رسانه های اجتماعی و فضای مجازی
فضای مجازی و سلامت روان
در حالی که بسیاری از ما از ارتباط داشتن در فضای مجازی لذت میبریم، استفاده بیش از حد آن میتواند موجب تحریک احساساتی مانند اضطراب، افسردگی، انزوا و ترس جا ماندن شود. از این رو، در ادامه به نحوه اصلاح عادات و بهبود خلق و خوی میپردازیم.
نقش فضای مجازی در سلامت روان
انسان موجودی اجتماعی است. ما برای پیشرفت در زندگی به همراهی دیگران نیاز داریم و استحکام ارتباطات ما تأثیر بزرگی بر سلامت روان و شادی ما دارد. ارتباط اجتماعی با دیگران میتواند استرس، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد، عزت نفس را افزایش دهد، آرامش و شادی ایجاد کند، از تنهایی جلوگیری کند و حتی سالها به طول عمر شما بیافزاید.
از طرف دیگر، کمبود ارتباطات اجتماعی قوی میتواند سلامت روانی و عاطفی شما را با خطر جدی مواجه کند.
در دنیای امروز، بسیاری از ما برای یافتن و ارتباط با یکدیگر به پلتفرمهای فضای مجازی مانند فیسبوک، توییتر، اسنپچت، یوتیوب و اینستاگرام متکی هستیم. در حالی که هر کدام از این رسانهها مزایای خود را دارند، مهم است که به یاد داشته باشیم فضای مجازی هیچوقت نمیتوانند جایگزینی برای ارتباط انسان در دنیای واقعی باشند.
برای تحریک هورمونهایی که استرس را کاهش میدهند و باعث میشوند احساس شادی، سلامتی و مثبت بیشتری داشته باشید، نیاز است تا با دیگران ارتباط حضوری داشته باشید. از قضا برای فناوریای که جهت نزدیکتر شدن افراد به یکدیگر طراحی شده است، صرف زمان زیاد برای تعامل با آن میتواند در واقع احساس تنهایی و انزوا برای شما ایجاد کند و مشکلات سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی را تشدید کند.
اگر زمان بیش از حدی را در فضای مجازیمیگذرانید و احساساتی مثل غم، نارضایتی، ناامیدی و تنهایی زندگی شما را تحت تأثیر قرار میدهند، ممکن است زمان آن رسیده باشد که عادات آنلاین خود را مجدداً بررسی کنید و تعادل سالمتری را پیدا کنید.
جنبههای مثبت فضای مجازی
در حالی که تعامل مجازی در فضای مجازی مزایای روانشناسی یکسانی با ارتباط حضوری ندارد، هنوز راههای مثبت زیادی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا در ارتباط باشید و از حال خوب خود حمایت کنید.
فضای مجازی به شما این امکانات را میدهد:
· با خانواده و دوستان خود در سراسر جهان ارتباط برقرار کنید و به روز بمانید.
· دوستان جدیدی پیدا کنید و با آنها ارتباط برقرار کنید؛ ارتباط مجازی با افراد دیگری که سرگرمیها و هدفهای مشابهی با شما دارند.
· به اهداف ارزشمند بپیوندید یا آنها را تبلیغ کنید؛ آگاهی برای مشکلات مهم را بالا ببرید.
· در اوقات دشوار به دنبال حمایت عاطفی باشید یا آن را پیشنهاد دهید.
· اگر مثلاً در منطقه دورافتاده زندگی میکنید یا دارای استقلال محدود، اضطراب اجتماعی یا بخشی از گروه افراد نادیده گرفته شده هستید، میتوانید ارتباط اجتماعی حیاتی پیدا کنید.
· خروجی برای خلاقیت و ابراز وجود خود پیدا کنید.
· منابعی که اطلاعات و یادگیری ارزشمندی دارند را با دقت کشف کنید.
جنبههای منفی فضای مجازی
از آنجایی که این یک فناوری نسبتاً جدید است، تحقیقات کمی برای پیامدهای بلند مدت، خوب یا بد، برای استفاده از فضای مجازی وجود دارد. با این حال، مطالعات متعدد ارتباط قوی را بین فضای مجازیسنگین و افزایش خطر افسردگی، اضطراب، تنهایی، آسیب رساندن به خود و حتی افکار خودکشی یافتهاند.
فضای مجازی ممکن است تجربیات منفی را رواج دهد مانند:
عدم کفایت دربارهی زندگی یا ظاهر شما
حتی اگر بدانید تصاویری که در فضای مجازیمشاهده میکنید دستکاری میشوند، آنها هنوز میتوانند باعث شوند شما نسبت به ظاهرتان یا آنچه در زندگیتان میگذرد احساس ناامنی کنید.
بهطور مشابه، همه ما از این آگاه هستیم که مردم تمایل دارند تنها نکات مهم زندگی خود و به ندرت نقاط ضعفی که همه تجربه میکنند را به اشتراک بگذارند. اما این، احساساتی مانند حسادت یا نارضایتی را زمانی که به عکسهای بینقص یک دوست از تعطیلات ساحلی گرمسیری او نگاه میکنید یا دربارهی پیشرفت جدید هیجان انگیزی که در کار داشته است میخوانید کم نمی کند.
ترس جا ماندن :(FOMO)
در حالی که FOMO مدت بسیار زیادی قبل از فضای مجازی کشف شد، به نظر میرسد سایتهایی مانند فیسبوک و اینستاگرام این احساسات را تشدید میکنند که دیگران بیشتر از شما سرگرم میشوند یا زندگی بهتری دارند.
این فکر که دارید چیزهای خاصی را از دست میدهید میتواند بر عزت نفس شما تأثیر بگذارد، باعث ایجاد اضطراب شود و حتی به استفاده بیشتر از فضای مجازی دامن بزند.
FOMO میتواند شما را وادار کند که هر چند دقیقه یکبار گوشی خود را بردارید تا به روزرسانیها را بررسی کنید، یا اجباراً به هر اعلان پاسخ دهید؛ حتی اگر این به معنای ریسک کردن در حین رانندگی، از دست دادن خواب شبانه یا در اولویت قرار دادن تعامل با رسانههای اجتماعی، پیش از روابط دنیای واقعی باشد.
انزوا:
مطالعهای در دانشگاه پنسیلوانیا نشان داد که استفاده زیاد از فیسبوک، اسنپچت و اینستاگرام به جای کاهش، باعث افزایش احساسات تنهایی میشود. برعکس، این مطالعه نشان داد که کاهش استفاده از فضای مجازی میتواند در واقع احساس تنهایی و انزوای کمتری برایتان ایجاد کند و حال خوب کلی شما را بهبود بخشد.
افسردگی و اضطراب:
انسان به ارتباط حضوری نیاز دارد تا از نظر روانی سالم باشد. هیچ چیز بیشتر از ارتباط حضوری با کسی که به شما اهمیت میدهد، موجب کاهش استرس و تقویت سریعتر و مؤثرتر خلق و خوی شما نمیشود. هرچه تعامل با فضای مجازی را بر روابط حضوری اولویت دهید، بیشتر در خطر ابتلا یا تشدید اختلالات خلقی مانند اضطراب و افسردگی هستید.
قلدری مجازی:
حدود ۱۰ درصد از نوجوانان گزارش میدهند که در فضای مجازی مورد قلدری قرار گرفتهاند و بسیاری از کاربران دیگر مورد کامنتهای توهین آمیز قرار میگیرند. پلتفرمهای فضای مجازی مانند توییتر میتوانند کانونی برای انتشار شایعات مضر، دروغها و سوءاستفادههایی باشند که میتوانند زخمهای عاطفی ماندگاری بر جای بگذارند.
خود جذبی:
به اشتراک گذاری سلفیهای بیپایان و تمام افکار درونیتان در رسانههای اجتماعی، میتواند یک خودمحوری ناسالم ایجاد کند و شما را از ارتباطات زندگی واقعی دور کند.
چه چیزی باعث استفاده شما از فضای مجازی میشود؟
این روزها، بیشتر ما از طریق گوشیهای هوشمند و تبلتهای خود به فضای مجازی دسترسی پیدا میکنیم. در حالی که این امر به راحتی موجب ارتباط برقرار کردن میشود، همچنین به این معنی است که فضای مجازی همیشه در دسترس هستند.
این اتصال شبانه روزی و بیش از حد میتواند باعث ایجاد مشکلات کنترل تکانه، نوتیفیکشنها و اعلانهای مداوم که بر مرکزگرایی و تمرکز شما تأثیر میگذارند، خواب شما را مختل میکنند و شما را مطیع گوشیتان میکنند، شود.
پلتفرمهای رسانهای طوری طراحی شدهاند که توجه شما را به دام بیندازند، شما را آنلاین نگه دارند و باعث شوند صفحه را برای بهروزرسانیها مرتب چک کنید. این نحوه کسب درآمد شرکتها است. اما، تقریباً درست مثل اجبار قمار یا اعتیاد به نیکوتین، الکل یا مواد مخدر، استفاده از فضای مجازی میتواند هوسهای روانی ایجاد کند.
زمانی که شما یک لایک، به اشتراک گذاری یا واکنش مثبت به یک پست دریافت میکنید، این میتواند باعث آزاد شدن دوپامین در مغز شود، همان ماده شیمیایی «پاداش» که برای مثال به دنبال برنده شدن در ماشین پولی، یک گاز از شکلات یا روشن کردن یک سیگار ایجاد میشود. هرچه بیشتر پاداش بگیرید، میخواهید زمان بیشتری را در فضای مجازی بگذرانید؛ حتی اگر برای سایر جنبههای زندگی شما به عاملی مضر تبدیل شود.
سایر دلایل استفاده ناسالم از رسانههای اجتماعی
ترس جا ماندن (FOMO) میتواند شما را بارها و بارها به فضای مجازی بازگرداند. اگرچه موارد بسیار کمی وجود دارند که نمیتوانند منتظر بمانند یا نیاز به پاسخ فوری دارند، FOMO شما را وادار میکند خلاف این را باور کنید.
شاید نگران این شوید که اگر از آخرین اخبار یا شایعات فضای مجازی عقب بمانید، از مکالمه در مدرسه یا محل کار کنار گذاشته شوید؟ یا شاید احساس میکنید که اگر بلافاصله پستهای افراد دیگر را لایک نکنید، به اشتراک نگذارید یا به آنها واکنش نشان ندهید، روابطتان آسیب میبینند؟ یا ممکن است نگران این باشید که یک دعوت نامه را از دست بدهید یا اینکه دیگران در حال گذراندن اوقات بهتری از شما باشند.
بسیاری از ما از فضای مجازی به عنوان «پتوی امنیتی» استفاده میکنیم:
هر زمانی که ما در موقعیت اجتماعی هستیم و احساس اضطراب، خجالت و تنهایی میکنیم، به گوشیهای خود پناه می بریم و وارد صفحات فضای مجازی میشویم. البته که تعامل با رسانههای اجتماعی، شما را از تعامل حضوری که میتواند به کاهش اضطراب کمک کند، محروم میکند.
استفاده سنگین شما از فضای مجازی میتواند مشکلات اساسی مانند استرس، افسردگی و بیحوصلگی را پنهان کند. اگر زمانی که احساس ناراحتی، تنهایی و بیحوصلگی میکنید، زمان بیشتری را در فضای مجازی میگذرانید، ممکن است از آن به عنوان راهی استفاده کنید تا حواس خود را از احساسات ناخوشایند پرت کنید یا روحیه خود را تسکین دهید.
در حالی که اول میتواند دشوار باشد، اینکه به خودتان اجازه دهید ملال، اضطراب و افسردگی احساس کنید، میتواند دیدتان را نسبت به یافتن راههای سالمتری برای مدیریت خلق و خوق خود باز کند.
چرخه معیوب استفاده ناسالم از فضای مجازی
استفاده بیش از حد از فضای مجازی میتواند یک چرخه منفی و خود ماندگار ایجاد کند:
۱. زمانی که شما احساس تنهایی، افسردگی، اضطراب و استرس میکنید، اغلب بیشتر از فضای مجازی به عنوان راهی برای رفع خستگی یا احساس ارتباط با دیگران استفاده میکنید.
۲. اگرچه اغلب، استفاده بیشتر از فضای مجازیFOMO و احساسات بیکفایتی، نارضایتی و انزوا را افزایش میدهد.
۳. در عوض، این احساسات منفی بر خلق و خوی شما تأثیر میگذارد و علائم افسردگی، اضطراب و استرس را بدتر میکند.
۴. این علائم بدتر باعث میشود شما حتی بیشتر از فضای مجازی استفاده کنید و بنابراین مارپیچ نزولی ادامه پیدا میکند.
علائمی که نشان میدهد فضای مجازی بر سلامت روان شما تأثیر میگذارد
همه افراد متفاوت هستند و هیچ مقدار زمان خاصی برای استفاده از رسانههای اجتماعی، یا اینکه چقدر گوشی خود را برای بهروزرسانیها چک میکنید، یا تعداد پستهایی که درست میکنید که نشان دهد استفاده شما در آستانه ناسالم شدن است، وجود ندارد. بلکه به تأثیری که زمان صرف شده در فضای مجازی روی خلق و خوی شما و دیگر جنبههای زندگیتان، به همراه انگیزههایی که برای استفاده از آن دارید برمیگردد.
برای مثال، استفاده شما از فضای مجازی میتواند مشکل ساز باشد اگر باعث میشود شما از روابط حضوری غافل شوید، حواستان از کار یا مدرسه پرت شود، یا باعث ایجاد احساس حسادت، عصبانیت یا افسردگی در شما میشود. بهطور مشابه، اگر انگیزهی استفاده از فضای مجازی فقط بهخاطر بیحوصلگی یا تنهایی برای شما ایجاد میشود، یا میخواهید چیزی را به عنوان پست بگذارید تا موجب حسادت و ناراحتی در دیگران شوید، میتواند زمان آن باشد که عادات فضای مجازی خود را دوباره ارزیابی کنید.
شاخصهایی که ممکن است فضای مجازی تأثیر منفی بر سلامت روان شما بگذارند عبارتند از:
زمانی که در فضای مجازی میگذرانید بیشتر از دوستان زندگی واقعی باشد. استفاده از رسانههای اجتماعی، جایگزین بسیاری از تعاملات اجتماعی آفلاین شما شده است. حتی اگر شما با دوستان خود به بیرون میروید، هنوز احساس نیاز میکنید تا فضای مجازی را بهطور مداوم چک کنید، اغلب ناشی از این احساس است که دیگران ممکن است بیشتر از شما سرگرم شوند.
خودتان را بهطور نامطلوب با افراد دیگر در فضای مجازی مقایسه کنید. شما اعتمادبهنفس پایین یا تصویر بدنی منفی دارید. حتی ممکن است الگوهایی از اختلال در غذا خوردن داشته باشید.
قلدری مجازی را تجربه کنید. یا نگران این هستید که هیچ کنترلی بر چیزهایی که مردم درباره شما پست میکنند ندارید.
حواستان در مدرسه یا محل کار پرت باشد. شما تحت فشار هستید تا محتوایی را دربارهی خود بهطور منظم پست کنید، کامنتها یا لایکهایی برای پست خود دریافت کنید یا پاسخ سریع و مشتاقانه به پستهای دوستان خود دهید.
هیچ زمانی برای خویشتن اندیشی نداشته باشید. هر لحظه فراغت با درگیر شدن با فضای مجازی پر میشود که به شما زمان بسیار کمی میدهد یا هیچ زمانی نمیدهد تا درباره اینکه چه کسی هستید، چه فکری میکنید یا چرا جوری که عملکردتان است رفتار میکنید، مسائلی که به شما اجازه میدهد تا به عنوان یک انسان رشد کنید، بیاندیشید.
درگیر شدن با رفتارهای ریسک دار به منظور به دست آوردن لایکها، اشتراک گذاریها یا واکنشهای مثبت در رسانههای اجتماعی.
شما شوخیهای خطرناک میکنید، مطالب شرم آور پست میکنید، دیگران را مورد قلدری مجازی قرار میدهید و هنگام رانندگی یا در موقعیتهای ناامن دیگر به گوشی خود دسترسی پیدا میکنید.
از مشکلات خواب رنج میبرید. آیا شما فضای مجازی را به عنوان آخرین چیز در شب، اولین چیز در صبح و حتی زمانی که در شب بیدار میشوید چک میکنید؟ نور گوشیها و دستگاههای دیگر میتواند خواب شما را مختل کند که ممکن است منجر به تأثیر جدی بر سلامت روان شما شود.
علائم اضطراب یا افسردگی شما بدتر میشوند. پس از استفاده از رسانههای اجتماعی، به جای کمک به کاهش احساسات منفی و تقویت خلق و خوی خود، بیشتر احساس اضطراب، افسردگی و تنهایی میکنید.
اصلاح استفاده از فضای مجازی برای بهبود سلامت روان، قدم اول: کاهش زمان آنلاین
مطالعهای در دانشگاه پنسیلوانیا در سال ۲۰۱۸ نشان داد که کاهش استفاده از فضای مجازی به ۳۰ دقیقه در روز منجر به کاهش قابل توجهی در سطوح اضطراب، افسردگی، تنهایی، مشکلات خواب و FOMO میشود.
اما برای بهبود سلامت روانی خود، نیازی به کاهش شدید استفاده از فضای مجازی ندارید. همین مطالعه به نتیجه رسید که فقط توجه بیشتر به استفاده از فضای مجازی میتواند نتایج مفیدی بر خلق و خوی و تمرکز شما داشته باشد.
در حالی که ۳۰ دقیقه در روز ممکن است برای بسیاری از ما هدف واقع بینانهای نباشد، ما هنوز میتوانیم از کاهش زمانی که صرف فضای مجازی میکنیم، بهره مند شویم. یعنی حتی میزان کم کاستن از فضای مجازی نیز برای سلامت روان موثر است.
برای بسیاری از ما، این میتواند به معنی کاهش مقدار زمانی که از گوشیهای هوشمند خود استفاده میکنیم باشد. موارد زیر میتوانند کمک کننده باشند:
۱. از یک برنامه برای پیگیری زمانی که در روز در فضای مجازی میگذرانید استفاده کنید. سپس یک هدف برای اینکه چقدر میخواهید آن را کاهش دهید مشخص کنید.
۲. گوشی خود را در زمان مشخصی از روز خاموش کنید، مانند زمانی که در حال رانندگی هستید، در یک جلسه هستید، در باشگاه هستید، در حال صرف شام هستید، با دوستان آفلاین خود وقت میگذرانید یا با کودکان خود بازی میکنید. گوشیتان را با خود به سرویس بهداشتی نبرید.
۳. گوشی یا تبلت خود را به رختخواب نبرید. دستگاهها را خاموش کنید و آنها را در اتاق دیگری بگذارید تا در طول شب شارژ شوند.
۴. اعلانهای فضای مجازی خود را غیرفعال کنید. این دشوار است که بهطور مداوم در برابر صداهای مختلف گوشی خود که هشدار پیامهای جدید را به شما میدهد، مقاومت کنید. خاموش کردن اعلانها میتواند به شما کمک کند تا کنترل زمان و تمرکز خود را دوباره به دست بیاورید.
۵. محدود کردن چکها. اگر اجباراً هر چند دقیقه یکبار گوشی خود را چک میکنید، با محدود کردن چکها تا هر ۱۵ دقیقه یکبار، جلوی خودتان را بگیرید. سپس آن را به هر ۳۰ دقیقه یکبار و بعد هر یک ساعت یکبار تغییر دهید. برنامههایی وجود دارند که میتوانند بهطور خودکار زمانی که بتوانید به گوشی خود دسترسی داشته باشید را محدود کنند.
۶. سعی کنید برنامههای فضای مجازی را از گوشی خود پاک کنید تا بتوانید فیسبوک، توییتر و لایک را فقط از طریق تبلت یا کامپیوتر خود چک کنید. اگر به عنوان یک قدم بسیار دشوار به نظر میرسد، سعی کنید هر بار یک رسانه اجتماعی را پاک کنید تا ببینید واقعاً چقدر دلتنگ آن میشوید.
قدم دوم: تمرکز خود را تغییر دهید
بسیاری از ما صرفاً از روی عادت یا برای از بین بردن لحظاتی از وقفه، به فضای مجازی دسترسی پیدا میکنیم. اما با تمرکز کردن بر روی انگیزهی خود جهت وارد صفحات شدن، نه تنها شما میتوانید زمانی که صرف فضای مجازی میکنید را کاهش دهید، بلکه همچنین میتوانید تجربه خود را تقویت کنید و از بسیاری از جنبههای منفی جلوگیری کنید.
اگر شما برای پیدا کردن اطلاعات خاصی به فضای مجازی دسترسی پیدا میکنید، برای مثال میخواهید حال دوستی که مریض شده است را بپرسید یا عکسهای جدیدی از فرزندان خود را با خانواده به اشتراک بگذارید، تجربه شما احتمالاً خیلی متفاوت خواهد بود تا اینکه به سادگی وارد صفحات شوید چون حوصلهتان سر رفته است، میخواهید ببینید چند لایک از آخرین پست خود گرفتهاید یا بررسی کنید که آیا چیزی را از دست دادهاید.
دفعه بعدی که به فضای مجازیدسترسی پیدا میکنید، برای یک لحظه مکث کنید و انگیزه خود را برای این کار روشن کنید.
آیا شما از فضای مجازی به عنوان جایگزینی برای زندگی واقعی استفاده میکنید؟
آیا جایگزین سالمتری برای استفاده شما از فضای مجازی وجود دارد؟ برای مثال، اگر شما تنها هستید، به جای آن، دوستی را برای صرف قهوه دعوت کنید. اگر احساس افسردگی میکنید، به پیادهروی یا باشگاه بروید. اگر حوصلهتان سر رفته است، به سراغ یک سرگرمی جدید بروید.
فضای مجازی ممکن است سریع و راحت باشند، اما معمولاً راههای سالمتر و مؤثرتری برای ارضای هوس وجود دارد.
آیا شما در فضای مجازی یک کاربر فعال هستید یا غیرفعال؟
دنبال کردن پستها یا بهطور ناشناس دنبال کردن تعامل دیگران در رسانههای اجتماعی، هیچ حس معناداری از ارتباط را ایجاد نمیکند. حتی ممکن است احساسات انزوا را افزایش دهد. با این حال، مشارکت فعال بودن، به شما امکان تعامل بیشتری با دیگران را میدهد.
آیا فضای مجازی باعث میشوند شما نسبت به زندگیتان احساس ناتوانی یا ناامیدی داشته باشید؟
شما میتوانید با تمرکز بر آنچه دارید، به جای آنچه که کمبود دارید، با علائم FOMO مقابله کنید. یک لیست از تمام جنبههای مثبت در زندگی خود بنویسید و زمانی که حس میکنید چیز بهتری را از دست دادهاید، دوباره آن را بخوانید. به یاد داشته باشید: زندگی هیچکس به اندازهای که در فضای مجازی به نظر میرسد عالی نیست. همه ما با درد دل، شک و تردید به خود و ناامیدی مقابله میکنیم، حتی اگر بخواهیم آن را به صورت آنلاین به اشتراک نگذاریم.
قدم سوم: زمان بیشتری را با دوستان آفلاین خود بگذرانید
همه ما برای شادی و سلامتی به همراهی حضوری دیگران نیاز داریم. در بهترین حالت فضای مجازی ابزاری عالی برای تسهیل ارتباطات واقعی هستند. اما اگر شما اجازه دادهاید ارتباطات مجازی جایگزین دوستیهای واقعی در زندگی شما شود، راههای زیادی برای ایجاد ارتباطات معنادار بدون تکیه در فضای مجازی وجود دارد.
هر هفته زمانی را به تعامل با دوستان آفلاین و خانواده اختصاص دهید. سعی کنید آن را به یک گردهمایی منظم تبدیل کنید که در آن همیشه تلفنهای خود را خاموش نگه دارید.
اگر از دوستیهای حضوری غافل شدهاید، با یک دوست قدیمی (یا یک دوست آنلاین) تماس بگیرید و قرار ملاقاتی را ترتیب دهید. اگر هر دوی شما زندگی پرمشغلهای دارید، به آنها پیشنهاد دهید که کارهای روزمره خود را با هم انجام دهید یا با هم ورزش کنید.
به یک باشگاه بپیوندید. یک سرگرمی، تلاش خلاقانه یا فعالیت تناسب اندام مورد علاقه که از آن لذت میبرید را پیدا کنید و به گروهی از افراد همفکری بپیوندید که بهطور منظم ملاقات میکنند.
اجازه ندهید ناهنجاریهای اجتماعی مانع راهتان شود. حتی اگر شما خجالتی هستید، راهکارهای اثبات شدهای برای غلبه بر ناامنی و ایجاد روابط دوستی وجود دارند.
اگر احساس میکنید کسی را ندارید که با او وقت بگذرانید، با آشنایان تماس بگیرید. بسیاری از مردم همان قدر که شما برای پیدا کردن دوستی جدید احساس ناراحتی میکنید، احساس ناراحتی میکنند؛ پس آن کسی باشید که جو معذب کننده را از بین میبرید. یک همکار را برای ناهار به بیرون دعوت کنید یا از همسایه یا همکلاسی خود بخواهید تا برای صرف قهوه به شما ملحق شود.
با غریبهها تعامل کنید. نگاهتان را از صفحه نمایش بگیرید و با افرادی که در وسایل نقلیه عمومی، در یک کافی شاپ یا در فروشگاههای مواد غذایی به آنها برخورد میکنید، ارتباط برقرار کنید. به سادگی لبخند زدن یا سلام کردن میتواند احساس شما را بهبود بخشد و هرگز نمیدانید که ممکن است به کجا منجر شود.
قدم چهارم: ابراز قدردانی کنید
احساس و ابراز قدردانی در مورد چیزهای مهم در زندگی میتواند تسکین دهندهای برای رنجش، خصومت و نارضایتی باشد که گاهی اوقات توسط فضای مجازیایجاد میشود.
برای تأمل وقت بگذارید. سعی کنید یک دفترچه قدردانی داشته باشید یا از یک برنامه سپاسگزاری استفاده کنید. تمام خاطرات عالی و نکات مثبت زندگی خود را، درست مثل چیزها و افرادی که اگر ناگهان در زندگی شما غایب باشند دلتنگ آنها میشوید را دنبال کنید. اگر بیشتر مستعد انتشار پستهای منفی و غر زدن هستید، حتی میتوانید قدردانی خود را در فضای مجازیابراز کنید؛ اگرچه ممکن است از تفکر خصوصی که تحت نظارت دیگران نیست، سود بیشتری ببرید.
ذهنآگاهی را تمرین کنید. تجربه FOMO و مقایسه نامطلوب خود با دیگران باعث میشود که به ناامیدیها و محرومیتهای زندگی فکر کنید. به جای اینکه کاملاً در زمان حال باشید، روی «چه میشدها» یا «فقط اگرها» تمرکز کردهاید که شما را از داشتن زندگی مطابق با زندگیهایی که در فضای مجازیمیبینید باز میدارد.
با تمرین ذهنآگاهی، میتوانید یاد بگیرید تا در لحظه حال بیشتر زندگی کنید، تأثیر FOMO را کاهش دهید و حال کلی ذهن خود را بهبود بخشید.
داوطلب شوید. همانطور که انسانها به سختی به دنبال ارتباطات اجتماعی هستند، ما همچنین به سختی به دیگران میبخشیم. کمک کردن به افراد یا حیوانات دیگر نه تنها اجتماع شما را غنی میکند و به هدفی که برای شما مهم است سود میرساند، بلکه باعث میشود احساس شادی و قدردانی بیشتری داشته باشید.
کمک به یک کودک یا نوجوان با استفاده ناسالم از رسانههای اجتماعی
دوران کودکی و نوجوانی میتواند پر از چالشهای رشدی و فشارهای اجتماعی باشد. برای بعضی از کودکان، فضای مجازی راهی برای تشدید آن مشکلات و دامن زدن به اضطراب، قلدری، افسردگی و مشکلات مربوط به عزت نفس دارند.
اگر شما نگران استفاده کودک خود از فضای مجازی هستید، این میتواند وسوسهانگیز باشد که به سادگی گوشی یا دستگاه دیگر او را بگیرید؛ اما این ممکن است مشکلات بیشتری را ایجاد کند و فرزند شما را از دوستانش و جنبههای مثبت فضای مجازی جدا کند. در عوض، راههای دیگری برای کمک به فرزندتان در استفاده از فیسبوک، اینستاگرام و پلتفرمهای دیگر به شیوهای مسئولانهتر وجود دارد.
استفاده فرزندتان از فضای مجازی را کنترل و محدود کنید. هر چقدر بیشتر از نحوه تعامل فرزندتان در فضای مجازی بدانید، بهتر میتوانید به هر گونه مشکلی رسیدگی کنید. برنامههای کنترل والدین میتوانند به محدود کردن استفاده از دادههای فرزند شما کمک کنند یا گوشی آنها را محدود کنند تا فقط در زمانهای مشخصی در روز از آن استفاده کنند. همچنین میتوانید تنظیمات حریم خصوصی را در پلتفرمهای مختلف تنظیم کنید تا قرار گرفتن آنها در معرض احتمالی افراد قلدر یا سوءاستفاده گر را محدود کنید.
با فرزندتان در مورد مسائل اساسی صحبت کنید. مشکلات استفاده از فضای مجازی اغلب میتواند مسائل عمیقتری را پنهان کند. آیا فرزند شما در مدرسه برای وفق دادن خود مشکل دارد؟ آیا آنها از کمرویی یا اضطراب اجتماعی رنج میبرند؟ آیا مشکلاتی در خانه باعث ایجاد استرس در آنها میشود؟
وقفههای «رسانههای اجتماعی» را ایجاد کنید. برای مثال، شما میتوانید فضای مجازی را تا زمانی که فرزندتان شبها تکالیف خود را انجام نداده است ممنوع کنید، اجازه ندهید گوشیها در میز شام یا رختخواب آنها باشند و برنامهای فعالیتهای خانوادگی ترتیب دهید که مانع استفاده از گوشیها یا دستگاههای دیگر شود. برای جلوگیری از مشکلات خواب، همیشه اصرار داشته باشید که گوشیها حداقل یک ساعت قبل از خواب خاموش باشند.
به فرزند خود بیاموزید که چگونه فضای مجازی بازتاب دقیقی از زندگی مردم نیستند. آنها نباید خودشان یا زندگیهایشان را به طور منفی با دیگران در فضای مجازیمقایسه کنند.
مردم فقط چیزهایی را پست میکنند که میخواهند دیگران ببینند. تصاویر دستکاری میشوند یا با دقت تنظیم و انتخاب میشوند و داشتن دوستهای کمتر در فضای مجازیباعث نمیشود که فرزند شما محبوبیت یا ارزش کمتری داشته باشد.
ورزش و سرگرمیهای آفلاین را تشویق کنید. با تشویق فرزند خود به انجام فعالیتهای فیزیکی و سرگرمیهایی که شامل تعامل در دنیای واقعی است، او را از فضای مجازیدور کنید.
ورزش راهی عالی برای تسکین اضطراب و استرس، افزایش عزت نفس و بهبود خلق و خوی است و کاری است که میتوانید به عنوان یک خانواده انجام دهید. هرچه فرزند شما بیشتر آفلاین باشد، روحیه و احساس ارزشمندی او کمتر به تعداد دوستان، لایکها یا اشتراک گذاریهایی که در فضای مجازیدارد برمیگردد.
منبع:
https://www.helpguide.org/articles/mental-health/social-media-and-mental-health.htm
مقاله ی بسیار عالی و پرمحتوایی بود.
ضمن تشکر از دکتر سنایی بابت مطالب همیشه تاثیرگذارتون،بنده زمانی که رسانه هایی مثل اینستاگرام و توییتر و فیس بوک و تلگرام و … رو از گوشیم حذف کردم،واقعا یه مدت عصبی بودم،اما رفته رفته بهبود خلق و خو رو تجربه کردم. به جایی رسیدم که حتی تمایلی هم ندارم از این رسانه ها استفاده کنم. حتی اکانت اینستاگرامم رو حذف کردم.
زندگیم،خلق و خو،وقت گذاشتن با خانواده،رسیدن به کارها،کتاب خواندن،ورزش کردن و مخصوصا بهبود خواب همگی حاصل محدود کردن و استفاده نکردن از فضای مجازی برای من بود. امیدوارم دوستان این مساله رو بیشتر از یه مقاله ببینن و روش فکر کنن.
خوشحالیم مقاله رسانه های اجتماعی و فضای مجازی مورد توجه قرار گرفت