اختلال وسواس فکری و عملی

برخورد با فرد وسواسی

3/5 - (1 امتیاز)

آن چه در این مقاله می خوانیم

چگونه با فرد وسواسی برخورد کنیم؟

چگونه به فرد مبتلا به OCD کمک کنیم: ۵ راه مورد تأیید مشاور

فرد وسواسی تحت تأثیر تصاویر تکرارشونده یا افکار OCD قرار می‌گیرد که نمی‌تواند آن‌ها را کنترل کند. این افکار وسواسی می‌تواند باعث شود که آن‌ها به شیوه‌ای اجباری رفتار کنند، زیرا سعی می‌کنند آن افکار را سرکوب کنند.

دانستن اینکه چگونه با فرد وسواسی برخورد کنید سخت است، اما با حمایت مناسب می‌توان آن را انجام داد. به همین دلیل است که یاد گرفتن اینکه چگونه به فرد مبتلا به OCD کمک کنید بسیار مهم است.

اگر در مورد وضعیت سلامت روان اطلاعات بیشتری داشته باشید، مراقبت از فرد وسواسی آسان‌تر است. در ادامه به ۵ راه برتر در مورد اینکه چگونه می‌توانید به یک دوست یا یکی از اعضای خانواده مبتلا به وسواس کمک کنید، می‌پردازیم.

۵ راه برای کمک به فرد وسواسی

حمایت و درک کردن اولین چیزی است که باید روی آن تمرکز کنید. حتی اگر درک آنچه فرد وسواسی تجربه می‌کند سخت باشد، صبر و تمایل شما برای پذیرش دشواری چالش‌های او نکته کلیدی است.

اگر شما به دنبال راه‌هایی برای کمک به فرد مبتلا به OCD هستید، برخی از ایده‌های ذکر شده در ادامه، نکات خوبی برای شروع ارتباط هستند:

۱. مایل به ارتباط باشید

تمایل شما برای بحث در مورد وضعیت آن‌ها می‌تواند به فرد وسواسی کمک کند تا ارتباط برقرار کند. سعی کنید بپذیرید و درک کنید که ممکن است در ابتدا صحبت کردن برای آن‌ها سخت باشد.

بحث در مورد وسواس‌ها یا اجبارهای آن‌ها می‌تواند ترسناک باشد و باعث شود آن‌ها احساس آسیب‌پذیری کنند. از آنجایی که افراد مبتلا به OCD اغلب تلاش می‌کنند تا افکار و رفتار‌های OCD خود را پنهان کنند، صحبت کردن به‌طور ناگهانی می‌تواند بسیار دشوار باشد.

نحوه واکنش شما می‌تواند به آن‌ها احساس راحتی بیشتری بدهد و اطمینان حاصل کنند که در یک فضای امن هستند.

۲. قضاوت کننده نباشید

حتی اگر احساس می‌کنید که می‌خواهید واکنش نشان دهید، سعی کنید این کار را انجام ندهید. در حالی که ممکن است سخت باشد که درباره افکار وسواسی یا رفتار احباری بشنوید، هدف شما در اینجا ایجاد اعتماد است.

اگر با شوک یا حتی کمی قضاوت واکنش نشان دهید، این کار برای آن‌ها سخت‌تر می‌شود که در آینده با شما (و دیگران) صحبت کنند.

۳. سپاسگزار باشید

به آن‌ها بگویید که باعث افتخار شماست که اعتماد آن‌ها را جلب کرده‌اید. با اطمینان دادن درباره اینکه درک می‌کنید چقدر ممکن است صحبت در مورد این مسائل سخت باشد، ارتباط عمیق‌تری ایجاد می‌کنید و مجدداً تأیید می‌کنید که آن‌ها می‌توانند با شما صادق باشند.

به آن‌ها بگویید از اعتمادی که به شما و رابطه‌تان کرده‌اند محافظت خواهید کرد.

۴. سعی کنید تا حد امکان صبور باشید

صبر یک فضیلت اخلاقی است و ویژگی است که به ویژه توسط فرد وسواسی مورد قدردانی قرار خواهد گرفت. اگر آن‌ها احساس کنند که شما به مبارزات آن‌ها احترام می‌گذارید، تمایل بیشتری برای ادامه ارتباط خود خواهند داشت.

به یاد داشته باشید، بدون در نظر گرفتن چیزی که آن‌ها درباره وسواس‌ها و اجبارهای خود به شما می‌گویند، تجربیات آن‌ها برای خودشان به شدت واقعی است.

واقعیت آن‌ها، حتی اگر چیزی نباشد که شما بتوانید با آن ارتباط برقرار کنید یا آن را درک کنید، هم دردناک و هم واقعی است.

حتی اگر چیزی که آن‌ها به اشتراک می‌گذارند غیر واقعی به نظر می‌رسد، باید به یاد داشته باشید که برای آن‌ها غیر منطقی نیست. این طرز فکر می‌تواند به شما کمک کند تا آنچه را که به شما می‌گویند، واقعاً بشنوید و بپذیرید.

۵. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد OCD پیش قدم شوید

دانستن چگونگی کمک به فرد وسواسی تا حدی از درک این اختلال بدست می‌آید. وقت بگذارید تا هر چقدر که می‌توانید در مورد اینکه افراد مبتلا به OCD چه چیزی را تجربه می‌کنند، یاد بگیرید.

یاد گرفتن علائم و علل می‌تواند به شما کمک کند تا بهتر متوجه راه‌هایی شوید که از طریق آن‌ها می‌توانید به OCD یکی از عزیزان خود کمک کنید. شما همچنین می‌توانید در مورد انواع مختلف OCD و اینکه چه چیزی باعث بدتر شدن آن می‌شود یاد بگیرید.

یک کاری که اعضای خانواده می‌توانند انجام دهند این است که با کمک یک متخصص روان، درباره OCD یاد بگیرند.

بایدها و نبایدها در برخورد با فرد وسواسی

اینکه بخواهید به کسی که دوستش دارید کمک کنید امری طبیعی است، اما راه‌های خاصی برای انجام آن وجود دارد که می‌تواند مؤثرتر از بقیه راه‌ها باشد.

یکی از پیچیده‌ترین بخش‌های OCD این است که شما می‌توانید تمایلی غیرقابل درک داشته باشید که به فرد عزیزتان کمک کنید تا واقعاً عادات اجباری خود را انجام دهد.

این کار بهیچوجه به نفع آن‌ها نیست، اما اگر مراقب نباشید به راحتی ممکن است چنین کاری را انجام دهید.

ممکن است احساس ناامیدی، بیچارگی، سردرگمی و مهم‌تر از همه مردد بودن در مورد آنچه که باید انجام دهید، داشته باشید. اگر می‌خواهید عادات سالمی ایجاد کنید که به نفع فرد عزیزتان باشد، یادگیری در مورد آنچه به عنوان انطباق خانواده شناخته می‌شود ضروری است.

خانواده و دوستان اغلب می‌خواهند اقدامات زیر را انجام دهند:

  • مشارکت – به معنای داشتن نقش فعال در رفتار OCD یکی از عزیزان است. به عنوان مثال، ارائه اطمینان بیشتر یا شستن دست‌های خود در کنار عزیزتان.
  • تسهیل – انجام کارهایی که به فرد عزیز شما کمک می‌کند تا در رفتار خود که نشانه بیماری است، سهیم شود. برای مثال، خرید صابون اضافی می‌تواند راهی برای تسهیل رفتار یا عادات اجباری باشد.
  • تنظیم برنامه خود – این به خصوص مفید نیست که شما ساعات کاری خود را کاهش دهید تا زمان بیشتری برای مراقبت از فرد عزیزتان که مبتلا به OCD است داشته باشید.
  • تغییر روال – ممکن است بخواهید عادات شخصی خود را تغییر دهید تا در نیاز عزیزتان برای انجام دادن کاری در زمان مشخصی سهیم شوید، اما ممکن است این کار بیشتر از فایده داشتن، ضرر داشته باشد.

بایدها

پس چگونه با فرد وسواسی برخورد کنید که بتوانید به او کمک کنید؟

تکنیک‌های خاص و مشخصی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید که راه‌های مثبتی برای کمک به فرد مبتلا به OCD هستند.

تشویق آن‌ها برای مراجعه به یک متخصص برای درمان، واقعاً مفید است. فردی که برای کمک به مبتلایان به OCD آموزش دیده است، دید تحصیل کرده‌ای خواهد داشت که اکثر ما نمی‌توانیم آن را ارائه دهیم.

یکی از انواع درمان، درمان رفتاری-شناختی ((CBT است که به ویژه در درمان OCD مؤثر است و یک مشاور دارای مجوز می‌تواند از این تکنیک برای کمک استفاده کند.

طبق یک گزارش، اگر می‌خواهید به یکی از عزیزان مبتلا به ((CBT کمک کنید، می‌توانید موارد زیر را انجام دهید:

  • با پرسیدن سؤالاتی در مورد احساس آن‌ها و آنچه که باعث می‌شود احساس حمایت کنند، حمایت خود را نشان دهید (تصور نکنید که می‌دانید به چه چیزی نیاز دارند).
  • آماده باشید تا با یادگیری علائم، در هنگام وقوع یک دوره به اعضای خانواده خود کمک کنید.
  • مطمئن شوید که شرایط را برای عملکرد وسواسی فرد فراهم نکنید، بلکه از ارتباطات مثبت استفاده کنید (آرام صحبت کنید و محترمانه و مهربان باشید).
  • به آن‌ها کمک کنید تا یک متخصص OCD پیدا کنند و با پرسیدن اینکه آیا جلسات خانوادگی می‌تواند بخشی از درمان باشد، حضور خود را نشان دهید.

نبایدها

همانطور که تعدادی از کارها وجود دارد که می‌توانید برای کمک به فرد عزیزتان انجام دهید، کارهای مشخصی نیز وجود دارند که باید از آن‌ها اجتناب کنید.

به عنوان مثال، بسیار مهم است که اطمینان زیادی ارائه نکنید. اینکه به فرد مبتلا به OCD به‌طور مداوم اطمینان دهید که همه چیز خوب است می‌تواند در واقع مضر باشد.

هر گونه تسکین دادن به آنها و تلاش شما برای دلجویی از آن‌ها موقتی است و اجبار آن‌ها در نهایت باز خواهد گشت.

به فرد وسواسی نگویید که ترسها و اضطرابهای او را درک می کنید. اطمینان دادن به آن‌ها که درک می‌کنید (به این معنا که «متوجه آن هستید» زیرا شما نیز دارای موارد وسواس یا اجبار هستید) می‌تواند موجب احساس انزجار شود.

برای کمک به فرد وسواسی قطعاً نباید موارد زیر را انجام دهید:

  • از فرد بخواهید که رفتار OCD خود را متوقف کند یا از آن به عنوان چیزی یاد کنید که اجتناب از آن اسان است.
  • توهین یا تحقیر فرد.
  • این باور غلط را داشته باشید که می‌دانید چه کاری باید انجام دهید. باید بپرسید، با یک متخصص مشورت کنید یا به دنبال کتاب یا مقالات مرتبط باشید.
  • در مورد اختلال فرد با افراد دیگر صحبت کنید.
  • قبل یا بعد از اینکه فرد رفتارها و اجبارها را تجربه کرد، بخندید یا نام او را صدا بزنید.

کمک به فرد مبتلا به OCD برای یافتن درمان

یافتن درمان OCD شامل یافتن درمانگر مناسب یا روانپزشک آنلاین است. این یکی از مهم‌ترین بخش‌های کمک به فرد عزیزتان برای مدیریت اختلال خود خواهد بود.

تعدادی از گزینه‌های درمانی وجود دارد که برای OCD مفید هستند. درمان OCD، دارو و همانطور که اشاره کردیم آموزش خانوادگی، همگی ضروری هستند.

به‌طور فعال در جستجوی فرد برای یافتن یک متخصص سلامت روان واجد شرایط شرکت کنید؛ فردی که بتواند در حین کار با مراجعه کننده، به خانواده استراتژی‌های متفاوتی را در مورد نحوه واکنش آن‌ها آموزش دهد.

درمان می‌تواند فرد را توامند سازد و به او کمک کند تا دوباره زندگی خود را کنترل کند. اما درمان فقط برای فرد عزیزتان نیست.

احتمالاً تا به حال متوجه شده‌اید که چیزهای زیادی برای درک شما و سایر اعضای خانواده در مورد اختلال وسواس فکری-عملی وجود دارد. هر چه بیشتر یاد بگیرید، بیشتر می‌دانید که چگونه به یک عزیز مبتلا به OCD کمک کنید.

چه در حال قرار گذاشتن با فردی مبتلا به OCD باشید یا یکی از اعضای خانواده شما این بیماری را داشته باشد، تمایل شما به حمایت از او یک شروع عالی است.

در ادامه به کتاب دکتر کامیار سنایی بنام خودیاری برای درمان وسواس فکری عملی به زبان ساده نیز اشاره باید کرد. این کتاب برای مراجعین و به زبانی ساده نگاشته شده است. هدف از تالیف این کتاب ان بوده است که مراجعین با مطالعه آن در مواردی که وسواس شدید نمی باشد بدون کمک متخصص بتوانند مراحل ابتدایی درمان خویش را شروع کنند. مخاطب کتاب همه افراد وسواسی بالاخص افرادی است که توان پرداخت هزینه مشاوره با متخصص را ندارند.

برای دریافت کتاب با شماره ۰۰۹۸۹۰۳۴۷۳۳۰۰۹ هماهنگ کنید.

کتاب خودیاری برای درمان وسواس
کتاب خودیاری برای درمان وسواس

منبع:

http://www.https//www.talkspace.com/mental-health/conditions/obsessive-compulsive-disorder/how-to-help/

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا