کمال گرایی

درمان کمال گرایی چیست؟

5/5 - (4 امتیاز)

آن چه در این مقاله می خوانیم

درمان کمال گرایی چگونه است؟

آیا درمان دارویی کمالگرایی قابل‌اعتماد است؟ درمان شناختی کمالگرایی چیست؟ بهترین درمان شخصیت کمالگرا چیست؟

برای آنکه دریابیم درمان کمال گرایی چیست، ابتدا باید با کمال‌گرایی آشنا شویم. کمال‌گرایی اگرچه در نگاه اول امری مثبت به‌نظر می‌رسد، ولکن باتوجه به‌نتایج منفی‌اش مانند اضطراب، افسردگی، اختلال خوردن، تیک و وسواس موکنی و …، در زندگی افراد باید بین پیشرفت‌گرایی که امری مثبت می‌باشد با کمال‌گرایی تمایز قایل شد. افراد کمال‌گرا همه‌جا و همیشه بدون در نظر گرفتن شرایطشان، دیگران و محیط، خواهان کسب بهترین عملکرد می‌باشند.

آنها در درونشان فشاری دایمی برای حرکت به‌سوی هدف‌های غیرواقع‌بینانه و استانداردهای بالا احساس می‌کنند. آنها در درونشان بایدهایی دارند که با واقعیت‌های دنیا همخوانی ندارد. بایدهایی مانند: باید ۲۰ بگیری، باید اول شوی، نباید اشتباه کنی، باید در مصاحبه قبول شوی، تا در دانشگاه قبول نشدی نباید کسی بفهمد برای کنکور درس می‌خوانی، نباید شکست بخوری و … . باتوجه به استانداردهای غیرواقع‌بینانه‌ای که کمالگراها برای خود تعیین می‌کنند، باور دارند هیچوقت خوب عمل نکرده‌اند؛ بنابراین آمادگی زیادی برای افسردگی و اضطراب دارند. افسردگی از آنکه به هدف‌های غیرواقع‌بینانه خود نرسیده‌اند و اضطراب از آنکه نکند به این هدف‌ها نرسند.

مشخص‌ترین تمایز افراد کمالگرا نسبت به افراد پیشرفت‌گرا آن است که افراد کمالگرا استانداردها و عملکرد خود را بر اساس مقایسه با دیگران تعیین می‌کنند. هدفی مطلوب است که او را بالاتر و برتر از دیگران کند. دانش‌آموز کمالگرا جایی‌که باقی افراد ۱۵ گرفته‌اند، به ۱۷ راضی و خشنود است؛ ولکن اگر دیگران ۱۷ گرفته باشند، تنها به نمره ۱۹ یا ۲۰ راضی می‌شود. به‌عبارتی، ملاک ارزیابی عملکردش دیگران هستند، نه خودش. در حالیکه فرد پیشرفت‌گرا استانداردها و عملکرد خود را بر اساس گذشته‌اش می‌سنجد و تنها به رشد و پیشرفت خود توجه دارد و خود را با کسی مقایسه نمی‌کند. کمالگرا اشتباه را یک شکست شخصی تلقی می‌کند، ولی پیشرفت‌گرا شکست را راهی برای یادگیری می‌داند.

درمان کمال گرایی تصویر ۱
درمان کمال گرایی تصویر ۱

کمالگرا تنها با یک نتیجه عالی راضی می‌شود و از مسیر لذت نمی‌برد،

در حالیکه پیشرفت‌گرا توانایی آن را دارد که از مسیر رشد خود لذت ببرد. او از نتیجه و فرایند کار، هردو، احساس خوشحالی می‌کند و در نتیجه اگر کاری به نتیجه مطلوبش نرسد، از پای در نمی‌آید. کمالگرا به‌شدت در برابر انتقاد موضع می‌گیرد، ولی پیشرفت‌گرا آن را مفید دانسته و از آن استقبال می‌کند.

کمال گرایی فرد می‌تواند در یک یا چندین حوزه باشد. حوزه‌هایی مانند نظافت، تحصیل، همسرداری، مادری، خانه‌داری، شغل، موسیقی و ورزش.

بنابر تجربه دریافته‌ام که کمال‌گرایی اگرچه از سنین کودکی در فرد وجود دارد، ولکن خود را در سنین ۱۵ تا ۱۸ سالگی آشکار می‌کند. زمانی‌که اثرات منفی آن را فرد کم‌کم احساس می‌کند، زیرا پیش از آن وظایف زندگی آنقدر اندک است که او می‌تواند بدون آنکه فشاری را بر خود احساس کند، آنها را به‌طور کمال‌گرایانه انجام دهد. تا این سنین، نوجوان تنها وظیفه درس خواندن را بر عهده دارد که آن را با تمام توان دنبال می‌کند و می‌تواند در این حوزه به‌نحوی که مطلوب نظر خودش می‌باشد، عمل کند. ولکن اندک‌اندک وظایف دیگری نیز به زندگی او اضافه می‌شود که تمایل دارد همچنان آنها را نیز کمال‌گرایانه انجام دهد. ولکن او مقدار انرژی ثابتی دارد و انجام همه وظایف به‌نحو کمال گرایانه مقدور نمی‌باشد، و او احساس شکست، ناتوانی و بی‌ارزشی می‌کند، و در اینجاست که او به‌جهت طلب کمک به کلینیک‌های روان‌درمانی مراجعه می‌کند.

برای پاسخ به سوال ( درمان کمال گرایی چیست ) باید در ابتدا بین دو نوع کمالگرایی تمایز قائل شویم. کمال گرایی درونی و کمال گرایی بیرونی. در نوع درونی، تمرکز فرد بر رفتارها و عملکرد خود می‌باشد و بیشتر بر عملکرد خود انتقاد می‌کند؛ در حالیکه در نوع بیرونی، فرد کمالگرا از نوع عملکرد و رفتار دیگران ناراحت است و آنها را افرادی بی‌هدف و در حالت‌های شدید آن، لایق احترام نمی‌داند.

کمال گرایی به عزت‌ نفس کم ارتباط دارد.

فردی که دارای عزت نفس اندک است و یا عزت نفس او مبتنی بر عملکرد و تلاش او می‌باشد، به‌جهت جبران عزت نفس خود استانداردهای غیرواقع‌بینانه‌ای برای خود وضع می‌کند تا پس از وصول به آن برای مدت کوتاهی احساس رضایت از خود کند. مشکل آنجاست که این اهداف چنان استانداردهای بالایی دارند که فرد در وصول به اغلب آنها با شکست مواجه می‌شود و در نتیجه دست از تلاش خود بر می‌دارد و رفتارهایی چون مسامحه‌کاری و اجتناب از خود نشان می‌دهد و خود را به زیر تیغ تند انتقاد می‌برد. در صورتی که گاهاً پس از تلاش بسیار به موفقیت در امری نیز واصل شود، باعث می‌شود تا باور نادرست او در زمینه داشتن استاندارد بالا تایید و تقویت شود و در نتیجه او استاندارد بالاتری را برای خود تعیین می‌کند که در نهایت به شکست او منجر می‌شود.

کمال گرا در نظر نمی‌گیرد که برای وصول به هدف غیرواقع‌بینانه خود، چگونه جنبه‌های دیگر زندگی خود را تعطیل کرده است تا به یک هدف غیرواقع‌بینانه خود دست یابد. دانش‌آموزی که تمام تلاش خود را می‌کند تا در رقابت با دیگران رتبه اول شهر خود شود، به‌ناچار از حوزه‌های دیگر زندگی همچون روابط اجتماعی، ورزش، تفریح و مهارت‌های زندگی غفلت می‌ورزد.

کمال گرایی چیست؟ برای پاسخ دقیقتر باید به دلایل و نشانه‌های کمال گرایی اشاره کنیم.

درمان کمال گرایی تصویر ۲
درمان کمال گرایی تصویر ۲

انواع کمال گرایی

کمال گرایی می‌تواند از طرق مختلف به‌وجود آید و بماند. برخی از افراد تقریباً در همه زمینه‌های زندگی خود گرایش‌های کمال گرایی از خود نشان می‌دهند، در حالیکه برخی دیگر ممکن است فقط در محیط کار و مدرسه این خصوصیت را از خود نشان دهند. برخی تحقیقات سه نوع مختلف کمال گرایی را مشخص می‌کند:

۱- کمال گرایی خودمدار کمال گرایی خودمدار شخصی را توصیف می کند که انتظارات زیادی از خودش دارد. این نوع کمال گرایی به احتمال زیاد از راه های سالم بیان می شود و در افرادی که دارای عملکرد بالا و انگیزه نسبت خود هستند نمایش داده می‌شود.
۲- کمال گرایی تجویز شده از سمت جامعه کمال گرایی تجویز شده از سمت جامعه شامل انتظاراتی از دیگران یا جامعه بزرگتر است که توسط شخص درونی شده است. این انتظارات می‌توانند به‌طور کلی از والدین، دوستان، کار یا جامعه ناشی شوند و منجر به شک به خود، عدم اعتماد به نفس و اضطراب اجتماعی گردند. کمال گرایی تجویز شده از سمت جامعه ناشی از ترس از طردشدن و انتقاد است و به احتمال زیاد ماهیتی ناسازگار دارد.
۳- کمال گرایی دیگر مدار کمال گرایی دیگر مدار شامل نگه‌داشتن افراد دیگر با استانداردها و انتظارات بالا است. این نوع کمال‌گرایان ممکن است نسبت به دیگران بیش از حد انتقادی، خشن و مطالبه‌گر باشند. این امر می‌تواند منجر به خشم و خصومت شود و همچنین این توانایی را دارد که روابط نزدیک و قابل اعتمادشان با دیگران را قطع کند.

کمال طلبی را بر حسب حوزه کمال طلبی نیز تقسیم می کنند:

انواع کمال طلبی

انواع مختلفی از کمال طلبی وجود دارد که ما را ناراحت می‌کند. نمونه‌هایی از این کمال طلبی‌ها را در اینجا ذکر می‌کنیم.

۱- کمال طلبی اخلاقی در کمال طلبی اخلاقی با خودمان فکر می‌کنیم اگر از هدف‌ها و معیارهای شخصی‌مان فاصله بگیرم، نباید خودم را ببخشم.
۲- کمال طلبی عملکردی در کمال طلبی عملکردی تصور می‌کنیم برای اینکه ارزشمند باشم، باید در همه کارهایم موفق باشم.
۳- کمال طلبی شناختی در کمال طلبی شناختی با خودمان فکر می‌کنیم اشخاص، هرگز من را به عنوان یک انسان آسیب‌پذیر قبول نمی‌کنند.
۴- کمال طلبی احساسی در کمال طلبی احساسی تصور می‌کنیم باید همیشه بکوشیم که شاد و خوشبخت باشیم. احساسات منفی را کنترل کنیم و هرگز احساس نگرانی و افسردگی را به خودمان راه ندهیم.
۵- کمال طلبی رمانتیک در کمال طلبی رمانتیک تصور می‌کنیم باید همسر یا شریک عاطفی کاملی پیدا کنیم و همیشه شیدای او باشیم.
۶- کمال طلبی ارتباطی در کمال طلبی ارتباطی تصور می‌کنیم زن و شوهر یا شرکای عاطفی، هرگز باهم مشاجره نمی‌کنند و بر هم خشم نمی‌گیرند.
۷- ۷- کمال طلبی در وضع ظاهر در این نوع کمال گرایی با خودمان تصور می‌کنیم بی‌تناسبیم چون کمی اضافه وزن داریم، پاهایمان چاق است یا صورتمان جوش زده یا به هر دلیلی ظاهر خوبی نداریم.

حال ببینید کدامیک از این نوع کمال طلبی ها در شما وجود دارد. وقتی توانستید آن را پیدا کنید، با استفاده از تکنیک‌های شناختی که یاد گرفتید، به جنگ این تفکرات غلط و کمال‌طلبانه بروید. سعی کنید با استفاده از این تکنیک‌ها، این کمال طلبی را در خودتان تغییر دهید.

دلایل کمال گرایی چیست؟

دلایل کمال گرایی هنوز مشخص نمی‌باشد و تحقیقات علمی به‌طور دقیق علل کمال گرایی را کشف نکرده‌اند، ولکن روانشناسان دلایل زیر را برای کمال گرایی بر می‌شمارند:

۱- والدینی که کودک را به‌صورت مشروط دوست دارند.
۲- والدینی که کودک را برای موفقیت‌ها و شکست‌ها مورد تشویق و تنبیه قرار می‌دهند و کودک احساس می‌کند تنها هنگام موفقیت است که مورد توجه قرار می‌گیرد.
۳- تعیین استانداردهای بالا برای کودک.
۴- والدین کمال گرایی که الگوی کودک هستند.
۵- آمادگی ژنتیک.

مقاله مرتبط: رشد و افزایش عزت نفس

نشانه‌های کمال گرایی چه می‌باشند؟

۱. تفکر صفر یا صد (همه یا هیچ): از نظر فرد کمالگرا افراد، عملکرد و نتایج به‌دست آمده، یا خوبند یا بد. کاری که انجام داده، یا عالی است یا افتضاح. کمالگرا توان طیفی دیدن امور را ندارد.

۲. کمالگرا مدام در حال قضاوت‌کردن و انتقاد از خود می‌باشد. او نسبت به خود بسیار سخت‌گیر است و بدون توجه به آنکه دلیل اشتباهش چه بوده، خود را شماتت می‌کند.

۳. کمالگرا حق اشتباه برای خود قایل نمی‌باشد.

۴. کمالگرا استانداردهای سطح بالا دارد و با موفقیت‌های کوچک خوشحال نمی‌شود. دیگران نیز از آنجایی‌که به هدف‌های کوچک دلخوش هستند، از نظر او افرادی عبث بوده و آنها را قبول ندارد.

۵. کمالگرا در قیدِ بایدها گیر کرده است. او بکن نکن‌های زیادی در ذهن دارد. ذهن او پُر از قوانین لازم‌الاجرا و دست و پا گیر است و در انجام هر کاری تنها باید روش خاصی که مدنظرش است، اعمال شود. در غیراین‌صورت مورد قبولش قرار نمی‌گیرد.

۶. احساس رضایت از خود در کمالگرا وابسته به عملکرد و نحوه واکنش دیگران به اوست. او نهایت تلاشش را می‌کند تا بهترین عملکرد ممکن را به‌دست آورد تا از این طریق تایید دیگران را به‌دست آورد.

۷. کمالگرا دائماً به اشتباهات گذشته‌اش فکر می‌کند.

۸. کمالگرا در شروع و اتمام کار تعلل می‌ورزد.

تعلل در شروع کار

به‌جهت آن است که منتظر فرصتی است که کار را با نهایت انرژی شروع کند تا مطمین شود کار را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهد.

تعلل در خاتمه

به‌جهت آن است که مطمین شود کار در نهایت کمالش است و هیچ نکته‌ای جا نمانده است.

۹. کمالگرا به دیگران برای انجام کارها اعتماد ندارد و خود باید بر انجام همه امور نظارت مستقیم داشته باشد.

۱۰. کمالگرا کارهای نیمه‌تمام زیادی دارد، زیرا ترجیح می‌دهد کاری را نیمه رها کند ولکن ناکامل به اتمام نرساند.

۱۱. کمالگرا از انتقاد دیگران ناراحت می‌شود و توان شنیدنش را ندارد.

۱۲. کمالگرا هنر لذت‌بردن از زندگی را بلد نمی‌باشد. او تنها به کارهایی می‌پردازد که از نظرش هدفی دارد. او با بازی، میانه خوبی ندارد.

۱۳. کمالگرا همیشه احساس می‌کند وقت و عمرش را تلف کرده است.

۱۴. رسیدن به‌هیچ هدفی فرد کمالگرا را راضی نمی‌کند و پس از وصول به‌هدف الف، هدف ب را تعیین می‌کند، زیرا هیچوقت از موقعیت و جایگاهش راضی نمی‌باشد و برایش زندگی تنها عبارتست از پیشرفت (پیشرفت با رشد متفاوت است. رشد عبارتست از پیشرفتی هارمونیک و همه‌جانبه).

کمال گرایی سالم در مقابل کمال گرایی ناسالم یا کمالگرایی منفی

اینکه کمال گرایی از راه‌های سالم بیان شود یا ناسالم، به تأثیر کلی این ویژگی بر روی شخص بستگی دارد. کمال گرایی سالم به طور کلی یک اثر مثبت و انگیزشی دارد و منجر به موفقیت بالا و عملکرد بهتر می‌شود. افرادی که کمال گرایی سالم را تجربه می‌کنند، تحت‌تأثیر «تلاش‌های کمال‌گرایانه» یا تمایل به رشد، پیشرفت و دستیابی به اهداف قرار می‌گیرند.

افراد مبتلا به کمال گرایی ناسالم نیز دارای تلاش‌های کمال‌گرایانه هستند، اما نگرانی‌ها و خواسته‌های کمال گرایی بالایی دارند، به این معنی که بیشتر نگران اشتباهات هستند و خواسته‌های بیشتری از خودشان برای کامل بودن دارند. این ترکیب از انتظارات، نگرانی‌ها و خواسته‌ها برای کامل بودن، اغلب افراد را به سمت ناامنی، اضطراب و استرس بیشتر سوق می‌دهد.

به نظر می‌رسد انتظارات خاصی که فرد تعیین می‌کند، در سالم بودن یا نبودن کمال گرایی وی نیز تأثیر دارد. اشکال ناسالم کمال گرایی غالباً انتظارات غیرواقعی زیادی را در پی دارند که باعث می‌شود مردم احساس کنند دائماً کوتاه می‌آیند یا شکست می‌خورند. کمال‌گرایان سالم نسبت به انتظارات خود واقع‌بینانه‌ترند و هنگام تحقق آنها احساس غرور می‌کنند، در حالی که کمال‌گرایان ناسالم تمایل دارند همیشه چیزی برای انتقاد پیدا کنند، حتی اگر به اهداف خود برسند. انتقاد بیش از حد از خود، عامل اصلی بروز انواع ناسالم کمال گرایی است.

فرق افراد موفق و کمالگرا چیست

افراد با کمال گرایی سالم که آنها را افراد موفق می نامیم در رسیدن به اهداف عالی تلاش می‌کنند، اما همچنین قادر به تحمل اشتباهات، تغییرات و مشکلاتی هم هستند که پیش‌بینی نمی‌کردند. آنها وقتی با این موانع روبرو می‌شوند، می‌توانند انتظارات خود را تغییر دهند یا از آنها دست بردارند که به آنها کمک می‌کند راه‌های موثرتری را امتحان کنند. به نظر می رسد سازگاری با تغییرات، تحمل اشتباهات و پذیرش شرایطی که خارج از اختیار فرد است، در بروز سالم این ویژگی نقش دارند اما افراد کمالگرا بدلیل تردید در تصمیم گیری و ترس از اشتباه کردن اقدام نمی کنند. این در حالیست که ما می دانیم رمز موفقیت در اقدام و عمل کردن است. اقدام کردن شانس اصلاح و بهبود را به فرد می دهد. افراد کمالگرا از ترس اشتباه تنها در حوزه تصمیم باقی می مانند و همواره دچار تردید هستند.

برخی مثال‌هایی که ناشی از کمال‌گرایی است عبارتند از:

۱- تصویر بدنی

کمال گرایی ارتباط تنگاتنگی با اختلالات خوردن مانند پرخوری عصبی (بولیمیا) و بی‌اشتهایی عصبی (آنورکسیا) دارد، یعنی رسیدن به یک وزن خاص یا محدود کردن غذای روزانه برای رسیدن به یک مقدار کالری مشخص. افراد مبتلا به این اختلالات معمولاً دید منفی تحریف‌شده‌ای نسبت به بدن خود دارند و برای رسیدن به یک وزن خاص یا بدن ایده‌آل به عادت‌های شدید و ناسالم متوسل می‌شوند.

۲- پیشرفت تحصیلی

کمال‌گرایانی که بر پیشرفت تحصیلی متمرکزند، غالباً دانش‌آموزان زرنگی می‌باشند اما تمایل دارند همچنان در مورد نمراتشان مضطرب باشند و از چیزی کمتر از نمره کامل شدیدا می‌ترسند. آنها ممکن است یک تکلیف را چندین‌بار بخوانند و ویرایش کنند تا از نبود خطا اطمینان حاصل کنند و حتی ممکن است از دیگران بخواهند قبل از اینکه آن را ارایه دهند، یکبار نگاهی به آن بیندازند.

۳- راضی‌کننده دیگران

افرادی که کمال گرایی تجویز شده از سمت جامعه دارند، بیش از حد به نیازها، ترجیحات و انتظارات دیگران حساس هستند و ترس شدیدی از ناراحت‌کردن یا ناامید کردن دیگران دارند. این خصوصیت می‌تواند آنها را به سمت ایجاد روابط ناسالم و وابسته سوق دهد، جایی که آنها از مراقبت از خود به خاطر تأمین نیازها و خواسته‌های دیگران غافل می‌شوند.

۴- فرزندپروری

بعضی از والدین که خودشان با گرایش‌های کمال‌گرایانه دست و پنجه نرم می‌کنند، ممکن است ناخودآگاه نسبت به فرزندانشان نیز دیدگاهی کمال‌گرایانه پیدا کنند. آنها ممکن است فشار زیادی به فرزندانشان برای برتری در مدرسه، ورزش و سایر موارد وارد کنند. این والدین در حالی که نیت خوبی دارند، اما وقتی فرزندشان اشتباهات کوچکی مرتکب می‌شود یا صد در صد تلاش نمی‌کند، به او خرده می‌گیرند. ناامیدی و انتقاد آنها باعث می‌شود که کودکان احساس کنند گویی والدینشان فقط وقتی آنها را دوست دارند و می‌پذیرند که همه انتظاراتشان را برآورده کنند.

۵- کارهای روزمره

کمال گرایی با اختلالات همراه و با روتین‌های سفت و سخت می‌تواند به رفتارهای اجباری مانند OCD منجر شود. کمال‌گراها ممکن است به یک روال کاملاً خاص و تشریفاتی متکی باشند که شامل انجام بعضی کارها در زمان‌های خاص یا به روش‌های خاص باشد و با قطع این روال ممکن است ناراحت و مضطرب شوند. مثلا ممکن است برنامه‌های بسیار سختی برای زمان دقیق خواب، ورزش یا برنامه غذایی داشته باشند که حتما باید آنها را رعایت کنند.

درمان کمال گرایی چیست؟

بهترین روش درمان کمال گرایی ، تغییر باورهای شناختی نادرست و ناکارآمد به باورهای شناختی درست و کارآمد و مطابق با واقعیت است. مثال: اگر یک شیرینی بخورم، دیگر فرقی با آنکه ده تا بخورم نمی‌کند. پس حالا که یکی خورده‌ام، رژیمم را می‌شکنم. باید نمره الف بگیرم وگرنه این رشته را دیگر ادامه نمی‌دهم. نباید هنگام اجرای پیانو هیچ اشتباهی می‌کردم، پس دیگر هیچ‌جا پیانو نمی‌زنم.

تحریفات شناختی که اغلب کمالگراها دچارش هستند، عبارتست از:

۱- صفر و صد یا سیاه و سفید دیدن امور افراد کمالگرا چون در کلاس موسیقی، ورزش، دانشگاه به استانداردی که تصور دارند نرسیده‌اند، کلاً موسیقی، ورزش یا دانشگاه را رها می‌کنند، زیرا در نظرشان یا باید عالی باشند یا انجام آن کار ارزشی ندارد.
۲- باید اندیشی افراد کمالگرا برای هرکاری تعداد زیادی «باید» در ذهن دارند و وقتی مطابق آن بایدها رفتار نکنند، خود را سرزنش می‌کنند و شکست‌خورده می‌دانند. مثال: نباید آن حرف را در جمع می‌گفتم. بایستی حواسم می‌بود که شاید او از من این سوال را بکند. باید نتیجه امتحانم عالی شود.
۳- توجه انتخابی ذهن فرد کمالگرا تنها به عدم‌موفقیت‌ها و شکست‌هایش می‌اندیشد و موفقیت‌هایش را نادیده می‌گیرد و باور دارد موفقیت‌هایش را هرکس دیگری نیز می‌تواند به‌دست آورد و از نظرش موفقیتی واقعاً به‌حساب می‌آید که کس دیگری به آن نرسیده باشد.
۴- تعمیم بیش از حد کمالگرا مانند همه افراد شکست می‌خورد، ولکن شکستش را به‌موارد دیگر تعمیم می‌دهد و خود را شکست‌خورده محسوب می‌کند.
۵- استانداردهای دوگانه کمالگرا اگر دیگران موفقیت اندکی کسب کنند، آن را موفقیت محسوب می‌کند؛ ولکن در مورد خود بسیار سخت‌گیر است و استاندارهای بالایی برای موفقیت دارد.
۶- فاجعه‌سازی کمالگرا هر مساله‌ای را موضوع مرگ و زندگی می‌بیند، بنابراین نرسیدن به‌هدف موردنظر (حتی زمانی‌که هدفش غیرواقع‌گرایانه است) برایش بیش از میزان واقعی آن اهمیت دارد.

تمرین اول در درمان کمال گرایی :

برای شناخت و تغییر باورهای ناکارآمد کمالگرایانه و در نتیجه درمان کمال گرایی جدول زیر را مانند نمونه انجام دهید.

واقعه باورها احساسات در ابتدا چالش با باورها احساسات بعد از چالش
واقعه را شرح دهید. در این رابطه چه افکاری به ذهن من می‌آید؟ این افکار به من چه می‌گفتند؟ نوع و میزان احساسات را از ۰ تا ۱۰۰ درجه‌بندی کنید. این باور من چه تحریف شناختی دارد؟ آیا به طریق دیگری نیز می‌توان به موضوع نگاه کرد؟ نوع و میزان احساسات را از ۰ تا ۱۰۰ درجه‌بندی کنید.
در رختخواب خوابیده‌ام و به عملکرد خود در مصاحبه فکر می‌کنم. کل مصاحبه را خراب کردم (صفر یا صد)- من همیشه گند می‌زنم (تعمیم بیش از حد) غم ۷۰اضطراب ۵۰ من تنها یک سوال را جواب ندادم و این معنایش این نیست که مصاحبه را کلا خراب کردم- بعضی سوالات را عالی جواب دادم- من در بسیاری از زمینه‌ها عملکرد خوبی داشته‌ام. غم ۵۰اضطراب ۳۰

تمرین دوم:

برای انجام تمرین دوم در درمان کمال گرایی باید ابتدا به حوزه‌های کمال گرایی اشاره کرد، زیرا هر فردی در همه حوزه‌ها الزاماً کمال گرایی نمی‌کند، بلکه در بعضی از حوزه‌ها رفتارهای کمال گرایی از خود نشان می‌دهد و درمان کمال گرایی باید معطوف به آن حوزه‌ها باشد. حوزه‌های کمال گرایی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

۱. اندام
۲. زیبایی
۳. لباس و آرایش
۴. تحصیل
۵. عملکرد در موسیقی
۶. عملکرد در ورزش
۷. عملکرد شغلی
۸ .عملکرد در روابط اجتماعی
۹. ثروت (ماشین، خانه و ...)
۱۰. رژیم غذایی

پس از آنکه حوزه‌های کمال گرایی خود را مشخص نمودید، لازم است که با سه اصطلاح که در کمال گرایان وجود دارد، آشنا شوید تا بتوانید مصادیق آن را در خود کشف کنید.

الف) اجتناب:

فرد کمال گرا به جهت استانداردهای بالایی که برای خود تعیین می‌کند، در اکثر مواقع به هدف خود نمی‌رسد و در نتیجه خود را شکست خورده محسوب می‌کند. به این دلیل سعی می‌کند از حوزه‌هایی که فکر می‌کند به هدف خود نمی‌رسد، اجتناب کند. مثال: کمال گرا از سخنرانی در کلاس درس اجتناب می‌کند، زیرا می‌ترسد مبادا اشتباه کند. از رفتن به کلاس ورزش اجتناب می‌کند، زیرا فکر می‌کند نمی‌تواند به میزانی که باید، لاغر شود؛ بنابراین با نرفتن به کلاس ورزش از خود در برابر شکست محافظت می‌کند تا بدین ترتیب عزت نفس او جریحه‌دار نشود.

مقاله مرتبط: یک راه‌حل برای درمان نگرانی

ب) اهمال‌کاری:

فرد کمال گرا تا جای ممکن کارهای خود را به تعویق می‌اندازد، زیرا منتظر فرصتی طلایی است تا کار مدنظرش را با تمام انرژی و حداکثر کمال انجام دهد، ولی معمولاً این زمان طلایی کمتر برای او به‌وجود می‌آید و اگر هم به‌وجود آید، دوام نخواهد داشت و او مدت زمانی با انرژی زیاد، فعالیت موردنظرش را انجام می‌دهد و سپس آن را رها می‌کند.

مثال: کمال گرا مدام رفتن به کلاس موسیقی را به تعویق می‌اندازد. زمان تحویل تکلیف را به عقب می‌اندازد.

ج) اطمینان‌طلبی:

فرد کمال گرا مداوماً از هر طریقی می‌خواهد مطمئن شود که کاری که انجام می‌دهد، درست است. یا از دیگران می‌پرسد و یا آنکه خود، کارش را مکرراً چک می‌کند.

مثال: کمال گرا از دیگران دائماً می‌پرسد که آیا به نظر آنها به اندازه کافی لاغر شده است. آیا در جمع رفتار مطلوبی داشته است. آیا لباس او زیبا و موردپسند می‌باشد.

حال با آگاهی از اصطلاحات فوق، جدول زیر را کامل کنید.

حوزه کمال گرایی و موضوع آن فکر هیجان اجتناب اهمال‌کاری اطمینان‌طلبی و چک کردن
تحصیل- نوشتن تکلیف باید تکلیفم در حد عالی باشد- باید نفر اول شوم- آبرویم می‌رود اگر تکلیفم مورد قبول استاد قرار نگیرد. اضطراب – ترس بهتر است تکلیفم را ندهم- به جایش در امتحان کتبی جبران می‌کنم. تکلیفم را فردا انجام می‌دهم، امروز انرژی ندارم. از دوستم می‌پرسم آیا به نظر او تکلیفم خوب است؟ باید یک بار دیگر تکلیفم را چک کنم تا چیزی از قلم نیفتاده باشد.

روش‌ درمان کمال گرایی چگونه است؟

۱. خود را با دیگران مقایسه نکنید.

۲. از اشتباهات خود فرار نکنید، بلکه آنها را راهی برای یادگیری و موفقیت‌های آتی بدانید.

۳. در نظر بگیرید که هرکاری چه مقدار در کل زندگی شما موثر است و چه مقدار نتایج آن موقتی و محدود است. انتخاب یک لباس یا کلاس موسیقی در کل سرنوشت شما تاثیر آنچنانی ندارد. پس هر کاری را مساله مرگ و زندگی ندانید و اشتباهات جزیی را درشت‌نمایی نکنید.

۴. به جنبه‌های مثبت خود بها بدهید. در پایان روز، هر کار مثبتی که انجام داده‌اید را بنویسید. چه قدم‌هایی برای رسیدن به هدف‌های خود برداشتید.

۵. هدف‌های خود را به اهداف کوتاه‌مدت‌تری تقسیم کنید و پس از وصول به هر کدام، احساس رضایت کنید.

۶. تنها به نتیجه ناظر نباشید. از انجام کار نیز لذت ببرید. اگر ورزش می‌کنید، از آن لذت ببرید و به فکر برد و باخت نباشید.

۷. اوقات بیشتری را برای تفریح و لذت بردن از زندگی اختصاص دهید.

۸. با ترس‌های خود مواجه شوید. فرد کمال گرا می‌ترسد که به‌خاطر اشتباهش، دیگران قضاوت بدی درباره او کنند. بنابراین، برای مواجهه با این ترس، عمداً در مقابل دیگران کار اشتباهی انجام دهید. کلمه‌ای را اشتباه بگویید، چیزی را از دست خود بیندازید، درباره موضوع ناآشنایی حرف بزنید و از دیگران تقاضای کمک کنید.

انجام تمرینات این مقاله ( درمان کمال گرایی ) به شما در درمان کمال گرایی و وصول به یک زندگی شاد کمک خواهد نمود.

۹. همواره به خود یادآور شوید که اگر بخواهید شخص موفقی باشید، هیچوقت نمی‌توانید همه افراد را راضی کنید.

باید به‌یاد داشت که

هیچ‌کس تا به حال به موفقیت‌های بزرگ دست نیافته یا مرزهایی را به‌سمت تغییری خلاقانه سوق نداده‌ که طی آن دیگران به‌طور ۱۰۰ درصد او را تأیید کرده باشند. نه افلاطون، نه ماهاتما گاندی، نه مائو زدونگ، نه نلسون ماندلا. اگر شما به‌نحوی قادر بودید بی‌باکی، عزت‌نفس و دلبستگی بی‌پایان برای برتری­ هماهنگ شوید، درست مانند آن‌ها شما قادر به فرار از انتقاد, حسادت و دشمنان نخواهید بود. همانطورکه تدی روزولت نشان داد، شما مجبور نیستید روابط سالم را برای دستاوردهای موفق قربانی کنید. اگرچه همسر جوانش فوت کرد، اما روزولت از ازدواج طولانی و شاد با همسر دوم خود لذت برد و آن‌ها صاحب پنج فرزند شدند. رفتارهای ناخوشایند اجتماعی می‌توانند شما را در مسیر موفقیت قرار دهند، بدون اینکه عزیزانتان را از خودتان دور کنید.

درمان کمالگرایی با دارو

در درجه اول باید پرسید آیا کمالگرایی با دارو درمان می شود؟ کمالگرایی یک سبک زندگی و نوع نگاه به دنیا می‌باشد. مسلما سبک زندگی و نوع نگاه را نمی‌توان با دارو تغییر داد. وقتی صحبت از درمان کمالگرایی با دارو می‌شود منظورمان کاهش عوارض کمالگرایی مانند اضطراب و افسردگی ناشی از کمالگرایی می‌باشد. بنابراین درمان دارویی کمالگرایی نمی‌تواند به تغییر نگرش‌های فرد منجر شود.

چه موقع باید برای درمان کمال گرایی کمک بگیرید؟

مشاوره می‌تواند برای هر کسی که علاقه‌مند به کسب خودآگاهی بیشتر، یادگیری روش‌های جدید مقابله و تلاش در جهت بهبود کیفیت زندگی خود است، مفید باشد. قبل از اینکه تحت‌تأثیر کمال گرایی ناسالم قرار بگیرید، برای درمان اقدام کنید. مشاور می‌تواند به افراد کمک کند تا یاد بگیرند کمال گرایی خود را بهتر مدیریت کنند.

برخی از راه‌هایی که درمانگر به وسیله آن به افراد دارای ویژگی‌های کمال گرایی کمک می‌کند، عبارتند از:

کاوش در تجربیات اولیه کودکی
شناسایی باورها و طرح‌های اصلی که کمال گرایی را پیش می‌برند
ارزیابی و قطع خودانتقادی منفی و نشخوار فکری
ایجاد احساس با ثبات‌تر نسبت به ارزشمندی خود
بهبود خودکارآمدی و کاهش تردید نسبت به خود
توسعه اهداف و انتظارات واقع‌بینانه
پرورش شفقت و مهرورزی به خود
انعطاف‌پذیری برای کنار آمدن با اشتباهات، انتقادات و شکست‌ها
یادگیری روش‌هایی برای پاسخگویی موثرتر به استرس و اضطراب

معرفی بهترین کتاب برای درمان کمالگرایی

خوشبختانه کتابهای بسیار کاربردی برای درمان کمالگرایی بفارسی ترجمه شده است. معرفی هرکدام از انها اجحاف به کتابهای دیگر در این زمینه است. شما با سرچ در گوگل با فهرست زیادی از کتابهای مفید در زمینه کمالگرایی مواجه می شوید.

منابع خارجی برای درمان کمالگرایی

برای درمان کمالگرایی منابع خارجی زیر می تواند به شما کمک کند

کتاب موهبت کامل نبودن اثر برنه براون . این کتاب به فارسی ترجمه شده است.

https://www.goodreads.com/book/show/7015403-the-gifts-of-imperfection

کتاب چطور کمالگرا نباشیم اثر استفان گایز. این کتاب به فارسی ترجمه شده است

https://www.goodreads.com/book/show/25692561-how-to-be-an-imperfectionist

پادکست درمان کمالگرایی زیر را گوش بدهید                                                                                                           

88 دیدگاه

  1. سلام جناب دکتر
    این مقاله شما واقعا بهم کمک کرد
    من فردی به شدت به شدت کمالگرا هستم
    که جدیدا این باعث بروز اضطراب و استرس شدید و در نتیجه پانیک عصبی شده
    و من در پی ریشه یابی پانیک به کمالگرایی خودم رسیدم

    و این متنی که شما نوشتید رو با تمام وجودم حس کردم که دقیقا انگار برای من نوشته شده بود ، چون تمامی ویژگی های مطرح شده در من وجود داره

    سعی کردم تغییر بدم خودمو
    عادت های بد خودمو
    سبک زندگی خودمو
    نگاه و نگرشم نسبت به زندگی و دنیای اطراف
    جامعه خانواده

    واقعا اگر انسان بتونه نگرش خود نسبت به دنیای پیرامون خودشو عوض کنه

    راه رسیدن به ارامش رو پیدا کرده

    امیدوارم خداوند همیشه یار و یاور شما و هر کسی که این متن رو میخونه باشه

  2. سلام اقای دکتر خیلی ممنونم از مطالب خوبتون
    من 15 سالمه و جدیدا متوجه این امر کمالگرایی در خودم شدم و هر روز بیشتر متوجه این میشم که چقدر زندگی من رو تحت تاثیر داره از اهمال کاری ها و انجام هر کار دیگه ای به جز کاری که باید انجام شود تا اضطراب همیشگی و عوارض اضطراب روی خودم و وقتی کاری رو که نمیتونم انجام بدم احساس تنفر به خودم پیدا میکنم و این برای یک شخص خیلی سخته . اما در کل با اینکه مقاله رو کامل خوندم پادکست های متفاوتی گوش دادم اما باز هم شب موقع خواب پر از استرس و اضطراب برای فردایی هستم که کارهایم را به اخرین دقایق بفرستم و در انجام کار هایم و برنامه ریزی هایم دچار مشکل شوم و بازهم از خودم احساس بدی بگیرم …
    ممنون میشم اگه بگید بباز هم چیکار میتونم بکنم !

    1. اینکه درباره کمالگرایی و مشکلاتی که ایجاد می کند مطالعه می کنید در بهبود شما کمک زیادی می کند.
      اگر مدرسه خاص می روید باید مدرسه عادی بروید. سعی کنید برای دیگران و خدمت به انها وقت بیشتری بگذارید تا تمرکز از روی خود برداشته شود و ابعاد دیگری از خود را شکوفا کنید

  3. درود بر شما . ممنون از مطلب خوبتون. امیدوارم پیام منو ببینید و پاسخ بدید . آقای دکتر من موفقیت های خودمو نادیده میگیرم ، همیشه از خودم ناراضی ام چون میدونم میتونم بهتر عمل کنم . توی موسیقی زبان ورزش استعدادم خوبه و حتی میتونم توی کارم ایده های جدید پیاده کنم ولی به شدت اهمال کاری میکنم . جوری که شغلم و هزینه های زندگیم به شدت تحت تاثیر این موضوع قرار گرفتن. اعتماد به نفسم به شدت پایین اومده .همیشه حس میکنم تا چیزایی که دوس دارم رو انجام ندم موفق نیستم . خودمو با خواهرام و دوستام مقایسه میکنم . همه دارن پیشرفت میکنن و من در حال درجا زدنم. هر وقت هیجان منفی یا مثبت دارم به جای عمل، خیالپردازی میکنم با تمام جزییات و توی خیال پردازی هام اون شخصی ام که آرزشو دارم . از اینهمه اضطراب و فکر واقعا درمونده شدم. یه دکتر تشخیص اختلال دوقطبی داده بودن . و مدتی دارو استفاده کردم . چند روزه متوجه شدم کمالگرایی موجب اهمال کاریه . حالا با این اوصاف نمیدونم کمال گرا محسوب میشم یا دو قطبی. ببخشید که طولانی شد . ممنون میشم راهنماییم کنید .

    1. در کمالگرایی شخصیت ثابت و یکنواخت است. یعنی همیشه اینگونه اید. ولی دوقطبی بعضی مواقع حخالپرداز می شوید. بعضی مواقع افسرده. وقتی شیدا هستید اعتماد بنفس زیاد دارید و فکر می کنید کلی کار می توانید انجام بدهید ولی در عمل کاری نمی کنید

      1. بله بیشتر مواقع خیالپردازی میکنم . و از طرفی علائم کمال گرایی رو دارم . چند روز در ماه احساس ناامیدی دارم و به شدت دوس دارم تنها باشم . رهاکین و لاموتریژین رو چندماهی استفاده کردم ولی اون استرس و نارضایتی و بقیه علایم کمالگرایی همچنان بودن . امکانش هست یه شخص هم دو قطبی باشه هم کمالگرا؟؟ ممنون میشم اینم پاسخ بدین . و اینکه از چه طریق میتونم از شما مشاوره بگیرم ؟

  4. از مقاله ی مفیدتون ممنونم آقای دکتر
    اما در مورد من باید بگم که اکر کمالگرایی رو که در زندگی بسیار هم بهم ضربه زده رو ازم بگیرن دیگه دلیلی برای ادامه ی زندگی ندارم چه کنم

  5. سلام. شناخت درمانی یعنی گشتالت؟ الان درمانی که در این سایت نوشته شده گشتالتی هست؟

  6. عرض سلام و احترام آقای دکتر
    من میخواستم بپرسم برای درمان کمالگرایی بهتره به روانشناس با چه متدی مراجعه کنیم؟ مثلا روانکاوی یا ISDP یا …؟

  7. سلام
    ببخشید جناب دکتر ؛ خواستم بپرسم که آیا “اضطراب ریشه کمالگرایی است” یا “کمالگرایی ریشه و علت اضطراب”؟
    به نظر خودم به عنوان کسی که حالا این مشکل کمالگرایی رو با عمق کم یا متوسط داره ، به نظرم “کمالگرایی هام مثلا در اینکه درس رو کامل یاد بگیرم تا حدی که بتونم اینقدر مسلط بشم همه چیز رو دقیق تدریس کنم ؛ موجب اضطرابم میشه ؛ نظر شما چیه؟
    ممکنه یکمی توضیح بدین که قابل فهم باشه؟

    1. ریشه کمالگرایی اضطراب است. یکی از راهکارهای کنترل اضطراب در افراد کمالگرایی است. یعنی کمالگرایی شیوه دفاع از خود در برابر اضطراب است. اگرچه این شیوه غلط بوده و خود موجب اضطرابهای بیشتری می شود. راه حل تصحیح شناختهای غلط درباره استانداردهای خود دنیا و دیگران است

  8. عرض ادب
    بنده تازه متوجه شدم که این مشکل را دارم ۳۶سالمه هنوز کار درس و ازدواج ندارم .
    دکتر دارو داده دارم خیلی بهتر میشم. اما خوشحال میشم اگه شماره تماس به من بدین تااز شما کمک بگیرم برای بهبودم

  9. ممنون از مقاله تون خیلی به من شباهت داشت .تصور کنید من ۷ساله دانشجوی ارشدم! و فقط پایان نامه مونده و به این علت اینقدر طول کشیده که من زیاد با استاد راهنما احساس راحتی نمی کنم و سعی می کردم جواب سوالاتم را از طرق دیگه پیدا کنم که خیلی زمان بر است و باز تصمیم داشتم وقتی پروژه کامل کامل شد برم پیش استاد که این زمان متاسفانه تو این ۷ سال هیچ وقت نرسید. یک کمال گرا تا وقتی عمیقا باور نکند که کمال گرایی یک بیماری است درصدد درمان بر نمیاد.

  10. سلام وقتتون بخیر جناب آقای دکتر سنایی مقاله فوق‌العاده شمارا مطالعه کردم روز سوم است سه روز بسیار شاد داشتم هر روز بهتر از دیروز کاش شمارا زودتر ملاقات می کردم و مقاله شما را زودتر مطالعه میکردم به هرحال سپاسگزارم

  11. با تشکر از شما دکتر بزرگوار
    بسیار بسیار از مقاله ی مفید و ارزشمندتون استفاده کردم

  12. سلام
    جناب دکتر من عادت دارم حین درس خوندن باید همه چیز رو کامل و جامع و با اثبات یاد بگیرم.
    من حین درس خوندن اضطراب و فشار زیادی دارم ، سرم رو می خارونم و خودکار رو میخورم.
    گاها توی طول روز هم فشار روانی دارم.
    این به نظرم اندکی به علت کمالگرائیم هم هست ؛ درسته؟
    الآن مشکلم چیه؟ فقط کمالگرایی؟ یا اضطراب هم هست؟
    راهکار اون فشار روانی در برخی اوقات چیه؟

  13. ,کل مقاله در حال گریه کردن بودن، بند بندش انگار خودم داشت توصیف میکرد هر خطش خودم دیدم

    ممنون واسه مقاله و اطلاعات عالیتون همین الان میخوام کا ای گفتین و انجام بدم دیگه نمیخوام یک ثانیه ام درگیرش باشم میخوام بیشتر لذت ببرم، میخوام تو نسیر زندگی باشم نه قبل نه به فکر اینده میخوام تو حال باشم

    هزار بار ممنونم

  14. ببخشید.من.چنتا.از.دیدگاه.هایم.درمورد.کمالگرایی‌.و.اختلال.شخصیت.اسکیزوئید.را.در.بخش.دیدگاه.ها.نوشتم.ولی.منتشر.نشد.چرا.خواهشن.رسیدگی.کنید.من.سوالات.زیادی.در.مورد.کمالگرایی.داشتم.سر.همین.موضوع.امروز۲۳بهمن.به.مطبتون.زنگ.زدم.که.جوابم.ندادید.

    1. وقت بخیرو پوزش بابت تاخیر. شما وسواس فکری دارید. اختلال شخصیت کمالگرایی زیر محموعه اختلال شخصیت وسواسی است. مقاله اختلال شخصیت وسواسی را مطالعه کنید.

  15. اقای.دکتر.من.شدیدا.وسواسی.هستم..علایق.وسواس.گونه.ای.به.تاریخ.جغرافیا.روانشناسی.و.علوم.نظامی.دارم.تازگی.ها.هم.به.ریاضیات.علاقه.شدیدی.پیدا.کردم.برای.مثال.بیشتر.مقالات.شما.را.در.سایتتون.خوندم.ادم.تقریبا.بی.احساسی.هستم.به.پدر.و.مادرم.علاقه.ای.ندارم.به.ازداج.علاقه.ای.ندارم.چون.ازدواج.بیشتر.وقتم.راتلف.میکند.و.نمی.گذارد.تمام.وقتم.را.متمرکز.کنم.روی.ریاضیات.با.خوردن.محصولاتی.مثل.سویا.حبوبات.و.قرص.فیناسراید.میل.جنسی.ام.را.سرکوب.میکنم.پدر.و.مادرم.هم.با.طلاقشون.باعث.شدن.دچار.افت.تحصیلی.بشم.۱۰ساله.سیگار.میکشم.و.قبلا.ورزش.نمیکردم.ولی.الان.روزی.۲ساعت.ورزش.میکنم.و.ترک.سیگار.راشروع.کردم.چون.سیگار.حافظه.رو.کاهش.میده.باعث.بیخوابی.میشه.و.وسواسم.رو.شدیدتر.میکنه.ونمیذاره.در.ریاضیات.پیشرفت.کنم.ولی.میترسم.در.ریاضیات.پیشرفت.خیلی.خوبی.نداشته.باشم.و.دوباره.به.سمت.سیگار.و.خوکشی.برم.درواقع.من.برای.خودم.و.دیگر.انسانها.ارزشی.قائل.نیستم.میخوام.زنده.باشم.تا.ریاضیات.بخوانم.من.زندگی.ام.را.برای.ریاضیات.میخام.

  16. من.در.تست.شخصیت.شناسی.متوج.شدم.تیپ.شخصیتیم…intg.است.یعنی.درونگرا.شهودی.منطقی.قضاوتی.بشدت.کمالگرا.هستم.توقع.بسیار.بالایی.از.خودم.و.دیگران.دارم.وبقیه.ویژگی.های.این.تیپ.شخصیتی.را.دارم.علاقه.ای.به.ازدواج.و.روابط.اجتماعی.ندارم.اشخاص.مشهوری.هم.که.این.تیپ.شخصیتی.را.دارن.نیوتون.تسلا.مارک.زاکربرگ.جان.نش.و.نیچه.هستن.نیوتون.بیشتر.بیماریهای.روانی.را.داشت.تسلا.اختلال.وسواس.داشت.جان.نش.بیماری.اسکیزوفرنی.داشت.بیشترشون.هم.ازدواج.نکردن.نیجه.ازدواج.نکرد.۱۰.سال.در.تیمارستان.بود.به.نظرم.تیپ.شخصیتیintg .رابطه.مستقیمی.با.بیماری.روانی‌.داره.از.اونجا.که.تیپ.شخصیتی.ثابته.پس.کمال.گرایی.در.مورد.من.درمانی.نداره

  17. اقای.دکتر.من.بشدت.کمالگرا.هستم.توقع.پیش.از.اندازه.ای.از.خود.ودیگران.دارم.وبه.شدت.از.خودم.ودیگران.انتقاد.میکنم.سر.همین.موضوع.تا.به.حال.چهار.بار.خوکشی.کردم.۱۸سال.پیش.روانپزشکان.رفتم.۱ماه.در.بیمارستان.روانی.بستری.بودم.خوانواده.ام.همش.مراقب.منن.که.خودکشی.نکنم.دلیل.خوکشی.های.مداوم.منم.افت.تحصیلی.ام.بود.در.دوره.ابتدایی.باکمترین.تلاش.بالاترین.نمرات.را.میگرفتم.ولی.در.دوره.راهنمای.با.تلاش.کمم.نمرات.متوسط.به.بالا.ولی.در.دوره.دبیرستان.۷درس.را.مردود.شدم.هرچند.در.شهریور.۶.درس.را.قبول.شدم.ولی.با.معدل.افتضاح.۱۳.و.خوکشی.های.من.از.ان.زمان.شروع.شد.حافظه.خوبی.داشتم.ولی.به.علت.کمال.گرایی.دچار.افت.تحصیلی.شدم.ادم.تنبلی.هم.هستم.و.شدیدا.وسواسی.هستم.معتقدم.جایگزین.شرافتمندانه.برای.نبوغ.خوکشی.است.اگه.کمالگرایی.ام.درمان.نشه.خوکشی.ام.حتمی.است.من.خیلی.راحت.رگهای.دستم.را.میزنم.

  18. سلام استاد عزیزم
    ترکوندی با این مقالاتت
    خصوصا خطاهای شناختی
    و کمالگرایی
    بیچاره ام کرده از کودکی
    الان خیلی بدتر هم شدم
    اقدام نمیکنم
    همش فکرهای منفی
    کمبود عزت نفس
    خطاهای شناختی رو همه رو تقریبا دارم
    کار رو ادامه نمیدم
    به پایان نمیرسونم
    اهمال کار حرفه ای هستم
    انقدر فکر میکنم که سردرد میگریم
    مشکل از همین چنتا هست
    کمالگرایی
    کمبود عزت نفس
    اهمالکاری
    خطاهای شناختی
    ممنونم از توضیحات ساده و قابل فهم برای همه بدور از اصطلاحات دشوار و ثقیل روانشناسی
    و راه کارهای خیلی خیلی عالی
    باید باورهام رو عوض کنم
    تا راه بیوفتم و کم کم بهتر بشم
    همه یا هیچ کلا جزءی از شخصیت اصلیم شده
    در خیلی زمینه ها کمالگرایی دارم
    شروع شغل مورد علاقه
    ازدواج
    معنویت
    خلاصه دیدم یه کمالگرای حسابی و توپ هستم
    ممنونم از وقتی که میزارید برای نوشتن این مقالاتت
    اجرتون با خود خدا که مطمعنا دوستتون داره
    دمت گرم
    برای عمل کردن به همین مقالات شما هم حسابی مقاومت دارم و باز میخوام صبر کنم تا درمانش رو کامل تر بفهمم
    یه مشکل اساسی هم که دارم شدم
    بایگانی اطلاعات و علم در مغزم و عدم عمل کردن
    انقدر علوم مختلف توی مغزم میاد و میره و انقدر مطالعه کردم
    دیوانه میشم بعضی وقتا میگم
    چوپان های بی سواد چه حالی میکنن
    هیچیز نمیفهمن
    فقط لذت میبرن و زندگی رو زندگی میکنن
    ممنونم که خوندید
    انشالله درمان رو شروع میکنم
    تمام مشکلات زندگیم از همینه
    الحمدلله

  19. سلام وقت بخیر آقای دکتر شما کتابی برای درمان کمال گرایی یا وسواس ذهنی دارین؟
    چون خانواده نمیزارن برم پیش یک روانپزشک میگن قرص و دارو میدن خوب نیست
    البته نمیدونم واقعا مشکلم کمال گرایی یا نه ببخشید واقعا خیلی میپرسم چون چند وقت پیش با واژه ترنس آشنا شدم خوندم میگه روح با جسم در تضاده
    من هم یکم گریه کنم یا ناراحت باشم میگم نکنه من ترنسم یا اینکه یکم اخلاقم مثل دختر باشه میگم نکنه من ترنسم و ناراحت میشم و دچار شک و اظطراب میشم ، مثلا بچگی توی گوشیم بازی تفنگی و جنگی که برای پسررهاست معمولا علاقه نداشتم زیاد میگم نکنه من ترنسم
    کلا هر چیزی میشه واسم سوال پیش میاد و جالبیش اینکه وقتی میرم بیرون و حالم خوشه دیگه این سوال ها واسم پیش نمیاد وخودمو باور میکنم و با یقین میگم من پسرم چون خوب حسم و اخلاقام و اکثر علایقم پسرونه
    مثلا من از تخیل و فیلم های تخیلی و جنگی و جادوگری خوشم میاد یک شخصی گفت دخترا معمولا از این ژانر خوششون میاد و بخاطر این حرف واسم کلی سوال پیش امد یا مثلا کلاس دهم به نوشتن شعر دپ و غمگین علاقه مند شدم و دیدم دخترا بیشتر شعر مینویسند و مجبور شدم شعر نوشتن رو بزارم کنار گفتم این کار دختراس بیشتر کلا از ریز ترین کارم ایراد میگیرم یکم نازک صحبت کنم میگم نکنه ترنسم و. . . . کلا هم یک کاری میکنه انگار تو ذهنم ناخواسته یکی میگه این کار دختراس و . . .
    با ۳ تا ترنس صحبت کردم و گفتن تو ترنس نیستی ولی کلافشون کردم هر روز ازشون سوال میپرسم
    کلا تا جایی که یادمه بازی هام و اسباب بازی هام پسرونه بوده
    موقعی که این افکار میاد تو سرم خودمو گم میکنم
    ولی وقتی با دوستم میرم بیرون یا از خونه میرم بیرون کامل خودمو میشناسم و این افکار خیلی کم میاد تو سرم
    تا جایی که من بودم بچگیم بازی هام خشن و پسرونه بوده الانم اخلاقام پسرونه ولی با اینکه میدونم ولی نمیدونم چرا سر کوچیک ترین مسئله ایی دچار شک میشم
    میخواستم بپرسم شما کتابی در درمان این مشکل دارین؟
    البته واقعا خودم گیج شدم نمیدونم مشکلم چیه
    ببخشید واقعا خیلی سوال میپرسم

    1. فرد وسواسی هر قدر از دیگران سوال کند و اطمینان جویی کند فکر وسواسی او کم نمی شود بلکه بتدریج اضافه می شود. اینکه من به شما بگم ترنس نیستید کمکی به حال شما نمی کند. باید وسواس خود را درمان کنید. هر قدر بیشتر سوال بپرسید و اطمینان جویی کنید این افکار و دودلی ها بیشتر به ذهن شما می اید.

    2. ترنس این تعریف اشتباهه در اصل افرادی هستند که دارای هویت جنسیتی ای هستند که با جنسیتی که هنگام تولد با آن نامیده شده اند و اینکه نیازی نیست با کلیشه های جنستی خودتو رو اذیت کنید ترنس بودن خیلی فرق داره با چندتا علاقه متفاوت و خیلی حساس شدین بعدم میتونین روان درمانی که بدون قرص هست انجام بدین https://dr-sanaie.com/%d8%af%d8%b1%d9%85%d8%a7%d9%86-%d9%88%d8%b3%d9%88%d8%a7%d8%b3-%d8%a8%d8%a7-%da%a9%d9%85%da%a9-%d8%ae%d9%88%d8%af/

  20. سلام دکتر خوبین بنده دانشجوی پرستاری هستم سوالی از خدمت با سعادتون داشتم بنده جدیدا متوجه شدم مشکل کمال گرایی و اهمال گرایی دارم خب دوست دارم خودم این مشکل رو رفع کنم میخواستم بدونم این مشکلی که بنده دارم اگه روزانه سرانه مطالعم رو بالا ببرم به روحیاتم برسم مثل تفریح های خاص مانند پیاده روی یا کوهنوردی و ورزش مورد علاقمو از سر بگیرم و عرض کنم مراقبه رو هم در لیست برنامم قرار بدم میتونم ریشه اهمال گرایی و کمال گرایی رو تو وجودم خشک کنم یا خیر و در اخر نسبت به انتخاب هام کاملا عاقلانه فکر کنم و قدم های کوچیک بردارم و در طول مدت قدم هامو افزایش بدم ایا با این روش بنده میتونم نتیجه خوبی بگیرم یا خیر خیلی ممنونم اگه راهنماییم کنید

    1. بله. مشکل کمالگرایی با افزایش آگاهی حتما قابل درمان است. کتاب غلبه بر کمالگزایی نشر ارجمند و وسووسه های کمالگرایی را می توانید مطالعه کنید

      1. سلام وعرض ادب اقاي دكتر
        راستش چند وقت هست كه به مشكل كمالگرايي ام پي برده ام ، امروز يك اتفاقي افتاد تا من دوباره به اين مشكلم زوم كنم ، كه مقاله شمارو خوندم ، چقدر عالي وبا واقعيات من كمالگرا منطبق هست ، ممنون از اين مقاله ساده وپرمحتواتون ، چطور ميشه باشما درارتباط باشم .

  21. سلام دکترجان مطلب خوبی بود سپاسگزارم.
    من به حالت کمال گراییم پی بردم و منشا اون رو در تربیت کودکیم که پدر پرخاشگر و مادر استرسی داشتم که البته خیلی برام زحمت کشیدن و اینکه اینکار زشته این رفتار بده و غیره،آدم توانمندی هستم ،احساسم اینه که یک شیرم که لایه ای از اضطراب و تایید طلبی ضعیفم کرده ،قدرتم به گربه تقلیل پیدا کرده.
    خیلی جز نگرم در کارام ،از اشتباه کردن میترسم و میخوام کارام بی عیب باشن،فوق العاده وظیفه شناسم ولی ،هنگام مسولیت مضطرب میشم و خیلی وقتا دوست دارم از زیرش در برم،سخت گیر و دقیقم،کمکم کنید راحت گیرتر بشم.
    چجوری شروع کنم به درمان خودم،میخوام منو از قفس رها کنید.
    اهل مطالعه هستم اگر کتابی هم معرفی بفرمایید ممنون میشم
    لطفا بگید چجوری شروع کنم تا بهترین نتیجه رو بگیرم.
    باز هم از شما و مطالب مفیدتون سپاسگزارم

  22. سلام و خسته نباشید
    برای درمان کمالگرایی در ازدواج وقتی اون جدولی که در سایت گذاشتین رو نوشتیم اونوقت چیکار کنیم، همون یه بار نوشتن کافیه؟ یا باید چند بار بنویسیمش؟ ویا اینکه باید هر روز همون رو تکرار کنیم؟
    برای درمان کمالگرایی در ازدواج باید چه کارهایی انجام و دهیم و چه کتابایی مفیدن؟

    1. سلام. شما باید اون جدول را برای مدتی دائما تکرار کنید و مدام قسمتهای جدیدی از شخصیت و ویژگیهای خود را در زندگی روزمره کشف کنید. با تکرار بیشتر متوجه می شوید که در چه جاخایی کمالگرایی دارید و بیشتر تسلط بر انها می یابید.

      1. من مشکلم در ازدواج هست
        یعنی کمالگرایی در خیلی از امور دارم ولی الان به صورت حاد با نامزدم مشکل دارم(البته اون نمیدونه و من سعی میکنم نارضایتیم رو بروی خودم نیارم)
        درواقع میخام برای کمالگرایی در ازدواج کمکم کنید
        از نظر زیبایی باهاش مشکل دارم…همهچیز شخصیتش خوبه، خوبه چهرش، ولی هر کار میکنم نمیتونم بپذیرم، میگم باید بهتر باشه
        حالا من باید اون جدول رو برای زیباییش پر کنم و هر روز همون رو تکرار کنم تا اروم بشم؟ دیگه کاری نمیخاد انجام بدم؟
        میشه یه راهنمایی کامل بهم بدین، خیلی داغونم
        ممنونتون میشم

        1. سلام. شما اگر واقعا نپذیرید که ایشان قرار نیست از هر لحاظ بهترین باشند پس از ازدواج با ایشان دچار مشکل خواهید شد. ما در ازدواج دنبال بهترین نیستیم بلکه قرار است با مناسب ترین و هماهنگ ترین فرذ ازدواج کنیم. ازدواج مسابقه نیست که بخواهیم برنده شویم. شما با یک مشاور در این زمینه مشورت کنید تا بر روی ساختارهای فکری خود کار کنید.

  23. سلام،
    بسیار ممنون از مطالب کامل، عالی و تخصصی شما. با اینکه من خودم روانشناس هستم، بسیار استفاده کردم.
    موفق و موید باشد.

    1. سلام دکتر عزیز
      چقدرررر خوب و روان توضیح دادین،واقعا مفید بود خدا عوضش رو به بهترین شکل به شما بده.سپاسگذارم

  24. بینهایت سپاس من هم مبتلا به کمال گرایی منفی هستم که سبب احساس افسردگی درونی و نارضایتی ۸ ساله در من شده و باعث شکست در امتحان مهمی که ۸ سال در پی قبولیش هستم همه من را فرد شادی می پندارند اما در خود احساس ناکامی دارم

  25. با سلام

    خیلی مقاله کامل و جامعی بود و بسیار مفید و آموزنده بود.

    بسیار متشکرم از شما

  26. سلام و عرض ادب و وقت بخیر خدمت دکتر سنائی و دست اندر کاران عزیز این مجموعه
    _
    من به کمال گرایی مبتلا بودم و این را نمی دانستم و حتی فکر می کردم که کمال گرایی خوبه چون اسمش طوریه که فکر می کردم خوبه _

    الآن تبعات کمال گرایی را هنوز در زندگیم دارم و به دلیل اینکه خیلی مورد آسیب کمال گرایی بودم الآن دیگه می خوام زودتر به روال اصلی زندگیم برسم و راحت و آسوده و اجتماعی و صمیمی زندگی بکنم _

    اگر راهکاری در مورد زدودن اثرات و تبعات کمال گرایی دارید برای من بیان بفرمائید _

    در ضمن و دارای یک نیروی ماورایی هستم که ارتباط تله پاتی هم دارم و این ارتباط تا چند وقت قبل تحت کنترلم نبود و تازه یاد گرفته ام که کنترلش بکنم

    به همین دلیل زدودن اثرات کمال گرایی برای من خیلی مهمه

    سپاسگزارم بابت این اطلاعات که به من دادید چون من با شناخت کمال گرایی که بزرگترین دشمن من هست،
    متوجه شدم که زندگیم را خیلی راحت می تونم به شکل و فرم دلخوهم برای خودم خلق بکنم//
    احساس خوبی دارم//
    مرسی_

  27. سلام و خسته نباشید ممنون از مقاله خوبتون
    من همیشه میدونستم که به ناهنجاری تو رفتارم دارم ولی نمیدونستم چیه همیشه سر در گم و مضطرب، گاهی پرانرژی ولی بعدش کاملا خالی میشدم ساعت ها روی کاغذ برنامه ریزی دارم برا انجام کارها ولی تو عمل هیچ پیشرفتی ندارم چون همیشه دنبال اون زمان طلایی هستم، مدام سرم تو کتابها و سمینارهای موفقیته، ولی در عمل موفقیتی ندارم. امروز فهمیدم سندروم کمالگرایی دارم
    هر موقع شرایط ازدواج پیش اومده به دو دلیل تن بهش ندادم گاهی فکر کردم حتما مورد خیلی عالیتری هست گاهی ترس از مورد پسند طرف مقابل واقع نشدن. با اینکه دانشجوی دکتری هستم اما شغلی ندارم که حس میکنم اونم به دلیل همین کمال گراییمه. اهمال کاری و کمبود اعتماد بنفس هم دارم.

  28. سلام یه سوال داستم
    من علاوه بر وسواس فکری عملی و خطاهای شناختی و کمالگرایی که با خوندن مقاله هاتون متوجه شدم دارم یه مشکل دیگم دارم و اونم اینه که وقتی فیلم میبینم از فیلم ها خیلی زیاد تاثیر میگیرم درحدی که دوسدارم اون سناریو ها واقعی بودن و من جای اون شخصیت ها میتونستم اون داستان و تو دنیای واقعی(نه به عنوان فیلم) زندگی کنم.
    گاهی انقدر غرق شخصیت ها میشم که از چیزی که هستم بدم میاد چون به نظرم خیلی ناکافیه و ناقصه.
    دوسدارم مثل فیلم ها میتونستم قهرمان و بی عیب و نقص باشم و زندگیم ماجراجویی زیادی داشته باشه.
    کاملا هم میدونم که این داستان ها نمیتونن واقعی باشن و کلی گریم و کارگردان و مشاور و سرمایه گذار پشت این قضیه ست که جذب شدن ما باعث میشه اونا بیشتر پول در بیارن ولی اصلا دست خودم نیست.گاهی میخوام یکی از شخصیت های فیلم های بی محتوایی مثل فیلمای ترکی باشم،گاهی فیلمای اکشن و معمایی رو مخم میره و دلم هیجان اونارو میخواد.
    میشه لطفا کمکم کنید،باید چیکار کنم؟این بیماری خاصیه؟اسم داره؟درمانش چطور هستش؟

    1. سلام عزیزم. شما بیماری خاصی ندارید و فقط باید روی عزت نفس خودتون کار کنید. وقتی ما برای خودمون ارزش کمی قائل باشیم و برای ویژگی های منحصر بفرد خود که در هر کسی متفاوت است ارزش قابل نباشیم مدام جذب این یا اون میشیم چون احساس می کنیم اگر جای فلانی باشیم دوست داشتنی میشیم. دو تا مقاله رو بخونید در سایت. ۱٫ رشد و افزایش عزت نفس ۲٫ درمان خطاهای شناختی.(بجهت اینکه شما تمرکزتون بر خطاهای خود و نقاط قوت دیگری است. مثل اینکه پرتقال که ویتامین ث دارد حسرت هویج که ویتامین آ دارد را بخورد و نتواند ویژگی های خاص خود را بپذیرد و دوست داشته باشد. ضمن آنکه پذیرش حقیقی خود بعنوان یک انسان بمعنای پذیرش تمامی ویژگی های رشد یافته و رشد نیافته و یا ویژگی های خوب و بد می باشد )

  29. سلام. واااای که دارم دیوانه میشم. من همیشه بهترین شرایط و داشتم و همه حسرتش و میخوردن ولی از نظر خودم همه شرایطم مشکلات زیادی داره. اگر یه خونه بخرم به خریدش که انقدر نکته مثبتی هست توجه ندارم فقط میگردم دنبال نکات منفی و زشت اون خونه. الان خونه خریدم و دارم دیوانه میشم از دست اونجا. خیلی کثیفه، خیلی مشکلات داره ولی فقط از نظر من. افرادی و برای تعمیرات اوردم که هر روز با یکیشون دعوا دارم. چون اصلا نمیتونن کاری که من میخوام و انجام بدن. همیشه یه جای کارشون میلنگه. آخه چرا باید کسی که کاری بلد نیست بره تو شغلی؟ من اینو درک نمیکنم. که بعدش بخواد اعصاب ملت و خورد کنه. من بهترین شغل ممکن و که هر کسی آرزوشه از دست دادم . با بهترین حقوق و مزایا . فقط به خاطر اینکه گفتم حس میکنم باید یکی تو این سمت کار کنه که رشتش و خونده . هرچی گفتن رشته مهم نیست مهم تجربه و کاره. که تو بلدی من قبول نکردم. خیلی هم پشیمونم. ولی برگردم عقب باز همین اتفاق میفته و میترسم برم اونجا سر کار. چون خیلی کار مهمی بود و اگر خطایی میکردم چی؟. من این مدت انقدر دیوانه شدم از دست خودم که تو نت سرچ کردم کمال گرایی و مقاله شما اومد فهمیدم تازه چمه. تو همه چی کمال گرا نیستما. فقط خونه،شغل، چیدمان و پول.

    1. خیلی خوشحالم که توانستید خودتان را بهتر بشناسید. کمالگرایی متاسفانه مانع رشد و پیشرفت می شود. اما اگر فرد به ویژگی خود اگاه شود از همین ویژگی می تواند در جهت رشد استفاده کند. کمالگرایی باید در خدمت شما قرار گیرد. اگر شما در خدمت کمالگرایی باشید متاسفانه اسیبهای سختی خورده و لذتی از زندگی نخواهید برد.

      1. سلام دکتر ، برای برادر کوچکترم میخوام نوبت روانشناس بگیرم.
        از بابت اینکه خود جنابعالی در ایران تشریف ندارید یک روانشناس خوب که مثل خودتون کارش درست باشه معرفی میکنید؟
        در ضمن برای خودم هم سوال داشتم که هزینه و شرایط مشاوره آنلاین واتس آپی با خود جناب عالی به چ صورت هست و چطور باید هماهنگ کنم.
        متشکر

  30. سلام من خیلی کمال گرا هستم .الانم چند هفته ست همش به بازیگر مورد علاقم فکر میکنم و به خونوادش حسادت میکنم هر چی سعی میکنم فکرمو اصلاح کنم یا بش فکر نکنم نمیتونم .خونواده خیلی خوبی دارمو دوسشون دارم ولی ارزوهایی غیرواقع بینانه ای ذهنمو درگیر میکنه که عذابم میده مثلا دوس دارم بازیگر بشم تا بتونم ببینمش و باهاش کار کنم در حالی که توانایی و موقعیتشو ندارم انگار برام مثل یه بت شده من فقط دوس دارم از اینکه یه ادم عادی توی جامعه هستم راضی باشم و فرد مفیدی توی جامعم باشم ولی گاهی اوقات کمال طلبی نمیزاره به این راضی باشم خواهش میکنم کمکم کنین .از هرچی سلبریتیه متنفرم ای کاش وجود نداشتن همچین ادمایی توی جامعه

    1. سلام. من تمامی راه حلهای درمان کمالگرایی را در مقاله بوضوح نوشته ام. لازم است تا آنها را عمل کنید. واقعا انجام آنها به شما کمک می کند. حدس دیگری البته درباره شما می شود زد. اگر تنها در زمینه بازیگر شدن کمالگرایی دارید و در سایر زمینه ها کمالگرایی ندارید، ممکن است کمی شخصیت نمایشی داشته باشید و از نمایش و جلوی دوربین و در مرکز توجه بودن لذت می برید. مقاله زیر را بخوانید. البته مطمئنا مشکل شما به شدت موارد ذکر شده در مقاله نمی باشد.
      https://dr-sanaie.com/%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%84-%D8%B4%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4%DB%8C/

  31. سلام. من یک عمره دچار این مشکل بودم و درد خودم رو نمیدونستم . دوران تحصیلیم تباه شد . در این ۱۰ سال حدود ۷-۸ شغل عوض کردم و الان در مرحله خواستگاری هستم که وقتی مشکلاتم رو فهمیدم نمیدونم درسته که اقدام کنم یا نه؟ کمال گرایی رو که فهمیدم و با مقاله های دیگه هم فهمیدم که اعتماد به نفس پایین و شخصیت وابسته و اهمال کاری هم جزو خصوصیاتم بوده که بیشترشون در خانواده من بوده و من هم تاثیر گرفتم و تا الان به هیچ وجه نتونستم برای خودم یه هدف درست شغلی انتخاب کنم . در دوران مدرسه هم چندین پیشامد وحشتناک داشتم که خیلی روم تاثیر گذاشته. و واقعا نیاز به کمک دارم چون با خوندن تنها فکر نمیکنم بتونم از پس این همه تغییری که باید در خودم بوجود بیارم بربیام. آیا همه اینها تمرینات ذهنی عملی میخواد یا باید دارو هم مصرف کنم ؟
    لطفا هرجور که میشه کمکم کنید

    1. سلام. حتما به یک رواندرمانگر مراجعه کنید تا بار اضافی که سالهاست حمل می کنید را پایین بگذارید. برای خودتان وقت بگذارید. باید چک شوید که ایا مشکلات دیگری نیز وجود دارد یا خیر.

  32. سلام. خیلی مفید بود ،امیدوارم اهمال کاری نکنم استفاده کنم….
    من مینا هستم در مونیخ آلمان ،به شدت دچار کمالگرایی شده ام و تحت درمان یک مطب روانشناس هستم….یک سال و چند ماه است که هردوهفته میرم پیشش …ولی تو گوگل هم دنبال درمان هستم….راستش همیشه منتظر یک جرقه که از جام بلندم کنه..
    با تشکر از مطالب خودتان. .

    1. سلام عزیزم. مقاله اهمالکاری رو هم در سایت مطالعه کن، چون کمالگراها اغلب اهمالکار هم می شوند زیرا منتظر جرقه هستند در زندگی، در حالیکه هر روز و هر دقیقه زمان شروع است و نباید منتظر هیچ جرقه ای بود.

  33. با درود.چه قدر خوب به مصادیق کمال گرایی اشاره کردین مخصوصا اونجا که گفتین هر جایی آدم کمال گرا نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا