عزت نفس

سخنرانی در جمع

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

مهارت سخنرانی در جمع

بسیاری از افرادی که از اضطراب رنج می‌کشند، ترجیح می‌دهند از یک صخره بپرند تا اینکه در یک جمع سخنرانی کنند! سخنرانی در جمع ترسی است که اکثر آنها نتوانسته‌اند در تمام زندگی خود به آن تسلط پیدا کنند و از آن اجتناب می‌کنند.

هنگام سخنرانی در جمع اضطراب و تعریق درست لحظه‌ای آغاز می‌شود که فرد پشت تریبون یا بالای صحنه ایستاده و آماده صحبت در مقابل جمعیت است. با این حال، مهارت سخنرانی در جمع برای هر شخصی بسیارمهم است. زیرا باعث کارآیی و تأثیرگذاری بیشتر صحبت‌هایمان در جمع می‌شود و به ما امکان می‌دهد پیاممان را به‌وضوح به مخاطبانمان منتقل کنیم. مهارت سخنرانی در جمع عمومی در حوزه‌های شخصی زندگی نیز کمک خواهد کرد. زیرا ممکن است زمانی در یک مراسم کوچک خانوادگی یا یک جلسه اداری با تعدادی از همکارانتان صحبت کنید.

برخی از مواقع خصوصیات فردی ما بر اضطراب سحنرانی در جمع تاثیرگذار است. مثلاً هر چقدر مقدار درونگرا بودن شخصیت شما بیشتر باشد، به همان میزان نیز بیشتر از سخنرانی در جمع اجتناب می‌کنید. شما از روزی که مقابل مخاطب بایستید وحشت دارید، حتی اگر برای لحظه‌ای باشد. در واقع، گاهی فقط فکر کردن در مورد این مواجهه شما را به‌هم می‌ریزد و می‌خواهید جایی مخفی شوید. در حالیکه این احتمال وجود دارد که اگر می‌خواهید شغل و مهارت خود را به‌سطح بالاتری ارتقا دهید، شاید لازم باشد یک یا دوبار در مقابل تریبون بایستید و در جمع سخنرانی کنید.

شما باید ترس سخنرانی در جمع را ریشه‌کن کنید و بر این نکته تمرکز کنید که چگونه می‌توانید سخنرانی خود را به روشی موثر ارائه دهید. ممکن است ماجرا همیشه طوری پیش نرود که برخی از مردم انتظار دارند. اما مهم این است که شما بتوانید هدفتان را برآورده کنید و در جمع سخن بگویید. درست است که شما خجالتی هستید، اما با رعایت برخی نکات می‌توانید حتی از سخنرانی در جمع لذت ببرید و چیزهایی را که نمی‌توانید از تجربیات و گفته‌های دیگران به‌دست آورید، یاد بگیرید.

سخنرانی در جمع- تصویر ۱- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

تکنیک‌های سخنرانی در جمع یا تقویت فن بیان

۱. برای از بین بردن اضطراب تمرین کنید

عصبی بودن کاملاً طبیعی است و با تمرین و تمرکز می توان آن را از بین برد. عصبی شدن می تواند باعث افزایش ضربان قلب، گرم شدن، لرزش و علائم جسمی بیشتری شود. این عصبی بودن باید به جای احساس ترس به سمت بهره وری هدایت شود زیرا عصبی شدن همزمان باعث هجوم آدرنالین نیز می شود که می تواند به شما کمک می کند عملکرد بهتری داشته باشید. هرچه سخنرانی را بیشتر به صورت تمرین انجام دهید، احساس اضطراب کمتری خواهید داشت زیرا بدن شما را برای عملکرد نهایی آماده می کند. اطمینان حاصل کنید که در محتوای واقعی مطالب خود به خوبی تمرین کرده اید و این فرصت را برای تسلط بر سبک ارائه خود فراهم می‌کنید.

وقت خود را صرف کنار هم قرار دادن سخنرانی خود کنید تا منطقی در آن جریان داشته باشد و با داستان‌ها، نمونه‌ها و کمک گرفتن از وسایل جانبی، مانند تصاویر سخنرانیتان را هیجان انگیزتر کنید. برای الهام گرفتن، سعی کنید ویدئوی سایر سخنرانان ماهر را تماشا کنید. حتی ممکن است بخواهید متن رونوشت‌های اصلیشان را از اینترنت بخوانید تا ببینید چگونه آنها سخنرانی‌های خود را در حین اجرای برنامه تغییر داده‌اند. تمرین کنید که سخنرانی خود را با صدای بلند بیان کنید تا زمانی که بتوانید آن را روان و راحت ارائه دهید و در هر بار تمرین اعتماد به نفس بیشتری بیابید.

۲. با مخاطب خود سازگار شوید

از جمله مهارت‌های سخنرانی در جمع درک شرایط مخاطب است. شما ممکن است یک سخنران فوق‌العاده باشید اما تا زمانی‌که سبک و محتوای خود را با مخاطبتان تطبیق ندهید، هرگز موفق نخواهید شد. شنوندگان شما تعیین‌کننده چگونگی خوب صحبت کردن شما هستند. کلماتی‌که استفاده می‌کنید، انتخاب نحوه بیان، سر تیترهای حفظ شده، شوخ‌طبعی و موارد دیگر باید مورد توجه افرادی قرار گیرد که در مقابل شما نشسته‌اند. مخاطبان با شنیدن سخنرانی شما به زبانی که با آن آشنا هستند بیشتر جذب کلامتان می‌شوند تا اینکه چیزی را بشنوند که خارج از دایره فرهنگی و اجتماعی آنها است. مثلاً تصور کنید می‌خواهید برای یک جمع از افراد بازنشسته صحبت کنید. چه نکاتی می‌تواند سخنرانی شما را برای این دسته از افراد جذاب‌تر کند؟

به آنچه مخاطب شما می‌خواهد بشنود، فکر کنید. مشکلات و دغدغه‌هایشان چیست؟ آنها چه امیدهایی دارند؟ آنچه می‌خواهند و نیاز دارند را به آنها بدهید. مخاطب شما باید دلیلی برای گوش دادن داشته باشد. در سخنان آغازین تلاش کنید با آنها ارتباط برقرار کنید. همچنین نه تنها بر پیام خود، بلکه بر دلایلی که آنها نیاز دارند و می‌خواهند در موردش بدانند، متمرکز شوید.

۳. تا حد ممکن واقعی باشید

اگر خود واقعیتان نباشید، ممکن است مجبور شوید صحنه را ترک کنید. زیرا مخاطب سریع می‌تواند واقعی بودن را از جعلی بودن کشف کند. اگر فردی مضطرب هستید، خود را مجبور نکنید که با پریدن به این طرف و آن طرف و با صدای بلند و حرکات اغراق‌آمیز سخنرانی کنید. کافی است بیشتر بر محتوای خود تمرکز کنید. ممکن است مخاطب یک‌بار با خود غیرحقیقی شما کنار بیایید. اما بیشتر از آن نمی‌توانید نقش بازی کنید. زیرا مردم به‌سرعت واقعیت را درک می‌کنند.

۴. محتوای حرف خود را برنامه‌ریزی کنید

برای سخنرانی در یک جمع، قبل از هر چیزی باید برنامه‌ریزی انجام شود. زیرا برنامه‌ریزی به شما کمک می‌کند محتوای کامل سخنرانیتان را تهیه کنید. اطمینان حاصل کنید که به تمام سوالاتی که در ذهن مخاطب وجود دارد پرداخته می‌شود. از راهکارهای مختلف برای بیان محتوای سخن خود استفاده کنید. موضوعی را که می‌خواهید ارایه دهید، بارها بخوانید تا درک کاملی از آن داشته باشید و گفتارتان را بهبود ببخشید. برنامه‌ریزی کنید تا آمار و عبارات مناسب را برای جلب‌توجه مخاطبان خود پیدا کنید.

۵. از دست و بدن خود آگاه باشید

ممکن است دهان شما یک چیز بگوید، اما بدن و دستانتان چیز دیگری بگویند! بنابراین از نحوه بازی بدنتان آگاه باشید. دستان را بی‌ملاحظه حرکت دادن، روی یک پا ایستادن، به دیوار تکیه دادن یا هر حرکت دیگری که ممکن است عصبی بودن شما را به‌مخاطب انتقال دهد، تمام تلاشتان را خراب می‌کند.  وقتی صحبت از حرکات دست می‌شود، مهم است آنها را کنترل کنید و با تکیه بر محتوای کلامتان از آنها استفاده کنید. سخنرانی در جمع مانند یک اجرا است. حتی اگر بازیگری چیزی نیست که آن را بلد باشید، باید سعی کنید با شخصیت روی صحنه‌تان در ارتباط باشید. در این روند ممکن است قسمت برونگرای بیشتری از خودتان را که تا به‌حال با آن روبرو نشده‌اید، کشف کنید و در کل تجربه‌تان به‌جای اضطراب، نشاط‌آور باشد.

تحقیقات نشان داده است که لبخند زدن- حتی مصنوعی- می‌تواند احساس شادی و آرامش بیشتری در فرد ایجاد کند. بنابراین هنگامی‌که شروع به صحبت می‌کنید، لبخند بزرگی بر لب خود بنشانید. بسیاری از مخاطبان نیز احتمالاً به شما لبخند خواهند زد. با این کار احساس آرامش، اعتماد به نفس و ارتباط خواهید داشت.

سخنرانی در جمع- تصویر ۲- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

۶. از وسایل دیداری استفاده کنید

سخنرانی‌ها معمولاً هنگامی خسته‌کننده می‌شوند که منبع اطلاعات تنها سخنران باشد. هنگامی‌که به‌عنوان یک سخنران، اطلاعات زیادی که برای مخاطب هیچ وجه بصری ندارد را شرح می‌دهید، به‌زودی حوصله‌اش را سرمی‌برید. بنابراین اسلایدهای پاورپوینت، نکات نوشتاری روی تخته، بروشورهای سخنرانی و موارد دیگر، همه عوامل دیداری هستند که به مخاطب کمک می‌کنند اطلاعات را سریعتر و بهتر هضم کند.

۷. توانایی خود را باور کنید

این احتمال وجود دارد که شما واقعاً صلاحیت داشته باشید و به‌همین دلیل در موقعیتی قرار گیرید تا برای عده‌ای صحبت کنید. ترس از سخنرانی در جمع عادی است، اما احساس سرزنش به‌خاطر چنین اضطرابی امری غیرطبیعی و مضر است. تولید تفکرات مثبت و هدایت این انرژی ترسناک به سمت تلاش برای کنترل آن و داشتن عزم مصمم برای اطمینان از موفقیت در سخنرانی، آن چیزی است که به آن نیاز دارید تا خودباوریتان را تقویت کنید. از عباراتی مانند «من هرگز بر سخنرانی مسلط نخواهم شد!» یا «من در این کار خوب نیستم» خودداری کنید. زیرا همه این جملات، ترس از شکست را نشان می‌دهند. شکستی که سعی دارد شما را در منطقه راحتی شما سرکوب کند.

۸. با مخاطبان خود تعامل داشته باشید

مخاطبان می‌توانند عامل سقوط شما یا مسیر موفقیت شما باشند. این موضوع بستگی به نحوه استفاده شما از آنها برای فهم سخنانتان دارد. ارائه مونولوگی پر از شوخ‌طبعی، عوامل بصری و آمار، هرگز به اندازه‌ای که مخاطب فرصتی برای تعامل با سخنران داشته باشد، موثر نیستند. یک سخنران خوب می‌داند که در سخنرانی می‌توان مخاطب را وارد کرد. بنابراین گفتگویی ایجاد می‌کند که شکاف بین‌شان را از بین می‌برد. اگر مخاطب احساس انزوا کند، به‌زودی بی‌علاقه می‌شود و از شنیدن حرف‌های شما منصرف می‌شود. در این صورت شما به‌عنوان یک سخنران احساس ارتباط بهتری با مخاطبان درگیر پیدا خواهید کرد که به مهارت گفتاری شما نیز کمک خواهد کرد.

۹. بازخورد بخواهید

مهارت‌های شما فقط در صورت گرفتن بازخورد و سپس استفاده از بازخورد داده شده برای بهبود مهارت‌های گفتاریتان، بهبود می‌یابد. این بازخورد را می‌توانید بلافاصله پس از اتمام صحبتتان به‌صورت خصوصی در حالی‌که از چند نفر سوال می‌پرسید، دریافت کنید. یا در پایان ارائه می‌توانید از مخاطب بخواهید که بازخورد خود را برای شما ارسال کند. روش دیگر برای ارتقاء مهارتتان این است که از خود فیلم بگیرید و سپس عملکردتان را مشاهده کنید تا ببینید چگونه صحبت می‌کنید و رفتارها و زبان بدنتان چه احساسی را منتقل می‌کند. اگر مشکل قانونی نداشته باشد، می‌توانید از سالن نیز فیلم بگیرید تا از واکنش مخاطبان و عکس‌العمل‌هایشان آگاه شوید. زیرا به شما امکان می‌دهد ببینید چه نکته‌ای موثر بوده است و چه حرکتی مناسب نبوده است.

منبع:

9 Supper Effective Public Speaking Skills

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. ممنونم از مطالب مفید سایتتون. نکاتی که ذکر کردین، خیلی کمک کننده و قابل درکه. من اعتقاد دارم که باید از سایت هایی مثل شما که محتوا و مطالب خوب و مفیدی دارن، حمایت بشه. من صاحب سایت برچسب هستم. در صورت تمایل می تونیم در زمینه رپورتاژ رایگان با هم تعامل داشته باشیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا