علایم یا نشانه های حسادت
علایم یا نشانههای حسادت
وقتی به کسی حسادت میکنید، ممکن است از ازدست دادن موقعیت یا مقام خود در برابر او بترسید.
وقتی نسبت به شخص دیگری حسادت میکنید، آنچه ممکن است واقعاً احساس کنید اضطراب یا ناراحتی موقتی است که ممکن است شخص دیگر، چیزی را داشته باشد که میتواند مال شما باشد.
مثلا با یک همکار، حسادت میتواند نگرانی در مورد موقعیت کاری شما باشد. با یک فرد خاص، ممکن است ترس از ازدست دادن رابطهتان با وی باشد.
اگرچه ممکن است حسادت را منحصراً در روابط عاشقانه تصور کنید، اما احتمال دارد در بسیاری از روابط زندگی خود حسادت کنید، از جمله روابط با همکاران، همکلاسیها، دوستان و خانواده.
علایم حسادت
تشخیص علایم حسادت میتواند دشوار باشد، به خصوص اگر شما خودتان هستید که آنها را تجربه میکنید. در اینجا چند نشانه وجود دارد که نشان میدهد در حال حسادت به کسی هستید:
- شما موفقیت آنها را جشن نمیگیرید. اگر تا به حال احساس کردهاید که از اینکه خواهرتان به خاطر انجام درست کارها مورد تحسین قرار گرفته است، آزرده خاطر شدهاید، احساس میکنید که دیگران بیش از حد از طرف مقابلتان تعریف میکنند، یا در موفقیت همکارتان سهیم نمیشوید، ممکن است به آنها حسادت کنید.
- شما نسبت به آنها بیتفاوت و پرخاشگرانه رفتار میکنید. رفتار بیتفاوت و پرخاشگرانه، یکی دیگر از پاسخهای اضطراب یا ترس است. و زمانی اتفاق میافتد که نمیخواهید مستقیماً برای ابراز یک احساس منفی اقدام کنید. مثلا، وقتی در کنار دوستان شریک عاطفیتان هستید، عبوس میشوید، اما پس از رفتن آنها، سرحال میشوید.
- شما شروع به دوری و اجتناب از آنها میکنید. اگر به طور جدی از کسی دوری میکنید، میتواند نشانه این باشد که به او حسادت میکنید. ممکن است متوجه شوید که از جلسات با همکاران یا دورهم جمع شدن با دوستانتان صرفنظر میکنید تا از تعامل با آن شخص اجتناب کنید.
- شما بیش از حد از آنها انتقاد میکنید. وقتی به کسی حسادت میکنید، ممکن است متوجه شوید که از او بسیار انتقاد میکنید. این میتواند با جشن نگرفتن و خوشحال نشدن از موفقیت آنها همراه شود.
غبطه خوردن چه تفاوتی با حسادت کردن دارد؟
اصطلاحات «حسادت» و «غبطه خوردن» اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند، اما تفاوت جزئی بین آنها وجود دارد. حتی برخی از محققان معنای این دو کلمه را با هم ترکیب کردهاند که فقط بر سردرگمی میافزاید.
برخی از محققان حسادت را به عنوان این باور توضیح میدهند که ممکن است رابطه خود را با یک فرد مهم در زندگیتان، به دست رقیبی که ممکن است واقعی یا خیالی باشد، از دست بدهید. آنها میگویند که حسادت میتواند بر افکار، رفتارها و احساسات شما تأثیر بگذارد.
در مقایسه، یک مطالعه در سال 2020، غبطه خوردن را به عنوان «احساس دردناک مرتبط با وضعیت» تعریف میکند. وقتی احساس غبطه خوردن میکنید، چیزی را میخواهید که دیگری دارد، چه ارتقاء شغلی باشد یا یک رابطه عاشقانه.
علایم حسادت در زندگی روزمره چگونه است؟
در حالی که پاسخهای شما به احساس حسادتتان میتواند متفاوت باشد، موارد زیر نمونههایی از نحوه ظاهر شدن حسادت در موقعیتهای دنیای واقعی است.
با خانواده
به عنوان یک بزرگسال، ممکن است متوجه شوید که وقتی خواهر یا برادرتان در آنجا حضور دارند، از فعالیتهای خانوادگی اجتناب میکنید زیرا ممکن است ترس داشته باشید که همه به جز شما، ستایشهای والدینتان را دریافت کنند.
در این مورد، صحبت در مورد ترسهایتان با اعضای خانواده یا صحبت با یک درمانگر یا مشاور ممکن است مفید باشد.
اگر شما والدین هستید، ممکن است متوجه شوید که فرزندانتان رفتار بدی دارند. همچنین ممکن است متوجه شوید که کودک شما بیشتر عصبانی میشود، وابستهتر میشود یا تغییرات خلقی بیشتری را تجربه میکند. همه اینها نشانههایی است که نشان میدهد فرزند شما ممکن است به خواهر و برادر خود حسادت کند.
شاید بهتر باشد زمان اختصاصی را برای گذراندن با هر یک از کودکانتان در نظر بگیرید. این کار میتواند به هر کدام از کودکهایتان نشان دهد که دوستش دارید و لازم نیست برای جلب توجه شما، با خواهر یا برادرش رقابت کند.
با همکاران
اگر در دفتر خود یک کارمند باسابقه هستید، ممکن است متوجه شوید که به یک همکار جدیدتان حسادت میکنید. ممکن است احساس کنید که او برای رقابت با شما آمده است یا اینکه شاید قرار است جایگزین شما شود. این میتواند شما را از کمک به آنها کنار بکشد، راههایی برای سرکوب آنها بیابید یا موفقیتهای آنها را تصدیق نکنید.
در اینجا اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از حسادت بیش از حد خود به یک همکارتان انجام دهید:
- روی خود و دستاوردهایتان و همچنین زمینههایی که در صورت نیاز میتوانید در آنها پیشرفت کنید تمرکز کنید.
- علت حسادت خود را بیابید و از مهارتهایی برای جلوگیری از افکار منفی استفاده کنید.
- تأیید کردن خود را تمرین کنید، مانند اینکه به خودتان نشان دهید در چه چیزی مهارت دارید.
با دوستان
حسادت در روابط دوستانه میتواند بسیار شبیه به روابط عاشقانه باشد. ممکن است نسبت به دوست خود احساس غیرتی بودن کنید. ممکن است بخواهید فقط با او وقت بگذرانید و از گذراندن وقتش با دیگران جلوگیری کنید.
اگرچه مهم است که مطمئن شوید احساس مالکیت و غیرتی بودن نمیکنید، اما کمی حسادت دوستانه ممکن است برای رابطه شما مفید باشد.
طبق یک مطالعه در سال 2021، حسادت ممکن است در واقع به شما کمک کند تا دوستیتان را حفظ کنید و خیرخواه باشید. اگر شما یا دوستتان میترسید که حسادت مشکلی ایجاد کند، میتوانید اقداماتی مانند شناسایی محرکها و صحبت آشکار با یکدیگر در مورد احساساتتان انجام دهید.
با شریک عاطفیتان
حسادت به شریک عاطفیتان میتواند یک موقعیت مشکلساز به وجود آورد. ممکن است متوجه شوید که نمیتوانید به او اعتماد کنید، یا ممکن است در تلاش برای از دست ندادن او، به فکر تصاحب او بیفتید.
اگر متوجه شدید در مورد این ایده که ممکن است شریک عاطفی خود را توسط شخص دیگری از دست بدهید، احساساتی شدهاید، نشخوار فکری میکنید یا بر اساس آن رفتار میکنید، میتوانید این مراحل را انجام دهید:
- محرکهای حسادتتان را شناسایی کنید و به این فکر کنید که آیا شواهد واقعی مبنی بر اینکه شریک زندگیتان کار اشتباهی انجام داده است یا به شما خیانت کرده است، وجود دارد یا خیر.
- در مورد ترسها و خواستههایتان با شریک زندگیتان گفتگوی واضح و صادقانه داشته باشید. از تهمتزدن یا درگیری بابت اعمالشان خودداری کنید.
- مشاجرات یا کارهای اشتباه گذشته را کنار بگذارید و هر روز را طوری زندگی کنید که انگار شروعی تازه است.
- سعی کنید مانع تصوراتتان در مورد اینکه قرار است از شما دور شوند، شوید.
- در گروهها و فعالیتهایی شرکت کنید که به افزایش آرامشتان کمک میکنند.
خلاصهای از علایم حسادت
حسادت زمانی اتفاق میافتد که میترسید موقعیتتان را توسط شخص دیگری از دست بدهید. البته غبطه خوردن هم هست، اما شبیه حسادت نیست، و زمانی رخ میدهد که شما آنچه را که شخص دیگری دارد، میخواهید.
شما ممکن است به افراد مختلفی در زندگیتان حسادت کنید، از جمله دوستان، همکاران، خانواده و عشقتان. حسادتتان میتواند به صورت رفتارهای مختلفی مانند کنارهگیری از موقعیتها یا بد اخلاقی با دیگران ظاهر شود.
اگر حسادت را در خود تشخیص دهید، میتوانید اقداماتی را برای جلوگیری از تسخیر آن بر روابطتان انجام دهید. تمرین خودگویی مثبت، نگاه عینی به موقعیتها و تلاش برای شناسایی محرک میتواند کمککننده باشد.
بسیار عالی ممنونم