افزایش هوش هیجانی

هوش هیجانی
۱۱ روش برای افزایش هوش هیجانی بهعنوان رهبر گروه
چگونه میتوانید حتی در زمان استرسزای یک بیماری همهگیر مانند کرونا، یک همکار و رهبر عالی شوید؟ این ۱۱ روش را برای افزایش هوش هیجانی خود در طول کار روزانه امتحان کنید.
هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی در کنار IQ به ما کمک میکند تا بر هیجانات خود آگاه باشیم. بتوانیم با سایر مردم اجتماع هم مسیر شویم، آنها را درک کنیم و در گروه موفق عمل کنیم. افرادی که از هوش بالایی برخوردار هستند، در صورت نبود هوش هیجانی نمیتوانند به افراد موفقی در اجتماع تبدیل شوند. هوش هیجانی ما را قادر میسازد آگاهی درونی خود را مدیریت کنیم تا بتوانیم با افزایش پیچیدگی و احساساتی که بحرانها در محل کار و زندگی روزانه برای ما ایجاد میکنند، مقابله کنیم.
البته هیچکس نمیتواند یک شبه هوش هیجانیاش را افزایش دهد. هوش هیجانی چیزیست که افراد باید آن را یاد بگیرند و بارها و بارها با تمرین تواناییشان را افزایش دهند. کارشناسان چندین روش برای افزایش هوش هیجانی در محل کار را توصیه کردهاند.
راههای افزایش هوش هیجانی
۱. در مورد مسائلی که برایتان مبهم است، سختگیر نباشید
در حالیکه برای یک مدیر تصمیمگیری ناگهانی توصیه نمیشود و حقیقتیابی امری کلیدی است. اما رهبران باهوش از نظر عاطفی به چابکی نیز نیاز دارند. سوزان بیتس، مدیر عامل شرکت ارتباطات بیتس میگوید: «شما هرگز همه حقایق را در مقابل خود نخواهید داشت. پس با ابهامات راحت کنار بیایید و راهحلهای منعطف ایجاد کنید تا بتوانید درهنگام بحران، در حل مسئله چابک باشید.» وی همچنین میافزاید که این مساله از شما در برابر عدم توانایی در تحلیل مناسب نیز محافظت میکند.
با مدیریت احساسات برای ایجاد تأثیر مثبت بر زندگی و شغل و سلامت روانی، یعنی با وجود ناشناختههای احتمالی، تصمیمی انتخاب کنید و روی تصمیمات «درست در مقابل اشتباه» تمرکز نکنید. در عوض از خود بپرسید: «بدترین اتفاق ممکن چیست؟ چگونه ممکن است با آن کنار بیایم؟» و سپس یک برنامه پشتیبان تهیه کنید. برای افزایش هوش هیجانی ارتباط و اطلاعرسانی از یک سو، گوش دادن با دقت و همدلی و ایجاد محیطی که در آن مردم احساس امنیت میکنند تا نگرانیهای خود را به اشتراک بگذارند را از سوی دیگر، بهعنوان اموری مهم در نظر بگیرید.
۲. خودباوری خود را تقویت کنید
اعتماد به نفس یکی از اجزای اصلی هوش هیجانی در محیط کار است. مارتین نیومن، روانشناس بالینی و بنیانگذار مشاوره رهبری، میگوید: «مهارت خودباوری، رسیدن به چالشها و فرصتهای بزرگی است که زندگی به ما ارائه میدهد. خودباوری در واقع میزان اعتماد به نفس شما در توانایی اعمال کنترل بر رفتارتان و رویدادهایی است که زندگیتان را تحتتأثیر قرار میدهند.» و مهمترین عامل ایجاد آن، اعتماد به قضاوت خود و توانایی و تمایل به اقدام میباشد. شما میتوانید به چندین روش این خودباوری را تقویت کنید: ایجاد دیدگاه و بینش از رهبری که میخواهید باشید، الگوبرداری از رفتارهای رهبرانی که شما آنها را تحسین میکنید و گرفتن بازخورد از مشاوران معتمد. یکی از بهترین راهها برای افزایش اعتماد به نفس در لحظه، تنظیم تجربههای عاطفی و جسمی برای گرفتن بازخورد است. بررسی این بازخوردها تاثیر مستقیمی در نحوه صحیح قضاوت شما خواهد داشت.
نیومن میگوید: «وقتی روحیه و باور شما به خودتان پایین است، بهعنوان یک رئیس تصمیم بزرگی نگیرید. زیرا در نهایت این اعتماد به نفس پایین بر قضاوت شما تأثیر منفی خواهد گذاشت.» همچنین دانیل گلمان، در آخرین تحقیقات خود نشان داد که روحیه یک رهبر در محل کار بهصورت مسری انتقال مییابد. در طول روز ایجاد روحیه خوب و شاداب میتواند بازدهی محیط کار را افزایش دهد و این موضوع باعث تقویت احساس خودباوری خواهد شد.
۳- تفکر انتقادی را فرا بگیرید
توانایی بررسی مجموعهای پیچیده از مسائل یا ارزیابی گزینهها با کمی سوگیری، عنصر مهم هوش هیجانی است. بهویژه هنگامیکه کارمندان دچار عدم اطمینان هستند. بیتس میگوید: «تفکر انتقادی به شما کمک میکند از این فکر که فقط یک پاسخ یا یک انتخاب نادرست بین دو ایده وجود دارد، پرهیز کنید.» این موضوع کمک میکند با دیدی باز سایر گزینههای احتمالی را نیز ببینید. بیتس میگوید: «تفکر انتقادی در هر زمان یک مهارت اساسی است و اکنون از اهمیت ویژهای برخوردار است. این نوع تفکر میتواند به شما کمک کند محصولات و خدمات جدیدی را ارائه کنید، روشهای جدیدی را برای تجارت ابداع کنید و در طولانیمدت آن را همهگیر کنید و رشد کنید.»
۴- خود واقعی را پیدا کنید
دکتر استیون جی استین، بنیانگذار و رئیس اجرایی سیستمهای بهداشتی که ارزیابیهای EQ را توسعه و اجرا میکند، در مورد بحران اجتماعی کرونا میگوید: «بودن در انزوا، یا فاصله گرفتن از خود، برای بعضی از افراد دردناک است. بسیاری افراد از تعامل با دیگران انرژی میگیرند و دلشان برای قرار گذاشتن در مکانهایی که از آنها لذت میبرند، تنگ میشود.» پذیرش، ابزاری ارزشمند در این شرایط است. با این حال، در این دوران فرصتی برای در نظر گرفتن اهداف و برنامهها نیز وجود دارد. دکتر استیون میگوید: «نوشتن اهداف و برنامههای آیندهتان روش خوبی برای کمک به خودشکوفایی شماست. سعی کنید آنچه را که برایتان مفید است و دوست دارید بهبود دهید را انجام دهید.»
۵- همدلی را تمرین کنید
کار با این مهارت تواناییهای هوش هیجانی و ایجاد روابط قویتر در آینده را ایجاد میکند. یکی از بهترین راهها برای بهتر شدن در این زمینه، شنونده بودن با ذهن باز است. برای این کار، باید تلاش کنیم تا با وجود فیلتر عاطفی، به مکالمه وارد نشویم و ذهنمان را از قضاوتهایی که به افراد داریم پاک کنیم تا دچار پیشداوری نشویم. این موضوع بهمعنای تلاش برای شناسایی احساساتیست که افراد در حال تجربه کردنشان هستند و آنچه که در حال حاضر فکر میکنند. نحوه بازتاب این گفتگوها به شما کمک میکند عملکردتان را مورد بازبینی قرار دهید و سپس همدلانهتر با دیگران ارتباط برقرار کنید. همدلی، توانایی برقراری ارتباط با دیگران است. به طوریکه بتوانید دنیا را از دیدگاه آنها ببینید. همدلی یک بعد شناختی (درک افکار افراد) و یک بعد احساسی (احترام به شأن انسانی فرد مقابل) است. با همدلی شما وجوه مشترکی را مییابید که به شما برای تحقق اهدافتان کمک میکند.
۶- از نا امیدیها بگذرید
در شرایط بحرانی دنیای امروز، مردم اغلب با امیدها و انتظارات ناکام روبرو میشوند. وقتی ناامید شدید، لحظهای کنار بنشینید. وقت بگذارید تا آنچه اتفاق افتاده است را بپذیرید. هیچچیز نمیتواند گذشته را تغییر دهد اما با این حال، پس از تأمل زمان تصمیمگیری برای حرکت به جلو فرا رسیده است. غوطهور شدن درمورد آن چیزهایی که تحقق نیافته است، شما را گیر خواهد انداخت و باعث میشود قادر به عبور از ناامیدیها نباشید. حرکت بهسمت آینده بهطور خودکار اتفاق نخواهد افتاد و این شما هستید که باید تصمیم بگیرید آیا میخواهید بهدنبال نکته مثبتی باشید و به آنچه میتوان انجام داد فکر کنید یا خیر.
۷- منعطف بودن را تمرین کنید
در حال حاضر چارهای جز انعطافپذیری بیشتر، چه در محل کار و چه در خانه نیست. انعطافپذیری و انطباقپذیری، تواناییهای مهم هوش هیجانی هستند که بهشدت با تغییرات در ارتباطند. بحران کنونی نیز یک تغییر ناگهانی و فراگیر است که زندگی بسیاری از ما را درگیر کرده است. انعطافپذیری بهمعنای نه تنها سازگاری با روشهای جدید انجام کارها، بلکه افزایش شبکه ارتباط اجتماعی نیز هست. رهبران و افراد موفق در این شرایط حتی ممکن است بهسرعت مهارتهایی را که در گذشته مفید بودهاند، رها کنند و با قبول ریسک به مهارتهای جدیدی که ممکن است آزمایش نشده باشند، تکیه کنند.
برای کار روی انعطافپذیری و سازگاری، ابتدا باید طرز تفکر خود را در نظر بگیرید. یکی از روشهای دستیابی به این موضوع، فکر کردن در مورد زمانهایی در گذشته است که میبایستی خود را برای تغییرات سازگار میکردید. تغییرات چقدر آسان یا سخت بود؟ چه موقع خوب نمیتوانستید با اوضاع سازگار شوید؟ چه موقع در تغییر موفق بودید؟ شما بهعنوان یک رهبر، ابتدا باید تلاش کنید تا به این سوالات پاسخ دهید و سپس به افراد تیم خود نیز کمک کنید. سپس میتوانید در مورد وضعیت یا بحران جدید گفتگو کنید و نکات و پیشنهادهایی را برای چگونگی انطباق با نیازهای جدید ارائه بدهید یا بشنوید و آنگاه برخی یا همه آنها را اعمال کنید. نسبت به ایدههای جدید پذیرا باشید.
۸- پاسخ به تغییرات را مدیریت کنید
تغییرات با ایجاد شرایط نامطمئن، پیشبینی نشده یا غیرقابل پیشبینی، اغلب طیف وسیعی از احساسات ناخوشایند را به همراه دارد: نگرانی، اضطراب، گیجی، عدم اطمینان، کینه و ترس. هوش هیجانی شامل درک و مدیریت همین احساسات ناشی از تغییر است. جنبههای منفی تغییر را در یک لیست تهیه کنید و در مقابل، لیستی از فرصتهای ایجاد شده را نیز بنویسید.
۹- با شجاعت و دلسوزی رهبری کنید
رهبران مجبورند ضمن حمایت از توانایی تیمهای خود، تصمیمات سختی نیز بگیرند. این تصمیمها شامل شجاعت و شفقت توام با یکدیگر است. برخی از روشها میتوانند به شما کمک کنند تا این دو احساس را همزمان حفظ کنید. ارزشهای شخصی خود را مرور کرده و آنها را یادداشت کنید. هنگامی که احساس کردید برای انجام کار درست، به صحبت کردن یا تغییر جهت نیاز دارید، افراد تیمتان را راهنمایی کنید. این تصمیمگیریها ممکن است برای شما بهعنوان یک رهبر ترسناک بهنظر آیند. هنگام احساس ترس، رهبران میتوانند حقایق موجود در آن ترسها را بررسی کنند و به شفافیت ذهنی خود کمک کنند.
۱۰- آرامش را تمرین کنید
گاهی وقتها رهبران بهدلیل تجربه بحران احساس اضطراب و استرس میکنند. در حالیکه برای انجام حرکت صحیح نیاز به آرامش و توانایی تفکر روشن بیش از هر زمان دیگری مهم است. آرامش هنگام تحت فشار بودن، یک چالش است. در مقابل کارهای زیادی وجود دارد که رهبران میتوانند برای افزایش توانایی خود در حفظ خونسردی انجام دهند. از جمله مراقبت از خود و حفظ زمانهای آرامش مانند تایم استراحت، استفاده از تحلیلها برای تنظیم مجدد شرایط دشوار یا تسلط بر خودآگاهی نسبت به احساسات و عقایدی که ممکن است ذهنیت آنها را پریشان کند.
۱۱- خوشبینی و واقعبینی را متعادل کنید
چگونه تعادل مبتنی بر خوشبینی و واقعبینی را حفظ میکنید؟ برای تقویت واقعبینی خود میتوانید چشمانداز روشنی از آینده و اهداف قابل دستیابی در کوتاهمدت و بلندمدت تهیه کنید. استفاده از بارش ذهنی و برنامههای سناریویی برای چالشهای آینده ایجاد کنید و بهطور منظم و شفاف ارتباط برقرار کنید. به آینده دید مثبتی داشته باشید و مانند روحیه مثبت، این دید مثبت را به کارمندان خود نیز انتقال دهید. در نتیجه این تلاشها شما میفهمید که چه میخواهید و مسیر درست بر اساس هوش هیجانی را رقم میزنید.
منبع:
https://enterprisersproject.com/article/2020/5/emotional-intelligence-11-eq-tips?page=1