خودمراقبتی
خود مراقبتی اصطلاحی است که امروزه زیاد شنیده می شود. آیا شما می دانید معنای این لغت چیست؟ در قدم اول قصد داریم تصور غلطی که با شنیدن این اصطلاح در ذهن افراد ایجاد می شود را از بین ببریم سپس به معرفی آن بپردازیم.
گاهی افراد تصور می کنند که منظور از مراقب خود بودن، خود خواهی است. اما معنای واقعی این کلمه چیز دیگری است. که در ادامه بیشتر به توضیح این مسئله می پردازیم پس لطفا مثل همیشه با ما همراه باشید.
تعریف خود مراقبتی
از خود مراقبت کردن به معنای انجام هر نوع کاری است که از فرد و سلامت روحی و جسمی او مراقبت می کند. کارهایی که باعث می شود شما سالم و سلامت باشید تا بتوانید کارهای خود را به بهترین نوع ممکن انجام بدهید.
البته ممکن است از نظر شما مراقبت از خود یک امر واضح و منطقی باشد. ولی در دنیای امروزه با فشار و استرس های بالایی که برای افراد وجود دارد به طور معمول این موضوع اولین موردی است که نادیده گرفته می شود.
برای رسیدن به این هدف شما می توانید از دیگران نیز کمک بگیرید ولی نقش اصلی مراقبت از خود بر عهده خودمان است. در واقع این خود ما هستیم که باید به واسطه انجام کارهای مختلف از خودمان مراقبت کنیم.
اهمیت مراقبت از خود چیست؟
ما درون جامعه ای زندگی می کنیم که از افراد انتظار می رود ساعت های طولانی کار کنند. از این رو افراد باید همیشه سر زنده و مفید باشند. بنابر این برای این که بتوانید سر زنده و مفید باشید باید از خودتان به بهترین شکل مراقبت کنید. مراقبت از خود می تواند از میزان فشارهای روزانه کم کرده و از این طریق انرژی شما را برای ادامه کار و زندگی بالا ببرد.
مراقبت کردن از خود از نظر روحی و جسمی برای کنترل کردن سلامتی بسیار مفید است. خود مراقبتی باعث می شود که احساس بهتری داشته باشید. احساس خوب داشتن درون زندگی بر روی تمام جنبه های زندگی شما تاثیر می گذارد و باعث می شود که کارهای روزانه خود را به خوبی انجام بدهید.
به صورت کلی مزایای مراقبت از خود را می توان این گونه بیان کرد.
- انرژی لازم برای رسیدن به موفقیت و اهداف شما را تامین می کند.
- رعایت نکردن این مسائل به مرور زمان باعث ایجاد مشکلات جسمی و روحی می شود.
- در حفظ سلامت جسمی و روحی نقش مهمی دارد.
- به شما قدرت لازم برای ادامه زندگی را می دهد.
برای مراقبت از خود لازم نیست که حتما کارهای خاصی را انجام بدهید بلکه انجام چند کار ساده می تواند به شما در حفاظت از سلامت خود کمک بسیاری کند. در ادامه برخی از این کارها را برای شما عزیزان بیان می کنیم.
روش های موثر در خود مراقبتی
از نظر شما با انجام چه کارهایی می توانیم از خودمان در طول زندگی مراقبت کنیم؟ شما می توانید با انجام چند راهکار اصولی و ساده، سلامت جسم و روح خود را حفظ کنید.
- تغذیه سالم
یکی از اهداف مراقبت از خود، حفظ سلامت جسم است. از این رو برای تحقق این هدف باید تغذیه سالم داشته باشید. استفاده از مواد غذایی ناسالم بدون شک به سلامت جسم شما آسیب جدی وارد می کند.
بنابر این تا جایی که امکان دارد از خوردن غذای چرب، نمک زیاد، فست فود خود داری کنید. در مقابل سعی کنید از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.
- کنار گذاشتن عادت های منفی
عادت های اشتباه بد زندگی مانند: سیگار کشیدن، مصرف غذای مضر، ورزش نکردن، قضاوت دیگران و …را کنار بگذارید. از این رو برای خود مراقبتی لازم است که عادت های خوب را جایگزین عادت های منفی و بد زندگی خود کنید.
به خاطر داشته باشید که این دنیا آنقدر زیباهای خاص خود را دارد که ارزش ترک عادت های بد و جایگزین کردن آن ها با عادت های خوب را داشته باشد.
- با خودتان مهربان باشید.
یکی دیگر از لازمه های خود مراقبتی، مهربانی با خود است. به گونهای با خودتان رفتار کنید که با یک دوست نزدیک رفتار می کنید. با خودتان به گونه ای حرف بزنید که انگار با عزیزترین شخص زندگی خودتان درحال صحبت هستید. این کار به آرامش روان شما کمک بسیاری می کند.
- خوب بخوابید
شاید تصور کنید که زیاد خوابیدن نشانه تنبلی و کم خوابیدن نشانه نشاط و یک ویژگی مثبت به حساب می آید. اما پژوهشگران اخیرا به این نتیجه دست پیدا کردهاند که به میزان کافی خوابیدن در بهبود کیفیت زندگی تاثیر مثبت می گذارد.
به میزان کافی استراحت کردن و خوابیدن باعث می شود که کیفیت زندگی شما ارتقا پیدا کند و این بر روی کار و سلامت شما نیز تاثیر مثبت می گذارد. از این رو خواب کافی را در برنامه های مراقبت از خود قرار بدهید.
- از افراد منفی گرا دوری کنید.
یکی دیگر از روش های مراقبت از خود دوری از افراد منفی گرا است. این افراد همواره در حال ارائه و گسترش افکار منفی هستند. شاید شما جملاتی مانند: این دنیا روی خوش را به ما نشان نمی دهد، در این دنیا مشکلات زیادی را تجربه می کنیم و از این قبیل موارد را از زبان افراد مختلفی شنیده باشید.
برای مراقبت از خود لازم است که از این افراد دوری کنید. زیرا طرز تفکر این افراد به مرور زمان بر روی شما تاثیر می گذارد و سبب ایجاد مشکلاتی درون شما شده و حتی آرامش روانی شما را به خطر می اندازد.
معرفی انواع روشهای مراقبت از خود
مراقبت از خود فقط به معنای مراقبت و رسیدن به آرامش ذهنی و روحی نیست. بلکه از جنبه های جسمی، اجتماعی، معنوی نیز لازم است که از خودمان مراقبت کنیم. انواع خود مراقبتی شامل موارد زیر می شود.
۱.مراقبت های جسمی
اگر می خواهید بدنی سالم داشته باشید که بتوانید به صورت موثر و مفید فعالیت کنید، لازم است از جسم خودتان مراقبت کنید.
شاید شما هم این جمله را بارها شنیده باشید که عقل سالم در بدن سالم است. باید بگوییم که بین عقل و بدن ارتباط بسیار قوی وجود دارد. از این رو اگر بدن سالمی داشته باشید بهتر می توانید فکر کنید و یا تصمیم های درستتری بگیرید.
۲.مراقبت از روان
طرز فکر کردن شما و چیزهایی که به آن ها فکر می کنید، به میزان بسیار زیادی بر روی سلامت روانی شما تاثیر گذار هستند. برای داشتن یک روان سالم لازم است کارهایی که سبب فعال ماندن ذهن شما می شود را انجام بدهید. کارهایی مانند: پازل، حل جدول، شطرنج و از این قبیل کارها که به آن ها علاقه دارید.
همچنین کتاب خواندن و یا تماشای فیلم هایی که به آن ها علاقه دارید، سبب می شود که ذهن شما فعالیت بیشتری داشته باشد.
۳.خود مراقبتی اجتماعی
لازمه مراقبت اجتماعی برقراری تعادل بین تنهایی و روابط است. این تعادل سبب افزایش سلامت شما می شود. در اغلب موارد و در زندگی ماشینی امروز ایجاد ارتباط با دیگران و حفظ این ارتباط سخت و مشکل است.
اما از آنجایی که انسان یک موجود اجتماعی است، دوری از اجتماع و افراد به سلامت روحی او آسیب می زند. بنابر این سعی کنید هر چقدر هم که مشغله دارید، زمانی را برای ارتباط با دوستان خود قرار بدهید.
هر شخصی نیازهای اجتماعی متفاوتی دارد و نمی توان برای هر شخصی یک برنامه خاص اجتماعی تعیین کرد. برد زمانی است که شما بتوانید نیاز های اجتماعی خود را به خوبی بشناسید و آن ها را برطرف کنید.
۴.مراقبت معنوی
تحقیقات انجام شده نشان دهنده این موضوع است که سبک های زندگی که شامل مذهب و یا معنویت می شوند، به صورت کلی سبک های سالمتری برای زندگی کردن هستند.
شرکت کردن در مراسم های مذهبی، دعا کردن و… می تواند به شما در خود مراقبتی معنوی کمک بسیاری کند.
۵.خود مراقبتی احساسی
داشتن مهارت هایی که بتوانید با استفاده از آن ها احساسات ناخوشایند خود را مانند: اضطراب، خشم، اندوه و… کنترل کنید، بسیار مهم و حیاتی است. مراقبت احساسی شامل فعالیت هایی می شود که شما بتوانید از طریق انجام این فعالیت ها احساسات خود را به خوبی شناسایی کنید.
همچنین بتوانید در مواقع لزوم این احساسات را کنترل نموده و یا در برخورد با موارد مختلف احساسات مناسب را از خود بروز بدهید.
برای رسیدن به این منظور می توانید با دوست صمیمی خود در مورد احساساتتان صحبت کنید. یا در زمان فراغت خود کارهایی را انجام بدهید که به شما در شناسایی و یا کنترل احساسات کمک بسیاری می کند.
خود مراقبتی احساسی یک امر مهم و ضروری است که باید آن را درون برنامه زندگی خود قرار بدهید.
جمع بندی
مراقبت از خود از موارد مهمی است که باید آن را حتما درون زندگی خود قرار بدهیم. مراقبت از خود باعث می شود که زندگی لذت بخشتر شود و ما به تمام اهدافی که داریم دست پیدا کنیم.
البته برای این که بتوانید درون این امر موفق باشید، لازم است که مراقبت از خود را یک هدف برای خود قرار بدهید نه یک باید!!
اگر شما می خواهید یک انسان سالم و موفقتر باشید لازم است راهکار های مراقبت از خود را درون زندگیتان بگنجانید.
شما تا کنون برای مراقبت از خود چه کارهایی انجام دادهاید؟ اگر هنوز مراقبت از خودتان را شروع نکردهاید و قصد دارید آن را انجام بدهید این هدف را در اولویت برنامه های خود قرار بدهید.
حضور بزرگوار دکتر سنایی عزیز
سلام و عرض ادب
آقای دکتر من ۳۸ ساله هستم و ناموفق.چندسال اخیر پر از خشم عصبانیت و نفرت هستم از خدا دنیا آدمها خانوادم و البته خودم.من اینقدر بی شجاعت و ناتوان هستم که تا به حال خودم نکشتم،نمیدونید چقدر دردناکه تحمل زندگیی که دوسش نداری اما وحشتناکتر اینه که ادامه بدی.دیگه نمیخوام به خودم هم کمک کنم.من ته مردابم نه راه پیش دارم نه پس فقط کمی چشمام بازه
خیلی متاسفم از احساساتی که دارید. با 00989034733009 هماهنگ بفرمایید تا 1 جلسه رایگان با شما مشاوره انجام شود.
سلام روزتون خوش، آقای دکتر من چند ماهه با پسری ارتباط دارم و خیلی بهش علاقه دارم و قصدمون هم ازدواجه، این آقا پسر آرومی هست و در خونه همیشه مطیع پدر و مادرش بوده، خلاف خواست پدر و مادر رفتار کردن رو خیلی بد و زشت میدونه، نه بخاطر مذهبی بودن و حرف خدا و… نه،بلکه این حس درونیشه، و رابطه ی نا رو جلوی اونا خیلی ضعیف ار از اونچه که هست نشون میده تو خونه، میگه دوست دارم خودشون تو رو ببینن و بپسندن، نه اینکه بخاطر اصرار من بیان به دیدنت، اونطوری برای زندگی مون خیلی بهتره، من اوایل مشکلی با این موضوع نداشتم اما الان واقعا اعصابم خرد میشه که همچنان جلوی اونها وانمود میکنه من خیلی نقش پررنگی تو زندگیش ندارم، به یاد دارم تراپیستم چند ماه پیش گفت هیچوقت خودتو مقابل پدر و مادرش قرار نده، که تو دو راهی تو و والدینش قرار بگیره چون اصلا خوب نیست اون هم برای چنین کسی که خیلی اطاعت داره ازشون، اما دکتر من نگران آینده ام، بخاطر این اطاعت پذیریش نکنه تو زندگی مون دردسر ایجاد کنه، مو الان نمیدونم چه موضعی مقابلش بگیرم؟ اینکه گارد بگیرم و دربارش بحث کنم؟ یا راه بیام و سازگاریو انتخاب کنم؟ پدر و مادرش ایشونو بچه میدونن و میترسن نکنه من یکوقت مخشو زده باشم و بخاطر همین دید خیلی مثبتی به من ندارن، هرچند هنوز ندیدنم، و خود پارتنرم میگه اونها هیچ فکر بدی راجع به تو نمیکنه فقط مسیر ما مستلزم صبره، بنظرتون من چکار کنم؟
باید بررسی کرد موضوع ایشان تنها احترام است یا مشکل اطاعت و وابستگی می باشد. باید با داشتن جزییات بیشتر نظر داد