کتاب تحلیل رفتار متقابل
کتاب تحلیل رفتار متقابل
پس از ورود کتاب بازیهای دکتر اریک برن در جمع پرفروشترین کتابهای بینالمللی در سال 1964 بود که تحلیل رفتار متقابل به عنوان رویکردی بسیار بدیع در زمینه رواندرمانی، در خارج از ایالاتمتحده به شهرت گستردهای دست یافت.
در طی چهل و پنج سال گذشته، اصول و عملکرد تحلیل رفتار متقابل نه تنها درمانگران حرفهای بلکه همه کسانی که به دنبال درک شخصیت انسان و ویژگیهای روابط انسانی هستند را شیفته خود کرده است.
کتاب تحلیل رفتار متقابل پس از مدتی در زمینه خود به یک اثر کلاسیک تبدیل شد و اکنون در دسترس خوانندگان نسل جدید است.
تحلیل رفتار متقابل درباره چه مفاهیمی حرف میزند
این کتاب شامل مفاهیم اساسی تحلیل رفتار متقابل (TA) است. این رویکرد یک رویکرد نظری است که بر راههای تعامل افراد با یکدیگر متمرکز است.
برن الگوهای تعاملی در میان افراد را بهعنوان «رابطه اجتماعی» توصیف میکند که از سالهای اولیه زندگی انسان رشد میکنند.
برن در مورد نقش رابطه اجتماعی به عنوان یک شکل ابتدایی رفتار بحث میکند.
به عنوان نوزاد، انسان یاد میگیرد با انجام رفتارهایی برای جلبتوجه (مثلا گریه) بقای خود را تامین کند.
هنگامیکه توجه دیگران را جلبکردیم، بیشتر اوقات نیازهای اساسی ما برآورده میشود و در صورت لزوم این چرخه تکرار میشود.
از نظر بیولوژیکی، این نوع پاسخ پریشانی، یک هدف تکاملی را به همراه داشته است. نیازهای یک کودک در حال رشد برآورده میشود، بنابراین از رشد سالم نوزاد اطمینان حاصل میشود.
داشتن یک نوزاد سالم معمولاً به معنای داشتن یک بزرگسال سالم است که به نوبه خود باعث تولید و حفظ موجودیت این گونه میشود. به همین ترتیب، بزرگسالان نیز همان انگیزه را برای جلبتوجه دیگران دارند.
گرچه بزرگسالان ممکن است گریه نکنند (اگرچه گریه بزرگسال نیز نوعی از رفتاری باشد که برای جلبتوجه دیگران انجام میشود)، اما رفتارهای دیگری ایجاد میکنند که توجه موردنظر را به آنها جلب میکند.
هنگامی که پاسخی از سوی فرد دیگری رخ میدهد، مبادله اطلاعات به عنوان رفتار متقابل محسوب میشود (برن، 1964). معنی و اثربخشی تقابلها همه بر اساس شرایط ایگو تعیین میشود.
تحلیل رفتار متقابل
نظریهای است که شخصیت ما را به سه قسمت اصلی کودک، بالغ و والد تقسیم میکند. تعارض این ابعاد در وجود ما میتوانند باعث بروز مشکلات اصلی شوند.
در تحلیل رفتار متقابل اریک برن هر یک از این ابعاد را در تقابل ما با دنیای پیرامونمان بررسی میکند.
تصور کنید شما در مقابل دوست خود ممکن است کودکانه حرف بزنید، کودکی را با لحنی بزرگسالانه نصیحت کنید و در یک جلسه رسمی اداری مانند یک انسان بالغ و مسوول نظراتتان را بیان کنید.
چه دنیای پیچیدهای!
اریک برن در این کتاب به زیبای این سه بعد و چالشهای مربوط به آن را بررسی میکند و بیان میکند که چگونه پیشنویسهایی که در دوران کودکی برای ما از طرف والدین و جامعه مشخص شده است، روند زندگیمان را تحتتاثیر قرار میدهد.