شخصیت تیپ A و B
شخصیت تیپ A
این تیپ از شخصیت به چگونگی پاسخ افراد به استرس مربوط میشود. با این حال، اگرچه نام آن به نوعشناسی شخصیتی اشاره دارد، اما بهتر است تا برای ایجاد یک پیوستگی دارای نشان خاص و معین، با عناوین تیپ A و تیپ B که در دو در نقطهی متقابل با یکدیگر قرار دارند مفهومسازی شوند.
پیش زمینهی تحقیق
فریدمن و روزنمن (هر دو متخصص قلب میباشند) در واقع رفتار تیپ A را به صورت تصادفی کشف کردند. این کشف بعد از آن رخ داد که آنها متوجه شدند صندلیهای اتاق انتظار آنها بسیار زودتر از زمانی که به طور معمول برای آن پیشبینی میشد، نیاز به تعمیر و بازسازی پیدا میکنند.
هنگامی که تعمیرکار مبلمان و صندلی کار خود را آغاز کرد، به دقت صندلیها را بررسی کرده و سپس اشاره کرد که روکش صندلی به نحوی غیرمعمول ساییده شده است: «چیزی در بیماران شما وجود دارد که با سایرین متفاوت است، من هرگز کسی را ندیدهام که صندلیها را مانند این از بین برده و فرسوده کند.»
بر خلاف بسیاری از بیماران که صبر و حوصله به خرج می دهند، بیماران قلبی قادر نیستند تا به مدت طولانی بر روی صندلیهای خود بنشینند و در نتیجه دستههای صندلی را میسایند. آنها تمایل داشتند بر لبهی صندلی نشسته و مکررا به سمت بالا خیز بردارند. با این حال، پزشکان در ابتدا این سخنان را رد کردند. و پس از گذشت پنج سال آنها تحقیق رسمی خود در این زمینه را آغاز کردند.
فریدمن و روزنمن (۱۹۷۶) بر روی این رفتار، برچسب شخصیت تیپ A زدند. آنها پس از آن تحقیقات خود را در این خصوص انجام دادند تا نشان دهند که افراد دارای شخصیت تیپ A ، نسبت به تیپ B به میزان بیشتری در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی و فشار خون بالا قرار دارند.
با اینکه در ابتدا «شخصیت تیپ A» توسط فریدمن و روزنمن نامگذاری شد، اما در حال حاضر به عنوان پاسخهای رفتاری مفهومسازی شده است که روی هم رفته به طور کلی از آن با عنوان «الگوی رفتاری تیپ A» یاد میشود.
الگوی رفتاری تیپ A
پاسخها و واکنشهای متداول TABP عبارتند از:
رقابتپذیری
افراد تیپ A تمایل دارند که بسیار رقابتی و خودمنتقد باشند. آنها بدون احساس شادی به سوی رسیدن به اهداف تلاش میکنند. وجود یک عدم تعادل قابل توجه در زندگی آنها با این موضوع در ارتباط است که با درگیر کردن خود در کار و ایجاد مشغولیتهای فراوان مشخص میشوند. افراد تیپ A به آسانی “مضطرب” می شوند و تمایل دارند که بیش از حد واکنش نشان دهند. آنها همچنین دارای فشار خون بالا (هایپرتنشن) میباشند.
فوریت زمانی
شخصیتهای تیپ A یک احساس فوری یا اورژانسی را تجربه میکنند: به نظر می رسد افرادی که دارای تیپ شخصیتی A میباشند، در مبارزهای مداوم در برابر ساعتها قرار دارند. آنها در صورت بیهودگی و تأخیر زمانی به سرعت ناشکیبا میشوند. الزامات برنامهریزی شدهی بیش از حد محکمی دارند و سعی میکنند در آن واحد بیش از یک کار را انجام دهند. برای مثال؛ مطالعهکردن در هنگام خوردن غذا و یا مشاهدهی تلویزیون.
خصومت
افراد تیپ A به راحتی خشم یا احساس خصومت در آنها برانگیخته میگردد. این احساس ممکن است به طور آشکار در ظاهر آنها پدیدار گردد و یا اینکه صرفا به صورت درونی باشد. چنین افرادی تمایلدارند دیگران را در حالتی نگوار ببینند و از خود خشم، حسادت و فقدان شفقت را نشان میدهند.
هنگامی که این رفتار به صورت آشکار بیان میشود (یعنی رفتار فیزیکی)، معمولا به تجاوز و قلدری منجر میگردد (Forshaw, 2012). به نظر می رسد خصومت عامل اصلی مرتبط با بیماری قلبی است و به عنوان یک کل، یک پیش بینی کنندهی بهتری نسبت به TAPB است.
تیپهای شخصیتی B و C
افراد که دارای تیپ B میباشند، گرایش بیشتری نسبت به دیگران دارند، آرامتر از افراد تیپ A هستند، اندیشمندتر بوده، سطح اضطراب پایینتری را تجربه کرده و همچنین سطح تخیل و خلاقیت بیشتری را از خود نشان میدهند.
شخصیت تیپ C در بیان احساساتش مشکلدارد و تمایلدارد احساسات خود، بهویژه احساسات منفی همانند خشم را سرکوبنماید. این امر بدان معنی است که چنین شخصیتی همچنین «یک دقت بیمارگونه» را از خود نشان میدهد. که شامل اجتناب از تعارض، مطلوبیت اجتماعی بالا و موافقت و صبر بیش از اندازه است.
تحقیقات تجربی
فریدمن و روزمن (۱۹۷۶) یک بررسی طولی را انجام دادند تا بوسیلهی آن فرضیهی خود مبنی بر اینکه شخصیت نوع A می تواند پیشبینی کندهی حوادث مربوط به بیماری قلبی باشد را مورد بررسی قرار دهند. در طی مطالعات گروه همکاری غربی، ۳۱۵۴ مرد سالم در سنین بین ۳۹ تا ۵۹ سال به مدت هشت سال و نیم مورد بررسی قرار گرفتند.
از شرکت کنندگان خواسته شد تا یک پرسشنامه را تکمیل کنند. نمونهی سوالاتی که توسط فریدمن و روزمن پرسیده شده بود همانند موارد زیر بود:
– چنانچه از وقت آزاد خود برای استراحت استفاده کنید، احساس گناه میکنید؟
– آیا شرط لذت بردن شما از ورزش و یا بازیها این است که در آنها حتما پیروز شوید؟
– آیا حرکت، پیادهروی و غذاخوردن شما معمولا سریع است؟
– آیا شما اغلب سعی میکنید بیش از یک کار را در یک زمان و در آن واحد انجام دهید؟
– از پاسخها و همچنین شیوهی عمل آنها، هر کدام از شرکت کنندگان به یکی از دو گروه زیر تقسیم شدند:
رفتار تیپ A: رقابتی، بلند پرواز، بیقرار، تهاجمی بوده و با سرعت صحبت میکند.
رفتار تیپ B: آرام و غیررقابتی است.
براساس نتایج حاصل از پرسشنامهی ذکرشده بالا، ۱۵۸۹ نفر بهعنوان شخصیت تیپ A و ۱۵۶۵ نیز در تیپ B طبقهبندیشدند.
یافتهها
محققان دریافتند افراد تیپ A نسبتبه افراد تیپ B ، بیش از دوبرابر در خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی هستند. هنگامی که این ارقام با سیگار کشیدن، سبک زندگی و سایر موارد مطابقت داده شد، هنوز هم این مدعا را تأیید می کرد که افراد تیپ A نسبت به افراد تیپ B، تقریبا دو برابر بیشتر در معرض ابتلا بیماریهای قلبی قرار دارند.
به عنوان مثال، هشت سال بعد، ۲۵۷ نفر از شرکتکنندگان به بیماری قلبی عروقی مبتلا شدند. در پایان مطالعه، ۷۰٪ از مردان مبتلا به بیماری قلبی عروقی (CHD) را افرادی تشکیل می دادند که از تیپ شخصیتی A برخوردار بودند.
رفتار نوع نوع A باعث میشود تا آنها بیشتر در معرض بیماریهای مرتبط با استرس مانند CHD، فشار خون بالا و غیره قرار گیرند. در چنین افرادی، احتمال ارائهی پاسخهای «ستیز یا گریز» توسط چیزهایی که در محیط اطراف آنها وجود دارد از احتمال بیشتری برخوردار است. در نتیجه، به احتمال زیاد در آنها هورمون استرسزا وجود دارد که در طول یک دورهی طولانی منجر به طیف وسیعی از بیماریهای مرتبط با استرس میشود.
ارزیابی تحقیق
نقاط ضعف این مطالعه شامل مشکلات روانی خارجی است. به دلیل اینکه این مطالعه به طور کامل از نمونههای مردانه استفاده میکند، چنانچه نتایج به عموم زنان تعمیم داده شود، نتایج نامعلوم خواهد بود. مطالعات انجامشده درمورد زنان تفاوتعمدهای را بین تیپ A و تیپ B و سلامت پس از آن نشان ندادهاست. این امر ممکن است نشان دهد که راهبردهای مقابلهای (راهبردهایی که فرد به هنگام مواجهه با تعارض و اضطراب و استرس جهت کاهش آن به کار می برد، این راهبردها میتوانند کارآمد یا ناکارآمد باشند) متفاوت بوده و تنها شخصیت اهمیت دارد.
این مطالعه از این قابلیت برخوردار میباشد که سایر متغیرهای مهم مانند سیگار کشیدن و سبک زندگی را نیز کنترلکند. این موضوع خوبی است. زیرا باعثمیشود احتمال ایجاد اختلال از سوی متغیرهای خارجی که ممکن است روی نتایج تأثیرگذار باشند را کاهشمیدهد.
ارزیابی نظری
با این حال، مشکلاتی در خصوص رویکرد شخصیت تیپ A و B وجود دارد. چنین رویکردهایی بهدلیل اینکه تلاشدارند تا تجربیاتپیچیده انسانی را با توجه به پارامترهای محدودشده توصیفکنند، مورد انتقاد قرار گرفتهاند. بسیاری از افراد ممکن است به آسانی در یکی از تیپهای A یا B جای نگیرند.
بررسی طولی انجام شده توسط راگلند و برند (۱۹۸۸) نشان داد که مردانی که توسط فریدمن به عنوان شخصیت تیپ A پیشبینی شده بودند، به احتمال زیاد از بیماریهای قلبی عروقی رنج می بردند. با اینحال این موضوع نیز جالب توجه است که در ادامهی مطالعات و بررسیها محققین متوجه شدند، مردانی دارای شخصیت تیپ A که از حوادث کرونری جان سالم بدر بردند، از نرخ مرگ پایینترین نسبت به مردان تیپ B برخوردار بودند.
مشکل اصلی در نظریهی شخصیت تیپ A و تیپ B در واقع تعیین عوامل موثر بر بیماری قلبی عروقی است. برخی تحقیقات (برای مثال جانستون، ۱۹۹۳) بر روی خصومت متمرکز شدهاند. و ادعا میکنند الگوی رفتاری تیپ A اساسا با خصومت شناختهشده که یکی از عوامل اصلی بیماریهای قلبی عروقی میباشد.
تحقیقات دیگر بهبررسی شیوهی تحمل و مقابلهی افراد تیپ A در مقابله با استرس پرداختهاند که عاملاصلی بیماریهای قلبیعروقی است. بهنظر میرسد یک مدل پیشرفتهتر از رویکرد تیپ A و تیپ B فریدمن و روزنمن برای پیشبینی بیماریهای قلبیعروقی موردنیازست.