قانون اثر ثرندایک
قانون اثر
اصل قانون اثر که توسط ادوارد ثرندایک بسط و پرورش یافته است، اشاره میدارد که:
” احتمال بیشتری میرود پاسخهایی که در یک موقعیت خاص تاثیری رضایتبخش ایجاد مینمایند، مجددا در همان موقعیت رخ دهند. و احتمال کمتری میرود پاسخهایی که تاثیری ناراحتکننده ایجاد مینمایند، مجددا در همان موقعیت رخ دهند.”
ادوارد ثرندایک (۱۸۹۸)، به مطالعه بر روی نظریه یادگیری، که منجر به بسط و پرورش شرطی سازی عامل در رفتارگرایی گردید، در روانشناسی شهرت دارد.
در حالیکه شرطی سازی کلاسیک به تداعی معانی رشدیافته میان وقایع وابسته است، شرطی سازی عامل متشکل از یادگیری از نتایج رفتار خودمان است. اسکینر، نخستین روانشناسی نبود که یادگیری را بهوسیله نتایج، مورد مطالعه قرار داد. در حقیقت، نظریه اسکینر از شرطی سازی عامل بر پایه اندیشههای ادوارد ثرندایک بنا گردیده است.
ثرندایک یادگیری را در حیوانات مورد مطالعه قرار داد (بیشتر بر روی گربهها). او یک آزمایش کلاسیک طراحی نمود که طی آن از یک جعبه معما برای آزمایش تجربی قوانین یادگیری استفاده کرد.
شکل ۱- گراف سادهسازی شده از نتیجهی آزمایش جعبه معما
او گربهای را در جعبه قرار داد که پیشتر بهفرار و رسیدن بهتکههای ماهی که بیرون قرار داشتند، تشویق شدهبود. ثرندایک گربه را درون جعبه قرار داد و مدت زمانی که طول کشید تا گربه فرار کند را اندازه گرفت. گربهها برای فرار از جعبه و بهدست آوردن ماهی، به شیوههای متفاوت مورد آزمایش قرار گرفتند.
گربهها سرانجام بر روی اهرمی میرفتند که درب قفس را باز میکرد. پس از اینکه گربه فرار میکرد، دوباره درون قفس گذاشتهمیشد و باری دیگر زمان لازم برای فرار او موردبررسی قرارمیگرفت. گربهها در تلاشهای موفقیتآمیز یاد میگرفتند که فشردن اهرم، نتیجه خوشایندی برای آنها دارد و این رفتار را فراگرفته و سرعت آنها در فشردن اهرم افزایش مییافت.
ادوارد ثرندایک «قانون اثر» را اینگونه مطرح مینماید که: احتمال میرود هر رفتاری که نتایج خوشایندی دارد، تکرار شود و احتمال میرود رفتاری که نتایج ناخوشایندی دارد، متوقف گردد.
ارزیابی انتقادی
ثرندایک (۱۹۰۵)، مفهوم تقویت را معرفی و نخستین فردی بود که اصول روانشناسی را در گستره یادگیری بهکار گرفت.
پژوهش او منجر به حرکت به سوی بسیاری از نظریات و قوانین یادگیری همچون شرطی سازی عامل، گردید. اسکینر (۱۹۳۸)، همچون ثرندایک حیوانات را درون جعبه میگذاشت و توانایی آنها را در یادگیری مورد مشاهده قرار میداد.
نظریات یادگیری ثرندایک و پاولوف بعدا توسط هال با هم ترکیب شد (۱۹۳۵). پژوهش ثرندایک بهمدت ۵۰ سال روانشناسی تطبیقی را به پیش میراند و بر تعداد بیشماری از روانشناسان طی آن دوره زمانی و حتی امروزه نیز، تاثیرگذار بوده است.