روابط جنسی

آزار جنسی در محل کار چیست ؟ + 15 روش برای مقابله و جلوگیری از آن

5/5 - (7 امتیاز)

آزار جنسی یک مشکل در حال پیشرفت در محل کار است. این مشکل به ایالات‌متحده محدود نمی‌شود، بلکه در سراسر جهان و در سرتاسر فرهنگ‌های مختلف وجود دارد. آزار جنسی چیست؟

آن چه در این مقاله می خوانیم

آزار و اذیت جنسی در محل کار چیست ؟

به لحاظ قانونی، آزار و اذیت جنسی هرگونه پیشنهاد یا رفتار جنسی ناخوشایند در کار است، که یک محیط کاری تهدیدآمیز، خصمانه یا تهاجمی را ایجاد می‌­کند. رفتارهای آزار رسان یا مزاحمت جنسی، محدوده‌­ای از اقدامات، از تعابیر تجاوزکارانه­‌ی مکررِ یک متجاوز گرفته تا نشان دادن پورنوگرافی به منظور تعرض جنسی را در برمی‌­گیرد.

انواع آزار جنسی در محل کار

دو نوع آزار جنسی در محل کار وجود دارد.

نوع اول 

نوعی‌ست که در آن کارفرما، یک ترفیع یا نوعی سوداگری مشابه را در ازای دریافت خدمت جنسی ارائه می‌دهد. این مساله به‌عنوان «آزار و اذیت جبرانی» نامیده می‌شود.

نوع دوم

نوعی‌ست که در آن یک «محیط کار خصمانه» ایجاد می‌شود. چنین محیطی شامل هر وضعیتی است که در آن یک کارفرما، ناظر یا همکار، درگیر در رفتار می‌­گردد. که باعث‌می‌شود یک همکار دیگر، به‌خاطر جنسیتش (مرد یا زن) احساس ناراحتی نماید. این رفتار باید از سوی قربانی، تهاجمی و ناخوشایند تلقی‌گردد. (این تعاریف غیررسمی می‌­باشند و از گفتگوهای غیررسمی با حقوقدانان جمع‌آوری شده‌اند).

نمونه هایی از آزار و اذیت زنان در محیط کار

فردی از نحوه­‌ی رفتار چند مرد در محل‌کارش شکایت‌داشت. در یک مورد، وقتی یکی از کارکنان بخش پشتیبانی که مرد بود، پذیرفت تا به‌شرط برآورده‌شدن نیاز جنسی‌اش، درخواست (شکایت) آن زن را انجام‌دهد، زن شوکه‌شد.

آن مرد عملا شوخی می‌کرد. اما درواقع آن زن صرفاً نه از اظهارنظر او، بلکه از شیوه­‌ی بیان گستاخانه‌­ای که این موضوع باعث بیانش شده‌بود، یکه خورده‌بود. با آنکه زن با این رفتار مخالف‌بود و آن فرد نیز عذرخواهی‌کرد، اما به‌زودی آن مرد به‌همان رفتار سابقش ادامه‌داد.

در موردی دیگر، او با شخصی مافوق در سازمانی روبه‌رو شد که بدون درخواست و کاملاً غیرمنتظره، او را در راه خروج از دفترش با دست نوازش‌کرد. این‌بار او از این سکوت یکه‌خورد (تعرض، بدون گفتن هیچ کلامی). وقتی آن مرد دفترش را ترک‌کرد، زن به‌خود آمد و فهمید چقدر عصبانی‌ست.

چیزی‌که در این مورد و موارد دیگر نیز صدق‌می‌کند اینست که این زن از گزارش‌دادن به اداره­‌ی منابع‌انسانی شرکتی که برایش کارمی‌کند، می‌ترسید. مانند بسیاری از مردم، او از اقدام تلافی‌جویانه پس از اینکه این حوادث را گزارش‌دهد و متقاعد شود هیچ حقی ندارد، می‌­ترسید. علی­رغم درخواست‌های مکرر دادگاه مبنی بر اینکه این موارد و دیگر مصادیق آزار و اذیت‌جنسی غیرقانونی‌اند، او به این باور معتقد بود.

صرفا ترس از گزارش این تجاوزات خشن کافی نیست، زیرا درواقع در وجود او و سایر زنان در موقعیت­‌های مشابه، باور و اضطرابی عمیق مبنی بر اینکه به‌خاطر این اتفاقات مقصرند، جای‌می­‌گیرد. این امر به یک استاندارد قدیمی اشتباه در مورد رفتار زنان برمی‌گردد: آن‌ها لابد کاری را انجام‌می­‌دهند که باعث جلب‌توجه جنسی ناخواسته مردان می‌­شود. هیچ‌چیز نمی‌تواند فراتر از حقیقت باشد. با این‌حال، این افسانه‌ها پابرجا هستند. این شکلی از «سرزنش‌کردن قربانی» یا حالتی‌که قربانی خودش را سرزنش‌می‌کند، است.

نشانه های قرار گرفتن در معرض آزار جنسی در محل کار

۱. دریافت جوک‌های جنسی بصورت شفاهی یا پیامک و نیز دریافت تصاویر جنسی و پورنوگرافی در حالی که تمایلی به این کار ندارید.
۲. در معرض توجه جنسی قرار گرفتن زمانی که شما این توجه را نمی‌خواهید و از این بابت اذیت می‌شوید.
۳. تماس فیزیکی ناخواسته و نامطلوب بصورت لمس دست، مو، شانه و حتی مانع شدن با بدن برای جلوگیری از ورود یا خروج شما از یک محل.
۴. در معرض درخواست‌های جنسی از سمت مدیر و نیروی بالادستی در ازای ترفیع شغلی و یا تهدید موقعیت شغلی در صورت قبول نکردن پیشنهاد.
۵. در معرض تبعیض قرار گرفتن، تنها به‌دلیل جنسیت
۶. ناتوانی در گزارش و یا شکایت کردن در صورت بروز موارد فوق

چه چیزی مساله آزار جنسی را در محل کار پیچیده می‌کند؟

چیزی که مساله آزار جنسی را در محل کار پیچیده می‌کند اینست که زنان دیگر تنها قربانیان این رفتار نیستند. شکایت‌های بسیاری در سراسر کشور در مورد برای آزار و اذیت جنسی مردان نیز وجود داشته ‌است. برخی از این موارد شامل افراد همجنس­گرای مافوق است.

که در تلاش برای کسب خدمات جنسی از مردان غیرهمجنس خواه، در قبال ترفیع یا تهدید به اخراج هستند. این تصویر زشت را نیز به این واقعیت متداول­‌تر اضافه‌کنید که مردان غیرهمجنس‌خواه، مردان همجنس­گرایی را که زیر دستشان هستند، مورد آزار، اذیت، مسخره‌کردن و تهدید قرار می­‌دهند.

به‌نظر می‌رسد هیچ پایانی برای انواع روش‌­هایی که در آن مردم می‌توانند به‌دلایل مختلف بر ضد دیگران تبعیض قائل‌شوند و به آزار و اذیتشان بپردازند، وجود ندارد.

چیزی‌که بسیاری از مردم متوجه‌نمی‌شوند اینست که آزار و اذیت جنسی تاثیر زیادی بر سلامت جسمی و روانی قربانیان می‌گذارد. مثلاً افرادی که مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند، از احساس نگرانی شدید در مورد رفتن به سرکار رنج می‌برند.

زیرا احساس تهدید می‌کنند. هم چنین این امر منجر به احساس افسردگی و ناامیدی می‌شود. علائم فیزیکی در قربانی به‌شکل سردرد، درد معده و درد در نواحی کمر، گردن و کاهش اعتماد به‌نفس بروز می­‌کند. کاملاً مشخص‌است که این محیط کاری پر از پریشانی‌شده و با روحیه­‌ی پایین، خود را بیان‌نموده و بهره‌وری را کاهش‌می‌دهد.

نظریه‌ها چه می‌گویند؟

نظریه­‌های زیادی در مورد اینکه چرا برخی از افراد در رفتار آزاردهنده درگیر هستند، وجود دارد. برخی از این نظریه‌ها مربوط به نفرت فرد در مورد گرایش جنسی آنها است.

نظریه‌های دیگر در مورد برخی از افرادی صحبت می‌کنند که در جهت‌گیری خود نسبت به دیگران درنده هستند. این ایده نیز وجود دارد که برخی افراد با تهدید، قلدری و آزار مردان یا زنان در محل‌کار، احساس قدرت‌می‌کنند.

توضیحات هر چه که باشد، مهم است که آزار و اذیت گزارش شود. و توسط کسانی که قربانی آن هستند مورد رسیدگی قرار گیرد. برخی از مطالعات وجود دارند که نشان‌می‌دهند، با گفتن و انجام‌ندادن کاری در مورد این وضعیت، آزار و اذیت بیشترمی‌شود. زیرا زمانی‌که این موضوع گزارش‌می‌شود، احتمال کمی وجود دارد باور شود، چون مدت زیادی به‌صورت گزارش نشده رها شده بود.

روشهایی عملی مدیران برای پیشگیری از آزار جنسی در محیط کار

۱. بطور واضح روشن کنید که جلوگیری از آزار جنسی اولویت مجموعه و شرکت شما می‌باشد.
۲. تعریف روشنی برای آزار جنسی داشته باشید و برای کارمندان شرح دهید که آزار جنسی چه مفهومی دارد.
۳. تعریف آزار جنسی را به‌صورت مثبت اراِیه دهید. تنها آنچه نباید انجام دهند را نگویید. آنچه باید انجام دهند را نیز بگویید.
۴. تساوی حقوق بین زن و مرد را رعایت کنید. زیرا فرد آزاردهنده از طریق دشمن‌انگاری و جدا کردن فرد از گروه، به نیات خود می‌رسد.
۵. توانمندسازی کارمندان کمک می‌کند تا برای حقوق خویش بجنگند و در صورت نیاز با فرد آزاردهنده مقابله کنند.
۶. با باورها و پیش‌فرض‌های غلط درباره زنان مقابله کنید.

وظیفه شاهد آزار جنسی در محل کار و در هنگام وقوع آزار جنسی چیست ؟

1. اگر شما شاهد آزار جنسی در محیط کار بودید، اولین قدمتان باید نزدیک شدن به فرد قربانی باشد. به او نزدیک شوید و با او تماس چشمی برقرار کنید و از او بپرسید آیا حالش خوب است. از او بپرسید چگونه می‌توانید به او کمک کنید. به او بگویید نگران حالش هستید.
2. به فرد قربانی بگویید آنچه او تجربه کرده است آزار جنسی محسوب می‌شود و او مقصر نمی‌باشد و حق دارد خشمگین و عصبانی باشد.
3. به فرد قربانی بگویید اگر می‌خواهد به مدیریت شکایت کند، همراه و شاهدش خواهید بود. در صورتی که می‌ترسد، می‌توانید خودتان برای در جریان گذاشتن مدیریت اقدام کنید.

اقدامات لازم در صورت ادامه دار بودن آزار جنسی در محل کار

۱. در گام نخست به مدیر یا ناظر خود اطلاع داده و او را در جریان بگذارید.
۲. اگر توانایی دارید به فرد آزاردهنده نزدیک شده و به او قاطعانه بگویید رفتارش برای شما ناخوشایند و غیرقابل تحمل است.
۳. به سایر همکاران خود موضوع را بگویید تا بتوانید شبکه حمایتی محکمی در برابر فرد آزاردهنده شکل دهید.
۴. با یک فرد متخصص درباره نحوه برخورد با فرد آزاردهنده مشورت کنید.
۵. مواجهه طولانی مدت با فرد آزاردهنده در محیط کار انرژی بسیاری از شما می‌گیرد. بنابراین از خودتان با ورزش، مدیتیشن و یا فعالیت‌های مثبت دیگر مانند ملاقات دوستان مراقبت کنید و انرژی بگیرید.

باورهای غلط درباره آزار جنسی در محیط کار

۱. تنها زنان قربانی آزار جنسی در محیط کار هستند. اگرچه اکثریت قربانیان آزار جنسی در محیط کار زن هستند ولی تحقیقات نشان می‌دهد 43 درصد از قربانیان مرد می‌باشند.
۲. آزار جنسی فقط وقتی اتفاق می‌افتد که قربانی مورد لمس قرار بگیرد. در حالیکه سایر اشکال آزار جنسی نیز همانقدر آسیب‌زننده می‌باشند.
۳. آزار جنسی آنقدرها که بنظر می‌رسد موضوعی جدی نیست و می‌توان در صورت مواجهه، ساده‌تر با آن برخورد کرد. در حالی که قربانیان آزار جنسی همگی احساس ترس، گناه، شرم، تحقیر و خشم می‌کنند. در برخی موارد به استرس پس از سانحه دچار می‌شوند.
۴. فرد قربانی، فرد آزاردهنده را تحریک کرده است در غیر اینصورت آزار جنسی اتفاق نمی‌افتد.
۵. گزارش آزار جنسی شغل قربانی را به‌خطر می‌اندازد، بنابراین برایش بهتر است ساکت بمانیم.
۶. آزار جنسی در محیط کار تنها در ساعات کاری اتفاق می‌افتد.
۷. بی‌توجهی به فرد آزار دهنده جنسی باعث می‌شود دست از رفتارش بردارد.

پیشنهاداتی برای بهبودیافتن از آزار جنسی در محیط کار

۱. آنچه اتفاق افتاده است را بپذیرید. یعنی تجربه و احساس (خشم، غم، ترس و...) ناشی از واقعه را انکار نکنید.
۲. با فرد دیگری درباره آزار جنسی صحبت کنید. اگر چنین فردی ندارید گروههای حمایتی را پیدا کنید.
۳. تجربیات احساسی خود را بر روی کاغذ بیاورید و نامه‌ای به فرد آزاردهنده بنویسید. (لزومی به دادن نامه به او نیست)
۴. به هیچ عنوان خود را سرزنش نکنید. این باور غلط را نپذیرید که فرد قربانی حتما فرد آزاردهنده را تحریک کرده است.
۵. از تجربیات خود برای کمک به افرادی که تجربه‌ای مشابه داشته‌اند بهره ببرید.

 

منبع:

https://www.mentalhelp.net/

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. موارد زیادی از آزار جنسی مردان نسبت به مردان را در دوران سربازی دیدم.در یک مورد، فرمانده ی گروهان ما
    ، بعضی از سربازهایی را که ریز جثه و سر به زیر و زیبا بودند را در ازای مرخصی،مجبور میکرد که غروبها فرمانده را ماساژ و مشت و مال بدهند.یا در اداره ی دولتی که شاغل هستم.بعضی از کارمند های مرد ،موقع کار تایپ نامه یا امثال این کارها ، صورتشان را خیلی نزدیک به خانم تایپیست می‌کنند.و دهانشان را به گوش او چسبانده به بهآنه ی درگوشی حرف زدن.حریم خصوصی هر شخص،دایره ای به شعآع۴۵سانتی متر میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا