رشد و پرورش کودکان

ذهنیت مبتنی بر رشد

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

مقدمه

به کودکان برای پرورش یک ذهنیت مبتنی بر رشد (growth mindset) کمک کنید.

یکی از بهترین کارهایی که والدین و معلمان می‌توانند برای کودکان انجام دهند این است که به آن‌ها در ایجاد و پرورش یک ذهنیت مبتنی بر رشد کمک کنند. ذهنیت مبتنی بر رشد، باوری مبنی بر این امر است که ما می‌توانیم توانایی‌های خود از جمله هوش را پرورش دهیم. در مقابل، یک ذهنیت ثابت (fixed mindset)، باوری مبنی بر این امر است که توانایی‌ها در سنگ حکاکی شده‌اند و نمی‌­توانند تغییر کنند.

شکل ۱ ذهنیت مبتنی بر رشد- دکتر کامیار سنایی روانشناس

طرز فکر کودکان مفاهیم مهمی برای انگیزش و عملکرد آن‌ها در مدرسه دارد. کودکان دارای ذهنیت مبتنی بر رشد بر این باورند که هوش انعطاف‌پذیر است و می‌تواند با تلاش و استراتژی‌های یادگیری خوب و شایسته افزایش یابد. در نتیجه، زمانی که کارها چالش‌برانگیز می‌شوند، آن‌ها به سختی کار کرده و اصرار می‌­ورزند. آن‌ها از شکست نمی‌هراسند، زیرا آن‌ها شکست را فرصتی برای یادگیری می‌دانند، گامی ضروری به سوی موفقیت!

برای کودکان دارای طرز فکر ثابت، این یک داستان متفاوت است. این کودکان بر این باورند که هوش ثابت است (یعنی، ما یا باهوش متولد شده‌­ایم یا نشده‌­ایم). آن‌ها بر این باورند آن‌هایی که به طور طبیعی یا ذاتی باهوش هستند، یادگیری باید برایشان آسان باشد و تلاش و کوشش غیرضروری است. زمانی که کودکانِ دارای طرز فکر ثابت برای تسلط یافتن بر چیزی یا تجربه­‌ی شکست تلاش و تقلا می­‌کنند، فرض می‌کنند که باهوش نیستند و به سرعت تسلیم می‌شوند.

مطالعات نشان‌می‌دهند کودکان دارای ذهنیت مبتنی بر رشد در مدرسه بهتر از آن‌هایی هستند که طرز فکر ثابتی دارند. مثلا لیزا بلکول و همکارانش دریافتند که دانش آموزان سال هفتم که معتقد بودند هوش انعطاف‌پذیر است، در درس ریاضیات در طول دبیرستان نمرات بهتری نسبت به دانش‌آموزانی که باور داشتند هوش ثابت است کسب کردند. آنها همچنین دریافتند دانش‌آموزانی که وارد یک دوره‌ی آموزشی مرتبط با هوش انعطاف‌­پذیر شدند، نمره‌های بهتری نسبت به افراد گروه کنترل (گروه شاهد در آزمایش و بررسی) کسب کردند. بسیاری از مطالعات دیگر نشان می‌دهند که طرز فکر را می‌توان تغییر داد و ذهنیت مبتنی بر رشد کلید موفقیت تحصیلی است.

سه روش برای پرورش ذهنیت مبتنی‌بر رشد

والدین و معلمان می‌توانند تاثیر بسیار زیادی بر روی طرز فکر کودکان داشته باشند. در اینجا سه روش اثبات ‌شده برای پرورش ذهنیتی مبتنی بر رشد در کودکان شما وجود دارد:

۱. از تحسین روند پیشرفت استفاده کنید.

زمانی که کودکان موفق می‌شوند، شما ممکن است وسوسه شوید هوش یا استعداد آنها را ستایش و تحسین کنید («تو خیلی باهوشی» یا «تو یک ژیمناست خوبی»)، اما این نوع ستایش منجر به یک طرز فکر ثابت می‌شود. این ستایش، این پیام را ارسال می‌کند که عملکرد به دلیل توانایی (یا عدم توانایی) است. در عوض، شما باید روندی را مورد ستایش قرار دهید که کودکان برای رسیدن به موفقیت در آن درگیر شده‌­اند. شما می‌توانید سخت­کوشی، استراتژی‌های یادگیریِ خوب و شایسته و پشتکار آنها را تحسین کنید.

۲. ذهنیت مبتنی بر رشد را سرمشق قرار دهید.

یکی از مهم‌ترین کارهایی که شما می‌توانید برای پرورش ذهنیتی مبتنی بر رشد در فرزندانتان انجام دهید، این است که خودتان یک ذهنیت مبتنی بر رشد داشته باشید. اگر ذهنیت مبتنی‌بر رشد ندارید، نگران نباشید، هرگز برای ایجاد و پرورش یک ذهنیت مبتنی بر رشد دیر نیست.

زمانی که شما ذهنیتی مبتنی بر رشد دارید، مراقب باشید که درباره­‌ی موفقیت‌های دیگران چه می‌گویید. موفقیت آن‌ها را به توانایی ذاتی نسبت ندهید. در مورد سخت‌کوشی و استراتژی‌های موردنیاز برای رسیدن به موفقیت صحبت‌کنید. (آن رقیب در مسابقه­‌ی گات تلنتِ آمریکا باید هر روز ساعت‌ها آموزش‌دیده باشد!). در مورد اشتباهاتی که مرتکب شدید و چیزهایی که از آن اشتباهات یاد گرفته‌اید صحبت کنید. به آنها بیاموزید که شکست چیزی نیست که باید از آن هراس داشت.

در نهایت، از به‌کار بردن برچسب‌هایی مانند «بچه­‌ی باهوش» یا «بچه­‌ی هنرمند» اجتناب کنید. این کار به طرز فکری مبنی بر اینکه توانایی‌ها ذاتی هستند کمک می‌کند.

شکل ۲ ذهنیت مبتنی بر رشد- دکتر کامیار سنایی روانشناس

۳. به کودکان بیاموزید که مغز مثل یک ماهیچه است.

هر بار که چیز جدیدی یاد می‌گیریم، مغز با تشکیل اتصالات عصبی جدید تغییر می‌کند. مغز با آموزش قوی‌تر می‌شود، درست مثل یک ماهیچه. محققان دریافته‌­اند که این قیاس ساده اما روشن و واضح به دانش‌آموزان کمک‌می‌کند تا ذهنیت مبتنی‌بر رشد را بیاموزند. و به نتایج بهتری در مدرسه دست یابند.

منبع:

https://www.verywellmind.com/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا