روانشناسی

مهارتهای زندگی چیست و چگونه می‌توان آنها را بهبود بخشید؟

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

مهارتهای زندگی

در طول مصاحبه‌های شغلی، کارفرمایان اغلب می‌پرسند: «نقاط قوت و ضعف شما چیست؟». گرچه این سوال قدرت حذف کردن افراد را دارد، اما در واقع سعی در ارزیابی این موضوع است که آیا از توانایی‌ها و شایستگی‌های خود آگاهی دارید یا نه. بسیاری افراد حتی اشتباه می‌کنند و مهارت‌هایی را که قبلاً در رزومه آنها نوشته شده تکرار می‌کنند، در حالی که باید بر مهارت‌های زندگی و نحوه استفاده از آنها در زندگی روزمره تمرکز کنند.

مهارت‌های زندگی به شما کمک می‌کند تا در گفتگوهای مفید و معنادار شرکت کنید، مایندفولنس را تمرین کرده و رشد شخصی خود را تقویت کنید. چنین خصوصیاتی در محیط حرفه‌ای بسیار ارزشمند است. زیرا فرهنگ سازمانی را بهبود می‌بخشد. آما آیا نمی‌دانید مهارت‌های زندگی چیست؟ اجازه دهید توضیح دهیم.

مفهوم مهارتهای زندگی

سازمان بهداشت جهانی (WHO) مهارت‌های زندگی را به عنوان توانایی‌ها و رفتارهای مثبتی توصیف می‌کند که افراد را قادر می‌سازد تا به طور موثر با خواسته‌ها و چالش‌های روزمره زندگی کنار بیایند. در یک محیط دائماً در حال تغییر، یعنی در دنیای به سرعت در حال پیشرفت ما، کسب مهارت‌های زندگی برای غلبه بر موانع زندگی ضروری شده‌اند. از مدیریت بهتر امور تا پردازش احساسات و تعامل با دیگران، نیاز به کسب مهارت‌های زندگی با گذشت زمان ضروری می‌شود.

در اینجا چندین ویژگی اساسی وجود دارد که مهارت‌های زندگی را تعریف می‌کند:

  • یک عنصر اخلاقی وجود دارد زیرا مهارت‌های زندگی به خوب یا بد و درست یا غلط در جامعه مربوط می‌شوند.
  • این امر از نظر شخصی بر روی افراد تأثیر می‌گذارد، خصوصاً در مورد تعامل با دوستان و خانواده
  • آنها اغلب بحث‌برانگیز هستند زیرا مردم نظرات جدی در مورد آنها دارند.

نیاز به مهارتهای زندگی

شایستگی و صلاحیت روان‌شناختی که به عنوان توانایی مقابله موثر با چالش‌ها نیز شناخته می‌شود، یک مهارت بسیار موردنیاز است. این مورد نه تنها به شما در دستیابی به اهداف بلندمدت کمک می‌کند، بلکه سلامت ذهنی، جسمی و اجتماعی شما را نیز بهبود می‌بخشد. وقتی بتوانید به طور موثر با استرس و فشارهای زندگی کنار بیایید، مسائل و مشکلات سلامت مرتبط به رفتار نیز به حداقل می‌رسد. به عنوان مثال، در مدارس، دانش‌آموزانی که از دروس خود عقب می‌مانند، اکثرا می‌توانند از محیط‌های یادگیری حمایتی بهره‌مند شوند.

بیایید به روش‌های مختلفی که مهارت‌های مختلف زندگی به ما کمک می‌کند تا با سرعت فزاینده و تغییرات زندگی مدرن کنار بیاییم، نگاهی بیندازیم. در اینجا لیستی از دلایل تأکید بر اهمیت کسب مهارتهای زندگی آورده شده است.

  • به شما کمک می‌کند راه‌های خلاقانه‌ای برای حل مسئله و تصمیم‌گیری پیدا کنید.
  • به شما کمک می‌کند تأثیر اقدامات خود را شناسایی کرده و مسئولیت کارهایتان را بر عهده بگیرید.
  • اعتماد به نفس را در ارتباطات بین‌فردی ایجاد می‌کند و زمینه همکاری گروهی را فراهم می‌آورد.
  • به شما کمک می‌کند قبل از تصمیم‌گیری‌های مهم، گزینه‌ها یا منابع موجود را تجزیه و تحلیل کنید.
  • به شما کمک می‌کند تا احساس همدلی، خودآگاهی و قدرشناسی بیشتری نسبت به دیگران داشته باشید.

به طور خلاصه، مهارت‌های زندگی به شما کمک می‌کند در حالی که برای چالش‌ها و فرصت‌های زندگی شخصی و شغلی آماده می‌شوید، خواسته‌هایتان را یافته و برای رسیدن به آنها تلاش کنید.

اهمیت کسب مهارتهای زندگی در کار

علاوه بر رشد شخصی، مهارت‌های زندگی، شما را برای دنیای حرفه‌ای آماده می‌کند. شما می‌آموزید که چگونه با اطمینان با مشکلات کنار بیایید و از منطقه امن خود خارج شوید. همچنین مرزهای سالم کاری خود را تعیین می‌کنید و شروع به توجه به اطرافیانتان می‌کنید. علاوه بر این، شما به یادگیری و رشد در هر مرحله از مسیر ادامه خواهید داد.

  • شما یاد می‌گیرید که به طور مشترک با افراد دیگر کار کنید، که به شما کمک می‌کند اهداف تیمی (یا جمعی) را ارتقا دهید.
  • شما نه تنها روش‌های خلاقانه‌ای برای حل مشکلات پیدا می‌کنید، بلکه برای عملی کردن آنها فعالانه تلاش می‌کنید.
  • می‌آموزید که روشن‌فکر باشید، ایده‌های جدید و دیدگاه‌های متنوع داشته باشید.
  • یاد می‌گیرید که چگونه از خود و تیم کاری‌تان حمایت کنید. همچنین متوجه می‌شوید باید مسئول اعمال خودتان باشید.
  • شما توانایی شروع دوباره پس از شکست‌ها را پیدا می‌کنید و شکست را فرصتی برای ادامه یادگیری خواهید دانست.

اگر هنوز در مورد نیاز به کسب این مهارت‌ها قانع نشده‌اید، در اینجا چند نمونه مهارت زندگی آورده شده است که اهمیت آنها را در محل کار برجسته می‌کند:

۱. وقتی به یک شرکت درخواست کار می‌دهید، مصاحبه‌کنندگان اغلب می‌خواهند چیزی بیشتر از مهارت‌های موجود در رزومه‌تان بدانند. این یک شانس برای معرفی مهارت‌های زندگی‌تان است که به عنوان مهارت‌های استخدام مانند تفکر انتقادی و خودآگاهی نیز عمل می‌کند. حتی به شما مزیت رقابت با سایر متقاضیان را نیز می‌دهد.

۲. اکثریت مردم توسط فرصت‌هایی که یک شغل ایجاد می‌کند، باانگیزه می‌شوند. یک روش موثر برای یافتن فرصت‌های بیشتر، توسعه و تمرین مهارت‌های رهبری است. چه شما یک پروژه مستقل را هدایت کنید و چه یک تیم را، برای راهنمایی و کمک به پیشرفت در کارتان به این مهارت‌های اساسی نیاز دارید.

۳. یک ویژگی بسیار ارزشمند در محل کار، توانایی هدایت، مدیریت و حل تعارضات است. هر سازمانی با کارمندان متنوع و در نتیجه دیدگاه‌های متنوعی روبرو است و مواقعی پیش می‌آید که اختلاف نظرات شدت می‌یابد. مهارت‌های زندگی به شما کمک می‌کند تا به تصویر بزرگتر نگاه کنید و چندین دیدگاه را در نظر بگیرید. در نتیجه، مدیریت تعارضات آسانتر می‌شود.

لیستی از مهارت‌های زندگی: 10 مهارت اصلی

اگرچه مهارت‌های زندگی به رشد و رفاه شخصی مربوط است، اما تأمل در محیط و روابط شخصی ما مفید است. مهارتهای زندگی منجر به معاشرت داشتن، قدرت تحمل و افزایش عزت‌نفس می‌شود. همچنین یاد می‌گیریم بدون پرخاشگری نه بگوییم و با عقاید مخالف خودمان، سازش کنیم.

در اینجا لیست جامعی از مهارت‌های زندگی آورده شده است که شما باید آنها را در نظر بگیرید تا بتوانید تغییرات فعالی ایجاد کنید که منجر به خودسازی و عملکرد بهترتان شود.

۱. خودآگاهی

اگر بتوانید نقاط قوت و ضعف خود را درک کنید و بین آنها تفاوت قائل شوید، فردی خودآگاه هستید. خودآگاهی به شما کمک می‌کند تا انتخاب کنید، اقداماتی انجام دهید و تصمیماتی متناسب با توانایی‌هایتان بگیرید. نمونه‌هایی از خودآگاهی عبارتند از:

  • توانایی درک آنچه می‌توانید انجام دهید و آنچه نمی‌توانید انجام دهید.
  • استعدادهای خود را بشناسید و از مجموعه مهارت‌های خود آگاه باشید.
  • توانایی تمایز بین جنبه‌های ضعیف و قوی شما یا رفتار شما.

۲. عزت نفس

عزت نفس به احساسی که نسبت به خود دارید و دیگران درباره شما چه فکر می‌کنند، اشاره دارد. افراد دارای عزت نفس سالم، به خود و توانایی‌های خود اعتماد دارند. آنها از آنچه دیگران درباره آنها فکر می‌کنند نمی‌ترسند. نمونه‌هایی از عزت نفس سالم و مثبت عبارتند از:

  • ایجاد یک تصور یا برداشت مثبت از خود
  • به خود و انتخاب‌ها یا تصمیمات خود احترام بگذارید
  • تحت‌تأثیر آنچه دیگران درباره شما فکر می‌کنند نباشید.

۳. روابط بین فردی

انسان‌ها ذاتاً موجوداتی اجتماعی هستند و روابط دوستانه باعث بهزیستی اجتماعی و روانی آنها می‌شود. مهارتهای بین فردی به توانایی تعامل مثبت با دیگران و همزیستی مسالمت‌آمیز اشاره دارد. روابط بین فردی شامل انبوهی از مهارتهای مرتبط با یکدیگر است، مانند:

  • توانایی گفتگوی پرمحتوا و مهیج در موقعیت‌ها یا مکان‌های جدید (به عنوان مثال، کنفرانس‌های تجاری)
  • توانایی ایجاد احساس راحتی در دیگران در حضور شما (به عنوان مثال، یک مصاحبه شغلی که در آن رابطه دوستانه ایجاد می‌کنید)
  • توانایی مدیریت تعارضات و حل و فصل مشکلات (به عنوان مثال، احترام به مدیر خود در حین مخالفت با او و ارائه راه‌حل‌های متفاوت)

۴. ابراز وجود

پافشاری کردن بر عقیده خود بدون آسیب رساندن به احساسات کسی آسان نیست. ابراز وجود به شما می‌آموزد که چگونه با بیان آزادانه عقاید خود بدون آسیب رساندن به احساسات کسی، توان خود را حفظ کنید. در محل کار، حفظ و ایجاد مرزها و نه گفتن به مردم بسیار دشوار است. با ابراز وجود، می‌توانید نیازها و انتظارات خود را به روشی محترمانه انتقال دهید.

۵. ارتباط موثر

یکی از مهمترین مهارتهای زندگی، برقراری ارتباط موثر، شامل ارتباطات کلامی و غیرکلامی است. این حالت، فراتر از یک تبادل ساده کلمات یا حرکات است و شامل توانایی بیان واضح و روشن است. نمونه‌هایی از ارتباطات موثر عبارتند از:

  • ارائه ایده‌های ماهرانه و ترغیب دیگران به این ایده‌ها
  • هنگام ارائه اطلاعات یا تعامل با کسی، از لحن، زبان و نشانه‌های غیرکلامی مناسب استفاده کنید.
  • توجه به احساسات خود و همچنین احساسات دیگران.

۶. تفکر انتقادی

تفکر انتقادی به توانایی فکر کردن از روی انتقاد یعنی تفکیک حقایق از عقاید اشاره دارد. انعطاف‌پذیری و تسلط به روند فکری، فکری خلاق و بدیع را فراهم می‌کند. تفکر انتقادی شامل چندین توانایی مانند زیر است:

  • شناسایی و برنامه‌ریزی برای خطرات احتمالی
  • تفاوت قایل شدن بین عقاید و واقعیت‌ها
  • به چالش کشیدن تعصبات شخصی و نگریستن به موقعیت‌ها از منظر عینی.

۷. تصمیم‌گیری

توانایی استفاده از اطلاعات موجود برای ارزیابی وضعیت و انتخاب آگاهانه، به عنوان تصمیم‌گیری شناخته می‌شود. تصمیم‌گیری به توسعه مهارت‌های حل مسئله کمک می‌کند و یک ویژگی بسیار ارزشمند در محل کار است.

۸. مدیریت زمان

مدیریت زمان به شما کمک می‌کند در مسیر خود باشید، فعالیت‌های خود را سازماندهی کنید و هنگام تحت فشار بودن، به خوبی کار کنید. این امر استرس را در شما کاهش می‌دهد و به شما امکان می‌دهد اهدافتان را با موفقیت تعیین کنید. برای اینکه منظم بمانید و بر اولویت‌های خود متمرکز باشید، باید وقت خود را هوشمندانه مدیریت کنید. مهارت‌های مدیریت زمان چندین مزیت دارند، مثلا:

  • دانستن اینکه چگونه وقت خود را به بهترین شکل سپری کنید و منظم باشید.
  • تعیین اولویت‌ها و نه گفتن به مواردی که فوری نیستند.
  • کمتر احساس استرس می‌کنید و انرژی لازم برای موفقیت در انجام امور را دارید.

۹. گفتگو و مذاکره

معمولا بسیاری از افراد از مذاکره وحشت دارند، در حالی که نمی‌دانند به‌طور مرتب و حتی روزانه، در حال انجام آن هستند. توانایی مذاکره یا گفتگو در بحثی که به نفع همه باشد، سنگ‌بنای مذاکرات موفقیت‌آمیز است. مذاکره یک مهارت مهم بین‌فردی است که به حل تعارضات و مشکلات کمک می‌کند.

۱۰. مهارت همدلی

هوش هیجانی و همدلی بالا به شما امکان می‌دهد دیگران را که ممکن است با شما بسیار متفاوت باشند، صمیمانه بپذیرید. در حالت همدلی، شما احساس حمایت و پاسخگویی مناسب به موقعیت‌ها می‌کنید. همدلی کیفیت روابط اجتماعی را بهبود می‌بخشد، همچنین مشوق اعتماد و احترام بین شما و دیگران است.

منبع:

https://harappa.education/harappa-diaries/what-are-life-skills

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا