اختلال کم‌توجهی- بیش‌فعالی

داروهای محرک

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

داروهای محرک

داروی محرک چیست؟

همانطور که از نامش پیداست، محرک‌ها باعث افزایش هوشیاری، توجه و انرژی و همچنین افزایش فشار خون، ضربان قلب و تنفس می‌شوند. داروهای محرک اغلب برای درمان کودکان، بزرگسالان یا بزرگسالانی که مبتلا به ADHD تشخیص داده می‌شوند، تجویز می‌شوند.

محرک های مورد استفاده برای درمان ADHD شامل موارد زیر است:

  • متیل فنیدیت
  • آمفتامین
  • دکستروآمفتامین
  • لیزدگزامفتامین

نکته:

در سال ۲۰۰۲، FDA داروی غیرمحرک آتوموکسین را برای استفاده به عنوان درمانی برای ADHD تأیید کرد. دو داروی ضد فشار خون غیرمحرک دیگر، کلونیدین و گوانفاسین نیز برای درمان ADHD در کودکان و نوجوانان تأیید شدند. یکی از این داروهای غیرمحرک اغلب در فرد جوان مبتلا به ADHD آزمایش می‌شود و اگر پاسخ مورد نظر دریافت نشود، یک داروی محرک تجویز می‌شود.

همچنین این داروها برای درمان سایر بیماری‌ها از جمله نارکولپسی، و گاهی اوقات افسردگی (به ویژه در افراد مسن یا بیماران مزمن پزشکی و در افرادی که به سایر درمان‌ها پاسخ نداده‌اند) تجویز می‌شوند.

داروهای محرک- سایت روانشناسی دکتر کامیار سنایی

واکنش مردم به محرک‌ها چگونه است؟

داروهای محرک اثر آرام‌بخش و «تمرکز» بر روی افراد مبتلا به ADHD دارند. وقتی تحت نظارت پزشک مصرف شوند، بی‌خطر هستند. برخی از کودکانی که آنها را مصرف می‌کنند ممکن است حرکاتی خارج از حالت‌های عادی داشته باشند.

برخی والدین نگران هستند که مصرف این داروها ممکن است منجر به سوءمصرف مواد مخدر یا وابستگی شود. اما در استفاده این داروها تحت نظر پزشک، شواهد کمی در این مورد وجود دارد. علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد نوجوانان مبتلا به ADHD که داروهای محرک مصرف می‌کردند، در مقایسه با افرادی که داروهای محرک مصرف نمی‌کردند، کمتر دچار سوء مصرف دارو شدند.

عوارض احتمالی داروهای محرک چیست؟

محرک‌ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اکثر عوارض جانبی جزئی هستند و با کاهش سطح دوز از بین می‌روند. شایعترین عوارض جانبی عبارتند از:

  • مشکل خوابیدن یا خواب ماندن
  • از دست دادن اشتها
  • دل درد
  • سردرد

عوارض جانبی که کمتر شایع هستند، عبارتند از:

  • تیک‌های حرکتی یا تیک‌های کلامی (حرکات یا صداهای ناگهانی و تکراری)
  • تغییر شخصیتی مانند تغییر خلق و خو، مثلاً بی‌احساس شدن

در صورت بروز هر یک از این علائم بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید، به ویژه اگر علائم جدید باشند، بدتر شده باشند یا نگران کننده باشند.

داروهای محرک ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کنند که در لیست بالا وجود ندارد. برای گزارش هرگونه عوارض جانبی جدی در ارتباط با استفاده از این داروها، لطفاً با روانشناس یا پزشک خود تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا