تئوری‌های حافظه

تقویت حافظه

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

تقویت حافظه یک مدیر

آخرین باری که به گوشی خود نگاهی انداخته‌اید کی بوده؟ آیا در ۳۰ ثانیه اخیر بوده است؟ یک دقیقه پیش؟ تحقیقات در آمریکا نشان داده است به طور متوسط هر آمریکایی ۵۸ بار در روز به گوشی خود نگاه می‌کند و سه ساعت و نیم در طول شبانه روز آنلاین می‌باشد. در سطح جهانی میلیون‌ها نفر برای انجام کارهای مختلفشان مانند یادآوری اطلاعاتی چون تولدها، کارهای روزانه، پیدا کردن آدرس و … به کامپیوتر یا موبایلشان وابسته هستند. بیشتر مواقع وابستگی به موبایل یا کامپیوتر به ما کمک می‌کند. گوشی‌های موبایل روز ما را برنامه‌ریزی می‌کنند، ما را از آخرین اخبار مطلع می‌کنند و کمک می‌کنند تا با دیگران ارتباط غیرفیزیکی داشته باشیم. اما زمانی که صحبت از رشد و تقویت حافظه‌مان می‌شود، تکنولوژی به ما کمک کرده یا به ما ضربه زده است؟

متاسفانه زمانی که صحبت از حافظه می‌شود، به نظر می‌رسد تکنولوژی بیشتر به ما آسیب زده باشد. گوشی‌های هوشمند باعث شده‌اند مغز ما در یادآوری جزییات ضعیف‌تر عمل کند. به طور خلاصه، تحقیقات دانشگاهی نشان می‌دهد زمانی که مردم برای یادآوری چیزی به وسائل اتکا می‌کنند، معمولاً در یادگیری آنها شکست می‌خورند. این مساله به روشنی شرح می‌دهد که چرا علیرغم اینکه بارها به رستوران مورد علاقه خود رفته‌اید، باز هم برای پیدا کردن مسیر رستوران از نقشه گوگل استفاده می‌کنید. شما حافظه‌تان را برای بازیابی اطلاعات پرورش نمی‌دهید و برعکس، حافظه را به وسایلی که به شما کمک می‌کنند، وابسته می‌کنید.

اهمیت حافظه برای یک مدیر

به عنوان یک مدیر، حافظه شما یکی از با ارزش‌ترین دارایی‌هایی است که می‌توانید برای خود داشته باشید. در زندگی مهم است که شما فردی قابل اعتماد و قابل اتکا باشید و در اینجاست که حافظه برای ساختن یکی از مهم‌ترین عوامل پیشرفت شخصی شما یعنی «ارتباطات» بسیار با اهمیت است. فراموشی، فرسایشی است که این روابط را از بین می‌برد. فرقی نمی‌کند که نام کسی را اشتباه به یاد بیاورید، عنوان او را اشتباه بگویید، جلسه‌ای را از یاد ببرید یا قراری را فراموش کنید. در حقیقت احساس فراموشی آسیب عمده‌ای در شخصیت شما به وجود می‌آورد.

برای مدیران، این روند فرسایش به سرعت خود را نشان می‌دهد. به عنوان مثال زمانی که شما اطلاعات جزیی مشتریان یا تیمتان را فراموش می‌کنید، به آنها این پیغام را می‌فرستید که به عنوان یک انسان علاقه‌ای به آنها ندارید و نمی‌خواهید روی رابطه‌تان با آنها سرمایه‌گذاری کنید. این موضوع به خصوص زمانی خود را نشان می‌دهد که بحرانی پیش آمده و افراد برای گرفتن حس حمایت و ساپورت روی شما حساب می‌کنند. یادآوری خصوصیات فردی هر یک از آنها از طریق حافظه به شما کمک می‌کند تا با انتظارات و ارتباطات هر فرد سازگار شوید. این در حالیست که در چنین وضعیتی تکنولوژی تنها شما را از این هدف دور می‌کند.

تقویت حافظه- تصویر ۱-سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

روش یادگیری حافظه شما به عنوان یک مدیر چیست؟

افراد به‌روش‌های مختلف اطلاعات را جذب‌می‌کنند. و درنظر گرفتن روش‌های مختلف یادگیری می‌تواند به‌شما کمک‌کند از چگونگی تقویت حافظه خود اطلاع کسب‌کنید. مثلا اگرچه هنوز این موضوع قابل‌بحث است و شواهد مشخصی در مورد علمی‌بودن و قابل‌اعتماد بودن آن در دسترس نیست، باتوجه به‌تجارب مدیریتی، مدل‌های تقویت حافظه مانند «مدل وارک» می‌تواند مفیدباشد. این مدل تمام سبک یادگیری را در قالب‌های بصری، شنیداری، نوشتاری و زیبایی‌شناسی (لمسی) قرار می‌دهد.  پیدا کردن نحوه یادگیریتان به‌شما در تقویت حافظه تان کمک‌می‌کند.

این قالب یادگیری که از دهه۱۹۲۰ توسط روانشناسان معرفی‌شد، بیان‌می‌کند یادگیری هریک از ما در یکی از ۴قالب دیداری، نوشتاری، شنیداری و لمسی صورت‌می‌پذیرد. مثلا آخرین جلسه‌ای که در آن حضور داشته‌اید را به‌یاد بیاورید. وقتی آن جلسه را به‌یاد می‌آورید، چه‌چیزهایی به‌نظرتان می‌آید؟ سخنان مدیر جلسه، پاورپوینت، فضای جلسه یا نظراتی‌که شرکت‌کنندگان ارائه‌می‌دهند؟ بسته به‌یادآوری شما از مطالب، می‌توان نوع یادگیریتان را سنجید.

هرچقدر نسبت‌به نحوه یادگیری‌تان آگاه‌تر باشید، می‌توانید تعاملاتتان با دیگران را به‌عنوان یک مدیر برای به‌یاد سپردن جزییات مربوط به افراد، کار و زندگیشان، تقویت‌کنید.

مثلا وقتی مدیری هستید که در تقسیم‌بندی ۴گانه بالا، جزء دسته انسان‌های شنیداری باشید، چگونه می‌توانید موفق عمل‌کنید؟ شما به‌عنوان یک مدیر شنیداری می‌توانید برای تقویت قوای حافظه‌تان اسامی را مرتباً در دیدار اول تکرارکنید. این موضوع باعث‌می‌شود اسامی و جزییات به‌خوبی در ذهنتان بماند. می‌توانید در ملاقات‌هایتان لپ‌تاپ را کنار بگذارید و باتوجه کامل به‌حرف‌هایی که در جلسه زده‌می‌شود گوش‌بسپارید. کار با لپ‌تاپ در این زمان باعث‌می‌شود حواستان از شنیدن موثر پرت‌شود. می‌توانید برای خود یک بازی درست‌کنید. اگر در یک ساختمان اداری کارمی‌کنید، سعی‌کنید اسامی افراد یک طبقه را به‌صورت وارونه حفظ کنید. اگر بازدید روتینی از کمپانیتان دارید، سعی‌کنید به حافظه خود اطلاعات مربوط به کارمندان را مانند یک داستان وارد کنید. این جزییات برای کسب و کارتان بسیارمهم هستند.

برای سایر دسته‌ها تکنیک‌های دیگری موثر خواهندبود. مثلا مدیری که ازطریق دیداری سعی در تقویت‌حافظه‌اش دارد، ممکن‌است با دیاگرام‌ها، نقشه‌ها و فلش‌کارت‌ها راحت‌تر کارکند. مدیر دیگری ازطریق نوشتن اطلاعات و نت‌برداری حافظه‌اش را تقویت‌کند. و مدیران دسته‌آخر که ازطریق حواس زیبایی‌شناسی (لمسی) اطلاعات را فرامی‌گیرند، نیازدارند دست‌به تجربه‌بزنند. و ازطریق مدلسازی و فعالیت‌هایی‌که آنها را درگیرمی‌کند، حافظه‌شان را تقویت‌نمایند.

در مورد آنچه به شما محول می‌شود، انتخابگر باشید

فرقی نمی‌کند شما جز کدام ۴ دسته بالا باشید. تنها نکته مهم اینست که آیا تکنولوژی می‌تواند آنقدر برای حافظه شما قابل‌اتکا باشد که همه‌چیز را به آن بسپارید؟ ما انسان‌ها حتی گاهی کارهای ساده‌ای که هم باعث تقویت حافظه ما می‌شوند و هم یادآوریشان برایمان بسیار ساده است را به تکنولوژی مانند گوشی همراهمان می‌سپاریم. درست است که این کار، هم وسوسه‌انگیز است و هم راحت اما حداقل می‌توانیم این روند را جهت مناسب‌تری ببخشیم. مثلا با وارد کردن اسم یک‌نفر در لیست مخاطبانتان، همزمان سعی‌کنید اطلاعات مربوط به او را به‌خوبی در حافظه بسپارید. با تکرار، این کار به بخش مهمی از افزایش قوای حافظه‌تان تبدیل خواهد شد.

نمی‌توان انتظار داشت تمام وابستگی‌تان به دنیای تکنولوژی از بین ببرید.

بلکه باید مرتباً ارزیابی‌کنید که آیا وظایفی‌که انجام می‌دهید واقعاً به‌شما به‌عنوان یک مدیر، در تقویت حافظه‌تان کمک‌می‌کند یا خیر. وظایفی که به شما کمک می‌کند تا اطلاعات مربوط به تلفیق حافظه را تکرار و به یاد بیاورید- فرایندی که اطلاعات حافظه‌های کوتاه‌مدت را به بلندمدت منتقل می‌کند- مطالعه مکرر اطلاعات، شبکه‌های عصبی که خاطرات را تشکیل می‌دهند، تقویت می‌کند و ذهن را مجهز می‌سازد تا بعداً جزئیات را با دقت بالاتر به خاطر بیاورد.

اطلاعات را براساس جدید بودن اولویت قرار دهید، نه اهمیت.

این مطلب ممکن است متناقض به نظر برسد. اما وقتی آنچه را که به حافظه تعهد می‌کنیم اولویت‌بندی می‌کنیم، ابتدا روی مهمترین اطلاعات تمرکز نمی‌کنیم. در عوض، جدیدترین اطلاعات را در اولویت قرار می‌دهیم. مطالعات نشان می‌دهد که ارجاع به حافظه به محض یادگیری اطلاعات می‌تواند مفیدتر از تلاش برای افزودن آن به بانک حافظه شما بعد از انجام کار دیگری باشد. این به این دلیل است که وقتی تمرکز خود را از یک بیت اطلاعات به مطلب دیگر تغییر می‌دهید، رمزگذاری حافظه خود را برای اولین موردی که با آن سر و کار دارید کاهش می‌دهید.

دراینجا بهترست به‌عنوان مدیری‌که سعی در تقویت‌حافظه‌اش دارد، به‌جای این سوال که: «چقدر مهم است این مطلب را به‌خاطر بسپارم؟»، از خود بپرسید: «چه‌کاری می‌توانم انجام‌دهم که این مطلب را بعداً به‌خاطر بسپارم؟».

ثابت شده است که این تمرین به ویژه هنگام به یاد آوردن افراد بسیار مفید است. شما به‌عنوان مدیر و در نگاه اول با دیدن اقدامات بالا ممکن‌است خود را در یک چالش اساسی ببینید. اما پیدا کردن این رویداد جدید ارزش آن را خواهد داشت. وقتی لحظه موردنظر فرا می‌رسد، تلفن شما دیگر نمی‌تواند جایگزین یادآوری دقیق شود. بیشتر اوقات متوجه می‌شویم که می‌توانیم اطلاعات را به محض نیاز به خاطر بیاوریم. مهارتی که به امنیت روابط شما و به نوبه خود تجارت و شغل شما کمک کرده است.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. سلام. آقای دکتر من وقتی می خوام درس بخونم مدام حواسم پرت می شه و توی فکر و خیال می رم و باعث می شه عقب بمونم باید چی کار کنم؟
    و اینکه من اضطراب و ترس خیلی زیاد دارم که یک مدت هست پیش اومده و نمی دونم چی هست و باعث شده که احساس زنده بودن نکنم. من این احساس را کنترل می کنم و به آن فکر نمی کنم اما این موضوع کم نمیشه و خیلی اذیت کننده هست باید برای آن چی کار کار کنم؟
    این موضوعات باعث شده من که بهترین دانش آموز رشته خودم بودم را به عقب بیندازد و بعضی مواقع یکسری موضوعات رو فراموش می کنم مثلا همان لحظه روی آن خوانده ام. می ترسم خیلی زیاد که این ها نشان دهنده بیماری های روانی بسیار خطرناک و ترسناک باشد و من از آن بی خبر باشم….

    1. مواردی که فرمودید نشانه اضطراب در شما است که حافظه را ضعیف می کند. جهت تقویت حافظه و کاهش اضطراب ورزش کنید. مدیتیشن انجام دهید. اصول ذهن آگاهی را با خواندن مقاله در اینترنت یاد بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا