انجمن وسواسی های گمنام
انجمن وسواسی های گمنام
توجهدر بخش انجمن سایت، فضایی فراهم آوردهایم تا کسانیکه مایل هستند، در این فضا بهصورت ناشناس با یکدیگر گفتگو کنند. ضمن آنکه دکتر سنایی نیز در این انجمن و فضا، همراه شما خواهند بود و به سوالات احتمالی شما در این زمینه پاسخ خواهند داد. |
همچنین می توانید با شماره واتس اپ 00989034733009 جهت عضویت در انجمن وسواسی های گمنام هماهنگ بفرمایید
وسواس فکری عملی چیست؟
وسواس فکری عملی با افکار مکرر، ناخواسته و ناخوشایند (وسواسها) و یا رفتارهای تکراری و آیینی مشخص میشود که فرد احساس میکند مجبور به انجام آن است (اجبارها). افراد مبتلا به وسواس فکری عملی میدانند وسواسها و اجبارهای آنها غیرمنطقی و یا بیش از حد است، اما میبینند که کنترل کمی بر آنها دارند یا اصلاً نمیتوانند آنها را کنترل کنند.
وسواسها عبارتند از:
وسواس نسبت به میکروبها و آلودگیها، ترس از عمل به انگیزههای خشونتآمیز یا پرخاشگرانه، احساس مسئولیت بیش از حد در مورد امنیت دیگران. به عنوان مثال، ترس بیدلیل از برخورد شخصی با ماشین، افکار نفرتانگیز مذهبی (کفرآمیز) و جنسی، نگرانی بیش از حد در مورد نظم، ترتیب یا تقارن، ناتوانی در دور ریختن وسایل بیهوده یا فرسوده و غیره.
اجبارها عبارتند از:
شستشوی بیش از حد (به ویژه شستن دست یا حمام کردن)، تمیز کردن، بررسی و اقدامات تکراری مانند لمس کردن، شمارش، مرتب و منظم کردن یا احتکار کردن. انجام رفتارهای آیینی، احتمال پریشانی حاصل از وسواس را کاهش میدهد اما فقط به صورت کوتاهمدت، و حتی در بلندمدت نتیجه تشدید پریشانی و اضطراب را در بر خواهد داشت.
انجمن وسواسی های گمنام (OCA) چیست؟
انجمن وسواسی های گمنام (OCA) یک انجمن مردمی و ملی، غیرانتفاعی و خودیاری است که در آنجا افراد شرکتکننده، تجارب، تواناییها و امیدهایشان را با یکدیگر به اشتراک میگذارند که به این وسیله ممکن است مشکل مشترک خود را حل کرده و به دیگران در بهبودی OCD کمک کنند.
انجمن وسواسیهای گمنام در سال ۱۹۸۸ تاسیس شد. تنها شرط عضویت، تمایل به بهبودی وسواس فکری عملی است. هیچگونه حقالزحمه یا هزینهای از شرکتکنندگان گرفته نمیشود. اگرچه OCA هیچ درمان خاصی را برای وسواس فکری و عملی تجویز نمیکند، اما این انجمن توصیه میکند که اعضای آن به پزشکان متخصص در تشخیص و درمان وسواس فکری و عملی مراجعه کنند. انجمن وسواسی های گمنام به هیچ فرقه، سیاست، سازمان یا نهادی وابسته نیست و درگیر هیچ بحثی به غیر از تجارب شرکتکنندگان از وسواسهای خود نمیشود. نه دلیل یا عاملی را نه تایید میکند و نه با آن مخالفت میکند.
هدف اصلی انجمن وسواسیهای گمنام، بهبودی وسواس فکری و عملی و کمک به دیگران است. همچنین بنا به دلایلی انتخاب کردهاند که در سطح عمومی ناشناس بمانند. ناشناس بودن به آنها اجازه میدهد داستانهای شخصی خود را بدون واهمه با دیگران به اشتراک بگذارند، چون مطمین هستند که بین افرادی که در جلسات شرکت میکنند، محرمانه باقی خواهد ماند.
اعضای انجمن وسواسیهای گمنام معتقدند:
ما، بهعنوان یک عضو، دریافتیم که باهم میتوانیم خوب شویم؛ درحالیکه در شرایط جدا از هم این امکان وجود نداشت. بسیاری از ما ساعتهای بیشماری را صرف «مبارزه» با وسواسها و اجبارهای خود کردهایم و برای همیشه سوگند یاد میکنیم که به روند بهبودی خود کمک کنیم. یک راهحلی که در اینجا وجود دارد این است که طی دوازده مرحله که از انجمن الکلیهای گمنام اقتباس شده است و برای انجمن وسواسیهای گمنام تدوین شده است، میتواند معضل مشترک ما را تسکین دهد. بسیاری از ما دریافتهایم که استفاده از این برنامه به همراه دوستانمان در جلسات میتواند وسواسها و اجبارهای ما را کاهش داده یا از بین ببرد.
ابزارهای پیشنهادی در این راه
حامیان
از آنجا که اساس برنامه ما کمک به یکدیگر است، از کسی میخواهیم ما را در مسیر بهبودی راهنمایی کند. حامیان معمولاً کسانی هستند که قبل از ما در این انجمن شرکت کردهاند و در تمام امور خود به تمرین و اصول 12 مرحله پایبند هستند.
تماسهای تلفنی
معمولا در زمانها و فواصل مشخص، جلساتی برای شرکتکنندگان برگزار میشود. اگر طبق اصل ۱۲ مرحله، در هر زمان از روز یا شب (البته ساعتهای معقول!) مشکلی برایتان پیش آمد، تماس گرفتن با یک حامی را از خودتان دریغ نکنید.
نوشتن
در برنامه انجمن وسواسی های گمنام، نوشتن یک ابزار فردی و شخصی است که عموماً به عنوان وسیلهای برای رهایی از احساسات ناخوشایند، افکار، نگرانیها، و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. به جای اینکه با روشهای اجباری ناسالم با افکار و احساسات ناخوشایندتان رفتار کنید، نوشتن میتواند بهترین گزینه باشد. اگرچه به اندازه اعضای انجمن وسواسی های گمنام، روشهای زیادی برای پیادهسازی این نوشتن وجود دارد، برخی از روشهای متداول شامل استفاده از کاغذ و ابزار نوشتاری مانند قلم یا مداد، نوشتن به عنوان مقالهای در مجله، یا کتاب یا استفاده از رایانه است.
دعا و مدیتیشن
دعا و مدیتیشن بخشی از گام یازدهم است و هدفش بهبود تماس آگاهانه ما با نیروی برترمان بهصورت روزانه است. دعا، اعم از رسمی یا غیر رسمی، مکالمه با قدرت برتر ماست. مدیتیشن شیوه قدرت برتر ما برای صحبت با خودمان است. این کانال دیگری برای الهام الهی است. مدیتیشن یک برنامه روزانه است که در ما تعادل احساسی ایجاد میکند و به ما آرامش روزانه میبخشد.
خدماترسانی
خدمات رساندن به افراد این امکان را میدهد که خود را از وسواسهای مزاحم رها کنند، راهیست برای خارج شدن از خودشان و سپس کمی از چیزهایی که از انجمن یاد گرفتهاند را به افراد دیگر ارایه دهند. خدماترسانی میتواند به صورت داوطلبانه باشد، مانند تمیز کردن مکان بعد از اتمام جلسه، هدایت یا صحبت در جلسات، استقبال از تازه واردان، یا نصب برگههای انجمن.
با مشارکت مستقیم در خدمترسانی به عنوان حامل پیام یا کمک به فرد وسواسی اجباری که هنوز از اختلال وسواس خود رنج میبرد، میتوان به مرحله 12 نزدیک شد.
گمنام بودن
گمنامی یکی دیگر از حمایتهای برنامه انجمن وسواسیهای گمنام است که به معنای آزادی بیان کامل در هر سطحی از برنامه است و به آنها اطمینان میدهد که از اختیار کامل و اطمینان از مشارکت برخوردارند. شعار این انجمن این است: «هر فردی را که در اینجا دیدید و صحبتهای هر کسی را که در اینجا شنیدید، وقتی اینجا را ترک میکنید در همین مکان باقیاش بگذارید!»
شعارها
شعارها یادآورهای ملایمی هستند که برای افراد سردرگم مفیدند. شعارها از ما میخواهند که به خودمان سخت نگیریم. برخی از این شعارها عبارتند از:
- مکث! (برای گرسنگی، عصبانیت، تنهایی یا خشم)
- تجزیه و تحلیل بیش از حد، منجر به فلج شدن میشود.
- شناسایی کنید اما مقایسه نکنید.
- طوری رفتار کنید که انگار …!
- وقتی در سر خودم هستم، در مکان بدی هستم!
- نگرش قدردانی را توسعه دهید!
- شما فقط به اندازه اسرارتان بیمار هستید!
- امروز همان فردایی است که دیروز نگرانش بودید!
- چگونه! … صداقت، ذهن گشوده، اراده.
- این نیز بگذرد!
فقط برای امروز
فقط برای امروز سعی خواهم کرد که فقط این روز را سپری کنم و تمام مشکلاتم را یکباره حل نکنم. من میتوانم کاری را برای دوازده ساعت انجام دهم اما اگر احساس کنم مجبورم آن را برای یک عمر ادامه دهم وحشتناک خواهد شد.
فقط برای امروز شاد خواهم بود. این فرض بر این گفتهی آبراهام لینکلن استوار است که: «اکثر مردم به همان اندازه که تصمیم میگیرند خوشحال باشند، خوشحال میشوند.»
فقط برای امروز، خودم را با آنچه هست وفق میدهم و سعی نمیکنم همهچیز را مطابق خواستههای خودم تغییر دهم. شانسم را همانطور که پیش آید، میپذیرم و خودم را با آن متناسب میکنم.
فقط برای امروز من سعی خواهم کرد ذهنم را تقویت کنم. به مطالعه خواهم پرداخت. یک چیز مفید یاد میگیرم. چیزی میخوانم که به تلاش، تفکر و تمرکز نیاز داشته باشد.
فقط برای امروز، خوب و بشاش خواهم بود. سعی میکنم تا جایی که میتوانم زیبا به نظر برسم. لباس خوب میپوشم. صدایم را پایین نگه میدارم، مودب هستم، حتی یک ذره هم انتقاد نمیکنم. از هیچ چیزی ایراد نخواهم گرفت و فقط سعی میکنم خودم را بهبود بخشم.
فقط برای امروز من یک برنامه خواهم داشت. ممکن است دقیقاً آن را دنبال نکنم، اما آن را خواهم داشت. امروز خودم را از دو آفت نجات خواهم داد: عجله و بلاتکلیفی.
فقط برای امروز من نیم ساعت آرام خواهم بود و استراحت خواهم کرد. در این نیم ساعت، زمانی، سعی خواهم کرد تا دیدگاه بهتری از زندگی خودم داشته باشم.
فقط برای امروز من از چیزی نمیترسم. به خصوص از لذت بردن از چیزهای زیبا نمیترسم. و باور میکنم همانطورکه من به جهان مهربانی و شجاعت خواهم داد، جهان نیز آنها را به من خواهد داد.
در ادامه به کتاب دکتر کامیار سنایی بنام خودیاری برای درمان وسواس فکری عملی به زبان ساده نیز اشاره باید کرد. این کتاب برای مراجعین و به زبانی ساده نگاشته شده است. هدف از تالیف این کتاب ان بوده است که مراجعین با مطالعه آن در مواردی که وسواس شدید نمی باشد بدون کمک متخصص بتوانند مراحل ابتدایی درمان خویش را شروع کنند. مخاطب کتاب همه افراد وسواسی بالاخص افرادی است که توان پرداخت هزینه مشاوره با متخصص را ندارند.
برای دریافت کتاب با شماره ۰۰۹۸۹۰۳۴۷۳۳۰۰۹ هماهنگ کنید.