افسردگی بعد از زایمان
درمان افسردگی بعد از زایمان سزارین
بدن و ذهن شما در دوران بارداری و بعد از آن، تغییرات زیادی را تجربه میکند. اگر احساس غم، اضطراب یا آشفتگی میکنید، احساس میکنید که کودکتان را دوست ندارید یا از او مراقبت نمیکنید و این احساسات بیش از ۲ هفته در طول یا بعد از بارداری طول میکشد، ممکن است افسردگی بعد از زایمان سزارین داشته باشید.
درمان افسردگی، مانند مشاوره یا دارو، تأثیر دارد و میتواند به شما و کودکتان کمک کند تا در آینده تا حد امکان سالم باشید. در ادامه به مطالب و نکات کلیدی در مورد درمان افسردگی بعد از زایمان سزارین میپردازیم.
افسردگی بعد از زایمان چیست؟
عبارت «بعد از زایمان» به معنی زمان بعد از بچه دار شدن است. بعضی از زنان در عرض چند روز بعد از زایمان احساس غم، نگرانی یا خستگی میکنند. برای بسیاری از زنان، این دوره ناراحتی در عرض چند روز از بین میرود. اگر این احساسات از بین نرود یا بیش از ۲ هفته احساس غم، ناامیدی یا اضطراب کنید، ممکن است افسردگی بعد از زایمان داشته باشید. احساس ناامیدی بعد از زایمان، بخشی منظم یا مورد انتظار از مادر بودن نیست.
شاید برایتان سؤال باشد که چرا درمان افسردگی بعد از زایمان سزارین مهم است؛ در جواب باید گفت که افسردگی بعد از زایمان، یک بیماری جدی روانی است که مغز را درگیر میکند و بر رفتار و سلامت جسمی شما تأثیر میگذارد. اگر افسردگی دارید، احساسات غمگین و ناامید کننده از بین نمیروند و میتوانند در زندگی روزمره شما تداخل ایجاد کنند. شاید احساس ارتباط با کودکتان نکنید، گویی که انگار مادر او نیستید؛ همچنین ممکن است کودک را دوست نداشته باشید یا از او مراقبت نکنید. این احساسات میتوانند خفیف تا شدید باشند.
شاید مادران اختلالات اضطرابی را در دوران بارداری یا پس از آن تجربه کنند.
افسردگی بعد از زایمان چقدر شایع است؟
افسردگی یک مشکل شایع بعد از دوران بارداری است. از هر ۸ مادری که به تازگی صاحب فرزند شدهاند، یک نفر در سال بعد از زایمان، علائم افسردگی بعد از آن را تجربه میکند.
از کجا بفهمم افسردگی بعد از زایمان دارم؟
برخی از تغییرات طبیعی پس از بارداری ممکن است علائمی مشابه با افسردگی ایجاد کند. بسیاری از مادران وقتی نوزاد تازه متولد شده خود را به خانه میآورند، احساس خستگی میکنند. اما اگر شما هر یک از علائم افسردگی زیر را برای بیش از ۲ هفته دارید، با پزشک، پرستار یا ماما تماس بگیرید:
- احساس عصبانیت یا خلق و خوی همراه با تغییرات
- احساس غم و اندوه یا ناامیدی
- احساس گناه، شرمندگی یا بیارزشی
- خوردن بیشتر یا کمتر از حد معمول
- خواب بیشتر یا کمتر از حد معمول
- گریه یا غم غیرمعمول
- از دست دادن علاقه، شادی یا لذت نسبت به چیزی که قبلاً از آن لذت میبردید
- گوشهگیری از دوستان و خانواده
- افکار احتمالی آسیب رساندن به کودک یا خودتان
بعضی از زنان در مورد علائم خود به کسی نمیگویند. مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شدهاند، ممکن است احساس خجالت، شرم یا گناه کنند که احساس افسردگی میکنند در حالی که قرار است خوشحال باشند. آنها همچنین ممکن است نگران باشند که به عنوان مادران بد دیده شوند. هر زنی میتواند در دوران بارداری یا پس از بچه دار شدن، افسرده شود. این مسئله به این معنی نیست که شما یک مادر بد هستید. لازم نیست رنج ببرید چرا که کمک وجود دارد. پزشکتان به شما کمک میکند تا بفهمید آیا علائمتان ناشی از افسردگی است یا دلیل دیگری وجود دارد.
علت افسردگی بعد از زایمان چیست؟
علت دقیق PPD شناخته نشده است و به احتمال زیاد، عوامل مختلفی در ایجاد این اختلال تأثیر دارد. تغییرات هورمونی ممکن است علائم افسردگی بعد از زایمان را ایجاد کنند. وقتی باردار هستید، سطح هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون در بالاترین حالتی که تا به حال داشتهاند، قرار میگیرند. در ۲۴ ساعت اول بعد از زایمان، سطح هورمونها به سرعت به سطح طبیعی قبل از بارداری باز میگردد. محققان فکر میکنند این تغییر ناگهانی در سطح هورمونها ممکن است منجر به افسردگی شود. این حالت شبیه به تغییرات هورمونی قبل از قاعدگی یک زن است اما شامل نوسانات بسیار شدیدتر در سطح هورمون است.
سطح هورمونهای تیروئید نیز ممکن است بعد از زایمان کاهش یابد. تیروئید یک غده کوچک در گردن است که به تنظیم نحوه استفاده و ذخیره انرژی بدن از غذا کمک میکند. سطح پایین هورمونهای تیروئید میتواند علائم افسردگی را ایجاد کند. یک آزمایش خون ساده، تشخیص میدهد که آیا این وضعیت باعث علائم شما میشود یا خیر. اگر چنین باشد، پزشکتان بعد از بررسی لازم، داروی تیروئید را تجویز میکند.
آیا برخی از زنان بیشتر در معرض افسردگی بعد از زایمان هستند؟
بله. اگر موارد زیر را تجربه کرده باشید، ممکن است بیشتر در معرض خطر افسردگی بعد از زایمان باشید:
- قبلاً یا در دوران بارداری افسردگی داشتید.
- سابقه خانوادگی افسردگی داشته باشید.
- سوء استفاده یا مشکلاتی را در کودکی تجربه کرده باشید.
- زایمان دشوار یا آسیبزا داشتید.
- در گذشته با بارداری یا زایمان قبلی مشکل داشتید.
- از خانواده، دوستان یا همراهان خود حمایت کمی دریافت کرده باشید یا حمایتی برایتان نبوده باشد.
- اکنون خشونت خانگی را تجربه میکنید یا در گذشته آن را تجربه کرده باشید.
- مشکلات رابطه، مالی یا سایر رویدادهای استرسزای زندگی را تجربه کرده باشید.
- سن شما زیر ۲۰ سال باشد.
- در شیردهی مشکل داشته باشید.
- نوزادی داشته باشید که زود متولد شده است و یا نیازهای ویژهای برای مراقبتهای سلامتی دارد.
- بارداری غیرمنتظرهای را تجربه کرده باشید.
گروه کاری خدمات پیشگیرانه ایالات متحده، توصیه میکند که پزشکان به دنبال علائم افسردگی در طول بارداری و بعد از آن باشند و صرف نظر از خطر افسردگی یک زن، از آنها در مورد این علائم بپرسند.
تفاوت بین «ناراحتی بعد از بچه دار شدن» و افسردگی بعد از زایمان چیست؟
بسیاری از زنان در روزهای بعد از زایمان دچار ناراحتی میشوند. اگه این تجربه شما باشد، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- تغییرات خلق و خوی داشته باشید
- احساس غم، اضطراب یا آشفتگی کنید
- مدام گریه کنید
- اشتهای خود را از دست بدهید
- در خوابیدن مشکل دارید
ناراحتی بعد از بچه دار شدن، معمولاً در عرض چند روز از بین میرود. علائم افسردگی بعد از زایمان طولانیتر و شدیدتر است و ممکن است نیاز به درمان توسط یک متخصص مراقبتهای سلامتی داشته باشد. افسردگی بعد از زایمان معمولاً در ماه اول پس از تولد شروع میشود.
اگر علائم افسردگی بعد از زایمان دارم، باید چیکار کنم؟
اگر موارد زیر را تجربه میکنید، با پزشک، پرستار، ماما یا متخصص اطفال تماس بگیرید:
- علائم ناراحتی پس از زایمان شما بعد از ۲ هفته از بین نمیرود یا بسیار شدید است.
- علائم افسردگی در عرض ۱ سال از زایمان شروع میشود و بیش از ۲ هفته طول میکشد.
- کار کردن یا انجام کارها در خانه دشوار است.
- شما نمیتوانید از خود یا کودکتان مراقبت کنید (به عنوان مثال غذا خوردن، خوابیدن و حمام کردن)
- شما به صدمه زدن به خود یا کودکتان فکر میکنید.
از شریک زندگی یا یکی از عزیزانتان بخواهید که در صورت لزوم با یک متخصص تماس بگیرد. پزشک، پرستار یا ماما میتوانند از شما سؤالاتی برای آزمایش افسردگی بپرسند. آنها همچنین شما را به یک متخصص سلامت روان برای کمک و درمان ارجاع میدهند.
چه کاری میتوانم در خانه انجام دهم تا در هنگام مراجعه به پزشک برای افسردگی بعد از زایمان احساس بهتری داشته باشم؟
در اینجا چند راه برای شروع احساس بهتر یا استراحت بیشتر، علاوه بر صحبت با یک متخصص مراقبتهای سلامتی وجود دارد:
- تا جایی که میتوانید استراحت کنید. هنگام خواب کودک بخوابید.
- سعی نکنید بیش از حد کار کنید یا همه کارها را خودتان انجام دهید. از شریک زندگی، خانواده و دوستانتان کمک بخواهید.
- برای بیرون رفتن، ملاقات با دوستان یا تنهایی وقت گذراندن با شریک زندگیتان وقت بگذارید.
- در مورد احساسات خود با شریک زندگی، اعضای خانواده و دوستانتان صحبت کنید.
- با مادران دیگر صحبت کنید تا بتوانید از تجربیات آنها یاد بگیرید.
- به یک گروه حمایتی بپیوندید. از پزشک یا پرستار خود در مورد گروههای منطقهتان بپرسید.
- بعد از زایمان هیچ تغییری در زندگی ایجاد نکنید. تغییرات عمده زندگی علاوه بر نوزاد جدید، میتواند باعث استرس غیرضروری شود. گاهی اوقات نمیتوان از تغییرات بزرگ جلوگیری کرد. وقتی این اتفاق افتاد، سعی کنید از قبل در وضعیت جدید خود حمایت و کمک ایجاد کنید تا به تنهایی با مسائل روبرو نشوید.
این همچنین کمک میکند که یک شریک، یک دوست یا یک مراقب دیگر به مراقبت از کودک در حالی که شما افسرده هستید، کمک کند. اگر در دوران بارداری یا بعد از بچه دار شدن احساس افسردگی میکنید، تنهایی رنج نکشید. به یکی از عزیزان خود بگویید و بلافاصله با پزشکتان تماس بگیرید.
افسردگی بعد از زایمان چگونه درمان میشود؟
همکاری با یک متخصص مراقبتهای سلامتی، یک راه خوب برای ایجاد برنامهای است که به شما کمک خواهد کرد. در اینجا چند راه برای دریافت کمک وجود دارد؛ شما می توانید از این راهها به تنهایی یا با هم استفاده کنید:
- مشاوره: جلسات مشاوره یا درمان با یک متخصص سلامت روان به شما در درک و مقابله با احساسات و چالشهایتان کمک میکند.
- گروههای حمایتی: پیوستن به یک گروه حمایتی تشکیل شده از افرادی که PPD را تجربه میکنند، میتواند حس راحتی و درک را فراهم کند.
- خودمراقبتی: مراقبت از خود مهم است. تمام تلاشتان را بکنید تا به اندازه کافی استراحت کنید، غذا را با مواد مغذی زیادی مانند محصولات تازه و غلات کامل بخورید، از نظر جسمی فعال باشید و در صورت نیاز کمک بخواهید.
- حمایت اجتماعی: با خانواده، دوستان یا سایر افرادی که به آنها اعتماد دارید و میتوانند مشاوره یا حمایت ارائه دهند، تماس بگیرید.
- دارو: در برخی موارد، دارو برای کمک به مدیریت علائم تجویز میشود. رایجترین نوع آن، داروهای ضدافسردگی است. این داروها به تسکین علائم افسردگی کمک میکنند و برخی از آنها را میتوان در هنگام شیردهی مصرف کرد. شاید چند هفته طول بکشد تا داروهای ضدافسردگی شروع به کار کنند.
- سازمان غذا و دارو (FDA) همچنین دارویی به نام برکسانولون را برای درمان افسردگی بعد از زایمان در زنان بالغ تأیید کرده است. این دارو توسط یک پزشک یا پرستار از طریق روش تزریقی به مدت ۲ و نیم روز (۶۰ ساعت) داده میشود. به دلیل خطر عوارض جانبی، این دارو فقط در کلینیک یا مطب، در حالی که تحت مراقبت پزشک یا پرستار هستید، تجویز میشود. شاید مصرف آن در دوران بارداری یا شیردهی ایمن نباشد. گزینه دیگر زورانولون، اولین داروی خوراکی مورد تأیید برای درمان افسردگی بعد از زایمان میباشد.
این درمانها میتوانند به تنهایی یا با هم استفاده شوند. با پزشک یا پرستار خود در مورد مزایا و خطرات مصرف دارو برای درمان افسردگی در دوران بارداری یا شیردهی صحبت کنید.
افسردگی ممکن است کودک شما را تحت تأثیر قرار دهد. درمان برای شما و کودکتان مهم است. کمک گرفتن نشانه قدرت است.
اگر افسردگی بعد از زایمان درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
در صورت عدم درمان، افسردگی بعد از زایمان میتواند بر توانایی شما برای مراقبت از فرزندتان تأثیر بگذارد. در چنین شرایطی، احتمال دارد موارد زیر را تجربه کنید:
- انرژی کافی نداشته باشید.
- مشکل تمرکز بر نیازهای کودک و نیازهای خود را داشته باشید.
- احساس کنید خلق و خویتان به سرعت تغییر میکند.
- قادر به مراقبت از کودکتان نباشید.
- خطر بیشتری برای خودکشی داشته باشید.
احساس بد نسبت به خود میتواند افسردگی را بدتر کند. اگر احساس افسردگی میکنید، مهم است که به دنبال کمک باشید.
محققان معتقدند افسردگی بعد از زایمان در مادر میتواند بر رشد سالم فرزندش تأثیر بگذارد؛ این امر ممکن است موجب موارد زیر شود:
- تأخیر در توسعه زبان و مشکلات یادگیری
- مشکلات ایجاد ارتباط بین مادر و کودک
- مشکلات رفتاری
- گریه یا تحریک بیشتر
- قد کوتاه تر و خطر چاقی بیشتر در کودکان پیش دبستان
- مشکلات مقابله با استرس و سازگاری با مدرسه و سایر موقعیتهای اجتماعی
افسردگی بعد از زایمان سزارین
منبع:
https://www.womenshealth.gov/mental-health/mental-health-conditions/postpartum-depression