
- پنهان کردن تیک با حرکات دیگر
- پنهان کردن تیک با کلاه و یا لباس یا هر چیز دیگر
- اجتناب از موقعیتها بهخاطر ترس از بروز تیک
- تمرکز ذهنی بر تیک بهمنظور جلوگیری از بروز آن
- سفت نگه داشتن همه بدن
- دائماً راه رفتن
- سفت کردن ماهیچههای یک طرف برای مقابله با شروع تیک
- گرفتن ژست مشخص بدن
الف. درمان قطعی رفتاری تیک عصبی
درمان جامع رفتاری تیک، یک درمان غیردارویی جدید است که بر چند اصل زیر بناشده:
۱. هوشیاری بیمار نسبت به تیکهای خود و تنش و ناخشنودی ایجاد شده در بدنش پیش از آزاد کردن آن از طریق انجام تیک.
۲. آموزش بیمار برای انجام رفتار جایگزین بهجای انجام تیک.
۳. ایجاد تغییرات در فعالیتهای روزانه بهطریقی که باعث کاهش تیکها شود.
توجه ۱: طبق تحقیقات صورت گرفته، هوشیاری و آگاهی فرد نسبت به تیکهای عصبیاش بهتنهایی باعث کاهش ۷۰ درصدی تیکها میشود.
فرد باید بهمدت یک هفته بر تیکهای عصبیاش متمرکز شود و در دفتر ثبت روزانه، تعداد دفعات تیک، شدت، موقعیت احتمال زیاد بروز، موقعیت احتمال کم بروز، زمانهای بروز، میزان بروز تیک در حین انجام فعالیتهای مختلف (تماشا کردن، استراحت، مشغله زیاد، وضع جسمانی خوب، اطمینان از عملکرد)، نوع افکار، احساسات و فعالیت رفتاری پیش و حین بروز تیک و میزان انتظار بروز تیک را یادداشت کند. با تمرین بیشتر، کمکم فرد به نشانههای بروز تیک حساس شده و پیش از بروز، آنها را تشخیص میدهد.
توجه ۲: رفتار جایگزین باید رفتاری انتخاب شود که انجام تیک را سخت و یا غیرممکن میکند.
بهطور مثال:
- اگر تیک، صاف کردن گلو باشد؛ رفتار جایگزین میتواند نفس کشیدن ریتمیک و آرام هنگام ایجاد تنش باشد.
- اگر تیک، تکان دادن سر باشد؛ رفتار جایگزین میتواند انقباض عضلات گردن باشد.
- اگر تیک، تکان دادن سر بهسمت چپ است؛ میتوان از او خواست تا در هنگام ایجاد تنش، سرش را روی سینهاش محکم بفشارد تا تنش از بین برود.
به این طریق فرد یاد میگیرد تنش ایجاد شده تنها با انجام تیک از بین نمیرود. طبق تحقیقات انجام شده، این روش برای درمان تیک عصبی بالاخص در کودکان بسیار موثر است. برای درمان تیک عصبی به کودکان آموزش میدهند با آگاهی و تشخیص زمانیکه تنش یا خارش برای انجام تیک در آنها ایجاد میشود، آن را با حرکت یا فعالیتی دیگر جایگزین کنند.
شاید بهنظر برسد که
این کار تنها باعث میشود تیک عصبی جدیدی بهجای تیک عصبی قبلی ایجاد شود. ولکن این جایگزینی باعث شکستن ارتباط و دورِ ایجاد شده بین تنش و انجام تیک میشود. حرکت جایگزین باعث میشود فشار تنشِ ایجاد شده در بدن، حین انجام رفتار جایگزین تمام شود.
توجه ۳. فرد باید به فعالیتهای روزانه خود توجه کند و بفهمد چه فعالیتهایی و چه موقعیتهایی تیک او را افزایش میدهد.
مثلاً اگر تیکها هنگام انجام تکلیف یا پیش از یک سخنرانی افزایشمییابد، فرد باید یاد بگیرد چگونه استرسهایش را مدیریتکند. یا اگر نشستن طولانیمدت، تیکهای فرد را افزایش میدهد، باید فعالیتهایی را در فواصل آن برای خود معین کند.
بهطور معمول موقعیتهای زیر باعث تشدید تیک عصبی میشود:
۱. هیجاناتی مانند اضطراب، خستگی، خشم و برانگیختگی
۲. بیماری
۳. دمای بالا
۴. کمبود خواب
لازم بهذکر است که
درمان جامع رفتاری تیک با سرکوب تیک متفاوت است. زیرا سرکوب کردن تیک نه تنها در نهایت موفق نمیباشد، بلکه باعث ایجاد تنش بیشتر در فرد میگردد. زیرا فرد میتواند تنش در ماهیچههایش را برای مدتی سرکوب و از بروز تیک برای مدت زمان کوتاهی جلوگیری کند. ولی در نهایت تنش به حدی میرسد که فرد توان کنترل آن را ندارد. ولی در روش جامع رفتاری تیک عصبی، فرد فرا میگیرد که چگونه تنش بدن خود را بهنحو سازندهتری رها سازد.
ب. درمان دارویی تیک عصبی چشم
اگرچه همانطور که گفته شد اکثر تیکهای عصبی بعد از مدتی بدون هیچ مداخله درمانی از بین میروند، ولکن اگر تیک در فعالیتها و وظایف فرد اختلال ایجاد کند میتوان از درمان دارویی تیک عصبی بهجهت کاهش نشانگان تیک بهره برد. در واقع یک داروی مشخص برای همه اختلالات توره وجود ندارد و نیز یک دارو همهی نشانگان اختلال توره را از بین نمیبرد.
قرص درمان تیک
هالوپریدول- پیموزاید و اری پیپرازول تنها داروهای تأییدشده برای تیک توسط FDA میباشند که همگی روی ترانسمیتر دوپامین تاثیر میگذارند. اما از آنجاییکه این داروها اثرات جانبی زیادی دارند، اغلب پزشکان ترجیح میدهند تا داروهای دیگری بهجای آنها تجویز کنند که نشانگان تیک را در حد متوسطی از بین میبرد.
برای تیکهای خفیف تا متوسط، کلونیدین و گوانفاسین و برای تیکهای متوسط تا شدید، رسپریدون و یا هالوپریدول تجویز میشود. قرص درمان تیک الانزاپین در تحقیقات نتایج مطلوب تر و عوارض جانبی کمتری در مقایسه با آرام بخشهای معروف نظیر پیموزاید داشته است.
از آنجاییکه اختلال تیک غالباً با اختلالات دیگری چون ADHD و OCD همراه میباشد، روانپزشک بایستی برای درمان آنها نیز دارو تجویز کند. کاهش نشانگان اختلالات همراه، بر کاهش نشانگان تیک نیز موثر است. اما در مجموع تحقیقات بر روی درمان دارویی نشان می دهد تکیه بر قرص درمان تیک بعنوان یک درمان قطعی تیک نتایج مطلوبی نمی دهد و باید از روشهای دیگر درمانی استفاده شود.
ج. درمان تیک عصبی از طریق تحریک عمقی مغز (Deep Brain Stimulation)
تحریک عمقی مغز (DBS) را باید بهعنوان آخرین راهکار و برای بیمارانی که به درمانهای جامع رفتاری و دارویی پاسخ ندادهاند، محسوب کرد. در این روش، از طریق الکترودهایی که در مغز بیمار کاشته میشود، تحریک عصبی در بافتهای عمقی مغز صورت میگیرد. از این روش برای سایر اختلالات از جمله پارکینسون نیز استفاده میشود.
نکته قابل توجه آن است که تمامی درمانهای ذکر شده تنها بر روی نشانگان تیک تاثیر گذاشته و آنها را کاهش میدهند و یک درمان علامتی محسوب میشوند و درمان قطعی تیک عصبی نمیباشند.
نقش والدین در درمان تیک عصبی
آگاهی والدین درباره تیک عصبی و نحوه برخورد با کودک، کمک بزرگی به بهبود نشانگان تیک عصبی و عدم ایجاد اختلالات روانی دیگری چون اضطراب، افسردگی، شرم و خجالت، کمبود عزت نفس و … در کودک میشود. نکات ذیل، راهنمای رفتاری برای والدین است.
۱. تنبیه کردن، داد زدن، توهین و تحقیر کردن و محروم کردن کودک از مزایا، همگی باعث تشدید استرس و در نهایت بیشتر شدن تیک کودک میگردد. نکته جالب آنکه حتی تشویق کودک برای کاهش تیک عصبی نیز باعث استرس و وارد شدن فشار به کودک میشود. والدین بدون توجه نشان دادن به تیک کودک میتوانند تلاش او را برای رفتار جایگزین تحسین کنند و انگیزه برای تلاش بیشتر به کودک بدهند.
۲. والدین باید با توجه به عملکرد کودک و نتایج آزمونها دریابند که آیا او علاوه بر تیک به اختلالات همراه دیگری نیز، مانند اختلال یادگیری دچار است یا نه؟
۳. کودکانی که به تیک دچار هستند، در معرض آزار و تمسخر همکلاسیهای خود میباشند. از سویی به اضطراب دچار شده و از سوی دیگر احساس تنهایی میکنند. آموزش به همه اعضای خانواده، معلمین، همکلاسیها و دوستان کودک درباره اختلال تیک عصبی ضروری است. والدین لازم است مسئولین مدرسه را در جریان تیک عصبی کودک قرار دهند تا اطرافیان کودک بدانند که نباید به تیکهای کودک واکنش نشان دهند.
۴. والدین نباید کودک را برای نمره و عملکرد بهتر تحت فشار بگذارند.
۵. والدین لازم است تا زمان، مکان و دلیل وقوع تیک را تشخیص دهند تا به کودک کمک کنند با احتراز از این موقعیتها، کمتر دچار تیک بشود و به درمان تیک عصبی کمک نماید. لازم است والدین کمک کنند تا موقعیتهایی را که کودک دچار اضطراب، خستگی و هیجان میشود، شناسایی کرده و نحوه مدیریت آنها را به او آموزش دهند.
تیکها چطور درمان میشوند؟
پاسخ را از طریق لینک زیر، ببینید و بشنوید! |
https://www.youtube.com/watch?v=5v4CYgbTe-M |
منابع:
Psychologytoday.com
http://www.tourette.org
کایرون اکانر (۱۳۹۲)، درمانهای شناختی رفتاری اختلال تیک، مترجم: عصمت دانش و علیرضا سلیمینیا، نشر ارجمند.
سلام
پسر 13 ساله که به مدت بیش از شش ماه است که دچار تیک عصبی چشم شده و به دفعات مکرر در روز پلک چشم چپش دو بار باز و بسته میشود. آیا راه درمان دارد؟ با تشکر
بله درمان دارد.
سلام خسته نباشید آقای دکتر دخترم هفت سالشه دچار تیک عصبی چشم شده پارسال یکی از اقوام عکس یه مار رو نشونش داده بود خیلی ترسیده بود چند وقت پیش برم باغ وحش مار رو که دید تیک چشمش شروع شده الانم همش از مار حرف میزنه البته تیک چشمش سه هفتست که شروع شده،قبل از این تیک چشمش حرف خودش رو آروم با خودش تکرار میکرد و خیلی زود عصبانی میشه البته خودمم خیلی مضطربم خیلی نگرانشم ممنون میشم راهنمایی کنید
در درجه اول باید بدانید تیکها در این سنین ماندگار نیستند و اکثرا بدون هرگونه درمانی از بین می روند.
اما شما می توانید با مواجهه تدریجی به او کمک کنید. یعنی ابتدا درباره انواع خزندگان صحبت کنید. سپس درباره مارمولک. بعد مارهای زیبا و رنگی و….تا بتدریج او را با ترسش مواجه کنید
شرح حال پسرم
کلاس سوم دبستان بود که معلموشون بسیار بداخلاق بود
و ۱۵ نفر از همکلاسیهاش کارشون به روانکاو و مشاور رسید
همون موقع تیکهاش شروع شد و تحت نظر دکتر بود
و تیکهاش دوره ای بود و گاها شروع میشد ولی خیلی کم بود و با دارو قطع و قابل کنترل بود(تیکهاش شامل کمر و پا و پلک زدن و گاها ایجاد صدا از حنجره بود)
تا خدود دو سال قبل یعنی وقتی ۱۰ سال و نیمه شد
تیکها زیاد شد و با تغییر دارو کم میشد
ولی الان حدود ۳ ماهه تیکهاش بسیار زیاده و داره اذیت میشه
و الان تیکهاش شامل
(دست و پا و گردن و ایجاد صدا از حنجره است)
البته دکترا میگن بیش فعالی و عدم تمرکز هم داره
الان حرکات کم شده ولی صدا از حنجره خیلی شده و اذیت میشه
داروهایی که مصرف میکنه:
استراموکس ۱۰ صبح و ۱۰ شب
پیموزاید(اورپ)۱ میلی گرم صبح و ۱ میلی ظهر و ۳ میلی شب
کلونیدین ۰/۲ (۱/۴ صبح و ۱/۴ ظهر و ۱/۴ شب)
استراموکس ۱۰ شب
اسنترا ۱/۴ صبح(البته یک هفته است شروع کرده)
بهتر است علاوه بر دارو ایشان و خود شما نزد یک مشاور بروید تا با راههای غیر دارویی درمان تیک اشنا شوید. همچنین می توانید با مطالعه این راهکارها را فرا بگیرید.
سلام آقای دکتر ،دخترم ۹ سالشه تقریبا ۴ ماهه تیک عصبی گرفته،اول با باز کردن دهن شروع شد،بعد از یه مدت تغییر کرد گردن تکان داد،بعددندوناشو رو هم کوبید،بعد پلک میزد تند تند بعدالان صورتش وبینیشو در هم فشار میده ولی تیک های قبلی از بین نرفتن به جز دندونها و پلک زدن کلا دیگه انجام نمیده،
تیک گردن چون همکلاسی دوستاش به روش اوردن هم چنان هست،
دکتر بردم قرص ریسپیدون داده،نوار مغز هم گرفتم خوب بوده
میشه راهنماییم کنید
در این سنین خیلی از تیکها بدون مداخله درمانی از بین می روند. ببینید چه چیزی در مدرسه یا خانه به او استرس وارد می کند. محیط خانه را ارامش بخش تر کنید. مسئولیت کمتری بخواهید و در رفتار و گفتار نشان دهید که در هر صورت او را دوست دارید و دوست داشتنتان به عملکرد او ارتباطی ندارد
سلام.وقت بخیر
پس من سه ماهه آقای دکتر
تیک چشم داره
هرچیزی رو میبری جلوی چشمش…تندتند پلک میزنم
حتی نسبت به نورخورشید
آیا خودبه خود درمان میشه یا ببرم دکتر
اگر کودک است احتمال درمان خود بخودی در صورتی که شرایط خانه را آرام کنید وجود دارد. اگر سن او بالای 7 است بهتر است به روانشناس و روانپزشک ببرید
سلام خسته نباشید پسرم ۲ سالشه و از سه ماهگی یه حرکتی رو انجام میده که انگار این عصبیه دستشو مشت میکنه و و دندوناشو بهم فشار میده و سر و گردنش محکم میکنه و به خودش فشار میاره، البته از چن ماهگی که اینجوری بود ماهی یه بار شایدم دو ماه یه بار اینجوری میشد ولی الان حدود ۸ ماهی هست خیلی شدید شده و هر چیز جدیدیمیبینه و یا هیجانی میشه سریع تیک عصبیش شروع میشه به نظرتون دارو موثره؟
با یک روانپزشک کودک مشورت کنید.
سلام آقای دکتر. پسر من خیلی از دکتر و آمپول میترسید ۳ سالگی بستری شد بیمارستان بخاطر مسمومیت از اون موقع تیک عصبی گردن گرفت. الان ۵ سالشه مدتیه وقتی تلویزیون میبینه آنی شروع میکنه به پلک زدن چشم سمت چپ. الان یک هفته است گسترش پیدا کرده تیک چشمش به سمت چپ صورت و کل سرش هم حرکت میده. خیلی نگرانم
خیلی اوقات تیک عصبی کودک بدون هیچ درمانی از بین میرود.
محیط بدون استرسی برای کودک ایجاد کنید و موارد بیان شده در مقاله را رعایت کنید
سلام آقای دکترخسته نباشید
پسرم۹سالشه والان یکسال ونیم هست که دچارتیک شده
اولش باتیک گردن وچشم ومشت کردن دستهاش شروع شداینهاشاید۲۰روزادامه داشت وبعداون شروع کردبه اِاِاِ
کردن که گاهی قطع میشدوگاهی زیادمیشد
بعدمیگفت اُاُاُ این روباصدای بلندمیگفت والان به مدت ۱۰روزه باتمام وجودجیغ میزنه واین جیغهاش خیلی زیاده وپشت سرهم
گاهی که مشغول میشه به کاری خیلی کمترمیشه ولی درکل زیاده پیش روانشناس بردم همون پارسال امسال هم بردم پیش دکترمغزواعصاب نوارمغزش خوب بودباتمام این جیغهابهش هیچ دارویی ندادن وگفتن فقط وفقط ازاسترس هست وواقعاهم پسرم خیلی زودمضطرب میشه ونگران وبایه اتفاق زودبهم میریزه وخیلی خیلی احساساتیه
خودش هم میدونه که جیغ میزنه ولی میگه دست خودم نیست الان من بایدچیکارکنم واقعانگرانم ممکنه این جیغ هاش ماندگاربشه شدتش خیلی زیاده؟؟؟؟
ممنون میشم داهنماییم کنید
در بسیاری از مواقع تیک عصبی در کودک بتدریج از بین می رود . فضای خانه را بدور از استرس نگه دارید. فشاری به او بایت تیک او نیاورید و توجه او را متمرکز بر تیک نکنید. بگویید که نگران نباشد و بتدریج خوب می شود. برای درس و سایر موارد نیز فشاری به او نیاورید.
هرقدر فضای آرام تری در خانه ایجاد کنید زودتر خوب می شود.
به کودک آموزش بدهید تا بجای جیغ کشیدن برای تخلیه استرس کار دیگری بکند. مثلا خمیر بازی را محکم فشار دهد و یا دستهای خود را مشت کند
دقت کنید چه زمانهایی بیشتر تیک می گیرد. فعالیتهای قبل و حین تیک را یادداشت کنید تا متوجه شوید چه کارها و فعایتهایی منجر به تیک می شود. دیگر انها را انجام ندهد
ممنون ازلطف شماجناب آقای دکترسنایی
سلام پسرم ۱۳سالش هست از ۹سالگی تیک چشم شروع شدالبته خیلی مشخص نبود فقط خودم متوجه میشدم بعد از چند ماه دو بار تشنج کوتاه مدت کرد و قرص لوبل میخوره و تشنجش تقریبا کنترل شده ودر سه سال فقط سه بار تشنج داشته ولی تیکش ادامه داره چند ماه خوبه مشکلی نداره یکباره چند ماه تیکش شروع میشه اول چشمش تند تند به هم میزنه خوب میشه بعد بینیش درگیر میشه خوب میشه بعد دهانش کاملاباز و بسته میکنه خوب میشه بعد گردنش کج میکنه و میکشه خوب میشه دوباره این سیکل شروع میشه چند ماه تیک داره چند ماه خوب میشه.البته در دوران بارداری و شیرخوارگی پسرم زندگی پر از استرسی داشتم. پدرش و عموش و مادر پدرش همگی لیتیم میخورن و بیماری دوقطبی دارن.ایا امکان داره پسر من هم دوقطبی بشه؟.لطفا برای تیکش هم راهنمایی کنید.سپاسگزارم
ریشه ژنتیک در بیماری دوقطبی نقش عمده ای بازی می کند. ولی لزوما دلیل ابتلا نمی باشد.
شرایط کم استرس و ارامش بخش به کاهش تیک عصبی او کمک می کند. ضمنا راهکارهایی برای کنترل تیک عصبی مانند آنچه در مقاله امده است یاد بگیرید. با روانشناس متخصص در زمینه تیک عصبی می توانید جلساتی را بگذرانید تا روش کنترل را را فرا بگیرید
سلام وقتتون بخیر ؛من یک دختر ۸ساله دارم دچار تیک عصبی چشم شده.دکتر روانپزشک قرص هالوپریدول و شربت فلوکسیتنن نوشته میخواستم بدونم این داروها عوارض داره؟بعدا از قطع دارم و امکان داره اعتیاد داشته باشند یا تیک برگرده؟
در اکثر مواقع اختلال تیک عصبی در این سنین بدون هرگونه دارو و دخالت بطور طبیعی از بین می روند. سعی کنید محیطی آرام و کم تنش ایجاد کنید.
دارو مسلما بدون عارضه نمی باشد ولی در صورت ضرورت بهتر است استفاده شود
سلام مخفی کردن تیک عصبی با یه کار دیگه، خودس باعث نمیشه اون کار پوششی هم تبدیل به یک تیک عصبی جدید بشه؟
ممنون
مهم تبدیل تیک عصبی به یک کار ارادی است. یعنی باید تیک عصبی را از یک فعالیت غیر ارادی به فعالیت ارادی تبدیل کرد
سلام دخترم ۹ سالشه از ۵سالگی تیک چشم داره ولی چند وقت خوبه هیچ تیکی نداره ولی دوباره یهو بر میگرده تیکش ماندگاره ؟یعنی تا بزرگسالی هم همینطوره؟؟
در این سنین درصد زیادی از کودکان دچار تیک می شوند ولکن بدون هیچ درمانی از بین میرود. حتما محیط بدون تنش و اضطرابی برای او بوجود بیاورید. ورزش و فعالیت منظم بدنی انجام بدهد. بیش از حد بر روی درس و قوانین تاکید نکنید تا محیطی ارام را تجربه کند
دکتر تیک های عصبی ممکنه بعد از مدتی رفع بشه و دوباره بخاطر فشار عصبی برگرده؟
بله. استرس و اضطراب یکی از فاکتورهای بروز تیک عصبی می باشد
دکتر استرس میتونه باعث تشدید تیک های عصبی بشه؟
ممنون
مسلما استرس و اضطراب نقش اساسی در اختلال تیک عصبی دارد
سلام دکتر تیک عصبی میتونه مثلا استفاده پر تکرار از یک کلمه در مکالمات باشه؟
با تشکر
بله تکرار کلمات یک نوع تیک عصبی محسوب می شود. به مقاله درمان تیک عصبی توجه کنید.
حرکت های دست موقع صحبت کردن هم نوعی تیک عصبی محسوب میشه؟
ممنون بابت پاسخگوییتون
در صورتی که غیر ارادی باشد بله تیک عصبی است
دکتر چی میشه که تیک عصبی ایجاد میشه و چرا تو افراد مختلف، متفاوته؟!
بعد راهکارهای درمان تیک های عصبی مختلف با هم فرق داره؟ یا منشا همشون تقریبا یکیه؟
با تشکر
منشا تیک عصبی می تواند ارثی باشد که در شرایط استرس زا فعال می شود.
رااهای درمان تیک عصبی در کلیت خود متفاوت نمی باشد فقط با توجه به نوع تیک تاکیدها متفاوت می شود
سلام
پسری ۶ ساله و دو ماه دارم که به مدت ٣ الی ۴ ماه است که مردمک چشم هاش رو به یک سمت میبره و یجوریی که بخواد انگار خیلی گوشه رو نگاه کنه اوایل زیر چشم هاشم پایین میکشید میگفت داره بسته میشه چشمام ، چندین دکتر چشم بردم خداروشکر سالم بود از جمله بیمارستان فارابی فقط فوم شستشو دادن و قطره اشک مصنوعی پماد تتراساکلین که اثر نکرد بعد ی دکتر دیگه بردم گفتن تیک . اول قطره کتوتیفن دادن که اثری نداشت بعدش قرص رسپریدون دادن که الان حدود ١٠ روز هست که هر ١٢ ساعت نصف میدم سه چهار روز اول خیلی خوب شد تقریبا از بین برده بود اما الان دوباره دو سه روزی زیاد شده
توجه هم اصلا نمیکنیم ، خیلی هم محیط آروم کردیم ولی نمیدونم چرا از بین نمیره خواهشا راهنمایی کنین و اينكه بشدت وزن كم كرده تو اين ده روز
تیکها در این سنین به احتمال زیاد در طول زمان لز بین می روند. محیط کم استرس برای او فراهم کنید. از یک بازی درمانگر کمک بگیرید تا اضطراب خود را در قالب بازی خارج کند. توچه نکردن در این سنین در بیشتر موارد تیک را از بین می برد.
من از زمانی که یادمه تیک عصبی داشتم و دارم و متاسفانه خانواده بی خاصیتی دارم که خودشون باعث این تیک ها و تشدیدش در کودکی بودند
وقتی خانواده توهین و تمسخر میکنن از دیگران انتظاری نیست
کاش تعداد دارویی که میتونه باعث خواب ابدی بشه دستم بود چون امتحان کردم هشتاد عدد قرص داروی آرام بخش بی نتیجه بود
سلام عزیزم. متاسفانه جو پر استرس باعث افزایش تیک می شود. با یک مشاور صحبت کنید تا اولا یاد بگیرید چگونه اضطراب را از خو دور کنید و نحوه درمان و مواجهه با تیک را یاد بگیرید. البته با مطالعه کتابهای مربوطه نیز می توانید به خود کمک کنید.
سلام آقای دکتر خواهش میکنم بمنم جواب بدین.دخترم ۲ساله هست دچار تیک چشمی شده بهتره بگم پدرشم دچار تیک چشمی هست راهکار من برای بچه ۲ساله چیه؟
سلام. تیک ها در کودکی نیازی به درمان ندارند زیرا در اغلب موارد خودبخود از بیم می روند. سعی کنید آرام باشید و نگرانی را از خود دور کنید زیرا نگرانی شما تاثیر زیادی بر فرزند شما می گذارد. فضای ارام و بی تنشی را برای فرزند خود ایجاد کنید. توجهی به تیک او نکنید و سعی در اصلاح آن بهیچوجه نکنید زیرا باعث می شود کودک دچار استرس بشود و تیک ماندگار شود. تیک یک اضطراب است که خود را بصورت تیک نشان میدهد. پس سعی کنید نه به خود و نه کودک استرس وارد نکنید تا خودبخود از بین برود.
سلام پسر من ۷ساله هست و یک هفته هست که به تیک گردنی دچار شده دو سه روز اول کم بود اما الان زیاد شده و شدیدتر
از اونجایی که فرمودید خود بخود معمولا از بین میره آیا بهتره مدتی صبر کنم
یا باید سری؟ عا به پزشک درمانگر مراجعه کنم؟
سلام. باید ببینید چه استرسی در محیط برای او ایجاد شده است؟ ایا نگرانی درباره رابطه شما و همسر دارد؟ نگرانی درباره مردن از کرونا(بخاطر شنیدن زیاد این مطلب از شما) دارد؟ باید محیط ارامی برای کودک فراهم کنید. مهم است توجه کنید چه زمانهایی تیک ائ شروع یا شدید می شود و چه هیجاناتی باعث ان می شوند تا بتوانید انها را کنترل کنید. بهتر است با مواردی که در مقاله ذکر شده است تیک کودک تصحیح شود.
بله درست میفرمایید و مقاله رو با دقت خوندم. مشکلی در رابطه من و همسرم نیست و شاید همین کرونا که میفرمایید باشه. من دارم تمام تلاشمو میکنم که محیطی عاری از تنش براش محیا کنم اما میخوام بدونم در کنار این اقدامات باید الان به درمانگر یا روانپزشک مراجعه کنم یا مدت زمان مشخصی صبر کنم اگر جواب نداد اونوقت به پزشک مراجعه کنم و اینکه مثلا شما الان ویزیت میکنیدیا در حال حاضر خیر؟
بسیاری از تیک ها در این سنین بدون درمان نیز تصحیح می شوند. بنابراین کمی صبر کنید و سپس پیش روانپزشک بروید. البته ترجیحا بدلیل سن ایشان بهتر است دکتر روانشناس ایشان و شما را ویزیت کنند تا با دارو درمان را شروع نکنید که عوارض دارد. بهتر است با فراگیری اصولی ساده که اموزش می بینید تیک را کنترل کنید
سلام دختر من ۱۰ سالشه از ۵ سالگی دچار تیک چشم شده ولی داعم نبوده مثلا سه ماه هست ۱ماه نیست از شربت رسپریدون استفاده میکنم خواستم بدونم بعد از ۱۲ سالگی خوب میشه یه نه من چه کاری میتونم انجام بدم
سعی کنید محیط او بدون تنش باشد. برای درس و مشق فشار نیاورید.
اکثر تیک ها در این سن از بین می روند و موقت هستند
با سلام … من یه دختر ۱۶ ساله هستم از کودکی یعنی از سن ۱۰ سالگی تیک بدنی داشتم قبلا که تیک میومد واسم اتفاقی نمیافتاد ولی جدیدا حدوده ۳ ساله این تیکه هی میاد هی میره بعد چند روز یهو یه تیک بد میگیرم و بعدش انگار بهم برق وصل میشه و شروع به لرزش میکنم و تشنج میکنم ولی کفی از دهانم خارج نمیشه و بیهوش میشم و حدود ۶ ساعت بعدش بهوش میام و بعد ان یه سردرد خیلی خیلی بدی در ناخیه دوتا گیج گاهم به وجوود میاد و هی بالا میارم و بازم بیهوش میشم و باز بهوش میام و بازم میارم بالا و سردردم خیلی بده خیلی … همه دکترارورفتم ام ار ای دادم نوار مغزم دادم دکتر گفته هیچی نیست خداروشکر … ولی نمیدونم چرا اینجور میشم … و عصبی هم خیلی هستم … میشه بگین چرا اینجورم ؟ ممنون میشم …با تشکر از سایت خوبتون …
سلام عزیزم. خوشحالم که مشکل فیزیولوژیکی ندارید طبق انچه پزشک به شما گفته. هر کاری که به اضطراب شما کمک کند این حالات را در شما کمتر می کند. بنابراین سعی کنید راههای ارامش و ریلکس شدن را یاد بگیرید و انجام دهید. مقاله درمان اضطراب را در سایت مطالعه کنید تا بااین راهها اشنا شوید.
با سلام وخسته نباشید من یه پسر۱۵ ساله دارم که چندین سال دچار تیک هستش البته قبلا کمتر بود والان شدیدتر شده تیک ترکیبی چشم وبینی وصاف کردن گلو …لطفا راهنمایی کنید برای درمان چه راهی پیشنهاد میکنید
سلام. من تمامی راه های درمان را در مقاله آورده ام. اما مسلما نیاز است که ایشان پیش یک درمانگر قابل بروند. روانپزشک نیز می توانند دارو بگیرند ولی احتمال دارد تنها تا زمانی که دارو مصرف می کنند تیک او از بین برود و پس از قطع مجددا برگردد. البته احتمال قطع شدن آن برای همیشه نیز وجود دارد. در ضمن هیپنوتیزم نیز گاها بسیار موثر عمل می کند. بنابراین ۳ راه می توانید پی بگیرید:
۱٫ درمانگر یا روانشناس
۲٫ روانپزشک
۳٫ هیپنوتراپ
با سلام خسته نباشید
من دختر و ۲۶ سال دارم و حدودا تا یادم میاد دچار تیک عصبی بودم و البته هیچوق نمیدونستم تیک عصبی چی هستش و برای همین هیچوقت دکترم نرفتم و قتی بچه بودم یادم میاد تیکه عصبی مو کشیدن داشتم سرم کچل کرده بودم اینقدر شدید بود یعنی اونوقت نمیدونستم دارم چکار میکنم چون بچه بودم شاید ۱۲ سال داشتم و از وقتی بچه هستم تیکه صبی چشم دارم و چشمامو زود زود بازو بسته میکنم متاسفانه همه میدونن این تیک عصبی الانم ۲۶ ساله دارم ولی تیکه عصبی مو کشیدنمو همون وقت خود به خود فکر کنم درست شد. و الان ۱ سالو نیم شانه هام درد میکنه و متخصص ارتوپد رفتم گفتن چیزی نیست عضلتون گرفته ۲۰ جلسه فیزیوتراپی رفتم و میتونم بگم تقریبا ۱ ماه بهتر شده بودم و شانه دست چپم بود و تقریبا ۹ ماه شانه دست راستم شروع به درد کرده و اینقدر درد داره و اذتم میکنه که کنترلو بعضی وقتها از دیست میدم و حاظرم دستمو از جا بکنم.
و تقریبا ۱ ماهی هستش حس میکنم این مشکلم تیکه عصبی هستش چون دوباره متخصص ارتوپد دیگه رفتم عکسو اینا گرفتم هیچ مشکلی نداشتم و اینبار شانه راستم فیزیوتراپی رفتم ولی فقط چندروز حس میکردم بهترم و بازم همین حالو هوا را داشتم و الانم هردو شانم درد میکنن و وقتی فکرم مشغول یا عصبانی هستم متاسفانه مشکلم دردش چند برابر میشه اصلا نمیتونم خودمو کنترل کنم و الان تقریبا مطمنم مشکل من روحی و روانی این تیکه عصبیهام از همین موضوع سرچشمه میگیره ممنون میشم کمکم کنید بعضی وقتها دوسدارم برم از همه کس و همه جا دوربشم خیلی زود الانا عصبی میشم اصلا نمیتونم عصابنیتم خیلی خوب کنترل کنم و دلیلی این تیکه عصبیمه ازارم میده وقتی عصبی یشم باعص میشه چندین برابر عصبی بشم خیلی ناراحتم مشکلمو چه جوری حلکنم قرص چیزی نیست بتونم این مشکل حلکنم؟
سلام عزیزم. متاسفم از چیزی که شنیدم از شما. شما دو راه حل رو باید در نظر بگیرید. برای یک راه حل سریعتر باید پیش روانپزشک رفته و برای اضطراب خودتون دارو بگیرید. اما مرحله مهم تر آن است که چندین کار رو انجام بدید. از جمله ورزش ۴۵ دقیقه در روز و ۴ بار در هفته- مدیتیشن – تنفس شکمی و … همه این موارد به تفصیل در مقاله زیر آمده است. اگر بتونید یک روانشناس خوب نیز پیدا کنید می تواند کمک زیادی به شما بکند. شاد باشید
https://dr-sanaie.com/%DB%B1%DB%B0-%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B6%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%A8/
سلام آقای دکتر
من الان مدتهاست تیک شدید حرکتی و بیشتر صوتی بسیار شدید دارم، یه کلمه یا جمله زشت رو با شدیدترین حالت فریاد می زنم طوری که باعث رفتن آبروی خود و خانواده در محل سکونت شده، هالوپیردول 5 روزی 3 مرتبه تاثیر نداشت، الان داروی پیموزاید روزی 3 تا می خورم که اونم تاثیر نداشته، آلان من چکار باید بکنم، زندگیم داره نابود میشه
سلام. شما با یک روانشناس جلسات درمانی را شروع کنید. شما باید یاد بگیرید که چگونه استرس خود را کنترل و کاهش بدهید.