اختلالات افسردگی

درمان افسردگی در افراد مسن

امتیاز

افسردگی در افراد مسن

افسردگی سالمندان یک اختلال روانی و عاطفی است که افراد مسن را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. معمولا احساس غم و اندوه در سالمندان طبیعی است اما نمی‌توان گفت افسردگی، بخشی طبیعی از دوران سالمندی است.

افسردگی در افراد مسن شایع است و این موضوع به‌معنای طبیعی بودن آن نیست. دلیل احتمالی این است که افراد مسن غالباً علائم افسردگی را متفاوت نشان می‌دهند. افسردگی در افراد مسن همچنین با اثرات بیماری‌های متعدد و داروهای مورد استفاده برای درمان آنها اشتباه گرفته می‌شود.

افسردگی در افراد مسن می‌تواند کیفیت زندگی آنها را کاهش دهد و خطر خودکشی را در آنها افزایش دهد.  افسردگی در اواخر عمر حدود ۶ میلیون آمریکایی ۶۵ سال به بالا را تحت‌تأثیر قرار می،دهد، اما فقط ۱۰٪ از آنها افسردگی را درمان می‌کنند.

علل افسردگی سالمندان

هیچ دلیل واحدی برای ابتلا به افسردگی در هیچ گروه سنی وجود ندارد. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که ممکن است یک ارتباط ژنتیکی با این بیماری وجود داشته باشد. با این حال، عوامل بیولوژیکی، اجتماعی و روانی، همگی در افسردگی در سالمندان نقش دارند.

تحقیقات نشان می‌دهد که موارد زیر ممکن است به ابتلا به افسردگی کمک کند:

  • سطوح پایین مواد شیمیایی انتقال‌دهنده عصبی و کلیدی در مغز (مانند سروتونین و نوراپی‌نفرین)
  • سابقه خانوادگی ابتلا به افسردگی
  • رویدادهای آسیب‌زای زندگی، مانند سوء استفاده یا مرگ یکی از عزیزان

همچنین عوارض مرتبط با افزایش سن نیز می‌تواند به افسردگی در افراد مسن کمک کند. این مشکلات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تحرک کم
  • انزوا
  • مواجهه با مرگ و میر عزیزان
  • بازنشسته شدن
  • مشکلات مالی
  • سوء مصرف طولانی مدت مواد
  • طلاق گرفتن یا بیوه شدن
  • وجود برخی بیماری‌های مزمن

تشخیص افسردگی در سالمندان

تشخیص صحیح افسردگی سالمندان می تواند دشوار باشد. یک متخصص سلامت روان ابتدا علائم، خلق و خو، رفتار، میزان فعالیت‌های روزمره و سابقه سلامت خانواده‌ی فرد سالمند را ارزیابی می‌کند. پزشک از فرد سالمند می‌پرسد:

  • چه مدت است که احساس افسردگی می‌کنید؟
  • چه چیزی باعث افسردگی شما شده است؟
  • آیا در گذشته نیز افسردگی را تجربه کرده‌اید؟

نشانه های افسردگی در سالمندان

نشانه های افسردگی در سالمندان متفاوت از نشانه های افسردگی در کودکان و بزرگسالان است. سالمندان کمتر درباره نشانه های هیجانی خود مانند احساس غم و یا بی علاقگی به انجام کارها حرف می زنند. سالمندان ممکن است دچار نشانه های فیزیکی شوند ولی معمولا شکایت ها و مشکلات فیزیکی آنها را به افسردگی نسبت نمی دهند. از جمله این شکایت ها می توان به سرگیجه، احساس درد، از دست دادن وزن و مشکلات خواب و یا بیخوابی اشاره کرد.

از دست دادن حافظه نیز می تواند یکی دیگر از نشانه های افسردگی باشد. در اینصورت بهبود افسردگی به بهبود حافظه کمک می کند.

برخی نشانه های رفتاری نیز ممکن است در فرد سالمند ظاهر شود. از جمله:

خارج نشدن از خانه

لذت نبردن از چیزهایی که فرد پیشتر از آنها لذت می برده است

غذا نخوردن

نوشیدن الکل بیش از حد معمول

احتکار چیزهای غیر مهم

نشانه دیگر افسردگی در سالمندی فکر کردن بیش از حد به اتمام زندگی است. واگذار کردن املاک، تغییر وصیت نامه و فکر کردن زیاد به مرگ از جمله این نشانه ها است. در موارد حاد فرد به خودکشی می اندیشد.

 

 

آیا افسردگی در سالمندان با افسردگی در جوانان متفاوت است؟

افسردگی بر افراد مسن متفاوت از افراد جوان تأثیر می‌گذارد. در افراد مسن افسردگی اغلب با سایر بیماری‌ها و معلولیت‌های پزشکی اتفاق می‌افتد و مدت بیشتری ادامه دارد.

افسردگی در افراد مسن با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و افزایش خطر مرگ ناشی از بیماری همراه است. مطالعات انجام شده روی بیماران یک آسایشگاه که در آن افراد سالمند مبتلا به بیماری‌های جسمی نگهداری می‌شدند، نشان داد که وجود افسردگی احتمال مرگ ناشی از آن بیماری‌ها را به‌میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. افسردگی همچنین با افزایش خطر مرگ پس از تجربه یک حمله قلبی نیز همراه است. به‌همین دلیل، اطمینان از ارزیابی و درمان یک فرد مسن حتی اگر افسردگی خفیفی را تجربه می‌کند، مهم است.

افسردگی در افراد مسن- تصویر ۱- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

با استفاده از یک سری پرسش‌های استاندارد، پزشک عمومی می‌تواند غربالگری موثر برای افسردگی را ارائه دهد و زمینه برای امکان تشخیص و درمان بهتر فراهم شود. پزشکان در هر دوره معاینه پزشکی می‌توانند این ارزیابی را نیز انجام دهند. این ارزیابی می‌تواند در هنگام ویزیت برای یک بیماری مزمن یا ویزیت چکاپ دوره‌ای اتفاق بیفتد.

افسردگی همچنین خطر خودکشی را به‌ویژه در مردان مسن افزایش می‌دهد. میزان خودکشی در افراد ۸۰ تا ۸۴ سال بیش از دو برابر جمعیت عمومی است. انستیتوی ملی بهداشت روان، افسردگی در افراد ۶۵ سال به بالا را یک مشکل عمده بهداشت عمومی می‌داند.

علاوه بر این، افزایش سن اغلب با از دست دادن سیستم‌های حمایت اجتماعی به‌دلیل مرگ همسر یا خواهر و برادر، بازنشستگی یا جابجایی محل سکونت همراه است. به‌دلیل تغییر در شرایط یک فرد مسن و این واقعیت که انتظار می‌رود افراد مسن سرعت زندگی خود را کم کنند، پزشکان و خانواده ممکن است علائم افسردگی را به درستی تشخیص ندهند. در نتیجه، درمان موثر اغلب به تأخیر می‌افتد و بسیاری از افراد مسن را مجبور به مبارزه غیرضروری با افسردگی می‌کند.

عوامل خطر برای افسردگی در سالمندان چیست؟

عواملی که خطر افسردگی در افراد مسن را افزایش می‌دهد عبارتند از:

  • زن بودن، مجرد بودن، مطلقه یا بیوه بودن
  • فقدان شبکه اجتماعی حمایتی
  • وقایع استرس‌زای زندگی

شرایط جسمی مانند سکته، فشار خون بالا، فیبریلاسیون دهلیزی، دیابت، سرطان، زوال عقل و درد مزمن، احتمال افسردگی را بیشتر می‌کند. علاوه بر این، عوامل خطر زیر برای افسردگی در افراد مسن دیده می‌شود:

  • داروهای خاص یا ترکیبی از داروها
  • آسیب دیدگی بدن (ناشی از قطع عضو، جراحی سرطان یا حمله قلبی)
  • سابقه اختلال افسردگی اساسی در خانواده
  • ترس از مرگ
  • زندگی در تنهایی، انزوای اجتماعی
  • بیماری‌های دیگر جسمی
  • اقدام به خودکشی در گذشته
  • وجود درد مزمن یا شدید
  • سابقه قبلی افسردگی
  • از دست دادن اخیر یکی از عزیزان
  • سوء مصرف مواد

اسکن مغزی از افرادی که اولین افسردگی خود را در سنین پیری تجربه می‌کنند، اغلب نقاطی از مغز را نشان می‌دهد که ممکن است جریان خون کافی در قسمت‌هایی که سال‌ها فشار خون کافی داشته‌اند را دریافت نکنند. تغییرات شیمیایی در سلول‌های مغزی ممکن است احتمال افسردگی جدا از هرگونه استرس در زندگی را افزایش دهد.

چه مشکلاتی در درمان افسردگی سالمندان تأثیرگذار است؟

احساس شرم: احساس شرم مربوط به بیماری‌های روحی و روانی حتی در میان افراد مسن قدرتمندتر از افراد جوان است. این احساس شرم می‌تواند سالمندان را از تایید داشتن افسردگی برای خودشان باز دارد.

اشتباه گرفتن علایم افسردگی با روند پیری: افراد مسن و خانواده‌های آنها ممکن است بعضی اوقات اشتباهاً علائم افسردگی را به‌عنوان واکنش‌های «طبیعی» به فشارهای زندگی، از دست دادن‌ها یا روند پیری تشخیص دهند.

ناتوانی در تمایز بین شکایت جسمی و نشانه های روانی:  همچنین افسردگی ممکن است در قالب شکایت‌های جسمی و نه علائم روانی بیان شود. این موضوعات درمان مناسب را به تأخیر می‌اندازند.

فقدان انگیزه: افراد مسن افسرده ممکن است افسردگی خود را گزارش نکنند، زیرا آنها به اشتباه معتقدند که امیدی به کمک برایشان وجود ندارد.

افراد مسن همچنین به‌دلیل عوارض جانبی یا هزینه‌ها ممکن است تمایلی به مصرف داروهای خود نداشته باشند. علاوه بر این، داشتن برخی بیماری‌های دیگر همزمان با افسردگی می‌تواند در اثر مصرف داروهای ضدافسردگی تداخل ایجاد کند. اعتیاد به الکل و سوءمصرف مواد ممکن است باعث افسردگی یا بدتر شدن آن شود و در درمان موثر تداخل ایجاد کند. حوادث ناخوشایند زندگی از جمله مرگ خانواده یا دوستان، فقر و انزوا نیز می‌تواند بر انگیزه فرد برای ادامه درمان تأثیر بگذارد.

افسردگی در افراد مسن- تصویر ۲- سایت تخصصی روانشناسی دکتر کامیار سنایی

راه‌های درمان افسردگی در افراد مسن

چندین گزینه درمانی برای افسردگی در دسترس است. این روش‌ها شامل دارودرمانی، روان‌درمانی یا مشاوره یا سایر اشکال جدیدتر تحریک مغز (مانند تحریک مغناطیسی تکراری جمجمه‌ای (rTMS) هستند. گاهی اوقات، ممکن است ترکیبی از این روش‌های درمانی استفاده شود. گزینه‌ای که پزشک ممکن است توصیه کند به نوع و شدت علائم افسردگی، درمان‌های گذشته و سایر بیماری‌های پزشکی فرد بستگی دارد.

داروهای ضدافسردگی چگونه افسردگی در افراد مسن را تسکین می‌دهند؟

مطالعات نشان داده است که گرچه داروهای ضدافسردگی در افراد سالمند می‌توانند مفید باشند، اما ممکن است تاثیری مشابه دارودرمانی برای افراد بزرگسال و جوان نداشته باشد. همچنین خطر عوارض جانبی یا تداخل‌های احتمالی با سایر داروها باید به‌دقت بررسی شود. به عنوان مثال، برخی از داروهای ضدافسردگی قدیمی مانند آمی‌تریپتیلین و ایمی‌پرامین می‌توانند آرام‌بخش باشند، اما در عین حال ممکن است باعث سردرد و سرگیجه شوند یا هنگام ایستادن فرد باعث افت فشار خون ناگهانی شوند که می‌تواند منجر به افتادن و شکستگی قسمتی از بدن شود.

شروع اثرگذاری داروهای ضدافسردگی ممکن است به مدت زمان بیشتری نسبت به افراد بزرگسال نیاز داشته باشد و از آنجا که افراد مسن نسبت به داروها حساسیت بیشتری دارند، پزشکان ممکن است در ابتدا دوزهای پایین را تجویز کنند. به‌طور کلی، طول دوره درمان افسردگی در افراد مسن بیشتر از بیماران جوان است.

آیا روان‌درمانی می‌تواند به رفع افسردگی در افراد مسن کمک کند؟

بیشتر افراد افسرده، حمایت خانواده و دوستان، مشارکت در گروه‌های خودیاری و پشتیبانی و روان‌درمانی را مفید می‌دانند. روان‌درمانی به‌ویژه برای کسانی که استرس‌های اساسی زندگی را تحمل کرده‌اند (مانند از دست دادن دوستان و خانواده، جابجایی در زندگی و مشکلات سلامتی) یا کسانی که ترجیح نمی‌دهند دارو مصرف کنند و فقط علائم خفیف تا متوسط ​​دارند، بسیار مفید است. همچنین برای افرادی که به‌دلیل تجربه عوارض جانبی، تداخل با سایر داروها یا سایر بیماری‌های پزشکی نمی‌توانند دارو مصرف کنند، اثرگذار خواهد بود.

روان‌درمانی در افراد مسن می‌تواند طیف وسیعی از پیامدهای منفی عملکردی و اجتماعی افسردگی را برطرف کند. بسیاری از پزشکان استفاده از روان‌درمانی را همراه با داروهای ضدافسردگی توصیه می‌کنند.

درمان افسردگی با روش تحریک مغزی چگونه انجام می شود

روش تحریک مغزی معمولا زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که روشهای دیگر از جمله دارو درمانی و رواندرمانی برای بهبود افسرئگی نتیجه بخش نبوده است. درمان افسردگی با روش آر تی ام اس یک روش غیر تهاجمی محسوب می شود.

در  جلسه درمانی آر تی ام اس که معمولا 30 تا 60 دقیقه طول می کشد، سیم‌پیچ الکترومغناطیس بر روی جمجمه فرد و در قسمت پیشانی قرار  می گیرد. پالس‌های مغناطیسی ایجاد شده منجر به تحریک سلول‌های عصبی نواحی مغز، مانند کورتکس  و پری ‌فرونتال که وظیفه کنترل خلق‌وخو و افسردگی را دارند می باشند. این فرایند بهیچوجه دردناک نمی باشد.

آر تی ام اس
آر تی ام اس

 

مواد غذایی مفید و مضر در درمان افسردگی سالمندی

اگرچه نمی توان به هیچ رژیم غذایی خاصی که به درمان افسردگی سالمندان می انجامد اشاره کرد ولکن استفاده از برخی مواد غذایی به بهبود کلی خلق فرد کمک می کند.

تحقیقات نشان می دهند که تولید رادیکالهای آزاد در بدن به سلولها و همچنین سلولهای مغزی آسیب می رسانند.خوردن برخی مواد از جمله مواد حاوی آنتی اکسیدان به کاهش رادیکالهای آزاد کمک می کند.

زردآلو، کلم بروکلی، طالبی، هویج، هلو، کدو تنبل، اسفناج و سیب زمینی از جمله این مواد می باشند. همچنین مواد حامی ویتامین C  مانند پرتقال، کیوی، گریپ فروت، توت فرنگی، گوجه فرنگی و مواد حاوی ویتامین E  مانند آجیل، جوانه گندم و روغنهای گیاهی به این امر کمک زیادی می کنند.

کربوهیدراتها نیز با مواد شیمیایی تقویت کنده خلق مرتبط هستند. بنظر میل به کربوهیدراتها با کمبود سروتونین در بدن ارتباط داشته باشد. بهتر است کربوهیدراتها را هوشمندانه انتخاب کنید و از کربوهیدراتهای پیچیده مانند غلات کامل بجای کربوهیدراتهای ساده مانند کیک و کلوچه استفاده کنید. میوه ها، سبزیجات و حبوبات نیز حاوی کربوهیدرات وفیبر  سالمی دارند.

غذاهایی پروتویین دار مانند بوقلمون، ماهی و مرغ حاوی آمینواسیدی بنام تریپتوفان هستند که به افزایش سطح سروتونین مغز کمک می کند.

تحقیقات نشان می دهند کاهش سطح ویتامین B با افزایش احتمال افسردگی ارتباط دارد.

کاهش سطح سلنیوم در بدن با خلق پایین و افسردگی ارتباط دارد. لوبیا و حبوبات، لبنیات کم چرب، آجیل، گوشت های کم چرب مانند بوقلمون و مرغ، صدف دریایی، ماهی، غلات کامل(برنج قهوه ای، ماکارونی سبوس دار) می توانند به افزایش سطح سلنیوم کمک کنند.

تحقیقات همچنین نشان می دهد اسیدهای چرب امگا 3 با افزایش احتمال افسردگی اساسی مرتبط است. افرادی که ماهی نمی خورند (ماده غذایی سرشار از ایدهای چرب) با احتمال بیشتری دچار افسردگی می شوند. ماهی، دانه کتان، سبزیجات تیره رنگ و آجیل مخصوصا گردو حاوی امگا تری می باشند.

راههای پیشگیری از افسردگی سالمندان

برای پیشگیری از افسردگی در دوران سالمندی بهتر است سبک زندگی که در ادامه ذکر می شود را بکار ببرید

1. مراقبت از سلامت جسمی

2. کنترل فشار خون

3. خوردن غذاهای مقوی و سالم

4. انجام فعالیت فیزیکی (پیاده روی، یوگا و…)

5. بیکار نبودن و درگیر کردن ذهن با فعالیتهای مفید

6. انجام فعالیتهای اجتماعی هدفمند

7. خواب کافی

8. روابط اجتماعی با دوستان و خانواده

9. آفتاب گرفتن و بیرون رفتن از خانه

10. پیدا کردن یک سرگرمی و علاقه مناسب

تاثیر افسردگی بر سلامت سالمندان

افسردگی خطر خودکشی را بالاخص در مردان مسن سالمند افزایش می دهد. نرخ خودکشی در سنین 80 تا 84 سالگی بیش از دو برابر  باقی جمعیت می باشد و بر اساس آمار موسسه سلامت روان افسردگی اصلی ترین مشکل سلامت در سنین 65 سال به بالا می باشد.

تحقیقات نشان می دهد افسردگی در سالمندان رابطه مستقیمی با کیفیت زندگی آنها دارد. افسردگی باعث پایین آمدن کیفیت خواب، از بین رفتن اشتها، احساس خستگی مداوم و فقدان انرژی در فرد می شود. همه این موارد بنوبه خود منجر به کاهش سلامت فیزیکی فرد افسرده می شود.

حمایت دوستان و خانواده از سالمند افسرده

حمایت خانوده و دوستان در پیشگیری و همچنین درمان افسردگی سالمندان بسیار موثر است. در ادامه برخی راهکارهای حمایت از سالمندان در افسردگی ذکر می شود.

1. به آنها پیشنهاد کمک برای تنظیم وقت ملاقات با دکتر بدهید. آنها باید درک کنند که گفتگو از احساسات و مشکلات روحی شان اهمیت بسیاری دارد. آنها باید درک کنند که حال و روحیه آنها برای ما بعنوان خانواده و دوستان اهمیت بسیاری دارد. آنها باید متوجه شوند که افسردگی قابل درمان است.

2. بطور آشکار با آنها درباره نگرانی تان از افسردگی آنها گفتگو کنید. بسیاری از سالمندان احساس شرم می کنند که احساس افسردگی خود را بیان کنند. به آنها بگویید که افسردگی مانند سرماخوردگی ممکن است برای هر کسی رخ دهد.

3. یکی از دلایل اصلی افسردگی سالمندان احساس تنهایی است. وقت بیشتری برای گفتگو و ملاقات آنها بگذارید. به حرفهای آنها صبورانه و با حوصله گوش دهید. تلاش نکنید افسردگی او را خوب کنید. فقط در کنار او حضور داشته باشید.

4. به آنها احساس مفید بودن بدهید. نباید به بهانه آنکه پیر هستند و کارایی ندارند فعالیتهای آنه را محدود کنیم. بهتر است بر امور زندگی خود تا جای ممکن کنترل داشته باشند. (بطور مثال وظیفه مراقبت از حیوان خانگی یا گلهای باغچه)

5. در تصمیم گیری ها آنها را دخیل کنید و نظر آنها را بپرسید. آنها باید در امور زندگی شریک باشند.

تنهایی اصلی ترین دلیل افسردگی سالمندان

بر اساس تحقیقات انجام شده تنهایی دلیل 18 درصد افسردگی در میان افراد بالای 50 سال می باشد. این تحقیق بیان می کند یکنفر از 5 نفر در سنین بالا بدلیل تنهایی افسرده می شوند و در صورت رفع این مشکل احساس افسردگی در آنها از بین می رود.

اجتناب از فعالیت های اجتماعی و یا ایزوله بودن در سنین بالا یکی از نشانه های مهم افسردگی محسوب می شود. 33 درصد افراد در سنین بالا خود در گزارشهای خود احساس تنهایی داشتند. با افزایش سن احتمال رنج بردن از احساس تنهایی افزایش می یابد.

 

منبع:

https://www.webmd.com/depression/guide/depression-elderly#3

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. شما راجع به درمان افسردگی مقاله میدهید یا راجع به مبتلا شدن به افسردگی؟؟!!تماشای پورن با همسر باعث نقض حقوق زن میشود هیچ زنی دوست ندارد شوهرش به خاطر دیدن زنان جذاب دیگر با او رابطه برقرار کند و در حین رابطه به فکر زیبایی زن دیگری باشد با این روش شما زنان افسردگی میگیرن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا