آموزش کار گروهی به کودکان
آموزش مهارت کار گروهی در کودکان
تعامل و همکاری با همسالان از اوایل زندگی آغاز میشود و کمک به کودک شما در درک ارزش و آموزش کار گروهی با دیگران، کلید تشویق همکاری در فعالیتهای گروهی آینده است. مطالعات نشان داده است خانوادههایی که باهم بازی میکنند، همکاری و حمایت بیشتری از هم دارند و مهارتهای ارتباطی بهتری با یکدیگر برقرار میکنند. شما میتوانید با اختصاص دادن زمانی برای بازی با کودکتان، در مورد اهمیت همکاری به کودک خود آموزش دهید.
کمک به فرزندتان در زمینه کارهای مربوط به خواهر و برادر کوچکتر یا کارهای روزمره خانگی به شما کمک میکند راهی طبیعی و واقعی برای نشان دادن مزایای همکاری به وی نشان دهید. هنگامیکه این فعالیتها را انجام میدهید، از فرزندتان سوالاتی با شروع «چه میشود اگر …» بپرسید که باعث میشود آنها درباره اهمیت کار گروهی فکر کنند. ما به این دسته سوالات، سوالات «تفکر انتقادی» نیز میگوییم. شما میتوانید مواردی از این قبیل را برای تحریک تفکر انتقادی در مورد کار تیمی بپرسید: «اگر دوستت نمیخواهد اسباببازیهایش را با شما به اشتراک بگذارد، شما چه کار میکنی؟». یا میتوانید بپرسید: «اگر هنگام بازی با دوستانت عصبانی شوی، چه میکنی؟ چگونه آن مشکل را حل میکنی؟»
آموزش کار گروهی به کودک در زندگی روزمره
کودک خود را در حالیکه مشغول کارهای روزانه هستید، برای آموزش اهمیت کار گروهی به تفکر بیندازید. وقتی بیرون هستید به آنچه اتفاق میافتد، افرادی که با هم در حال کار هستند و آنچه انجام میدهند اشاره کنید. مثلاً اگر در یک فروشگاه موادغذایی هستید، به آنچه کارمندان در هنگام قرار دادن وسایل در قفسهها انجام میدهند، اشاره کنید. کودکان از سنین ابتدایی متوجه همهچیز میشوند و شما میتوانید با اشاره به نقشی که مردم بازی میکنند و اینکه چگونه باید در جهت اهداف جمعی کار کنند، از این مزیت بهرهمند شوید تا کار تیمی را در عمل نشان دهید.
از دوستان فرزند خود دعوت کنید تا در خارج از منزل یا در خانه به خانواده شما بپیوندند. وقتی به کودکان آزادی بازی در کنار هم داده میشود، به آنها کمک میکند تا یاد بگیرند چگونه با دیگران خوب همکاری کنند، تصمیم بگیرند و مشکلات را حل کنند. اطمینان حاصل کنید که قرارهای دوستانه با سایر کودکان شامل بازی آزاد واقعی است و فعالیتهای ساختاری یا بازیهای ویدیویی یا تماشای تلویزیون را زیاد انجام ندهند. زیرا این کار به کودک شما کمک میکند هنگام یادگیری کار تیمی از تخیل خود استفاده کند.
آن هارلام، معلم ساکن شهر نیویورک میگوید بهترین روش عملی برای آموزش همکاری، تهیه یک پازل بزرگ برای کودک و دوستانش است.، زیرا کودکان در این سن از ساخت پازل لذت میبرند و آنها فرصتی عالی برای یک فعالیت گروهی در قالب یک هدف مشترک دارند. اگر از بازی کودکان خود حمایت کنید، به آنها کمک خواهید کرد تا تواناییهایی را که بهعنوان شهروند آینده جهان به آنها نیاز دارند، توسعه دهند و به آنها کمک میکنید تا برای همکاری با همسالان، حل اختلافات و ایجاد و حفظ دوستی، آمادگی بیشتری داشته باشند.
چهار مزیت کار گروهی برای پیشرفت و موفقیت کودکان در دوران مدرسه
۱. کار گروهی مهارتهای ضروری اجتماعی را آموزش میدهد.
کار گروهی مهارتهای اساسی ارتباطی و اجتماعی، مانند گوش دادن فعال و صحبت موثر را آموزش میدهد. هنگام کار تیمی، دانشآموزان میآموزند که چگونه برای انجام نقشهای فردی خود به رهبران و مربیانشان گوش فرا دهند. دانشآموزان میآموزند چگونه به یكدیگر گوش دهند تا بهعنوان یك واحد منسجم عمل كنند. کار گروهی به دانشآموزان میآموزد با احترام و اعتماد به نفس ایدهها و نظرات خود را بهطور موثر در یک محیط گروهی بیان کنند. برای دانشآموزان مهم است که تشخیص دهند صحبتکردن، در مورد درک نحوه برقراری ارتباط با مخاطب است. روشی که دانشآموز با اعضای دیگر گروه صحبت میکند، میزان درک و احترام او نسبت به دیگران را نشان میدهد.
۲. کار تیمی اعتماد به نفس را بهبود میبخشد.
کار گروهی به دانشآموزان میآموزد تفکر و صدای آنها قابل احترام و ارزش است. دانستن اینکه او شنیده میشود، به اعتماد به نفس دانشآموز کمک میکند و در عین حال مشارکت بیشتر در فعالیتهای گروهی را تشویق میکند. این حرکت تبدیل به یک چرخه خودپایدار میشود: مشارکت در فعالیتهای تیمی به دانشآموزان میآموزد چگونه ارتباط بهتری داشته باشند، که به نوبه خود به هر یک از اعضای تیم کمک میکند تا احساس ارزش و احترام کنند. در نتیجه، حتی افراد درونگرا و ساکتترین اعضای تیم میتوانند شرکتکننده فعال شوند و یاد بگیرند از فعالیتهای تیمی لذت ببرند.
۳. کار گروهی قلدری میان کودکان را کاهش میدهد.
یکی از بزرگترین مزایای کار گروهی، توانایی بالقوه آن در کاهش چشمگیر اثرات قلدری بر دانشآموزان است. وقتی دانشآموزی بداند دیگران برای او ارزش و احترام قائلند، میتواند بالاتر از اعمال یا اظهارنظرهای آزاردهنده یک زورگو قرار گیرد. عضویت در تیمی که بهطور واقعی به اعضای خود اهمیت میدهد، یک سیستم پشتیبانی قوی به دانشآموز میدهد. در نهایت، اعضای تیم تمایل دارند خارج از محیطهای مشترک (مانند تمرینات ورزشی و باشگاهها) باهم وقت بگذرانند. و این بدان معناست که آنها میتوانند از یکدیگر در شرایط چالشبرانگیز حمایت کنند. علاوه بر این، اعتماد به نفس ناشی از فعالیتهای تیمی میتواند دانشآموز را قادر به ایستادگی در برابر دیگر افراد زورگو کند.
۴. مهارت کار تیمی دانشآموزان را برای موفقیت آینده آماده میکند.
مزایای کار گروهی تقریباً همیشه به موفقیت در خارج از کلاس تبدیل میشود. در جهان امروز تعداد کمی از مسیرهای شغلی وجود دارد که بهصورت انفرادی به موفقیت میرسند. تقریباً بهعنوان یک کارمند در هر صنعت، مردم ملزم به همکاری نزدیک با دیگران هستند. به همین دلیل کارفرمایان ترجیح میدهند افرادی را استخدام کنند که توانایی کار خود را بهعنوان عضوی از یک تیم نشان دادهاند.
روش آموزش کار گروهی به کودکان و دانشآموزان
آموزش کار گروهی به کودکان در خانه
کار گروهی موفق با مهارتهای ارتباطی عالی آغاز میشود. اگر میخواهید این مهارتها را به فرزندانتان بیاموزید، به سخنان وی با دقت گوش دهید. و اطمینان حاصل کنید که با او به روشی واضح و محترمانه ارتباط برقرار میکنید. فعالیتهای خانوادگی مانند بازیهای فکری و آشپزی برای آموزش مهارتهای مهم اجتماعی مانند همکاری، سازش و احترام گذاشتن بسیار مناسبند.
در حالیکه کودکان اغلب کار در تیم و گروه را در مدرسه یادمیگیرند، میتوانند این مهارتها را در خانه نیز یاد بگیرند. با یافتن زمانهای مناسب، میتوانید کودکان را در یادگیری مهارتهای مهم سهیم کنید. غالباً کودکان مهارتهای کار تیمیشان را با بازی با همسالانشان در محیطی بدون ساختار یاد میگیرند. مهم است که کودکان فرصت بازی با دوستان و خواهران و برادران خود را داشته باشند. اشتراکگذاری یکی از پایههای کار تیمی است. کودکان غالباً با بازی با خواهر و برادر، اشتراكگذاری را میآموزند. اما در شرایط اجتماعی دیگر نیز میتوانند این مهارت را بیاموزند. کودکان همچنین میتوانند همدلی را در خانه بیاموزند. همدلی مهارتیست که بر اساس آن فرزندتان نه تنها باید مهربان باشد، بلکه باید به نیازهای دیگران نیز اهمیت دهد. مدلسازی این رفتارها و بحث در مورد احساسات با یکدیگر مفید است. کتابهای زیادی نیز برای کمک به کودکان در درک مفهوم همدلی نوشته شده است.
مهارتهای حل تعارض نیز برای ایجاد کار گروهی بسیار مهم است. حل تعارض شامل گوش دادن به احساسات دیگران، صحبت مستقیم با دیگران و یافتن راههایی برای حل مشکلات است. کودکان اغلب این مهارتها را با دوستان، خواهران و برادران یاد میگیرند و شما میتوانید برای ارائه الگویی برای حل این مسائل نیز قدم بردارید.
اگر کودک شما در خانه وقت تماشای فیلم یا کارتون دارد، میتوانید روی مهارتهایی مانند کار گروهی و مشارکت در فیلمها و نمایشهای تلویزیونی که حاوی پیامهای مثبت هستند، تمرکز کنید. بسیاری از نمایشها با ایدههای ترویجی مانند کار تیمی در ذهن ایجاد میشوند.
آموزش کار گروهی به کودکان در مدرسه
مدرسه مکان مناسبی برای رشد مهارتهای کار تیمی دانشآموز است. او باید فرصتهای زیادی برای توسعه مهارتهای شنیداری و گفتاریاش در طول فعالیتهای مشترک زندگی و پروژههای گروهی داشته باشد. ورزشهای گروهی، بازی در مدرسه و تیمهای مناظره و گفتگو نیز تجربیات خوبی برای یادگیری نحوه عضویت در تیم هستند. تأثیریکه مربی یا معلم خوب و حرفهای میتواند در کودک شما از طریق فعالیتهای تیمی ایجاد کند را دستکم نگیرید.
کودکان در دوره پیشدبستانی برای انجام پروژهها گاهی اوقات بهصورت جفت و گروه کوچک کار میکنند. این پروژهها میتوانند شامل مواردی از هنر و صنایع دستی تا تکمیل معماها باشند. شما همیشه باید در مورد برنامه مدرسه کودکتان برای تأکید بر نقش کار گروهی بهعنوان یک مهارت زندگی صحبت کنید. ورزش همچنین برای ایجاد مهارتهای کار گروهی مفید است. فعالیت بدنی به کودکان امکان میدهد بدن و ذهنشان را تقویت کنند و روابط عاطفی ایجاد کنند. پیشدبستانی میتواند بر نیاز دانشآموزان برای یادگیری نحوه همکاری و نه فضای مسموم رقابتی تأکید کند. در كودكان بسیار كوچك مانند کودکان پیشدبستانی یكی از بهترین فعالیتها در مورد كار تیمی، یادگیری نحوه ساختن گروهها است. مثلاً معلمان ممکن است از دانشآموزان خود بخواهند تیمی تشکیل دهند و نام یکی از حیوانات را روی گروهشان بگذارند. سپس سعی کنند صفات این حیوانات را در قالب کار تیمی با سایرین به اشتراک بگذارند.
هنر برای یادگیری کار تیمی بسیار مفید است و میتواند گروهها را دورهم جمع کند. کودکان میآموزند که چگونه پروژههای هنری را باهم بسازند. مثلاً در رنگآمیزی، شاید یک دانشآموز از رنگ زرد، دیگری از رنگ آبی و دیگری از رنگ قرمز استفاده کند. هدف این است که باهم کار کنند تا با کمک هم، یک قطعه هنری را تکمیل کنند. آشنایی دانشآموزان با محیطهای مشارکتی و کار تیمی در سنین مدرسه، فرصتهایی را برای آنها فراهم میکند تا هنگام کار با دیگران در یک محیط تیمی، با بهرهوری بیشتری احساس شاد بودن و رضایت را تجربه کنند و این احساس در نهایت به خودکفایتی و رشد عزتنفس کمک میکند. این رضایت، در زندگی آینده، عملکرد و پیشرفت شغلی آنها منعکس خواهد شد.
منبع:
https://www.smallworldearlylearning.com/the-importance-of-teamwork-for-preschoolers
https://www.marlborough.org/news/~board/stem/post/four-benefits-of-teamwork-for-student-development-success
https://www.today.com/parenting-guides/supporting-collaboration-group-work-early-childhood-t179093