روانشناسی

ان ال پی چیست

امتیاز

آن چه در این مقاله می خوانیم

ان ال پی چیست؟

برنامه‌نویسی عصبی زبانی (NLP) ان ال پی یک رویکرد روانشناختی است که شامل تجزیه و تحلیل استراتژی‌های مورد استفاده توسط افراد موفق و استفاده از آنها برای رسیدن به یک هدف شخصی است. این افکار، زبان و الگوهای رفتاری آموخته‌شده از طریق تجربه را به نتایج خاص مرتبط می‌کند.

طرفداران NLP تصور می‌کنند که همه اقدامات انسانی مثبت است. بنابراین، اگر طرحی شکست بخورد یا اتفاق غیرمنتظره‌ای رخ دهد، این تجربه نه خوب است و نه بد. بلکه این اتفاق به سادگی اطلاعات مفیدتری را در اختیار قرار می‌دهد.

اگر شما نیاز داشته باشید عادتی را در خود تغییر دهید، نگرش جدیدی در خود تقویت کنید و یا ثروتمند شوید و راه‌های موفقیت را یاد بگیرید، ان ال پی می‌تواند به شما کمک کند. این شعارها، سخنانی است که طرفداران پر و پا قرص ان ال پی برای حمایت از این رویکرد استفاده می‌کنند. ان ال پی معتقد است با تاثیر روی ضمیر ناخودآگاه می‌توان مسیرهای عصبی تقویت‌شده‌ای را که عادت‌های بد ما را تشکیل می‌دهند، می‌توان زندگی تازه‌ای را تجربه کرد.

ان ال پی معتقد است شناخت ریشه‌های افکار ناخودآگاهمان، امکان ایجاد سریع در آنها را فراهم می‌کند. اگر شما ترسی بزرگ را تجربه می‌کنید، به‌دلیل ریشه مثبت تفکری است که شما را از آن ترس دور می‌کند. حال با شناخت ریشه و تغییر مسیر، می‌توانید بر آن ترس غلبه کنید. درست است که رویکردهای دیگر روانشناسی نیز به این ریشه‌ها و تغییرات اهمیت می‌دهند، اما تفاوت اینجاست که رویکرد ان ال پی سریع‌ترین راه برای دستیابی به این تغییرات است.

تمرینات ان ال پی

اساس تمرینات ان ال پی بر پایه تجسم خلاق و بررسی تیپ‌های شخصیتی در سه دسته انسان‌های دیداری، شنیداری و حسی است. این رویکرد در تجارت نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به‌عنوان نمونه، به شعارهای تبلیغاتی برندهای معروف دنیا می‌توان اشاره کرد که با تمرکز بر تکرار آنها و نفوذ به ضمیر ناخودآگاه مشتری، سعی بر افزایش میزان فروش محصولاتشان دارند.

تاریخچه برنامه‌نویسی عصبی کلامی

برنامه‌نویسی زبان-کلامی یا ان ال پی در دهه ۱۹۷۰ در دانشگاه کالیفرنیا سانتا کروز توسعه یافت. بنیانگذاران اصلی آن جان گریندر، زبان‌شناس و ریچارد بندلر، دانشمند اطلاعات و ریاضیدان هستند. جودیت دلوزیر و لزلی کامرون-بندلر نیز مانند دیوید گوردون و رابرت دلتس به‌طور قابل‌توجهی در این زمینه فعالیت داشتند.

اولین کتاب گریندر و بندلر در مورد NLP، ساختار سحر و جادو: کتابی در مورد زبان درمان، در سال ۱۹۷۵ منتشر شد. در این کتاب، آنها تلاش کردند تا الگوهای خاصی از ارتباطات را مشخص کنند که باعث افزایش میزان موفقیت در تقابل انسان‌ها می‌شد. بیشتر کتاب براساس کارهای ویرجینیا ساتیر، فریتز پرلز و میلتون اریکسون بود. همچنین تکنیک‌ها و نظریه‌های متخصصان و محققان مشهور بهداشت روان مانند نوآم چامسکی، گریگوری بتسون، کارلوس کاستاندا و آلفرد کورزیبسکی را نیز در کتاب ادغام کردند. نتیجه کار گریندر و بندلر توسعه مدل متا NLP بود. تکنیکی که به اعتقاد آنها می‌تواند الگوهای کلامی را شناسایی کند که منعکس‌کننده فرایندهای اساسی شناختی است.

علاقه به ان ال پی در اواخر دهه ۱۹۷۰ پس از آنکه باندلر و گریندر شروع به بازاریابی این روش به‌عنوان ابزاری برای یادگیری نحوه دستیابی به موفقیت کردند، افزایش یافت. امروزه از ان ال پی در زمینه‌های مختلفی از جمله مشاوره، پزشکی، حقوق، تجارت، هنرهای نمایشی، ورزش، ارتش و آموزش استفاده می‌شود.

برنامه‌نویسی عصبی کلامی چگونه کار می‌کند؟

مدلسازی، کنش و ارتباطات موثر عناصر اصلی برنامه‌نویسی عصب زبانی هستند. اعتقاد این است که اگر فردی بتواند نحوه انجام یک کار توسط شخص دیگری را بفهمد، ممکن است روند کار کپی و به دیگران اطلاعاتی داده شود تا آنها نیز بتوانند این کار را با موفقیت انجام دهند.

طرفداران ان ال پی پیشنهاد می‌کنند که همه یک نقشه شخصی از واقعیت داشته باشند. کسانی که NLP را تمرین می‌کنند، دیدگاه‌های خود و سایر دیدگاه‌ها را تجزیه و تحلیل می‌کنند تا یک مرور کلی سیستماتیک از یک وضعیت ایجاد کنند. با درک طیف وسیعی از دیدگاه‌ها، کاربر ان ال پی اطلاعات کسب می‌کند. طرفداران این مکتب فکری معتقدند که حواس برای پردازش اطلاعات موجود بسیار مهم است و بدن و ذهن یکدیگر را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. ان ال پی یک رویکرد تجربی است. بنابراین اگر شخصی می‌خواهد عملی را درک کند، باید همان عمل را انجام دهد تا از طریق تجربه آن را یاد بگیرد.

پزشکان NLP معتقدند که سلسله مراتب طبیعی یادگیری، ارتباطات و تغییر وجود دارد.

شش سطح منطقی تغییر عبارتند از:

هدف و معنویت: این سطح می‌تواند درگیر شدن در چیزی بزرگتر از خود فرد باشد. مانند دین، ​​اخلاق یا سیستمی دیگر. این بالاترین سطح تغییر است.

هویت: هویت شخصیتی است که خود را با آن احساس می‌کنید و شامل مسئولیت‌ها و نقش‌هایی‌ست که در زندگی بازی می‌کنید.

باورها و ارزش‌ها: سیستم اعتقادات شخصی شما و مسائلی است که برای شما مهم است.

توانایی‌ها و مهارت‌ها: این سطح مربوط به توانایی‌ها و استعدادهای شماست.

رفتارها: رفتارها اعمال خاصی هستند که انجام می‌دهید.

محیط: محیط شما، زمینه یا بستر حرکتی شماست که شامل افراد اطراف شما نیز می‌شود. این سطح، کمترین سطح تغییر است. هدف از هر سطح منطقی سازماندهی و هدایت اطلاعات زیر مجموعه آن است. در نتیجه، ایجاد تغییر در سطح پایین ممکن است باعث تغییر در سطح بالاتر شود. با این حال، طبق تئوری ان ال پی، ایجاد تغییر در سطح بالاتر منجربه تغییر در سطوح پایین نیز می‌شود.

ان ال پی به‌عنوان یک کارکرد شبه علمی، سعی در تغییر ساختارهای ذهنی دارد. همچنین با بررسی تاثیرهای ارتباط کلامی و غیرکلامی به‌دنبال کشف طریقه برنامه‌نویسی ذهن انسان می‌باشد. مثلاً ان ال پی پیشنهاد می‌دهد برای تاثیرگذاری بیشتر بر سخنانمان، بررسی حرکات بدن و کلام مخاطب بسیار مهم است. تقلید از شناخت پیدا شده به ما کمک می‌کند تا با تاثیر بیشتری سخنانمان را به گوش فرد مقابل برسانیم.

ان ال پی در درمان

یک مفهوم اصلی NLP را می‌توان در این جمله خلاصه کرد: «نقشه قلمرو واقعی نیست». زیرا این مثال تفاوت بین باور و واقعیت را برجسته می‌کند. به این نکته باید اشاره کرد که هر فرد در چشم‌انداز شناختی خود عمل می‌کند. طرفداران ان ال پی معتقدند برداشت همه از جهان تحریف‌شده، محدود و منحصر به فرد است. بنابراین یک درمانگر که NLP انجام می‌دهد باید درک کند که چگونه فرد تحت درمان، «نقشه» خود را درک می‌کند. این دید نسبت به جهان که منحصرا متعلق به همین شخص است، بر افکار و رفتار آن شخص تأثیر می‌گذارد.

نقشه یک فرد از جهان، از داده‌های دریافت‌شده از طریق حواس شکل می‌گیرد. این اطلاعات می‌تواند شنیداری، دیداری، بویایی، چشایی یا حرکتی باشد. متخصصان NLP معتقدند این اطلاعات از نظر کیفیت و اهمیت به‌طور جداگانه متفاوتند و هر فرد با یک سیستم اولیه (PRS) تجربیات را پردازش می‌کند. برای اینکه یک درمانگر ان ال پی بتواند با شخصی کار کند، باید سعی کند PRS آن فرد را درک کند تا از نقشه شخصی وی استفاده کند (وارد دنیای ذهنی مراجع شود).

متخصصان NLP معتقدند دسترسی به سیستم‌های بازنمایی با استفاده از نشانه‌هایی مانند حرکات چشم امکان‌پذیر است. درمانگران NLP با افراد کار می‌کنند تا الگوهای رفتاری، عاطفی و آرزوهایشان را درک کنند. با بررسی نقشه فرد، درمانگر می‌تواند به او کمک کند مهارت‌هایی که بیشتر به کارش می‌آید، پیدا و تقویت کند. همچنین در توسعه استراتژی‌های جدید برای جایگزینی استراتژی‌های غیرمولد به آنها کمک می‌کند. این فرایند می‌تواند به افراد برای دستیابی به اهداف درمانی کمک نماید.

حامیان ان ال پی ادعا می‌کنند این روش نتایج سریع و پایدار ایجاد می‌کند و درک الگوهای شناختی و رفتاری را بهبود می‌بخشد. NLP همچنین به‌دنبال ایجاد ارتباطی موثر بین فرایندهای ذهنی آگاهانه و ناخودآگاه است تا به افراد در افزایش خلاقیت و مهارت‌های حل مسئله کمک کند. برخی از طرفداران NLP رویکرد درمان شناختی رفتاری (CBT) را با ان ال پی مقایسه می‌کنند. اما می‌گویند تغییرات مثبت با NLP در زمان کمتری ایجاد می‌شود. از زمان به‌وجود آمدن ان ال پی برای طیف گسترده‌ای از موضوعات مورد استفاده قرار گرفته است.

این موضوعات شامل موارد زیر بوده است:

تحقیقات در مورد ان ال پی

اگرچه تعداد این تحقیقات علمی محدود است، اما مطالعات علمی اثربخشی NLP را به‌عنوان یک روش درمانی بررسی کرده‌اند. در یک مطالعه در سال ۲۰۱۳، محققان بررسی کردند که آیا زبان و تکنیک‌های تجسم به‌کار رفته در برنامه‌نویسی عصبی کلامی به کودکان با نیازهای آموزش ویژه کمک می‌کند تا آمادگی بیشتری برای یادگیری در کلاس داشته باشند؟ محققان نتیجه گرفتند که روش‌های NLP به کودکان کمک می‌کند تا یک روحیه مثبت برای یادگیری درون خود ایجاد کنند. همچنین توضیح داده شد که این نتایج، «نتیجه‌گیری مختصر و موقت» بوده‌اند. علاوه بر سایر عوامل محدودکننده، نمونه تحقیق فقط شامل هفت کودک بود که نمی‌توان آن را جامعه آماری کاملی قلمداد کرد.

متخصصان ان ال پی ادعا می‌کنند حرکت چشم می‌تواند شاخص قابل اعتمادی برای تشخیص دروغ باشد. در سال ۲۰۱۲، محققان این ادعا را در یک سری مطالعه آزمایش کردند. در اولین مطالعه، حرکات چشم شرکت‌کنندگان که راست می‌گفتند یا دروغ می‌گفتند، با الگوهای پیشنهادی NLP مطابقت نداشت. در مطالعه دوم، به گروهی در مورد فرضیه حرکت چشم NLP آموزش داده شد. گروه کنترل چنین تجربه‌ای نداشتند. با این حال، پس از آزمایش تشخیص دروغ، تفاوت معنی‌داری بین هر دو گروه وجود نداشت. در مطالعه سوم، حرکات چشم هر گروه در کنفرانس‌های مطبوعاتی عمومی کدگذاری شد و بازهم تفاوت چشمگیری در حرکت چشم بین آنها وجود نداشت.

در سال ۲۰۱۲ یک بررسی سیستماتیک از تأثیر NLP بر سلامت توسط محققان انجام شد. در این بررسی، ده مطالعه در مورد موضوعاتی از جمله سوءمصرف مواد، اضطراب، مدیریت وزن و کلاستروفوبیا مورد بررسی قرار گرفت. محققان به این نتیجه رسیدند در حالی‌که شواهد قوی در مورد بی‌اثر بودن NLP وجود ندارد، اما شواهد کمی نیز وجود دارد که نشان دهد مداخلات NLP باعث بهبود سلامت می‌شود.

دغدغه‌ها و محدودیت‌های ان ال پی

پذیرش بخشی از ماهیت التقاطی ان ال پی یعنی تعریف آن به‌عنوان یک روش درمانی، دشوار است. مهمترین محدودیت این برنامه، کمبود شواهد تجربی برای حمایت از بسیاری از ادعاهای مهم مطرح شده توسط طرفداران است.

در حالی‌که افراد مختلفی این رویکرد را ستایش می‌کنند، اما تاکنون مطالعات علمی کمی وجود داشته است که اثبات قاطع و بی‌طرفانه‌ای را در مورد موثر بودن روش درمانی برای مسائل بهداشت روان ارائه داده باشد. ریچارد بندلر، بنیانگذار NLP، اغلب با آزمایش علمی NLP مخالف بوده است. علاوه بر این، عدم تنظیم مقررات در آموزش و صدور گواهینامه باعث شده است که بسیاری از افراد علی‌رغم فقدان تجربه کافی، به درمانگران NLP تبدیل شوند که این موضوع به مشکلات مختلفی منجر شده است.

منبع:

https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/neuro-linguistic-programming

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. سلام. اگه واقعا باور دارید روشتون جواب میدد بسم الله.
    منتطر تماس هستم. ۴۰۰ تا جلسه با روانشناسها رفتم. هیچ کمکی نکردند.
    ۰۹۱۳۳۸۴۱۹۹۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا