دکتر روانشناس

مشاوره با نوجوانان

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

نکات مهم مشاوره با نوجوانان

بسیاری از چالش‌ها و تشویق‌ها از طریق مشاوره با نوجوانان قابل حل است. نوجوانان نسبت به کودکان و بزرگسالان با موضوعات مختلفی مانند مبارزات هویتی، فشار شدید همسالان و مناسب به‌نظر رسیدن درگیر هستند. آنها معمولاً در نیاز استقلال‌طلبی گیر افتاده و هنوز نیاز به راهنمایی دارند. نوجوانان بیشتر از بزرگسالان بدون تصمیم‌گیری در مورد عواقب، تصمیم‌گیری می‌کنند و احساس شکست‌ناپذیری می‌کنند. درمانگران باید چالش‌های رشد نوجوانان را درک کنند تا به آنها مشاوره‌ای موثر ارائه دهند. برای مشاوره با نوجوانان باید موضوعاتی که آنها با آن درگیر هستند را بهتر درک کرد.

جایگزینی گفتگوی درونی منفی

بسیاری از اوقات، نوجوانانی که با اختلالات بهداشت روان مانند افسردگی و اضطراب دست و پنجه نرم می‌کنند، زیاد با خود وارد گفتگوی منفی می‌شوند. آنها به جای اینکه به یک وضعیت دشوار به‌عنوان یک چالش نگاه کنند، از قبل معتقدند که شکست خواهند خورد. ممکن است همه چیز را ناامیدانه ببینند و نگاه بدبینانه‌ای به زندگی داشته باشند. یکی از تکنیک‌هایی که می‌توانید هنگام مشاوره با نوجوانان از آن کمک بگیرید، کمک به تغییر افکار منفی به‌سمت افکار مثبت است. از نوجوان بخواهید هر روز قبل از جلسه مشاوره خود هرچه فکر می‌کند بنویسد. با او این لیست را بررسی کنید و در تغییر افکار منفی به افکار مثبت به او کمک کنید.

مشاوره با نوجوانان- تصویر ۱- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

مشاوره گروهی نوجوانان

به گزارش مرکز مشاوره دانشگاه مریلند، یکی دیگر از تکنیک‌هایی که بسیار مورد توجه نوجوانان قرار می‌گیرد، تکنیک گروه درمانی است. در گروه درمانی آنها متوجه می‌شوند که در مشکلات خود تنها نیستند و مجبور به کمک به یکدیگر می‌شوند. نوجوان ممکن است به راحتی به حرف همسالانش گوش دهد و این در حالی است که شنیدن نصیحت از یک بزرگتر، حتی اگر درمانگرش باشد، چندان خوشایندش نیست. گفتگو با سایر نوجوانانی که با همان مشکلات دست و پنجه نرم کرده‌اند، می‌تواند بسیار موثر باشد.

تکرار اطلاعات از طریق سوالات

هنگام کار با نوجوانان، به‌جای تلاش برای مقابله و تحمیل فکر درست، می‌توانید اطلاعاتی را که به نظر یک نوجوان غیرمنطقی و غیرمعقول است، در قالب یک سوال تکرار کنید. مثلاً نوجوان ممکن است بگوید: «من اهمیتی نمی‌دهم که هر روز مورد آزار و اذیت قرار بگیرم.» شما به جای اینکه بگویید «مطمئناً اهمیت می‌دهید»، به عنوان یک درمانگر می‌توانید با این سوال انعکاس درستی از مفهوم حرف وی بسازید: «بنابراین این که همسالانتان روزانه شما را مسخره می‌کنند، آزارت نمی‌دهد؟ احساست در این مورد چیه؟» بسیاری از نوجوانان وقتی از آنها سوال می‌شود، در مورد گزاره‌ای که اخیراً بیان کرده‌اند فکر می‌کنند و متوجه می‌شوند که نوع تفکر از نظر شخصی متفاوت، و احتمالاً غیرمنطقی است. در این حالت، شما با گفته‌های نوجوان مخالفت نکرده‌اید، بلکه تفکرش را انعکاس داده‌اید.

شرایطی که بیشتر نوجوانان با آنها درگیر هستند

موقعیت‌های درگیری روزانه متفاوتی در بین نوجوانان ایجاد می‌شود. طبق تحقیقات، بسیاری از اوقات درگیری‌ها و اختلافات جزئی می‌تواند منجر به خشونت شود. به عنوان یک مشاور برای جلوگیری از مشکلات اساسی، باید بدانید که این درگیری‌ها چه مسائلی هستند و چگونه می‌توان با آنها کنار آمد.

دعوا کردن و خشم در نوجوانان

بسیاری از نوجوانان با هل دادن، مشت و ضرب و شتم، عصبانیت خود را از دیگران نشان می‌دهند. نوجوان می‌تواند یاد بگیرد که چگونه این نوع تعارض را از طریق یادگیری شناخت عوامل محرک خشم کنترل کند. عوامل تحریک می‌تواند شامل تمسخر یا دریافت نمرات بد نوجوان باشد. اگر نوجوانان بیاموزند که چگونه عوامل محرک ایجادکننده تمایل به درگیری را شناسایی کنند، ممکن است بتوانند از طریق کنترل خود یا مکالمه، از درگیری بیشتر جلوگیری کنند.

مشاوره با نوجوانان- تصویر ۲- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

درگیری والدین با نوجوانان

هرچه کودکان مستقل‌تر شوند، درگیریشان با والدین بیشتر می‌شود. والدین باید یاد بگیرند تعارض با نوجوان را مدیریت کنند تا از چارچوب معمول خارج نشود. اجتناب از نزاع قدرت با نوجوان به مدیریت تعارض والدین و نوجوان کمک می‌کند. اگر بحث با نوجوان در یک اختلاف بالا گرفت، والدین باید پیشنهاد کنند که بحث را همانجا قطع کرده و بعداً به آن بازگردند.

آزار و اذیت اینترنتی نوجوانان

آزار و اذیت اینترنتی مربوط به دانش‌آموزانی است که شبکه‌های اجتماعی دانشجویان دیگر را هک می‌کنند. همچنین ممکن است شامل ارسال اطلاعات منفی در شبکه اجتماعی در مورد دیگران باشد. آزار و اذیت اینترنتی ممکن است باعث کاهش عزت‌نفس و روابط منفی شود.

تکنیک‌های کنترل خشم برای نوجوانان چیست؟

از جمله موضوعات مهم مشاوره با نوجوانان، کنترل خشم در ایشان است. وقتی عصبانیت یک نوجوان از کنترل خارج می‌شود، منجر به بروز مشکلات در مدرسه، تخریب روابط شخصی و کیفیت زندگی کلی او می‌شود. نوجوانانی که در کنترل خشم خود مشکل دارند، تمایل دارند با پرخاشگری کلامی و جسمی پاسخ دهند. تکنیک‌های کنترل خشم می‌تواند به ایجاد آگاهی نوجوانان از خشم و بهبود توانایی آنها در اجرای مهارت‌های کنترل خود بهتر کمک کند. برای موفقیت در مدیریت خشم، مهم است که نوجوانان در مورد خشم خود مسوولیت‌پذیر باشند و از سرزنش دیگران یا مقصر دانستن رویدادها خودداری کنند.

محرک‌ها را شناسایی کنید

برای نوجوانان مهم است که موقعیت‌ها و تجربیاتی را که موجب عصبانیتشان می‌شوند، شناسایی کنند. هنگامی که نوجوانان بتوانند عوامل محرک عصبانیتشان را تشخیص دهند، می‌توانند یاد بگیرند که چگونه این شرایط را به‌طور موثرتر کنترل کنند. عوامل متداول شامل احساس سوءتفاهم، احساس بی‌احترامی، انتظارات زیاد -از مدرسه یا والدین – و ناتوانی در نه گفتن است.

علائم هشداردهنده خشم در نوجوانان را بشناسید

خشم باعث واکنش‌های فیزیولوژیکی می‌شود. مانند:

  • افزایش ضربان قلب
  • فشار خون بالا
  • تنش عضلانی
  • هجوم آدرنالین

کمک به نوجوان در شناسایی علائم هشداردهنده عصبانیت، به وی امکان می‌دهد تا از مهارت‌های کنترل خود برای تجزیه و تحلیل شرایط استفاده کند.

خودگویی منطقی

دکتر تونی فیوره و دکتر آری نوویک، نویسندگان کتاب «مدیریت خشم برای قرن بیست و یکم» ادعا می‌کنند که یادگیری تغییر از طریق گفتگو با خود می‌تواند نوجوانان را قادر سازد تا به‌طور موثرتری با خشم مقابله کنند. مهم است که افکار منفی را که تمایل به اغراق دارند متوقف کنید و تفکر منطقی را جایگزین آنها نمایید. یک مثال از گفتگوی منطقی با خود این است: «این قابل درک است که من ناراحت هستم، اما عصبانی شدن نمی‌تواند چیزی را برطرف کند.»

مهارت‌های مقابله‌ای را توسعه دهید

این مهارت‌های مقابله‌ای به نوجوانان کمک می‌کند تا عصبانیت خود را کنترل کرده و از تشدید آن جلوگیری کنند. مهارت‌هایی مانند حل مساله می‌تواند در شرایط سخت این امکان را فراهم آورد که نوجوان بر شرایط مسلط شود و راهی برای عبور از بحران بیاید. یکی از ملزومات مشاوره برای نوجوانان می‌تواند تسلط درمانگر بر مهارت‌های حل مساله و مهارت‌های زندگی باشد.

مهارت فکر کردن قبل از عمل کردن

هنگام عصبانیت، نوجوانان تمایل به واکنش لحظه‌ای دارند و وقت نمی‌گذارند تا عواقب اعمال خود را در نظر بگیرند. نوجوانان می‌توانند با یادگیری در نظر گرفتن راه‌حل‌های سالم، کنترل خود بر شرایط را بهبود بخشند. مثلاً به جای اینکه در هنگام اختلاف‌نظرها، بر سر والدین خود فریاد بزنند و حرف بد بزنند، مشاور می‌تواند به آنها یاد دهد که با احترام ارتباط برقرار کنند، افکار و احساسات خود را به اشتراک بگذارند و تمایل خود را برای مصالحه افزایش دهند.

ترک موقعیت

در برخی موارد عصبانیت یک نوجوان ممکن است به حدی افزایش یابد که استفاده از تکنیک‌های کنترل خشم را دشوار کند. شما به‌عنوان مشاور می‌توانید به او بیاموزید چرا و چطور می‌تواند موقعیت را ترک کند تا پس از آرامش، برای تفکر منطقی، برقراری ارتباط موثر و یافتن راه‌حل سالم تلاش کند.

مشاوره با نوجوانان- تصویر ۳- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

حل مسئله

کودکان و بزرگسالانی که دچار مشکلات کنترل خشم هستند، وقتی نمی‌دانند چگونه یک وضعیت را حل کنند عصبانی می‌شوند. گیجی آنها تا حدی تصمیم‌گیری را تهدید می‌کند که نمی‌توانند ذهن خود را به اندازه کافی پاک کنند تا منطقی فکر کنند و مشکل را حل کنند. بسیاری از برنامه‌های کنترل خشم، اهداف حل مسئله را در برنامه درسی قرار می‌دهند تا به مردم بیاموزند که چگونه به‌جای عصبانی شدن، مسئله را حل کنند. نکته اصلی در اینجا این است که مشاور به نوجوان می‌آموزد عصبانی شدن چیزی را حل نمی‌کند. بلکه حل مسئله بهترین گزینه ممکن است.

مدیریت استرس

استرس باعث می‌شود نوجوانان کنترل خود را از دست داده و الگوهای رفتاری پرخاشگری یا اجتنابی خود را اعمال کنند. مشاور با آموزش نحوه کنترل استرس به نوجوان می‌تواند به او کمک کند تا هیجانات خود را کنترل نماید. مشاوره می‌تواند افراد را در مورد روش‌های کنار آمدن با شرایط استرس‌زا مانند مدرسه، امتحانات، هویت، سرنوشت شغلی و فشار گروه‌های همسال آموزش دهد. برقراری ارتباط، اصل اول یک مشاوره موفق است. نوجوان در بسیاری مواقع نیاز دارد تا شنیده شود یا دیده شود. توجهی که شاید به اندازه کافی در مدرسه و محیط خانه آن را کسب نمی‌کند. به‌عنوان مشاور، رعایت اصل همدلی و درک دنیا از دید نوجوان به ما این امکان را می‌دهد تا وی را در گذر از این دوران بحرانی یاری کنیم.

منبع:

https://howtoadult.com/what-are-anger-management-techniques-for-teens-4232622.html

نوشته های مشابه

4 دیدگاه

  1. سلام من دختری ام 17ساله
    که بشدت احساس تنهایی میکنم. خیلی وحشتناکه من هیچ دوستی ندارم، وقتی ابتدایی بودم دوستمو از دست دادم و قهر کردیم راهنمایی …هم همینجور و کلا وقتی با کسی دوس میشم فقط کلی دعوا میکنیم و بعدم قهر….هیچکس جذب من نمیشه، تو دبیرستان هم هیچکس جذب من نشد که بام دوس شه. من حتی خانوادمم ازم متنفرن و مامانم همش بام دعوا میکنه و بابام چشم دیدنمو نداره، مامانمو الان چند روزه باهاش قهرم و حرف نزدیم، و حاضر نیست هیچوقت بیاد تا اشتی کنیم همش من باید برم..
    من همیشه توی فامیل و اطرافیام معروف بودم به خوشگلی و باهوشی و اجتماعی بودن. درس و قیافمم و همه چیم و ویژکی هام عالیه، ولی واقعا نمیدونم چرا هیچچچکس منو دوست نداره.
    هیچکس جذب من نمیشه. من حتی هیچ پسری هم دوستم نداره. مثلا یادمه همکلاسی و اینام میگفتن پسر افتاد دنبالمون بمون شماره داد یا پیام داد…ولی من هیچ وقت هیچ پسری عاشقم نشد و نیفتاد دنبالم…مطمئنم بعدا هم هیچ خواستگاری ندارم.حتی یه پسری رو عاشقش بودم بعد جدا شدیم بخاطر خانواده هامون چون میگفتن زشته باهم باشید.بعدش حتی اونم حاضر نشد تو این مدت که باهم نیستیم یه پیام بده….یعنی دلش برام تنگ نشدههههههه؟!!!!!مگه انقد عاشقش نبودم؟مگه انقد خوب نبودم؟ اخه کجای کار من ایراد داره. تو واتساپم هیچکس پیام نمیده و هیچ پیامی رو گوشیم نمیاد بالا….
    بعد همش صدا اس ام اس گوشی دوستامو میشنوم….
    چرا اخه
    چرا مگه من چمه
    بخدا دارم روانی میشم
    لطفا دکتر کمک کنید.

    1. شما دچار عزت نفس پایین هستید. مقاله رشد افزایش عزت نفس را در سایت بخوانید.
      با یک مشاور گفتگو کنید تا مهارتهای ایجاد دوستی را یاد بگیرید. پیدا کردن دوست تکنیک دارد و قابل یاد گیری است.

  2. سلام، وقت بخیر..
    من قبلا که متوسطه اول بودم، توی خونه زیاد درس نمیخوندم وتلاش نمیکردم و فقط سر کلاس درس رو گوش میدادم ولی نمرات خوبی میاوردم؛
    و حافظه قوی داشتم.
    اما حالا که دهمم حافظه ام خیلی ضعیف تر شده و توی بعضی از کلاسا اصلن متوجه حرف معلم نمیشم..
    به نظر شما چه عللی میتونه داشته باشه و چطور میتونم مثل قبل بشم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا