اختلال پانیک

درمان حمله پانیک

درمان حمله پانیک

هر آنچه که باید درباره تشخیص و درمان حمله پانیک بدانید

آیا تا به حال احساس کرده‌اید که در ترس از ترس … زندگی می‌کنید؟

اگر به دنبال نمای کلی حملات پانیک و بهترین درمان حمله پانیک هستید، به مکان مناسبی آمده‌اید. در اینجا می‌توانید در مورد تشخیص اختلال پانیک، شایع‌ترین علائم آن و گزینه‌های درمانی و دارویی آن اطلاعات بیشتری به دست آورید.

اختلال پانیک چیست؟

راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (ویرایش پنجم)، یا (DSM–5)، ابزاری است که توسط انجمن روانپزشکان آمریکا گردآوری شده و توسط متخصصان بهداشت روان برای تشخیص و درمان بیماری‌هایی مانند اختلال پانیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کتاب معیارهای زیر را برای شناسایی بیمار مبتلا به اختلال پانیک فهرست کرده است:

  • ترس ناگهانی و شدید، که منجر به حمله پانیک می‌شود.
  • اوج حمله در ده دقیقه؛
  • حملات پانیک مکرر.
  • حداقل یک ماه اضطراب و رفتار ناسازگار در تلاش برای جلوگیری از حمله وحشتناک پانیک دیگر.

اگر شما یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه می‌کنید، ممکن است دچار حمله پانیک باشید:

  • درد گرفتن قفسه سینه
  • مشکل در تنفس
  • افزایش ضربان قلب
  • تپش قلب
  • احساس خفگی
  • لرزش
  • عرق کردن
  • عرق سرد کردن
  • احساس از دست دادن کنترل.

اگر این علائم برای شما ایجاد شد، باید به دنبال نظر حرفه‌ای از روانپزشک یا روان‌درمانگر باشید. خود-تشخیصی خطرناک است و می‌تواند منجر به درمان نادرست شود، زیرا اختلال پانیک اغلب با مشکلات قلبی یا تیروئید اشتباه گرفته می‌شود. همیشه برای دریافت خدمات موردنیاز خود با یک پزشک یا متخصص بهداشت روان مشورت کنید.

حملات پانیک با حملات اضطرابی متفاوت است زیرا حملات پانیک شامل بروز ترس‌های شدید در حالت فیزیکی هستند، به طوری که فردی که دچار حمله پانیک می‌شود احساس می‌کند در حال مرگ است. حمله وحشتزدگی یا پانیک اغلب منجر به این می‌شود که شخصی به دلیل مشكلات تنفسی، احساس ایست قلبی یا بیماری‌های مشابه، به دنبال مراقبت‌های اورژانسی به بیمارستان برود.

تحقیقات و آمار چه می‌گویند؟

علائم اختلال هراس اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می‌شود. در حالی که اختلال پانیک معمولاً پس از 20 سالگی شروع می‌شود، کودکان نیز می‌توانند به این بیماری مبتلا شوند و بسیاری از آنها علائم شبه پانیک را تجربه می‌کنند.

حدود 2 تا 3 درصد از آمریکایی‌ها طی یک سال دچار اختلال پانیک می‌شوند و این حالت در زنان دو برابر مردان است.

برای درمان حمله پانیک یا اختلال پانیک، باید چه کاری انجام دهم؟

درمان اختلال پانیک برای هر فرد منحصر به فرد است. شدت درمان تا حد زیادی به شدت و فراوانی حملات پانیک بستگی دارد و هرگونه اختلال همزمان مانند افسردگی، وسواس فکری عملی و آگورافوبیا را نیز در بر خواهد گرفت.

اولین قدم در درمان، تشخیص صحیح است. آزمایشات و ارزیابی‌های مختلفی ممکن است انجام شود تا مشخص شود اختلال پانیک مناسب‌ترین تشخیص است یا خیر. آزمایش خون، ارزیابی روانشناختی و بررسی سابقه خانوادگی نیز ممکن است انجام شود.

رایج‌ترین درمان اختلال پانیک روان‌درمانی (یا گفتاردرمانی) و دارو درمانی است. به طور معمول، اولین خط دفاعی درمان، روان‌درمانی است و در صورت لزوم، دارو تجویز می‌شود.

درمان اختلالات هراس یا پانیک

انواع مختلفی از درمان ممکن است برای مبارزه با اختلال پانیک به کار گرفته شود، از جمله درمان شناختی رفتاری (CBT) و یا روان‌درمانی پویشی با تمرکز بر پانیک (PFPP). CBT بر وقفه در روند تفکرات منفی با استفاده از تکنیک‌های آرامش‌بخش و رفتارهای جایگزین تمرکز می‌کند. طبق تحقیقات به عمل آمده، CBT و دارو درمانی در درمان اختلال پانیک موثر بوده است.

PFPP از تکنیک‌های آرام‌سازی و روانکاوی استفاده می‌کند. مجله روانپزشکی آمریکا نشان داده است که PFPP یک روش درمانی موثر در کاهش علائم اختلال پانیک است.

دارو درمانی برای درمان اختلال پانیک

به گفته موسسه ملی سلامت روان، داروهای مختلفی می‌توانند برای درمان اختلال هراس تجویز شوند. این داروها می‌توانند شامل مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRIs)، مهارکننده‌های بازجذب سروتونین-نوراپی نفرین (SNRIs)، مسدود کننده‌های بتا و بنزودیازپین‌ها باشند.

SSRIها و SNRIها هر دو ضد افسردگی هستند، در واقع گروهی از داروها که باعث بهبود خلق و خو و افزایش تمرکز و خواب می‌شوند. داروهای ضدافسردگی رایج برای اختلال هراس تأیید شده توسط سازمان غذا و دارو (FDA) عبارتند از: زولوفت، پروزاک و افکسور.

مسدود کننده‌های بتا می‌توانند با کاهش فشار خون از شدت حملات پانیک بکاهند و در نتیجه باعث ایجاد حالت آرامش شوند. بنزودیازپین‌ها داروهای ضد اضطراب هستند. زاناکس و کلونوپین هر دو بنزودیازپین هستند که توسط FDA تأیید شده‌اند.

این داروها می‌توانند عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کنند، بنابراین با درمانگر و روانپزشک خود مشورت کنید تا داروها و دوزهای مناسب را برای شما تجویز کنند.

عوارض اختلال پانیک

به گزارش APA، اختلال پانیک در صورت عدم درمان می‌تواند عوارضی داشته باشد. این عوارض عبارتند از:

  • اختلال هراس اغلب منجر به فوبیا می‌شود، زیرا هنگامی که حمله پانیک را تجربه کردید، ممکن است از موقعیت‌هایی مانند موقعیتی که هنگام وقوع آن بودید اجتناب کنید. این می تواند منجر به فوبیا شود. به عنوان مثال، هنگام رانندگی دچار حمله پانیک می‌شوید، از رانندگی اجتناب می‌کنید و سپس در مورد رانندگی دچار یک فوبیای واقعی می‌شوید.
  • یکی از عوارض جدی اختلال پانیک زمانی است که شما دچار آگورافوبیا یا ترس از بیرون رفتن می‌شوید، زیرا معتقد هستید که با ماندن در داخل خانه می‌توانید از تمام موقعیت‌هایی که ممکن است باعث ایجاد حمله پانیک شود، اجتناب کنید.

افراد مبتلا به اختلال پانیک نیز:

  • بیشتر مستعد سوء مصرف الکل و سایر مواد مخدر هستند.
  • احتمال خودکشی در آنها بیشتر است.
  • زمان بیشتری را در اورژانس بیمارستان می‌گذرانند.
  • زمان کمتری را به سرگرمی‌ها، ورزش‌ها و سایر فعالیت‌های لذت‌بخش اختصاص می‌دهند.
  • تمایل به وابستگی مالی به دیگران دارند.
  • گزارش می‌دهند که از نظر احساسی و جسمی نسبت به افرادی که اختلال پانیک ندارند، از سلامت کمتری برخوردار هستند.
  • ممکن است از رانندگی بیش از چند مایل دورتر از خانه بترسند.

شرایط و علل مرتبط با اختلال پانیک

حدود دو سوم افرادی که دچار اختلال هراس هستند دچار آگورافوبیا می‌شوند. به گفته NIMH افرادی که دچار آگورافوبیا هستند از دو یا چند مورد از موارد زیر بسیار می‌ترسند:

  • استفاده از وسایل نقلیه عمومی
  • قرار گرفتن در فضاهای باز
  • قرار گرفتن در فضاهای بسته
  • در صف ایستادن یا در جمع بودن
  • تنها بودن در خارج از خانه

اختلالات هراس همچنین اغلب منجر به فوبیا نیز می‌شود. افرادی که فوبیای خاصی دارند (همچنین فوبیاهای ساده نیز نامیده می‌شوند) از انواع خاصی از اشیا یا موقعیت‌ها ترس یا اضطراب زیادی دارند. فوبیاهای خاص شامل ترس از موارد زیر است:

  • ترس از پرواز
  • ارتفاع
  • برخی از حیوانات مانند عنکبوت، سگ یا مار
  • تزریقات
  • خون

پیشگیری از حملات پانیک

شما نمی‌توانید از وقوع اختلال هراس جلوگیری کنید، اما ممکن است بتوانید با یادگیری عوامل محرک شخصی‌تان، حملات وحشت خود را کنترل کنید. همچنین می‌توانید با اصلاح شیوه زندگی‌تان، به کاهش دفعات و شدت حملات پانیک کمک کنید. مثلا:

  • از مصرف الکل خودداری کنید
  • وعده‌های غذایی منظمی داشته باشید
  • ورزش منظم داشته باشید
  • به اندازه کافی بخوابید
  • کافئین، برخی داروهای سرماخوردگی و محرک‌ها را کاهش داده یا از آن اجتناب کنید.

همچنین توجه به نکات زیر می‌تواند شانس شما را برای وقوع حمله پانیک کاهش دهد:

  • رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
  • استرس خود را مدیریت کنید.
  • قبل از مصرف مکمل‌های گیاهی یا داروهای بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید، زیرا برخی از آنها می‌توانند اضطراب را افزایش دهند.

درمان سریع حملات پانیک در اسرع وقت می‌تواند از بدتر شدن یا تکرار بیشتر آنها جلوگیری کند. همچنین مهم است که برنامه درمانی خود را دنبال کنید تا از عود بیماری جلوگیری کرده و علائم را بدتر نکنید.

منبع:

https://highfocuscenters.pyramidhealthcarepa.com/everything-you-need-to-know-about-diagnosing-and-treating-panic-disorder/…

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 5]

دکتر کامیار سنایی

روانشناس، مشاور، هیپنوتراپ و عضو انجمن هیپنوتیزم بالینی. خوشحالم که به یاری امکانات نوین تکنولوژی، می‌توانم با هموطنانم ارتباط برقرار نمایم. امکان دریافت سوالات شما در این سایت وجود دارد. تلاش خود را به‌کار می‌گیرم تا در زمان کوتاه و به صورت مقتضی، پاسخ آنها را ارایه نمایم. امیدوارم اطلاعات موجود در این سایت مورد استفاده شما واقع گردد. از نظرات و پیشنهادات ارزشمند شما صمیمانه استقبال می‌نمایم.

نوشته های مشابه

‫18 نظرها

  1. سلام. آقای دکتر ممکن هست کسی در اثر پانیک دیوانه شود؟ من مدام نگران این هستم که نکند بر اثر این بیماری دیوانه شوم. یک نفر می گفت که خواهرش نمی دانم چه بیماری روانی دارد اما مدام صدایی در ذهنش اورا به انجام کار بد تشویق می کند. خیلی می ترسم این اتفاق برای منم هم رخ بدهد. چه کاری انجام دهم؟

    1. پانیک هیچ زمان باعث دیوانگی نمی شود.
      یکی از نشانه های پانیک در برخی افراد ترس از دیوانه شدن است. اما پانیک هیچ ارتباطی به دیوانه شدن و انجام کاری که غیر منطقی باشد ندارد.
      این تصور بجهت هجوم هورمون ادرنالین در خون پیش می اید که طبیعی است و نباید نکران شوید

  2. سلام آقای دکتر توی مقاله نوشتین کسانی که پانیک دارن احتمال خودکشی بیشتری دارند.
    این جمله خیلی ترسناک هست خیلی زیاد.
    من از خودکشی یا حتی اسمش و حتی فکر کردم به اینکه یکی این کار رو انجام داده حالم بد میشه.
    الان دارم گریه می کنم این جمله که خوندم.
    فکر کنم دوباره پانیک هم شدم.
    خب این یعنی چی؟
    یعنی هر کی پانیک داره خودکشی می کنه؟
    میشه بیشتر توضیح بدین….

  3. سلام آقای دکتر من دلم نمی خواد از خونه برم بیرون یعنی الان خانوادم می خوان برن مسافرت و مدام از من می خوان که باهاشون برم ولی در صورتی که قبل خیلی دوست داشتم برم. یعنی یه ترسی دارم براش و حس می کنم حالم بد میشه مثل دیروز که از صبح برای تفریح رفتیم بیرون و من از استرس دلم نمی خواست برم. یا مثلا دوشب پیش شهر بازی بودم از استرس زیاد حتی یک وسیله بازی هم نتونستم سوار بشم. الان هم دلم می خواد برم باهاشون یعنی بدون من نمی رن ولی من اینقدر استرس دارم که دلم نمی خواد برم و اینکه کلا احساس زنده بودن هم ندارم و اصلا حس می کنم نمی فهمش بهم هم خوش می گذره ولی خب کمک می خوام اونا هرچی بگم باورشون نمیشه حالم بده ومنم گفتم چیزی نگم. الان هم ازتون کمک می خوام خواهش میکنم بهم بگین که چه کنم؟

      1. پس الان من مسافرت می رم و باهاشون بیرون می رم. فقط وقتی بهم حمله دست داد چی کار کنم؟
        یا وقتایی که خیلی احساس زنده بودن ندارم؟
        یا زمانی که استرس شدید دارم؟

        1. سعی کنید هر چه ان لحظه فکر می کنید ارام می کند شما را انجام ندهید. مثلا اگر نفس شما تنگ می شود بجای اینکه عمیق نفس بکشید باید نفس خود را نگه داشته کمتر اکسیژن بگیرید. یا اینکه ضربان قلب خود را سعی نکنید کم کنید. بالعکس برقصید بدوید و…
          فیلم موجود در مقاله را ببینید

  4. سلام آقای دکتر‌. من ۶ماهی میشه درگیر پانیک هستم با حملاتش اونقد مشکلی ندارم که با سرگیجه مداومش دارم. در طول روز همش حس بی حسی و سبکی و سرگیجه تو سرم دارم و این خیلی اذیت کنندس و تمرکز تو انجام کارهای روزانم ندارم اصن نمیتونم درس بخونم. شما براي درمان این مشکل چه روشی رو پیشنهاد میکنید چون کیفیت زندگیم هم شدیدن اومده پایین

    1. باید تست پزشکی بدهید که دلیل سرگیجه شما چیست. وقتی یک عامل فیزیولوژیک وجود داشته باشد اول باید ان عامل را مرتفع کرد. اگر تست پزشکی هیچ عامل فیزیکی را دخیل ندانست انوقت باید به درمان پانیک پرداخت

  5. سلام آقای دکتر من قبلا در خصوص پانیک کامنت گذاشتم و مشکلم با پانیک این بود که نمی دونستم چه طوری به خانواده این موضوع رو بگم و گفتم که امسال کنکور دارم و هنوز که یک ماه تا کنکور بیشتر باقی نمونده من نتونستم درست و حسابی درس بخونم و خودم رو آماده کنم با این حال رتبم بد نمیشه و زیر ده هزار میشم خودم می دونم اگر تا روز کنکور بتونم خوب بخونم می تونم خودم رو برسونم ولی الان مشکل اینه که من هنوز نتونستم با پانیک کنار بیام و تمام عصر و شب درگیرش هستم و احساس می کنم هی داره شدید تر میشه شما چه راهکاری پیشنهاد می دین تا من بتونم تا روز کنکور بخونم و پانیک از من دور بشه و راحت تر بتونم کارم انجام بدم واقعا دیگه خسته شدم و احساس می کنم روحم خیلی وقته که درگیر بوده و دلم برای آرامش تنگ شده. فعلا نمی تونم پیش روانشناس یا روانپزشک برم ولی می خوام تا روز کنکور آروم باشم و مشکلی برام به وجود نیاد چون واقعا سخته ببینم به خاطر این موضوع نتونستم درس بخونم و کسی هم به این چیز ها اعتقادی نداره و فقط می گن باید خودم رو کنترل کنم.

      1. دکتر نمیشه که من برم مهمونی یا دیدن دوستام چون وقت کم میارم و از برنامم عقب می مونم اما استرسم خیلی زیاده برای امتحان های نهایی و نمی تونم بخونم درست و حسابی.
        و یه موضوع دیگه اینکه حوصلم هم نمیشه بخونم وقتایی که آرومم.

  6. سلام. دکتر روش درمانی Emdr چیست و ایا در درمان اضطراب و خشم و پانیک موثر هست؟ میشه یه مقاله در موروش در سایت قرار بدید، ایا تو ایران این روش انجام میشه

    1. ای ام دی آر emdr روشی است که با پردازش چشم ادعا می کند می تواند در درجه اول اختلال استرس پس از سانجه یا تروما را بهبود ببخشد. البته در زمینه درمان پانیک یا بطور کل اضطراب نیز از آن بهره گرفته می شود. شواهد دال بر موثر بودن آن است. ولکن تحقیقات بیشتری در این زمینه در حال انجام است.

  7. سلام دکتر. من رو شما میشناسید، پانیک داشتم با مطالب شما درمان کردم‌. مشکلی که برام میش اومد بعد از درمان پانیک رو هم بهتون گفتم که بجای استرس یک حس بد خشم و عصبانیت میوفته در وجودم و قسمت گوارشم و تنها چیزی که داره من رو آزار میده این هست
    ازتون یه مشاوره میخوام که آیا من به میش روانپزشک بردم و دارو بخورم یا که خیر مطلب خاصی هست که میتونم مطالعه کنم و درمان کنم این قضیه رو؟

    1. روزی یکساعت ورزشهای هوازی مانند شنا دوچرخه دویدن و پیاده روی انجام بدهید. این حالت نشانه اضطراب در شما است. مقاله درمان خطاهای شناختی را انجام بدهید و تمرینات انرا انجام دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا