انواع افسردگی در زنان و مردان چه میباشد؟
انواع افسردگی در زنان و مردان را میتوان با توجه به نشانگان آن تشخیص داد. نشانگان میتوانند از نسبتاً خفیف (اما بازهم ناتوان کننده) تا بسیار شدید گسترده باشند، لذا خوب است که از دامنهی موقعیتها و نشانگان خاصشان آگاه باشیم.
انواع افسردگی در زنان و مردان
۱. افسردگی اساسی
افسردگی اساسی گاهی اختلال افسردگی اساسی، افسردگی بالینی، افسردگی تک قطبی یا تنها «افسردگی» نامیده میشود و شامل خلق پایین و/یا فقدان علاقه و لذت به فعالیتهای معمول و سایر نشانگان میباشد. این نشانگان اغلب روزها تجربه شده و حداقل دو هفته طول میکشند. نشانگان افسردگی با تمامی حوزههای زندگی فرد تداخل میکند، از جمله کار و روابط اجتماعی. افسردگی میتواند خفیف، متوسط یا شدید؛ ملانکولیک (مالیخولیا) یا سایکوتیک (روانپریش) توصیف شود.
۲. مالیخولیا
این اصطلاح برای توصیف نوع شدیدی از افسردگی استفاده شده است که در آن بسیاری از نشانگان جسمانی افسردگی وجود دارند. یکی از تغییرات اساسی این است که فرد به کندی حرکت میکند. آنها همچنین با احتمال بیشتری، خلق افسرده دارند که با فقدان کامل لذت در همه یا تقریباً هرچیزی مشخص میشود.
۳. افسردگی سایکوتیک (روانپریش)
در توضیح انواع افسردگی میتوان به افسردگی سایکوتیک اشاره کرد. گاهی افراد دچار اختلال افسردگی، تماس با واقعیت را از دست میدهند و سایکوز را تجربه میکنند. این مورد میتواند شامل توهمات (دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارد) یا هذیان (باورهای غلطی که دیگران در آن شرایط نیستند) باشد؛ مانند باور به بد یا اهریمنی بودن یا مورد تماشا یا تعقیب بودن. آنها میتوانند پارانویید هم باشند، یعنی احساس کنند همه برعلیه آنها بوده یا خودشان علت بیماری و رخدادهای بدی که اطرافشان رخ میدهد، هستند.
۴. افسردگی قبل و بعد از زایمان
زنان در معرض خطر افزایش افسردگی طی بارداری (دوره پیش از زایمان نامیده میشود) و پس از زایمان (دوره پس از زایمان نامیده میشود) میباشند. شما میتوانید از اصطلاح «پریناتال» استفاده نمایید که دوره بارداری و سال اول بعد از تولد کودک را توصیف میکند.
علل افسردگی در این دوره میتواند پیچیده باشد و اغلب نتیجه ترکیبی از عوامل است. در روزهای پس از زایمان، بسیاری از زنان «baby blues» یا افسردگی پس از زایمان را تجربه میکنند که وضعیتی شایع مربوط به تغییرات هورمونی بوده و روی بیش از ۸۰ درصد زنان تاثیر میگذارد. «baby blues» یا استرس عمومی مرتبط با بارداری و/یا کودک جدید، تجارب رایجی هستند اما با افسردگی فرق دارند. افسردگی مداومتر است و میتواند نه تنها روی مادر، بلکه روی رابطه او با کودک، رشد کودک، رابطه مادر با همسر و با سایر اعضای خانوادهاش نیز تاثیر بگذارد.
تقریباً ۱۰ درصد زنان، افسردگی را طی بارداری تجربه خواهند کرد. این میزان در سه ماه اول پس از تولد کودک، به ۱۶ درصد افزایش مییابد.
۵. اختلال دوقطبی
یکی دیگر از انواع افسردگی در زنان و مردان میتوان به اختلال دو قطبی اشاره کرد. اختلال دوقطبی به عنوان «افسردگی مانیک» شناخته میشود، زیرا فرد دورههای افسردگی و مانیا را با دورههای خلق عادی میان آنها تجربه میکند.
مانیا برعکس افسردگی است و میتواند در شدت فرق داشته باشد – نشانگان شامل احساس بزرگی، انرژی بالا، افکار پرسرعت و نیاز کم به خواب، تند صحبت کردن، مشکل در تمرکز بر تکالیف و احساس ناکامی و بیقراری میباشد. این فقط یک تجربه احساسی نیست. گاهی روانپریشی شامل توهمات (دیدن یا شنیدن چیزی که وجود ندارد) یا هذیان (مثلاً فرد معتقد است قدرت فوقالعادهای دارد) میباشد.
بهنظر میرسد اختلال دوقطبی با سابقه خانوادگی پیوند نزدیک داشته باشد. استرس و تعارض میتواند دورههایی را برای افراد با این موقعیت فرا بخواند و همچنین رایج است که اختلال افسردگی، سوءمصرف دارو یا الکل، اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه (ADHD) یا اسکیزوفرنی به اشتباه برای اختلال دوقطبی تشخیص داده شود.
تشخیص این اختلال بستگی به فرد دارد که دورهای از مانیا داشته است و اگر مشاهده نشود، تشخیص دشوار است. برای افراد رایج است که سالها قبل از دریافت تشخیص درست، به اختلال دوقطبی مبتلا باشند. اگر نوساناتی را تجربه میکنید خوب است که این مسئله را با پزشک یا متخصص سلامت درمیان بگذارید. اختلال دوقطبی حدود ۲ درصد از جمعیت را متاثر میسازد.
۶. اختلال سیکلوتایمی
اختلال سیکلوتایمی اغلب بهعنوان نوع خفیف اختلال دوقطبی توصیف میشود. فرد خلق نوساندار مزمنی را طی حداقل دو سال تجربه میکند که شامل دورههای هیپومانیا (سطح خفیف تا متوسط مانیا) و دورههای نشانگان افسردگی با دورههای بسیار کوتاه (کمتر از دو ماه) است. طول دوره نشانگان کوتاهتر است، شدت کمتری داشته و منظم نیست، لذا با ملاکهای اختلال دوقطبی یا افسردگی اساسی تناسب ندارد.
۷. اختلال دیس تایمی
نشانگان دیس تایمی مشابه با افسردگی اساسی است، اما شدت کمتری دارند. هرچند در مورد دیس تایمی، نشانگان بیشتر طول میکشند. فرد باید این افسردگی خفیف را بیش از دو سال داشته باشد تا تشخیص دیس تایمی بگیرد.
۸. افسردگی فصلی (SAD)
در توضیح انواع افسردگی نمیتوان به افسردگی فصلی اشاره نکرد. علت این اختلال مشخص نیست، اما بهنظر میرسد به تغییرات در مواجهه با نور در فصول مختلف ربط داشته باشد. این اختلال با اختلالات خلقی (دورههای افسردگی یا مانیا) مشخص میشود که در فصل خاصی، آغاز و پایان مییابد. افسردگی که در زمستان آغاز میشود و در انتهای فصل تخفیف مییابد، شایعترین حالت است. معمولاً پس از آنکه فرد طی زمستان برای چند سال نشانگان مشابهی را تجربه کرده باشد، تشخیص این اختلال داده میشود. افراد دچار این افسردگی احتمالا فقدان انرژی، خواب زیاد، پرخوری، افزایش وزن و ولع به کربوهیدرات را تجربه میکنند. SAD در استرالیا بسیار نادر است و احتمالاً در کشورهای با روزهای کوتاهتر و دورههای تاریکی طولانیتر مانند مناطق آب و هوایی سرد نیمکره شمالی بیشتر بروز مییابد.
بهیاد داشته باشید افسردگی قابل درمان است و در حال حاضر درمانهای موثری موجود هستند. هرچه زودتر در صدد حمایت برآیید، بهتر است.
منبع:
https://www.beyondblue.org.au/the-facts/depression/types-of-depression