درمان افسردگی کودکان
درمان افسردگی کودکان چگونه صورت میپذیرد؟
درمان شناختی رفتاری متداولترین نوع درمان افسردگی کودکان است. این روش سعی دارد تا افکار منفی کودک را تغییر دهد. کودک افسرده بر جنبههای منفی زندگی و ناکامیها تمرکز میکند و جنبههای مثبت و موفقیتهای خود را نمیبیند. درمانگر افسردگی در کودکان سعی میکند کودک را از افکار منفیاش دور کند و بهسمت افکار مثبت سوق دهد.
کودک افسرده همه چیز را بد و تیره میبیند. او خود را مسئول همه اتفاقات بد اطرافش میداند و دائم خود را سرزنش میکند. او خود را مسئول جدایی والدینش، بیماری خواهر یا برادرش و یا حتی اتقاقات بدی مانند تصادف اتوموبیل پدر و یا افتادن ظرف از دست مادر میداند.
مجید ۷ ساله خودش را مسئول خودکشی مادرش میدانست. او معتقد بود اگر کنار مادرش میماند میتوانست مانع خودکشی او شود. درمانگر سعی کرد به او بفهماند که مادرش از یک بیماری روحی و روانی رنج میبرده است و او نمیتوانسته کاری برای مادرش انجام بدهد. چند جلسه طول کشید تا مجید کوچولو درک کند که او دکتر نیست و نمیتوانسته برای مادرش کاری انجام دهد و نباید خودش را سرزنش کند.
راهکارهایی برای ایجاد افکار مثبت و درمان افسردگی کودکان
- از کودک بخواهید کارهای خوبیکه درطول روز انجامداده را یادداشتکند. اگر حوصله اینکار را ندارد، از او بخواهید حداقل یککار مثبتش را بنویسد.
- به او یاد بدهید وقتی میخواهد جیغوداد کند، ابتدا تلاشکند احساساتش را بیانکند. و بدون حملهکردن بهدیگران بگوید چقدر عصبانی، مضطرب یا غمگین است. مثلا بهکودک آموزشبدهید بهجای پرتکردن اشیا هنگام عصبانیت، بگوید: من آنقدر عصبانیام که دوستدارم لیوان را پرتکنم.
- بهکودک آموزشبدهید هنگام عصبانیت و ابراز خشم چنددقیقه بهخود فرصت آرامشبدهد.
- وقتزیادی را برای گوشدادن بهحرفهای کودکتان بگذارید. هنگام حرفزدنش، تنها گوشکنید و پاسخندهید. اجازهبدهید درباره مشکلاتش حرفبزند. برای مشکلاتش راهحل ارائهندهید و فقط تشویقشکنید تا بازهم از فکرهایش بگوید.
- با کودکتان درباره صحت و درستی باورها و افکارش حرفبزنید. اجازهبدهید کودک درباره درستی افکارش فکرکند.
- پس از اینکه به اندازه کافی شنونده حرفهایش بودید، میتوانید درباره راهحلهای احتمالی مشکلاتش حرفبزنید. اجازهبدهید ابتدا خودش راهحلهایش را بگوید.
- بهکودکتان مهارتهای اجتماعی و نحوه برخورد با دیگران را آموزشدهید. به او بگویید با دوستان و کودکان دیگر چگونه برخوردکند تا بتواند ارتباط خوب و موثری با آنها پیداکند.
- کودکان بهطورمعمول به ۹ساعت خواب نیازدارند. بهکودک کمککنید بهموقع و به اندازه کافی بخوابد. خواب ناکافی موجب احساس خستگی در طول روز و درنتیجه تحریکپذیری و خشم میشود که بنوبه خود افسردگی را شدتمیبخشد.
- عادتهای غذایی مناسب در کودک بهوجود بیاورید. سروقت و غذای سالم خوردن را بهصورت عادت دربیاورید. سبزیجات، مغزیجات و میوه را در عادات غذایی بگنجانید و از مواد حاوی شکر، نوشابه گازدار و کافئین بپرهیزید.
- کودک را تشویق به انجام فعالیتهای ورزشی کنید. چون ورزش موجب ترشح هورمون سروتونین میشود، بهکاهش افسردگی کمک میکند. لزومی ندارد فعالیتهای ورزشی را بهصورت روتین و طبق برنامهمشخص انجامبدهید. هرزمان میتوانید کودک را به انجام ورزش تشویقکنید.
- برای درسخواندن به کودک فشار نیاورید. باید زمان بیشتری را برای کمک بهکودک جهت انجام تکالیف مدرسه اختصاصبدهید.
- افسردگی کودک به انزوایش منجر میشود. به بهانههای مختلف و با رضایت کودک، دوستانش را بهخانه دعوتکنید و فرصت ارتباطات اجتماعی را برایش فراهمکنید.
- اگر افسردگی کودک شدید است، حتماً با مراجعه به روانپزشک دارودرمانی را شروعکنید. خوردن داروها باید تحتنظارت شما باشد و نباید از کودک انتظار داشتهباشید خودش داروها را بخورد.