اختلالات اضطرابیداروهای روانپزشکی

کلردیازپوکساید

5/5 - (1 امتیاز)

آنچه باید در مورد کلرودیازپوکساید بدانیم 

کلردیازپوکساید چیست؟

کلردیازپوکساید یک بنزودیازپین است. کلردیازپوکساید مواد شیمیایی را در مغز تحت تأثیر قرار می‌دهد که ممکن است در افراد دچار اضطراب نامتعادل باشد.

کلردیازپوکساید برای درمان اختلالات اضطرابی استفاده می‌شود. این دارو به طور کوتاه‌مدت برای درمان اضطرابی که ممکن است قبل از جراحی داشته باشید و همچنین برای درمان اضطراب یا علائم ترک اعتیاد به الکل نیز استفاده می‌شود.

اطلاعات مهم

کلردیازپوکساید ممکن است اعتیادآور باشد. مصرف بیش از حد داروهای اعتیادآور می‌تواند باعث اعتیاد، اووردوز یا مرگ شود. خرید و فروش این دارو بدون داشتن نسخه پزشک غیرقانونی است.

قبل از مصرف

برای اطمینان از اینکه کلردیازپوکساید برای شما بی‌خطر است، در موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید:

  • اگر مبتلا به پورفیریا هستید (یک اختلال آنزیمی ژنتیکی که باعث ایجاد علائمی روی پوست یا سیستم عصبی می‌شود).
  • اگر داروی رقیق‌کننده خون مانند وارفارین (کومادین، ​​ژانتوون) مصرف می‌کنید.
  • اگر داروی مخدر مصرف می‌کنید.

اثرات آرام‌بخشی کلردیازپوکساید در افراد کهنسال ممکن است دیرتر عمل کند. گیجی و زمین خوردن تصادفی در بیماران مسنی که بنزودیازپین مصرف می‌کنند، معمول است. هنگام استفاده از کلردیازپوکساید، احتیاط کنید تا از افتادن یا آسیب‌دیدگی تصادفی جلوگیری کنید.

اگر باردار هستید از این دارو استفاده نکنید، چرا که این دارو می‌تواند نقایص مادرزادی ایجاد کند. کودک شما نیز ممکن است به دارو وابسته شود. این موضوع می‌تواند علائم ترک خطر را در کودک پس از تولد ایجاد کند. نوزادانی که به داروی اعتیادآور وابستگی پیدا می‌کنند، ممکن است برای چندین هفته به درمان پزشکی نیاز داشته باشند. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

مشخص نیست که آیا کلردیازپوکساید به شیر مادر منتقل می‌شود یا نه. و اینکه به کودک شیرخوار آسیب می‌رساند یا خیر. اما اگر کودک را با شیر مادر تغذیه می‌کنید، به پزشک خود اطلاع دهید.

کلردیازپوکساید برای مصرف افراد زیر ۶ سال تأیید نشده است.

داروشناسی

لیبریوم (کلردیازپوکساید HCI) داروی ضد اضطراب، آرام‌بخش، محرک اشتها و ضد درد ضعیف است. سازوکار دقیق عملکرد آن مشخص نیست. این دارو از تحریک قسمت مشبک ساقه مغز جلوگیری می‌کند. چندین ساعت طول می‌کشد تا به حداکثر سطح خون برسد و نیمه عمر دارو بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت است. بعد از قطع دارو، سطح پلاسما در طی چند روز به آرامی کاهش می‌یابد. کلردیازپوکساید از طریق ادرار دفع می‌شود، درحالیکه ۱٪ تا ۲٪ بدون تغییر و ۳٪ تا ۶٪ به صورت ترکیبی است.

فارماکولوژی حیوانات

این دارو به‌طور گسترده در بسیاری از گونه‌های حیوانات مورد مطالعه قرار گرفته است و این مطالعات حاکی از تأثیر روی سیستم لیمبیک مغز است. شواهد اخیر نشان می‌دهد سیستم لیمبیک در واکنش‌های احساسی نقش دارد.

آزمایش دارو بر روی میمون‌ها نشان داده است که اثر کلردیازپوکساید، یک اثر آرامبخش و رام‌کننده است. همچنین اثر دارو بر روی زاد و ولد حیوانات مورد آزمایش قرار گرفته نشان می‌دهد که اثری از دوز مصرفی مادر به نوزاد انتقال نمی‌یابد.

چگونه باید کلردیازپوکساید را مصرف کنیم؟

هرگز از کلردیازپوکساید در مقادیر بیشتر یا طولانی‌تر از زمان تجویز استفاده نکنید. اگر به نظر می‌رسد دارو در درمان علائم شما متوقف شده است، به پزشک خود بگویید. ممکن است پزشک برای اطمینان از بهترین نتیجه، گاهی اوقات دوز مصرفی شما را تغییر دهد.

کلردیازپوکساید ممکن است اعتیادآور باشد. هرگز کلردیازپوکساید را با شخص دیگری به ویژه شخصی که سابقه سوءمصرف یا اعتیاد به موادمخدر دارد، شریک نشوید. دارو را در محلی نگه دارید که دیگران نتوانند به آن دسترسی داشته باشند. همچنین فروش یا بخشیدن این دارو غیرقانونی است.

استفاده از کلردیازپوکساید را به‌طور ناگهانی متوقف نکنید، در غیر این صورت ممکن است علائم ناخوشایند ترک را تجربه کنید. از پزشک خود بپرسید که چگونه وابستگی استفاده از کلردیازپوکسید را متوقف کنید.

اگر دوز مصرفی را فراموش کنم، چه اتفاقی می‌افتد؟

دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اگر تقریباً زمان دوز برنامه‌ریزی شده بعدی شما است، از دوز فراموش شده صرف‌نظر کنید و برای جبران دوز فراموش شده، داروی اضافی مصرف نکنید.

اگر دارو بیش از حد مصرف شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

به دنبال فوریت‌های پزشکی باشید، زیرا مصرف بیش از حد کلردیازپوکساید می‌تواند کشنده باشد. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل خواب آلودگی شدید، گیجی، ضعف عضلانی یا از دست دادن هوشیاری باشد. مانند همه موارد مصرف بیش از حد دارو، تنفس، نبض و فشار خون باید کنترل شود. البته به طور کلی، این اثرات به دنبال مصرف بیش از حد لیبریوم (کلردیازپوکساید) کم گزارش شده است. اقدامات عمومی باید همراه با شستشوی فوری معده انجام شود.

هنگام مصرف کلردیازپوکساید از مصرف چه‌مواردی باید خودداری کرد؟

حتما از نوشیدن الکل خودداری کنید، زیرا عوارض جانبی خطرناکی ممکن است رخ دهد. کلردیازپوکساید ممکن است تفکر یا واکنش‌های شما را مختل کند. تا زمانی که بدانید کلردیازپوکساید بر شما تأثیر می‌گذارد، از رانندگی یا کار با ماشین‌آلات خودداری کنید. سرگیجه یا خواب‌آلودگی شدید می‌تواند باعث سقوط یا حوادث دیگر شود.

عوارض جانبی کلردیازپوکساید

در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک، از کمک فوری پزشکی استفاده کنید. مشکلاتی مانند: کهیر، مشکل تنفس بر اثر تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو.

در صورت داشتن علایم زیر، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:

  • خواب آلودگی شدید
  • تغییرات غیرمعمول در خلق و خو و رفتار
  • گیجی، پرخاشگری، عصبانیت
  • احساس بی‌قراری یا هیجان ناگهانی، بدتر شدن مشکلات خواب
  • افکار خودکشی یا آسیب رساندن به خود
  • ضعف ناگهانی یا احساس بیماری، تب، لرز، گلودرد، زخم‌های دهان، لثه‌های قرمز یا متورم، مشکل در بلع.
  • ضعف عضلانی، افتادگی پلک
  • درد بالای معده، ادرار تیره، زردی (زردی پوست یا چشم)
  • عوارضی مانند خواب آلودگی یا مشکلات تعادل ممکن است در افراد مسن بیشتر باشد.

عوارض جانبی شایع ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خواب آلودگی
  • گیجی
  • از دست دادن تعادل یا هماهنگی

چه داروهای دیگری بر کلردیازپوکساید تأثیر می‌گذارد؟

مصرف کلردیازپوکساید با داروهای دیگری که باعث خواب آلودگی یا کند شدن تنفس می‌شود، می‌تواند عوارض جانبی خطرناکی به همراه داشته باشد. قبل از مصرف قرص خواب‌آور، داروی مسکن مخدر، داروی تجویز شده سرفه، شل کننده عضلات یا داروی اضطراب، افسردگی یا تشنج، با پزشک خود هماهنگ شوید.

سایر داروها ممکن است با کلردیازپوکساید تداخل داشته باشند. از جمله داروهای بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی. در مورد تمام داروهایی که اکنون استفاده می‌کنید و هر دارویی که شروع یا متوقف می‌کنید، با پزشک خود مشورت کنید.

اطلاعات بیشتر

به یاد داشته باشید، کلردیازپوکساید و سایر داروها را از دسترس کودکان دور نگه دارید، هرگز داروهای خود را با دیگران قسمت نکنید و این دارو را فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

منبع:

https://www.drugs.com/mtm/chlordiazepoxide.html

https://www.rxlist.com/librium-drug.htm#overdosage

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
فعالسازی سامانه پیامکی الزامی میباشد!