اختلال دوقطبی

چه نوع درمان اختلال دو قطبی بهتر جواب می‌دهد

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

درمان اختلال دو قطبی

چه نوع درمان اختلال دو قطبی بهتر جواب می‌دهد؟

درمان اختلال دو قطبی در طول سال‌ها، شکل‌های مختلفی داشته است. در حال حاضر، روش مرسوم در مورد نحوه درمان دوقطبی این است که ترکیبی از داروها و روان‌درمانی موردنیاز است. با این حال، انواع مختلفی از داروها و درمان‌ها وجود دارد که پزشکان برای کمک به شیدایی و افسردگی بیماران از آنها استفاده می‌کنند. سوالی که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دو قطبی و همچنین اعضای خانواده آنها می‌خواهند به آن پاسخ داده شود این است که «کدام رویکرد یا روش، بهتر عمل می‌کند؟».

آیا دوقطبی قابل درمان است؟

ابتدا مهم است که درک کنیم که دوقطبی چیزی نیست که به محض دچار شدن به آن، به طور کامل از بین برود. یک عفونت ساده ممکن است با آنتی بیوتیک درمان شود. حتی برخی از سرطان‌ها در صورت تشخیص در مراحل اولیه، قابل درمان هستند. اما هیچ درمان قطعی برای اختلال دوقطبی وجود ندارد و هنوز هم هیچ مدرکی مبنی بر وجود درمانی وجود ندارد.

در عین حال، اختلال دوقطبی حکم مرگ را هم ندارد. اگر از درمان کافی برخوردار شوید و به نیازهای بهداشت روانی خود رسیدگی کنید، می‌توانید یک زندگی بسیار خوب، پربار و به طور کلی شادی داشته باشید. موارد زیر برخی از درمان‌هایی است که می‌تواند کمک‌کننده باشد.

درمان‌های معمول اختلال دوقطبی

طب غربی برای درمان اختلال دوقطبی به داروها و روان درمانی متکی است. این امر برای بسیاری از افراد، مادامی که از برنامه درمانی خود پیروی کنند، موثر است. و در واقع، شواهد زیادی برای حمایت از این نوع درمان‌ها وجود دارد.

درمان اختلال دوقطبی با دارو

داروها خط اول درمان اختلال دو قطبی هستند. داروها می‌توانند به تنظیم خلق و خو و رفع افسردگی دوقطبی کمک کنند. آنها همچنین می‌توانند سایر علائم همراه را نیز تسکین دهند.

۱- تثبیت‌کننده‌های خلق و خو

تثبیت‌کننده‌های خلق و خو دقیقاً همان کاری را انجام می‌دهند که به نظر می‌رسد باید انجام دهند. آنها خلق و خو را به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که به جای آنکه دچار شیدایی یا افسردگی شود، در حالت ثابت باقی بماند. یکی از اولین داروهای تثبیت‌کننده خلق و خو که با موفقیت برای درمان اختلال دو قطبی استفاده شد، کربنات لیتیوم بود. لیتیوم در بسیاری از مطالعات در مورد درمان دوقطبی موثر بوده است. در یک تحقیق، محققان دریافتند که لیتیوم در جلوگیری از عود بیماری موثر بوده است. این امر به ویژه در مورد عودهای شیدایی صادق بود، اما در مورد عودهای افسردگی نیز تا حدی صادق بود. با این حال، لیتیوم در حال حاضر کمتر از دهه‌های گذشته استفاده می‌شود.

اخیراً، پزشکان برای تثبیت خلق و خو به سایر داروها روی آورده‌اند. بسیاری از این داروها به عنوان داروهای ضد تشنج برای افراد مبتلا به صرع و سایر اختلالات تشنجی طراحی شده‌اند. دانشمندان دریافتند که آنها به عنوان تثبیت‌کننده خلق و خو عمل می‌کردند و اکنون این داروها اغلب به جای لیتیوم استفاده می‌شوند. در اینجا چند مورد از آنها آمده است:

  • دپاکین
  • دپاکوت
  • تگرتول
  • اکوترو (Equetro)
  • لامیکتال

۲- داروهای ضد افسردگی

از داروهای ضد افسردگی برای درمان مرحله افسردگی اختلال دوقطبی استفاده می‌شود. اگرچه بسیاری از مردم دوره‌های شیدایی شدید دارند، اما افراد مبتلا به اختلال دوقطبی معمولاً زمان بیشتری را در حالت افسردگی می‌گذرانند تا در حالت شیدایی. بنابراین، داروهای ضد افسردگی یک انتخاب واضح برای آن زمان‌ها هستند.

در عین حال، مهم است که روانپزشک هر زمان که داروی ضد افسردگی برای افسردگی دوقطبی تجویز می‌کند، گوش به زنگ باشد. بسیاری از مردم نگران هستند که این داروها به طور بالقوه بتوانند باعث شوند فرد از حالت افسردگی به سرعت به یک دوره جنون کامل تبدیل شود. حقیقت این است که در حالی که اغلب در مورد داروهای ضدافسردگی سه‌حلقه‌ای قدیمی چنین بود، داروهای جدیدتر مانند SSRIها چنین خطری را نشان نداده‌اند. موارد زیر برخی از SSRIهایی هستند که برای درمان اختلال دو قطبی استفاده می‌شوند:

  • سلکسا
  • لکساپرو
  • پاکسیل
  • پروزاک
  • زولوفت

نکته دیگر این است که داروهای ضد افسردگی SSRI در درمان افسردگی دوقطبی چقدر موثر هستند. پاسخ به آن هنوز مشخص نشده است، اگرچه شواهدی وجود دارد که آنها به ویژه برای افسردگی در اختلال دوقطبی نوع II هم مفید هستند.

۳- داروهای ضد روان پریشی

مطمئناً می‌توان از داروهای ضد روان‌پریشی برای درمان توهماتی که ممکن است در طول یک دوره جنون اتفاق بیفتد استفاده کرد. با این حال، آنها همچنین می‌توانند برای بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی که این علائم را ندارند هم مفید باشند. اغلب، هنگامی که افسردگی یا شیدایی با داروهای دیگر برطرف نمی‌شود، افزودن یک داروی ضد روان‌پریشی می‌تواند تا حدی تسکین دهنده باشد. همچنین، این داروهای ضد روان‌پریشی را می‌توان در رژیم دارویی به عنوان ضد افسردگی به داروهای ضد افسردگی اضافه کرد تا از تغییر خلق و خو جلوگیری شود. برخی از داروهای ضد روان‌پریشی که معمولاً برای درمان دوقطبی استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • زیپرکسا
  • ریسپردال
  • سروکوئل
  • آریپیپرازول
  • جئودون
  • لاتودا
  • سافریس

روان‌درمانی برای اختلال دو قطبی

بسیاری از انواع روان‌درمانی برای درمان دوقطبی استفاده شده است. گاهی اوقات، بیش از یک نوع روان‌درمانی استفاده می‌شود. به عنوان مثال، شما ممکن است تحت روان‌درمانی و همچنین درمان شناختی رفتاری قرار بگیرید. یا ممکن است CBT همراه با درمان خانواده محور داشته باشید. درمان‌های جایگزین مانند موسیقی درمانی یا هنر درمانی نیز می‌توانند به عنوان درمان‌های اضافی، مفید باشند.

۱- آموزش روانشناختی

آموزش روانشناختی به سادگی یادگیری این است که اختلال دوقطبی چیست و چگونه ممکن است بر شما تأثیر بگذارد. اغلب، یکی از اولین انواع درمانی که پس از تشخیص اختلال دوقطبی دریافت می‌کنید، آموزش روانشناختی است. این روش به شما کمک می‌کند که بدانید چه انتظاری دارید و درک کنید که پیروی از برنامه درمانی چگونه می‌تواند برای شما مفید باشد.

۲- درمان شناختی رفتاری

درمان رفتاری شناختی (CBT) برای درمان بسیاری از انواع بیماری‌های روانی استفاده می‌شود. روش کار این است که شما و مشاورتان، افکار و باورهای منفی یا غیرواقعی پشت رفتارهای ناخواسته خود را کشف کنید. سپس، می‌توانید افکار مثبت را جایگزین افکار منفی نمایید. این تکنیک می‌تواند به شما در بهبود رفتار و همچنین خلق و خوی شما کمک کند. اگر مبتلا به اختلال دوقطبی هستید، CBT می‌تواند برای کمک به شناسایی محرک‌هایی که تمایل به ایجاد یک دوره دوقطبی برای شما دارند، موثر باشد. همچنین می‌توانید از CBT برای مدیریت استرس و مقابله با شرایطی که علائم اختلال دوقطبی شما را تشدید می‌کنند، استفاده کنید.

۳- درمان خانواده محور

درمان خانواده محور نوعی مداخله است که می‌تواند به جلوگیری از عود در اختلال دوقطبی کمک کند. این نوع درمان باعث ایجاد حمایت و بهبود ارتباطات درون خانواده می‌شود. در طول جلسات، خانواده بیشتر با اختلال دوقطبی آشنا می‌شوند و می‌فهمند که چگونه می‌توانند با تشخیص علائم هشداردهنده، به فرد مبتلا کمک کنند.

۴- درمان میان‌فردی ریتم اجتماعی (Interpersonal And Social Rhythm Therapy)

درمان میان‌فردی ریتم اجتماعی (IPSRT) نوعی درمان است که با موفقیت در کمک به افراد مبتلا به اختلال دوقطبی از عود بیماری جلوگیری می‌کند. نحوه کار IPSRT برای درمان اختلال دوقطبی به این گونه است که به شما کمک می‌کند تا ریتم‌های روزانه مانند خوابیدن، بیدار شدن، ورزش و زمان غذا خوردنتان را به طور منظم انجام دهید. از آنجا که این موارد در طول یک دوره‌ی دوقطبی بسیار نامنظم می‌شوند، بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی برنامه‌های منظم خود را حتی زمانیکه دارای دوره‌ی شیدایی یا افسردگی نباشند نیز رها می‌کنند. بازگشت به این عادات روزانه می‌تواند خلق و خوی آنها را بهبود بخشد و از تغییرات خلقی جلوگیری کند.

درمان ECT برای اختلال دوقطبی

درمان الکتروشوک (ECT) نوعی درمان است که در آن از تکانه‌های الکتریکی برای تحریک مغز استفاده می‌شود. این نوع درمان به ندرت برای اختلال دوقطبی مورد استفاده قرار می‌گیرد، مگر اینکه سایر روش‌های درمانی، موثر واقع نشده باشند. اما استفاده از درمان الکتروشوک، می‌تواند بسیار موثر باشد. در برخی موارد برای افراد به ویژه مقاوم به درمان، ECT طولانی مدت برای جلوگیری از عود بیماری استفاده می‌شود.

طب مکمل یا طب جایگزین برای درمان دوقطبی

طب مکمل یا طب جایگزین (CAM) برای دوقطبی رواج بیشتری پیدا کرده است. با این حال، شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد این درمان‌ها مفید هستند. در حقیقت، برخی از درمان‌های CAM می‌توانند مضر باشند. بنابراین هنگام استفاده از این نوع درمان، حتما باید با روان‌درمانگر یا روانپزشک خود مشورت کنید.

نتیجه

بنابراین، نتیجه نهایی چیست؟ بهترین راه درمان اختلال دو قطبی چیست؟ تقریباً همه دانشمندانی که روی درمان اختلال دوقطبی مطالعه و تحقیق کرده‌اند، بر این امر توافق دارند که مصرف داروها ضروری هستند. شما نه تنها باید داروهای خود را طبق دستورالعمل مصرف کنید، بلکه باید به اندازه کافی هوشیار باشید تا متوجه شوید چه زمانی باید با پزشک خود در مورد تنظیم داروهایتان، مشاوره و صحبت کنید.

روان‌درمانی نیز برای درمان اختلال دوقطبی مفید است. که انواع مختلفی از آن برای انتخاب وجود دارد و نیازی نیست خود را تنها به یک نوع درمان محدود کنید.

ECT (درمان الکتروشوک) می‌تواند به فردی که از درمان‌های معمول هیچ فایده‌ای نمی‌برد، کمک کند.

در مورد درمان‌های CAM (طب مکمل یا جایگزین)، دو نکته را باید به خاطر بسپارید. اول آنکه معمولاً بهتر است از آنها علاوه بر داروهای تجویز شده توسط پزشک و هر نوع درمانی که استفاده می‌کنید، استفاده کنید. دوم آنکه بسیار مهم است که صادقانه با پزشک و درمانگر خود در مورد طب مکمل یا طب جایگزین صحبت کنید تا بتوانید تا حد امکان با خیال راحت از آن استفاده کنید یا بدانید چه موقع باید آن را متوقف کنید.

نوع درمانی که برای اختلال دوقطبی دریافت می‌کنید ممکن است به عوامل زیادی بستگی داشته باشد. نکته مهم این است که شما به دنبال درمان هستید، داروها را طبق تجویز مصرف کنید، و با یک درمانگر که نیازهای شما را برآورده می‌کند، کار کرده و با او همکاری کنید. اختلال دوقطبی قابل درمان قطعی نیست، اما درمان آن می‌تواند تاثیر عمده‌ای بر کنترل رفتارهای شما داشته باشد و به شما امکان می‌دهد با آرامش، خاطرجمعی و راحتی بیشتری زندگی کنید.

منبع:

https://www.betterhelp.com/advice/bipolar/what-types-of-bipolar-disorder-treatment-work-best/?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا