روش تحقیق علوم انسانی

چگونه یک گزارش آزمایشگاه بنویسیم؟

5/5 - (1 امتیاز)

آن چه در این مقاله می خوانیم

چگونه یک گزارش آزمایشگاه بنویسیم؟

ارائه کردن یک تحقیق و مدیریت آن، به عنوان یکی از ضرورت‌ها در بیشتر دوره‌های موردنیاز برای کسب مدرک روانشناسی محسوب می‌شود.

البته، قبل از اینکه شروع به نوشتن یک گزارش آزمایشگاه کنید باید در مورد رفتار انسانی تحقیقاتی انجام دهید، و داده‌های لازم را جمع‌آوری کنید. دانشجویان سال آخر معمولا در انتخاب یک موضوع مناسب تحقیقاتی برای گزارش روانشناسی عملی خود با مشکلاتی روبرو می‌شوند و اغلب تلاش می‌کنند تا همه چیز را پیچیده‌تر از آن چیزی که هست نشان دهند.

از سرپرست خود بخواهید توصیه‌های لازم را به شما ارائه دهد، اما اگر شک دارید، همه چیز را ساده پیش ببرید، یک آزمایش حافظه را انتخاب کنید (شما برای خلاقیت داشتن نمره اضافه دریافت نمی‌کنید). به یاد داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که تحقیق روانشناسی شما از دستورالعمل‌های اخلاقی پیروی می‌کند. همچنین ممکن است بخواهید که تحقیق خود را به سبک انجمن روانشناسی آمریکا (APA) بنویسید.

ملاحظات اخلاقی در تحقیق

اگر مطالعه‌ی شما هر یک از موارد زیر را شامل می‌شود، باید ملاحظاتی در زمینه‌ی ۱) انجام دادن یا ندادن تحقیق ۲) و چگونگی محافظت از حقوق شرکت‌کننده‌ها به بهترین شکل، انجام بگیرد.

احساس ناراحتی جسمی یا روانی

تعرض به حریم شخصی.

اگر شما در حال تحقیق در یک ملک شخصی مانند یک مرکز خرید هستید، باید به دنبال کسب کردن اجازه باشید.

فریبکاری در مورد ماهیت تحقیق یا نقش شرکت‌کننده‌ها در آن.

به جز در مواردی که در حال مشاهده‌ی رفتار عمومی هستید، شرکت‌کننده‌ها باید داوطلبانه در این تحقیق مشارکت داشته باشند و باید به آنها توضیح داده شود که این تحقیق درباره‌ی چیست. در صورت امکان، رضایت آنها را کسب کنید. تنها در صورتی می‌توانید از ارائه‌ی اطلاعات به شرکت‌کننده‌ها خودداری کنید که غیر از آن، راه دیگری برای انجام دادن تحقیق نداشته باشید.

تحقیق با کودکان.

در مدرسه، شما نیاز به کسب اجازه‌ی معلم دارید و اگر او فکر می‌کند که رضایت کتبی والدین کودکان موردنیاز است، به صلاح است که این کار را انجام دهید.

تحقیق با حیوانات.

آزمایش با حیوانات باید به ندرت انجام شود. شما باید برای مدیریت کردن و مراقبت از حیوانات آموزش دیده باشید و اطمینان حاصل کنید که نیازهای آنها برآورده میشود (غذا، ‌آب، جای خواب خوب، فعالیت، رفتار ملایم و محافظت از آنها در برابر استرس و آشفتگی). مشاهده‌ی طبیعی می‌تواند مشکلات کمتری به همراه داشته باشد، اما باز هم نیاز به ملاحظات به خصوصی دارد: حیوان ممکن است دچار آشفتگی شود به خصوص زمانی که آنها در حال جفتگیری یا مراقبت از فرزندان خود است.

در زمان انجام تحقیقات هیچ‌وقت کارهای زیر را انجام ندهید:

  • به شرکت‌کننده‌ها توهین کنید، و باعث عصبانی شدن یا آزار دادن آنها شوید.
  • کاری کنید تا شرکت‌کننده‌ها باور کنند که ممکن است آنها کسی را ناراحت کرده یا آزار داده باشند.
  • قوانین را زیر پا بگذارید یا دیگران را تشویق کنید که این کار را انجام دهند.
  • از قانون محافظت از داده‌ها تخطی کنید.
  • آزمایش‌ها یا داده‌ها را بدون اجازه صاحب امتیاز آن کپی کنید.
  • داده‌هایی که وجود ندارند را در تحقیق به کار ببرید.
  • ادعا کنید که حرف‌های یک نفر دیگر به شما تعلق دارد.

تخطی از هر یک از دستورالعمل‌های اخلاقی می‌تواند به عدم صلاحیت پروژه‌ی شما منجر شود.

قالب گزارش آزمایشگاه

صفحه‌ی عنوان، خلاصه، منابع و ضمیمه‌ها در صفحات جداگانه‌ای آغاز شوند (قسمت‌های فرعی از متن اصلی گزارش آزمایشگاه در اینجا قرار ندارند). از فاصله‌ی دو خطه و اندازه‌ی فونت ۱۲ استفاده کرده و همینطور شماره‌ی صفحات را در متن خود درج کنید.

گزارش آزمایشگاه باید رشته‌هایی از بحث که با پیش‌بینی در ارتباط است را در قسمت مقدمه و رشته‌هایی از بحث که با محتوا در ارتباط است را در قسمت بحث و نتیجه‌گیری به همراه داشته باشد.

۱.صفحه‌ی عنوان تحقیق در گزارش آزمایشگاه

این بخش باید به این نکته اشاره کند که موضوع این تحقیق درباره‌ی چیست. همچنین باید IV و DV را در بر بگیرد. همینطور این متن نباید به صورت پرسشی نوشته شود.

۲.خلاصه (این قسمت را پس از پایان تحقیق بنویسید) در گزارش آزمایشگاه

این قسمت در آغاز تحقیق شما قرار میگیرد اما باید بعد از پایان یافتن تحقیق نوشته شود.

این بخش به ارائه‌ی یک خلاصه‌ی دقیق و جامع از گزارش تحقیقاتی شما می‌پردازد. سبک نوشتن شما باید مختصر باشد اما نباید شکل یادداشت‌برداری داشته باشد. مثال‌هایی که در مقاله‌های Journal article وجود دارد را مشاهده کنید. هدف این بخش باید توضیح دادن مختصر به صورت زیر باشد (حدود ۱۵۰ کلمه):

  • با یک خلاصه‌ی یک/دو جمله‌ای کار خود را آغاز کنید و هدف و استدلال‌های تحقیق خود را ارائه دهید.
  • به توصیف شرکت‌کنندگان و چهارچوب کار خود بپردازید: چه کسی، چه زمانی، چه جایی، چه اندازه‌ای، چه گروه‌هایی؟
  • توصیف روش: چه نوع طراحی به کار گرفته شده است، چه رفتارهای آزمایشی مورد استفاده قرار گرفته است، چه نوع پرسشنامه‌ی نظرسنجی یا آزمایش‌هایی استفاده شده است.
  • یافته‌های اساسی خود را توصیف کنید،‌ که شامل ذکر کردن آمار استفاده شده و سطوح قابل توجه و یا فقط یک جمله می‌شود که نتیجه را به صورت خلاصه بیان می‌کند.
  • آخرین جمله/جملات گزارش شما باید سهم این تحقیق و مشارکت آن در دانش را به صورت خلاصه در متن تحقیق، مورد توجه قرار دهد. معنای این تحقیق چیست؟ در صورت مناسب بودن با متن، مفاهیم و استدلال‌های ضمنی خود را بیان کنید.

۳. مقدمه در گزارش آزمایشگاه

هدف بخش مقدمه، توضیح دادن در مورد این مسئله است که فرضیه‌های شما از کجا می‌آیند. شما باید در مورد اینکه چگونه طرح کلی تحقیق شما با هدف و فرضیه‌های تحقیق در ارتباط است، واضح و شفاف صحبت کنید.

  • با یک نظریه‌ی کلی شروع کنید و به صورت خلاصه به معرفی موضوع بپردازید.
  • تحقیق خود را به نظریه‌های ویژه و در ارتباط با موضوع تحقیق محدود کنید. ۲ یا ۳ مورد می‌تواند مناسب باشد.
  • باید یک پیشرفت منطقی در ایده‌های شما وجود داشته باشد که بتواند به جریان گزارش کمک کند. این مسئله به این معناست که طرح کلی مطالعه‌ی شما باید به شکلی منطقی به سمت اهداف و فرضیه‌های مورد نظر، در حال حرکت باشد.
  • مختصر و انتخابی باشید،‌ از وسوسه‌ی قرار دادن تمام نوشته‌ها در متن، مگر در صورت مربوط بودن ان، اجتناب کنید.
  • مقدمه‌ی خود را به یک مقاله‌ی جداگانه تبدیل نکنید.
  • تمام جزئیات تحقیق خود را بیان نکنید مگر اینکه مواردی باشند که شما در حال تکرار کردن (کپی) آنها هستید.
  • می‌توانید نظرات انتقادی مرتبط را در تحقیق خود ذکر کنید اما مراقب باشید که اهداف شما در صورت مرور کردن متن تحقیق، با آن همخوانی داشته باشد و اگر فرضیه‌های شما غیرمحتمل باشند، پس چرا می‌خواهید آنها را آزمایش کنید؟

اهداف:

اهداف نباید از همان ابتدای تحقیق مطرح شوند. به دنبال مرور کردن متن روانشناختی،‌ باید به شکل منطقی به سمت اهداف در حال حرکت باشیم.

  • یک پاراگراف در این مورد بنویسید که می‌خواهید چه چیزی را مورد بررسی قرار دهید و چرا می‌خواهید این کار را انجام دهید. به تحقیقات انجام شده‌ی قبلی اشاره کنید تا به توضیح در مورد انتظارات خود بپردازید. کمی بعد، این انتظارات به شکل رسمی به عنوان فرضیه‌ها شناخته می‌شوند.
  • درک کنید که اهداف با فرضیه‌ها یکی نیستند.

فرضیه‌ها:

به فرض‌های مقابل اشاره کنید و توضیح دهید که آنها شفاف و دقیق هستند و متغیرهای مورد بررسی را در بر می‌گیرند.

۴. روش

  • فرض کنید که خواننده از فعالیت‌هایی که شما انجام داده‌اید هیچ اطلاعی ندارد، پس باید اطمینان حاصل کنید که او بتواند تحقیق شما را دقیقا با توجه به آنچه که در این بخش نوشته‌اید تکرار کند.
  • متن خود را با استفاده از افعال زمان گذشته بنویسید.
  • در بخش روش‌ها به توضیح دادن یا توجیه کردن نپردازید (مثلا چرا یک روش نمونه‌گیری به خصوص را انتخاب کرده‌اید)،‌ فقط کاری که انجام داده‌اید را بازگو کنید.
  • به اندازه‌ای به ارائه‌ی جزئیات بپردازید که یک نفر بتواند به کمک آنها، این آزمایش را تکرار کند. در نوشته‌های خود دقیق باشید.

از زیرعنوان‌های زیر استفاده کنید:

طراحی

به طراحی آزمایش اشاره کنید. یک متغیر مستقل می‌تواند سطوح/شرایط مختلف را نامگذاری کند یا به آنها برچسب بزند. متغیرهای وابسته را نام ببرید و اطمینان حاصل کنید که آنها عملیاتی هستند. سعی کنید کنترل متغیرهای خارجی، موازنه و یا هر نوع کنترل استفاده شده‌ای را شناسایی کنید.

شرکت‌کننده‌ها

گروه هدف (می‌توانید به یک موقعیت جغرافیایی رجوع کنید) و نوع نمونه‌ی خود را شناسایی کنید. توضیح دهید که چگونه به نمونه‌ی خود دست پیدا کرده‌اید (نمونه‌ی اسمی). جزئیات مرتبط، در مورد تعداد، سن و دامنه و غیره را ارائه دهید.

مطالب

مطالب استفاده شده، فهرست کلمات، بررسی‌ها، تجهیزات کامپیوتری و غیره را توصیف کنید. لازم نیست که تمام مطالب کپی شده را به صورت همزمان و یکجا به کار ببرید در عوض سعی کنید که از یک سطح معقول و منطقی (تشریحی) از جزئیات استفاده کنید.

روند

روند دقیق و کاملی که در زمان انجام تحقیق به کار گرفته‌اید را توصیف کنید و بگویید دقیقا چه کاری انجام داده‌اید. با جزئیات کافی و مناسب، کار خود را توصیف کنید تا امکان استفاده‌ی مجدد از یافته‌های به دست آمده توسط شما وجود داشته باشد. در توصیف‌های خود دقیق باشید و جزئیات غیرضروری و کم اهمیت را حذف کنید. شما لازم نیست به بیان جزئیات در ارتباط با دستورالعمل‌ها، پرسش‌ها و یا برگه‌های ثبت بپردازید.

۵. نتایج

بخش نتایج یک تحقیق معمولا به ارائه‌ی یک آمار توصیفی، به دنبال آمار استنباطی می‌پردازد. از تفسیر کردن نتایج اجتناب کنید (این کار را برای قسمت بحث و گفتگو نگه دارید).

اطمینان حاصل کنید که نتایج، با دقت و شفافیت ارائه شده‌اند. یک جدول می‌تواند به منظور نمایش دادن آمار توصیفی و سهولت در درک داده‌ها به کار گرفته شود. از هیچ داده‌ی خامی در این بخش استفاده نکنید.

از سبک انجمن روانشناسی آمریکا (APA) استفاده کنید

  • اعدادی در p. گزارش شوند. (شامل صفر قبل از اعشاری اگر ۱.۰۰ بخواهد ۰.۵۱ باشد). انتظاراتی که نسبت به این قانون وجود دارد به این شرح است: اعدادی که هیچ وقت نمی‌توانند از ۱.۰ فراتر بروند (ارزش p، ارزشr): آنها را در ۳d.p. گزارش کنید و هیچ‌وقت صفر را قبل از جای اعشار قرار ندهید. به عنوان مثال ۰۰۱. .
  • درصدها و مقاطع امتیازها: به صورت یک عدد کلی گزارش داده شوند.
  • نمادهای آماری که به عنوان حروف یونانی محسوب نمی‌شوند باید با فونت مورب نوشته شوند  (M, SD, t, X, F, P, d ).
  • در هر طرف از علامت مساوی از فاصله استفاده کنید.
  • در زمان گزارش کردن ۹۵٪ بازه های اطمینان،‌ محدودیت‌های بالایی و پایینی باید در داخل کروشه قرار داده شوند : ” ۹۵٪‌ بازه اطمینان ] ۱۰۲.۲۳ ، ۷۳-۳۷ [ “.

چه اطلاعاتی را در گزارش آزمایشگاه به کار ببریم؟

  • نوع آزمایش آماری که آن را مورد استفاده قرار داده‌ایم.
  • میانگین‌ها، SD و بازه‌های اطمینان ۹۵٪ برای هر سطحِ IV. اگر شما ۰ تا ۲۰ عدد برای ارائه کردن دارید، یک جدول به سبک APA می‌تواند به خوبی نمایشگر اطلاعات موردنظر شما باشد.
  • شفاف‌سازی در این مورد که آیا یک تفاوت قابل‌توجه یا هیچ تفاوتی در جهت تفاوت‌ها پیدا شده است یا نه (تنها در صورتی که قابل توجه باشند).
  • تفاوت بین میانگین‌ها و بازه‌ی اطمینان ۹۵٪
  • تاثیر ناشی از اندازه‌ها (این مورد در SPSS نمایش داده نمی‌شود).

۶. بحث و گفتگو

  • یافته‌های خود را به زبان ساده مطرح کنید (نه زبان آماری و تخصصی) و نتایج خود را به فرضیه‌های ارتباط دهید. آیا آنها رد شده و یا مورد حمایت قرار گرفته‌اند؟
  • نتایج خود را با مطالبِ پیش زمینه در بخش مقدمه، مقایسه کنید. آیا نتایج به دست آمده به این بخش شباهت دارد یا با آن متفاوت است؟ در مورد چرایی آن به بحث بپردازید.
  • چقدر می‌توانیم به نتایج مطمئن باشیم؟ محدودیت‌ها را بیان کنید، اما تنها در صورتی که آنها بتوانند به توضیح در مورد نتایج به دست آمده بپردازند. اگر این تحقیق توانسته باشد یک تاثیرگذاری معتبر را ایجاد کند، پس در صحبت کردن در مورد محدودیت‌ها مراقب باشید زیرا به این شکل، نتایج خود را زیر سوال می‌برید. مگر اینکه بتوانید به متغیرِ متناقضی فکر کنید که به توضیح در مورد نتایج، به جای IV می‌پردازد، در این صورت توصیه می‌کنیم که این بخش را کنار بگذارید.
  • پیشنهادهایی در مورد روش‌های سازنده به منظور تقویت کردن تحقیق خود بپردازید و البته در صورت مناسب بودن شرایط این کار را انجام دهید.
  • استدلال‌های شما در مورد یافته‌هایی که به دست آورده‌اید چیست؟ بگویید یافته‌های شما با توجه به روش‌هایی که مردم در دنیای واقعی بر مبنای آن رفتار می‌کنند، چه معنایی دارد.
  • یک ایده برای تحقیقات بعدی که ممکن است به دنبال تحقیق شما رقم بخورد را ارائه دهید، چیزی که در همین زمینه باشد،‌ فقط مراقب باشید که یک نسخه‌ی بهبودیافته از تحقیق شما نباشد. شاید شما بتوانید این قسمت را در قسمت محدودیت‌های تحقیق خود قرار دهید.
  • پاراگراف نتیجه‌گیری- با یک اظهارنظر در مورد یافته‌های خود و اشاره به نکات کلیدی بحث، این قسمت را به پایان برسانید (استدلال‌ها و تفاسیر)، البته بهتر است این بخش بیشتر از ۳ تا ۴ جمله نباشد.

۷. منابع در گزارش آزمایشگاه

بخش منابع، فهرستی از تمام منابعی است که شما در متن تحقیق به آنها اشاره کرده‌اید (باید به ترتیب حروف الفبا باشند). و این بخش یک کتابشناسی نیست. (لیست کتاب‌هایی که استفاده کرده‌اید).

به زبان ساده، هر زمانی که شما به اسم (و تاریخ) یک روانشناس اشاره می‌کنید باید مرجع اصلی این اطلاعات را در قسمت منبع ذکر کنید.

اگر از کتاب‌های درسی استفاده کرده‌اید هم مشکلی وجود ندارد، زیرا معمولا منابع در پشت کتاب نوشته شده‌اند و شما می‌توانید آنها را کپی کنید و بنویسید. اگر از وبسایت‌ها استفاده کرده‌اید،‌ ممکن است به مشکل بر بخورید زیرا شاید این وبسایت‌ها از یک بخش برای منابع برخوردار نباشند که بتوانید آنها را کپی کنید.

منبع:

https://www.simplypsychology.org/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا